Potezi zbog kojih crvenimo

Calamaro

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
489
Potezi zbog kojih crvenimo

Naglo menjanje odluke i savezničke strane pod pritiskom u slučaju bojkota Nobelove nagrade više je naštetilo Srbiji od skandaloznog društva u kome se našla kad je objavljeno da Beograd bojkotuje dodelu nagrade za mir, kažu za „Blic“ dobri poznavaoci spoljne politike. Jer, videlo se da je i odluka o bojkotu, kao i ona o slanju ombudsmana Saše Jankovića u Oslo doneta pod pritiskom, iz Pekinga i iz Brisela. Pitanje da li je Srbija pametno birala saveznike i da li sme da ih „ostavlja“ u hiru ponovo se postavilo pred srpsku diplomatiju.
Što je Srbija bliža EU, sve će joj biti teže da ispunjava obaveze prema Kini i Rusiji

- Pokazali smo se neprincipijelni i kao zemlja koja menja stav pred ucenom i ispali smo nekorektni i prema jednima i prema drugima - kaže za „Blic“ Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kad je Nobelov komitet objavio da je Srbija među 19 zemalja koje su poznate po brutalnim izvršenjima smrtnih kazni, kažnjavanju odsecanjem ruku, ubistvima novinara, ubijanju studenata na demonstracijama, incidentima koji se događaju u Iranu, Venecueli, Saudijskoj Arabiji ili na Filipinima, bilo je jasno da nam tu nije „prirodno mesto“. Međutim, Srbija je dosadašnjom politikom oko Kosova sebi vezala ruke i strateški se vezala upravo za zemlje koje vode često suprotnu spoljnu politiku od Brisela i ne ljube preterano ljudska prava.

- Nije nam prirodno mesto među tim zemljama, ali je pitanje Kosova zahtevalo da tražimo podršku Kine i Rusije koje u Savetu bezbednosti UN mogu da brane teritorijalni suverenitet Srbije. Nemam ništa protiv da Srbija stavi ljudska prava iznad spoljne politike, ali onda treba jasno reći koje su posledice. Što je Srbija bliža EU, sve će joj biti teže da ispunjava obaveze prema Kini i Rusiji, a pritisci i s jedne i s druge strane će biti veći - kaže Todorić.

Bruka koja je pukla kada je Srbija u Ujedinjenim nacijama, pre dve godine, glasala protiv rezolucije za Iran i time, u društvu zemalja sličnom kao sada, podržala kamenovanje, odsecanje udova i javna pogubljenja, bila je veća nego ova sa bojkotom Nobelove nagrade za mir. I opet zbog politike prema Kosovu. Slično je bilo motivisano i usavajanje rezolucije o Kubi, poznatoj po političkim zatvorenicima i diktaturi, u Skupštini Srbije.

Srbija na ekonomskom planu, kao i većina zemalja EU i sama Amerika, ima savezništva koja su podjednako problematična sa stanovišta proklamovanih evropskih i demokratskih ciljeva. Na primer, imamo jake ekonomske aranžmane sa Libijom, koja je na američkom spisku terorističkih zemalja.


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/222998/Potezi-zbog-kojih--crvenimo
 
A zbog koga i zbog čega da se crvenim kada se više ni za što ne pitam. Vlasti treba od mene samo moj glas da opet radi po svojoj volji. Potpuno mi je svejedno da li smo bliže EU ili Afričkoj uniji kada smo ionako pred bankrotstvom. Mi pre svega treba da se crvenimo što smo izabrali vlast koja nas je dovela na prvo mesto u svetu po broju narodnih kuhinja a to da li će nas neko predstavljati na dodeli nagrade, koju je zaveštao proizvođač eksploziva, zabole me Visimir Međunogović.
 
- Pokazali smo se neprincipijelni i kao zemlja koja menja stav pred ucenom i ispali smo nekorektni i prema jednima i prema drugima - kaže za „Blic“ Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije.


Пошто је ова наша елита далеко од умиљатог јагњета што две мајке сиса, зна се шта се дешава с оним што седи на две столице - падне.
 

Back
Top