Potcenjeni gitaristi koji zaslužuju veće priznanje

Sensei

Master
Moderator
Poruka
84.706
Koji je po vama gitarista potcenjen?

Recimo, malo se priča o Mik Ronsonu, poznat kao gitarista Ziggy Stardast ere Dejvida Bouvija.

Njegovi aranžmani i sviranje oblikovali su Bouvijev zvuk ranih 1970-ih. Ronsonov solo rad i produkcije za druge umetnike pokazuju njegov opseg kao muzičara i aranžera.

Čitaoci "Creem" magazina su ga izglasali kao 2. najboljeg gitaristu na svetu, 1974. godine. Ispred njega je bio Džimi Pejdž a iza Erik Klepton.

ili Robert Frip koji se ne pojavljuje tako često u pričama o najboljim gitaristima iako je istinski inovator na gitari.

Njegov stil kombinuje tehničku preciznost sa avangardnim eksperimentisanjem. Fripovo korišćenje neobičnih podešavanja i elektronskih efekata proširilo je zvučne mogućnosti gitare. Njegov rad na albumima kao što je „Red” i saradnja sa Brajanom Enom pokazuju njegov jedinstveni pristup stvaranju zvučnih pejzaža uz gitaru.

Paul Kossoff

Paul Kossoff, gitarista Free-a, ostavio je trajan uticaj uprkos svojoj kratkoj karijeri. Njegov stil sviranja obeležen je intenzivnim vibratom i soulističkim frazama. Kossoffov rad na pesmama poput „All Right Now“ pokazuje njegovu sposobnost da napravi nezaboravne, bluz solo. Njegov pristup gitari je uticao na mnoge igrače na bluz-rok sceni 1970-ih i šire.

Koji je po vama gitarista potcenjen?

Recimo, malo se priča o Mik Ronsonu, poznat kao gitarista Ziggy Stardast ere Dejvida Bouvija.

Njegovi aranžmani i sviranje oblikovali su Bouvijev zvuk ranih 1970-ih. Ronsonov solo rad i produkcije za druge umetnike pokazuju njegov opseg kao muzičara i aranžera.

Čitaoci "Creem" magazina su ga izglasali kao 2. najboljeg gitaristu na svetu, 1974. godine. Ispred njega je bio Džimi Pejdž a iza Erik Klepton.

ronson je pravi đavo ali je imao meru, slušaj ovo parče samo tri takta

https://youtu.be/GDP9jLwzh0g?t=127

Moj prvi izbor bi takodje bio Ronson o kome sam posebno vec pisao na ovom forumu. Ali sa obzirom da si ga vec spomenuo, onda o drugom, najpodcenjenijem gitaristi, a to je Tommy Bolin. Volim da slusam James Gang najvise zbog njega. Iako je postao sirom poznat tek nakon sto se pridruzio Deep Purple-u, sa kojima je snimio odlican album "Come Taste the Band", meni se i dalje mnogo svidja sa James Gang-om, sa kojima je snimio cini mi se dva albuma.

Angus ovo, Angus ono.....nema sumnje Angus Young je fenomenalan, ali Malcom je bio kicma AC/DC i veoma u senci njegovog brata. Ako mene pitate, totalno nezasluzeno. Jedan od najboljih ritam gitarista. Uvek kada slusam AC/DC, vise slusam i obracam paznju na Malkolmov Gretsch, nego na Angusa. Nepravedno zapostavljen, Malkom je eto i preminuo a da verujem nije dobio zasluzeno priznanje kao gitarista.

Aleks Batler, samo mislim da je prestao da svira. Negovao je taj fazon sedamdesetih, koji sada nema prođu u Britaniji.
Evo ovde peta i šesta stvar pesma pokazuju da ima i eksplozivnost i lepršavost. Nešto kao Kosof sa prvog albuma Free, ako ne možda i raznovrsnije, jer je Kosof navodno muku mučio sa sviranjem ritam gitare. Ignorišite pevačicu. Kasnije ju je zamenio pevač koji je ujedno svirao i ritam gitaru.

Takođe niko ne bi ni slutio, Ameri kažu u nekoliko dokumentaraca, Glen Kempbel. Evo i ChatGPT se slaže:

Čudo od deteta: Kembel je počeo da svira gitaru sa četiri godine nakon što mu je otac dao gitaru od 5 dolara.
Session gitarista: Pre nego što je postao solo umetnik, Kembel je svirao na stotinama sesija Wrecking Crew grupe studijskih muzičara koji su obeležili albume kalifornijskih grupa i muzičara 60-tih, gde je važio za najboljeg gitaristu. Takođe je radio sa mnogim umetnicima, uključujući Elvisa, Sinatru i Dina Martina.

Gitarska sola: Kembelova sola gitara se smatra ekonomičnom i impresivnom. Neki kažu da su njegove solo za bas žice na "Galveston" i "Wichita Lineman" modeli svoje vrste. Drugi preporučuju njegova živu verziju "MacArthur Parka".
Divlji solo: Aranžeri su voleli da kažu da Kembel može da svira idiosinkrattične solaže koje se perfektno uklapaju u pesmu.
Priznanje: Kembel je osvojio nagradu Gremi za životno delo 2012. Tom prilikom je Klepton je rekao da se divi Kembelovoj gitari.

Rahmetli Riki Vilson iz The B-52s.
Jedan od najinovativnijih gitarista s početka 80-ih, koji je svirao sa pet, neretko i sa samo četiri žice.
Taj njegov patent je kasnije razvio recimo Mark Sendmen iz Morphine, koji je svirao bas sa samo dve žice.

Pritom je imao neke ludačke rifove, kao što je Rock Lobster.
Nažalost, mlad je umro od side (bio je ge), inače ko zna šta bi mu sve palo na pamet.

Nisam ni ja nikad čuo za njega do evo sad od tebe
Simpatičan mladić. Stiče se utisak da mu ovo nije prvi put da je uzeo gitaru u ruke.

Чудо су медији и препорука ТВ Пинк.
Кога тамо нема - боље да се мане музике !

Срећом ми смо стари сладокусци,
знамо ми где има слаткиша и без да нам их препоручи Жекс !

Јел тако другари ?! ;)

Back