Postoji li kakva umjerena doktrina/ vjera?

MIslim da pravoslavlje nema u kanonu Solomonove knjige mudrosti.
Ne znam. Moguce je. Ta zbirka je puno editovana sta u nju ide a sta ne.
Imalo se vremena.

Na srecu, ipak su ocuvali poneke te vredne knjige. Morali su da imaju i nesto za inspiraciju.

Mudri ljudi se ne radjaju cesto. A vecina njih ne ostavi nikakav trag.

Ne znam. Moguce je. Ta zbirka je puno editovana sta u nju ide a sta ne.
Imalo se vremena.

Na srecu, ipak su ocuvali poneke te vredne knjige. Morali su da imaju i nesto za inspiraciju.

Mudri ljudi se ne radjaju cesto. A vecina njih ne ostavi nikakav trag.
Mudrost nije nuzno iz knjiga da se uči.
Kroz život se uči no treba mnogo padova i uspona zato zapisi nekih mudrih ljudi mogu pomoći da sto manje ciklusa pada i ustajanja bude.

Mudrost nije nuzno iz knjiga da se uči.
Kroz život se uči no treba mnogo padova i uspona zato zapisi nekih mudrih ljudi mogu pomoći da sto manje ciklusa pada i ustajanja bude.
ja imam krilaticu od 26 grabulja u basti - to ono kad se setas bastom i slucajno nagazis na ostavljene grabulje u travi, i kad drska izleti iz trave opali te po glavi. I odma se opametis.

Metaforicki, kad razmisljas o necemu postoje mesta gde ces da se sudaris sa slucajnom silom i onda je saznanje instatno.

Ako nastavis da tumaras po basti i livadi, pre ili kasnije ces oped da nagazis na grabulje. I tako mnogo puta.

Zbir saznanja (iskustvo) postane dovoljno, da se sazida mudrost.

Jedino sto sam primetio da retki ljudi zele da saznaju unapred gde su grabulje, velika vecina mora istim ili slicnim redom da nagazi na njih, cak i kad ih upozoris.

ja imam krilaticu od 26 grabulja u basti - to ono kad se setas bastom i slucajno nagazis na ostavljene grabulje u travi, i kad drska izleti iz trave opali te po glavi. I odma se opametis.

Metaforicki, kad razmisljas o necemu postoje mesta gde ces da se sudaris sa slucajnom silom i onda je saznanje instatno.

Ako nastavis da tumaras po basti i livadi, pre ili kasnije ces oped da nagazis na grabulje. I tako mnogo puta.

Zbir saznanja (iskustvo) postane dovoljno, da se sazida mudrost.

Jedino sto sam primetio da retki ljudi zele da saznaju unapred gde su grabulje, velika vecina mora istim ili slicnim redom da nagazi na njih, cak i kad ih upozoris.
Pa da ,rijetko tko uci od drugih jer misli da je jako pametan.
Jos gore je kad misli da jedan lik iz povjesti donio svu pamet s neba a svi ostali da su bedaci prije i poslije njega.
Stvari su ocito skroz jednostavne sto se zapravo desava.

Pa da ,rijetko tko uci od drugih jer misli da je jako pametan.
Jos gore je kad misli da jedan lik iz povjesti donio svu pamet s neba a svi ostali da su bedaci prije i poslije njega.
Stvari su ocito skroz jednostavne sto se zapravo desava.
Tacno tako. Svi smo isti na pocetku, s tim sto oni radoznali imaju vise sanse da stanu na grabulje. :)
A oni drugi podpadaju pod komentar jednog mog kolege: Prazne kante najvise lupaju!

Tacno tako. Svi smo isti na pocetku, s tim sto oni radoznali imaju vise sanse da stanu na grabulje. :)
A oni drugi podpadaju pod komentar jednog mog kolege: Prazne kante najvise lupaju!
Nismo po kapacitetu isti u startu.
No zajednicko nam je usponi i padovi.
Tko ce biti mudriji on ce to svesti na manju mjeru.
Evo sad znam da si ti upucen u floru i faunu pitati cu te nesto ako sam mudar a ako nisam gubiti cu vrijeme po vrtu experimentirati godinama a mogao sam savjetom recimo izbjeći.

Mozda je malo offtopic ali ne znam koja bi tema bila kompatiblnija od ove.

Postoji u samom Beskonačnom, u božanskom izvoru, apsolutno dobro, koje je ishodište i izvor svega savršenstva i svega dobra u svijetu. Ona je savršenstvo, a savršenstvo ne zahtijeva nikakve promjene, dostojanstveno je i nepomično, u njemu nema kretanja. Ali za nas, koji to promatramo s donje strane stvaranja, iz daleka, ta se nepomičnost čini mrtvom, stoga lošom jer savršenstvo isključuje kretanje, stvaranje, promjenu, a time i samu mogućnost naše slobode. Zato se kaže da se u dubini apsolutnog dobra krije korijen svakog zla, a taj korijen je negacija svakog čuda, svakog pokreta i svega što je moguće i što bi se još moglo dogoditi. Za nas, dakle, za ljude, dobro je nešto drugo od onoga što je za Boga. Za nas je dobro napetost između Božje savršenosti i njegova povlačenja kako bi svijet mogao ustati. Za nas je dobro odsutnost Boga tamo gdje bi mogao biti. Kad su se posude razbile i svijet je nastao, odmah se počeo penjati do mjesta odakle je pao, skupljajući se od dna prema vrhu, od najmanje do najsavršenijeg. Svijet se uzdiže sve više i više i radi na usavršavanju, dobiva nova dobra i dodaje ih prethodnima, organizirajući iskre ispuštene iz ljuski materije u sjaj i snagu. Ovo je proces popravka u kojem čovječanstvo može pomoći. Proces uspona mora transcendirati zakon koji je već na snazi i stvoriti novi zakon, kako bi ga zatim ponovno transcendirao.
Svaki je kamen različite boje: kada su razbacani, među njima se ne može razaznati nikakva veza ili međuovisnost, ali kada se ponovno sastave prema pravilnom redoslijedu, otkrivaju vrlo upečatljivu i očitu sliku.Tako je i s covjecanstvom.

Točno.
MIslim da pravoslavlje nema u kanonu Solomonove knjige mudrosti.
smatra se drugokanonskom:
Premudrosti Solomonove ili Knjiga Mudrosti Solomonovih je jedna od devterokanonskih knjiga
imamo i to u prevodu:
Премудрости Соломонове
превео са јелинског изворника Митрополит
Амфилохије
https://sofiografskaskola.com/wp-content/uploads/2021/03/Премудрости-Соломонове.pdf

odlicno stivo, kada vec pomenu, obavezno preuzeti, zaboravih jesmo li vec imali temu na ovaj tekst

Back