Постоје ли у политичком животу...

Има ли у политици већег зла од пропагирања верске, расне и/или национале мржње?

  • Не, то су највећи зликовци (нацисти, усташе и сл.).

  • Да, има већег зла (навести које).


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.939
...већи зликовци од оних који пропагирају мржњу по верској, расној или националној основи?

И смеју ли се они уопште назвати зликовцима, или то представља њихово вређање? На пример, да само треба навести шта су радили, какво су зло починили, а никако да се притом не називају зликовцима, јер је то увреда? Колико је мени политичка историја и историја уопште позната, од такве врсте нема већих зликоваца. У новијој политичкој историји ту су спадали:

200px-Bundesarchiv_Bild_183-S62600%2C_Adolf_Hitler.jpg


Адолф Хитлер, лидер Националсоцијалистичке радничке партије и немачки канцелар 1933-45. Није остао упамћен као зликовац јер је изазвао Други светски рат, већ због политике и идеологије која је подстицала верску, расну и националну мржњу према Јеврејима и Ромима.225px-Ante_Pavelic.jpg


Анте Павелић, поглавник Независне Државе Хрватске 1941-44, настале распадом Краљевине Југославије. Није остао упамћен као зликовац због издаје идеје југословенства или сарадње са земљама Трећег пакта, већ због политике и идеологије која је подстицала верску, расну и националну мржњу према Србима, Јеврејима и Ромима.


Они су били на позицији власти, па су своје идеје могли да спроведу у дело. Да ли би људи имали право да их називају зликовцима да нису били на власти, него да су били анонимни људи из народа који су имали као своје "лично мишљење", на пример, да Србе треба протерати из Хрватске? Да је православна вера отпадничка и злочиначка? Да Јевреје треба депортовати у Израел? Да су католици покварењаци и људска гамад?
 
Poslednja izmena:
На пример, да се појави неко и тврди како су православни "јеретици" и "шизматици", да су прљави грчки издајници, да су злотвори који су само нанели штету држави Икс и народу Икс, да треба што даље са њима, да им не треба веровати јер су сви покварени, а да су им свештеници убице, кољачи и силоватељи мале деце.

И да о томе отвори тему. На пример, да се у Суботици почне са изградњом нове православне цркве, а да неки верник који није православан покреће тему по медијима, штампи, форумима, разговорима о томе како "Србија врши поправослављење свих грађана", па затим оплете како су православни прљави, ружни, зли, педофили, криминалци, изјелице, штеточине, људи без моралних квалитета и права на равноправан живот. И да то агресивно заступа, а кад му се обрати неки православац и пита га "Зашто тако говориш, кад међу нама има и добрих људи као и лоших?", крене са вређањем, на пример "Ћути ту, шизматику, иди код свог попа који те је силовао док си био дете! :per: :hahaha:"

Да ли бисте, на пример, за такву особу рекли да је зликовац и да ли би то била увреда за њу? Има ли она право да такве ствари прича и на такав начин да трује људе, јер је то "њено мишљење"?
 

Back
Top