Nauka je skup stečenih znanja, sublimacija poznatih i nepobitnih činjenica. Kao takva, ona objedinjuje ono što je u datom trenutku poznato a ne ono što će biti poznato nekada u budućnosti. Shodno tome, nauka može pogriješiti (i već je mnogo puta do sada pogriješila) ali i ispravlja svoje greške onog trenutka kada dođe do novih činjenica.
Nauka suštinu svijeta ne otkriva kroz filozofiranje, duhovnom introspekcijom (izazvanom uglavnom djelovanjem opojnih sredstava) i sličnim
subjektivnim tehnikama, nego sagledavanjem
objektivne stvarnosti.
Ne, ne postoje natprirodne pojave. Sve što nama izgleda natprirodno, takvo je samo zato što još uvijek nemamo dovoljno znanja da to objasnimo. A to znanje nećemo steći pomenutim i nepomenutim subjektivnim tehnikama već samo i jedino objektivnim prikupljanjem i sagledavanjem činjenica.
Misterije postoje. To je sve ono što sam pomenuo u prethodnom pasusu. Svrha nauke i jeste rješavanje misterija.
Ponuđeni odgovori ne obuhvataju ovo što sam napisao, pa neću glasati. Ipak, zavirio sam u rezultate glasanja i ostao iznenađen. Ima ih koji su glasali i da i ne, a ima i oštrih zagovornika ovoga koji su glasali da nema npim.