Za tihog...
Postavi temu o osećanjima i nastajanju osećanja, jer ovako tema divergira ka tom , za temu i bitnom i nebitnom detalju....
Moje lično mišljenje je negde izmedju ovih navedenih:
-proučavao sam uticaj bajki na stvaranje afiniteta i podsvesnih težnji i želja, kao i kod stvaranja nečega što ja zovem anima i animus, ali ne kao rudiment suprotnog pola već kao ideal suprotnog pola, ne razumski već i svesno i podsvesno.
-imam stav da je težnja i želja iracionalnog formirana razvojem u detinjstvu i prenešenom genetikom (inače to utiče i na fizički razvoj tela , mentalni razvoj itd....)
-ispoljavanje težnji i želja iracionalnog je sasvim drugi plan, i on uvek zavisi od društvene integracije i hijararhije, sopstvenog zdravstvenog stanja, samopouzdanja, ličnog stava o sopstvenoj ispoljenosti, posredno preko zdravlja to je i karakter i strpljivost, izgradnje društvene , empatičke, konverzacione , intelektualne sposobnosti....
Mislim da niko ozbiljno ne misli da je kad se upotreba reč hemija u pitanju stvarno bukvalno hemija, već je više hemija rezultat koji podržava telo u reakciji čiji je uzrok isključivo mentalni, a telo mora biti spremno da proprati tu reakciju , pa i "skok" na suprotan pol.
Tu me iznenadjuje helena33 sa izjavom da niko ne može namerno da se zaljubi.
Jer onaj koji stvarno poznaje svoje unutrašnje funkcionisanje i potrebe , on će tačno znati šta je i zbog čega dobro za njega. To su retke osobe, jer obično ljudi beže od toga da saznaju nešto što im nije moralno podobno , a vrlo često je njihov moral potpuno neusaglašen sa onim što misle i žele.
Amoralna osoba je najbliža da bude u iskrenom odnosu sa svojim unutrašnjim bićem, te ona može biti u mogućnosti , ako radi na tome da bukvalno saradjuje u procesu zaljubljivanja, jer posle zaljubljivanja ide neki period kod koga svi svesno kontrolišu ulazak u dubinu veze, jer estetska, endorfinska, hormonska(feromoni) zaljubljenost je slabija od miksa sa seksualnom , i miksa sa duhovnom zaljubljenošću.....
Medjutim danas je opšteprihvaćen "diglo mi se" princip.
To je ono što helena33 objašnjava, a to je mi nikako ne možemo sebi reći u koga ćemo se zaljubiti, tu smo samo žrtve, tako da nismo krivci za ono što nam se dešava, jedino što možemo da se povučemo iz igre i neke vrste "velikog brata" tj procesa gde ne utičemo na dogadjaje i ne zaljubljujemo se.
Medjutim priznajem da nije lako biti u kontaktu sa svojom unutrašnjom ličnošću, jer zavisno od razvoja u detinjstvu i pubertetu , vrlo često se javljaju neregularnosti , koje su kratkotrajne ili dugotrajne....
Pod time podrazumevam edipov i meduzin kompleks, koji su kod nekih ljudi potpuno izbegnuti , a kod nekih samo posledica estetskog uporedjivanja najbližih sa društvenim reperima....
Društvenost i ispoljenost su najbolji lek i tu se osoba okreće gradjenju svojih repera....(kasnije anime i animusa)
Medjutim često neregularnosti dovode do trajnijih uticaja i utisnutih elemenata u animu i animusa,ne samo fizički izgled, što lično ne smatram negativom, npr privlačnost prema ženama sa širokim kukovima , tamniji ten, ili oštre crte lica kod muškaraca ili oblo lice kod muškaraca.
To usmerenje nije supstitucija tela telom , tj incestoidno već može biti genetsko predodredjenje ponešeno od oca , od majke ili od oba roditelja....
Javljanje fetiša je dobar znak da je nešto bilo inhibirano u ključnom periodu i ostalo kao trag koji pokazuje i moć i nemoć pojedinca da se otrgne od želje da svesno nadvlada nemoć....
I koja će osoba sa fetišom ozbiljno razmišljati od čega potiče njen fetiš, koliko je iskreno deklarisanje da joj širina polnog organa suprotnog pola nije bitna(kod muškarca i žena po meni i dužina), stil seksa, da joj novčano stanje nije bitno , usmerenost i okruženje prijatelja i zabave....
Takodje naknadni refleksni afiniteti, kao recimo razdvojeni prednji zubi , jer je jedna od prethodnih partnerki imala to....Poseban vonj na duvan, koji uzbudjuje , a nastao kao rezultat refleksa zbog dobre ribe koja je tako mirisala....
Nemoguće je izbaciti delove prethodnog u svojim životima, naročito ako su mnogo godili, ali je moguće biti svestan njih , kritičan biti , te tačno shvatati šta je novostvorena tražnja unutrašnjeg tela, a šta je čista zamena tela za telo, tj život u snovima i supstitucijama....kompenzacijama....
Žene su tu mnogo nemoćnije, jer one kad bi iskreno tumačile svoje fetiše, onda bi došle do toga da bez mere izjave "tu je najbolji bio moj prvi, moj prošli , marko, darko...." tj prave nekog frankeštajna , i onda joj je nemoguće biti ništa drugo do isečak iz novina , gde se strana sastoji iz više članaka, svi pomalo sa mrljom....Koja je druga mogućnost osim ove?.......To je mogućnost da se potreba tela ne vezuje za "izvršioca" jer se time pokazuje još uvek vezanost za "uslugu", i daje za pravo muškim pridikama da su žene rob svoje mindž....
Ako potrebu definišemo , onda nema uporedjivanja sadašnjeg i prošlog (često se dešava da žene večito to uporedjuju i samim tim izazivaju ili nesigurnost muškarca ili nezainteresovanost i sebičnost muškarca koji prihvata da je trenutno on samo status quo, a ne izbor, pa nema motiva ni njoj da pokazuje da je ona specijalna, što ona uvek očekuje....
Definisanjem potrebe u sebi i sebi, prestaje vezanost za prošlo i postaje se potpuno otvoren prema novom, koje naravno nikada ili retko kada će ispuniti sve zahteve i želje anime i animusa (i plave oči i crnu kosu i uvek bradicu od jedan dan i uvek kosicu od 3,7cm i nijansu crne ili plave kose i izgled sa boka i izgled otpozadi i izgled spreda i kako mu izgledaju ruke , šake, laktovi, stopala, guzovi.....i kako vodi ljubav i kako diše i kako spava i kako jede i kako peva i kako priča....).
Inače svest mora negde da se svrsta.
I kao odnos prema nekom osećanju kog možemo biti svesni ili nesvesni.
I kao pojam koji generalno opisuje skup razumskih i svakodnevnih reakcija , misli, neuronskih tokova, K Na membranskih reakcija ili kako vam volja....
Najlakše je definisati svest kao pojam, jer onda postaje nebitno da li je stvar ili ne stvar....čisto zbog svadje....