- Poruka
- 990
Još kad bi objasnio zašto je to apsurdno...
Neke stvari?
Tebi su svijest i Bog... stvari?
Da ova rasprava o Bogu ne bi prerasla u jednu od milijardu onih potpuno operisanih od logike i smisla, zadržaću se samo na činjenicama.
Svijest po definiciji nije stvar, nego se stvarima mogu nazvati samo neke pojave unutar svijesti... tako da je to što pričaš potpuno besmisleno.
Ali i bez obzira na to, ti tvrdiš da svijest postoji sama od sebe... što u prevodu znači da tvrdiš da elementi svijesti postoje sami od sebe...
Kako su elementi svijesti prostor i vrijeme (kao subjektivne forme ljudskog opažanja), zatim boje, zvukovi, mirisi, toplina, bol i tome slično... dakle osjećaji, zatim osjećanja i misli... po tvom mišljenju svi ti elementi postoje sami od sebe, što će reći vječno... što je opet apsurdno, jer je recimo moja svijest stara jedno 20-ak godina... čime se odmah obara tvoja tvrdnja da svijest postoji sama od sebe i još + vječno.
Ovo nema ama baš nikakve veze sa pričom o Bogu... jer Bog je izvan svijeta kao pojave/ predstave a ti sve nešto pričaš o nekim stvarima unutar svijeta kao pojave/ predstave.
Pričati o hijerarhiji izvan svijeta kao pojave/ predstave i praviti takva poređenja je još jedan apsurd... a to je upravo ono šta ti radiš.
ti si napisao (citiram)
"Jer, ako pretpostavimo da ne postoji Bog, iz te pretpostavke bi proizilazilo to da svijest postoji sama od sebe... što je žešći apsurd..."
i sad... pod (tvojom) pretpostavkom da to sto nema boga znaci da svijest postoji sama od sebe, ti si rekao da bi to bilo apsurd. I sada si u ovom postu i ispricao zasto mislis da je apsurdno misliti da svijest postoji sama od sebe, ali nisi ispricao zasto mislis da NIJE apsurdno da Bog postoji sam od sebe? Ukoliko ti mislis da je postojanje "svijesti same po sebi" apsurd, zasto onda mislis da postojanje "boga samog po sebi" nije jednak apsurd? JEDINI RAZLOG ZA TO KOJI BI MOGO DA NAVEDES BILO BI KAD BI REKO DA JE BOG NEKO OMNI-POTENTNO BICE BEZ SVIJESTI, NESVJESNO BICE? Jer ako bi ti reko da bog ima svijest, onda bi negirao svoj stav. Drugo: nevidim razlog za toliko prosipanje mrznje, posto ja nisam rekao da svijest postoji 'sama od sebe', dakle, uopste nisam ispricao moje misljenje o 'porijeklu' svijesti (a nisam rekao ni dali mislim da ima 'porijeklo). Dakle, krace receno, nisam rekao nista o svijesti, tako da nije pravedno i dobro za raspravu sto ti uzimas da 'to sto ti mislis da ja mislim nesto sto nisam reko da mislim a ni da ne mislim' kao relevatno. Bolje bi bilo kad bi ti lijepo pitao mene: a dali ti mislis da svijest postoji sama od sebe? I onda ako ti kazem da postoji bi imao i racionalan razlog da tvoje misljenje koje izlazes u ovom postu prikazes kao 'suprotno od mog'. Dakle, ponavljam: to sto mislim da svijest nije data od boga ne znaci da mislim da postoji sama po sebi. Necu pricati ovdje o svijesti jer nije mjesto, i nadam se da neces vise upadati sa religioznim postavama koje nemaju veze sa temom koju je ovaj momak poceo.