O čemu ti to?
Probaj da definišeš pojam smisla i nađeš vezu tako definisanog smisla sa Bogom i vidjećeš koliko je apsurdan čitav citirani post.
Spoznaja Boga ne stiče se ni vjerovanjem niti sumnjom u postojanje istog... nego jednostavno razmišljanjem... kojom se shvata nužnost postojanja Boga.
Jer, ako pretpostavimo da ne postoji Bog, iz te pretpostavke bi proizilazilo to da svijest postoji sama od sebe... što je žešći apsurd... te iz apsurdnosti tog zaključka proizilazi da pretpostavka nije tačna, odnosno proizilazi da nije tačno to da Bog ne postoji... što će reći da je zaključak da Bog postoji.
A ako predpostavimo da POSTOJI bog, iz te pretpostavke bi proizilazilo to da Bog postoji sam od sebe... sto je zesci apsurd....?
po tvome izgleda nije apsurdno ako neke stvari postoje same od sebe, a ako neke druge postoje same od sebe to ti je apsurd.
Zasto ti nemozes shvatiti da je mozda univerzum gradjen po zakonu
Anti-Hijerarhije? Kao sto i jeste... napr: nepostoji
NAJBOLJI MOGUCI POL vec su i muski i zenski jednako lijepi, nemoze se napraviti
NAJBOLJA MOGUCA PJESMA ciji kvalitet nijedna poslije ili prije nece dostici, nepostoji u covjeku
NAJBITNIJA STRAST koja je jaca od svih ostalih, osim u bolesnim slucajevima, nepostoji
NAJLJEPSI MOGUCI CVIJET KOJI CE IKAD POSTOJATI I POSLIJE NJEGA NECE BITI JEDNAKO LIJEPOG jer 2 razlicita cvijeta mogu biti jednako lijepa. Nepostoji
NAJPAMETNIJA MOGUCA MISAO KOJA MOZE BITI MISLJENA jer 2 misli mogu biti jednako lijepe, ili 3. Prema tome, nepostoji ni
NAJSAVRSENIJE BICE KOJE IKAD MOZE POSTOJATI tj. Bog, jer - u ovom univerzumu osobina svih lijepih stvari i bica je njihova (moralna) zelja da ih ima vise-a sinhronicitetom dobijaju i sposobnost da se umnoze, bas zato sto je dobro da ima 'vise lijepog', tako da ... ako je ideja Boga toliko lijepa, zasto onda ne pozelis da ima
VISE TAKO LIJEPIH STVARI? Mozda zato sto ideja boga nije lijepa?
Koliko poznajem sebe, znam da cio zivot zelim da se lijepe stvari umnozavaju, da ih ima vise, a jedino cega nisam zelio da ima vise (a sto mi je nekad bilo lijepo kad sam vjerovao) je Bog, - dakle, izgelda da mi je u dubini duse tada ideja boga bila RUZNA, kao i tebi, jer da ti se toliko svidja zelio bi vise bogova i vise 'prvih uzroka' - iako kazes da je 'prvi uzrok' samo jedan - Bog. A zar nebi bilo logicno i moguce da za neki dogadjaj moze da postoji
vise jednako bitnih razloga? umjesto jednog "glavnog"? E pa, ako je to ovako kako ja pricam, ako univerzum nemora nuzno da bude uredjen po 'hijerarhiji', a ni po 'anarhiji' nego po 'harmoniji' - onda moze za jednu stvar da ima vise 'jednako GLAVNIH uzroka' - tj, dogadjaji mogu da
iskliznu iz 'jednog' kauzalnog lanca i odu za drugi, treci, (bilo kakav, recimo ako bi dusa covjeka imala svoje zakonitosti, ona moze tijelom covjeka da promijeni nesto u fizickom svijetu, samim tim i da izvuce nesto iz kauzalnog lanca prirode, a ako je dozvoljeno i obratno, onda nema govora o apsolutnoj vlasti zakona uzrok-posledica). Kada nesto isklizne iz jednog kauzalnog lanca onda se ona sa gledista toga lanca ponasa akauzalno, dakle...
Nisam odvajao pasusima ove djelove o 'anti-omni arhitekturi univerzuma' i o 'vise uzroka' a nema ni potrebe, ide jedno uz drugo.