Posteno se obogatio

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
Повод за текст је нешто што је рекла једна веома небитна особа. Али то је само последњи пут да чујем ову фразу, флоскулу, идеолошку маглу – коју треба развејати. ЛМ, Бојан Костреш који обавља неку функцију у АП Војводини, вероватно зато што је његов лидер Чанак сатанизован и као такав неподобан; коментаришући ову хајку на Карића (која надамо се неће стати са њим) он је рекао: “Не смемо због тога тврдити да нема оних који су се поштено обогатили.”

Видећемо да и у цивилизованијим земљама (“На Западу”) којима сви, јел’те, тежимо такво богаћење је пре свега изузетак, а не правило. Прво једна “урбана легенда”. Дошао је код неког нашег скоројевића, у овом случају земљопоседника, неки Немац да сарађује са њим. Овај му је поносно показао кућу, окућницу, имање, механизацију, дакле комбајне и тракторе, и свој возни парк. Одушевљен, Шваба је рекао “Мора да су ово све генерације стицале…”
“А не, “ одговорио је скоројевић. “Ово сам ја својим радом са својих десет прстију зарадио.” На то се Шваба окрену и без речи оде. СА ДЕСЕТ ПРСТИЈУ СЕ ТОЛИКО НЕ МОЖЕ ЗАРАДИТИ.

Како се неко, у општем случају и у тим “цивилизованим” земљама може обогатити? И шта уопште значи “обогатити се”?! Онај ко је живео у беди па је решио егзистенцијалне проблеме се није обогатио. Онај ко је био богат, па постао још богатији – такође се није обогатио. Обогатио се само онај ко је са релативно ниског (у најбољем случају добростојећег положаја више средње класе) постао не само богат (материјално) него и утицајан, што ће рећи моћан. Пре свега видљиво независан – у ствари други зависе од таквог човека.
У западним земљама постоје два главна начина за богаћење – ако занемаримо оне који су постигли богатство у спорту, индустрији уметности, естради. Један начин је предузетништво. Дакле неко би морао да отпочне свој бизнис (практично узевши кредит), и прошири га до неслућених размера, очисти све кредите или бар их се реши до мере у којој му “висе над главом” и тако онда утицајан, богат и независан може рећи – да, обогатио сам се. Знате ли некога осим Била Гејца који је то постигао?!
У реалности ће један предузетник бити задовољан ако до краја свог радног века успе да се ослободи дугова. Његов син, ако настави посао, и ако је спреман да ризикује (опет дугови) ће онда рецимо од радње створити трговински или производни ланац. Тек унук може да рачуна на империју. И то у веома повољним околностима. Осим ако закон није на вешти начин заобиђен, што ће рећи прекршен. Да и не говоримо што ће постојати и “ванинституционални” (на српском: мафијашки, рекеташки) притисци. Једини начин да одолиш је да им се прикључиш.
Други начин је напредовањем кроз хијеархију великих компанија. Делује као неки нови “сан” та прича о вештом појединцу који се од младости успиње захваљујући својој способности. Међутим, и овде постоје бар два ограничења. Прво ограничење је то што је потрошња у овим слојевима технократије често одређена статусним, а не реалним потребама појединца. Срамота је да успешни менаџер вози “хјундаи”. Глеали сте филм “Гленгери Глен Рос”. А што би га било срамота?!? Он га може (скоро) једнако добро и удобно превести из тачке А у тачку Б као и нека немачка или америчка кола. Али је неколико пута јефтинији!
У таквој ситуацији тешко да можемо говорити о стицању независности и поред високих прихода. Такви људи су робови кредита. Неко паметан рече – Богат си онолико колико месеци можеш да не радиш (да преживиш без сталног извора прихода).
Има још једно, битније, ограничење. Према анализи Александра Зиновјева напредак у великим системима се одвија пре по начелу “комунитарности” иако су ове друштвене макроћелије пре “радне” – што ће рећи да иду према законима капиталистичког педузетништва. Појаснимо то. Није случајна етимолошка сличност између “комунитарни” и “комунистички”. Закони комунитарности важе кад год се уређују односи између већих група људи. Ту није најбитнија нечија способност него подобност или лојалност надређеном. Ту важе правила “рука руку мије” или “ја теби – ти мени” пре него закони економске ефикасности и тржишта. Напредак је на нижим нивоима одређен везама (које су опет наследне) и полтронством. На вишим нивоима је неопходна политичка вештина и спремност да се ментору забоде нож у леђа. На ФОН-у сам учио Дракеров закон који је веома једноставан: Свака особа напредује до граница своје неспособности.
Толико о миту како су се неки (уопште) обогатили поштено.

А код нас? Па ствар је веома проста. Наведите ми једну особу која се деведесетих у Србији поштено обогатила. Ајде либералисти, да видим тог јунака!
 
Arnold_Layne:
Djordje Balašević

Балашевић је базу своје славе стекао осамдесетих. Осим тога, прати радњу фабуле:

Duh Sekire:
У западним земљама постоје два главна начина за богаћење – ако занемаримо оне који су постигли богатство у спорту, индустрији уметности, естради.

Дакле, нисам рачунао на естраду.
А и на естради има профитерства. Балашевић је био толики профитер да би био одличан политичар. Али немојмо ширити тему.
Дакле мислим на наше тајкуне. Ко се од њих обогатио поштено?
 
5 zvezdica od mene za ovaj tekst i temu. Nego, nesto sam juce pricao sa nekim o tome kako se Miskovic obogatio ali nije uspela da mi odgovori. Pa rek'o da pitam vas - dakle zna li neko kako se Miskovic obogatio? Danas on ima status uspesnog preduzetnika i cisto sumnjam da ce se iko od vlasti usuditi da ga takne kao Bogoljuba. A juce cujem u Utisku nedelje da hoce da izvede firmu na Londonsku berzu...
 
А сад оно главно:
panther:
Pa ne postoji osoba koja se bas obogatila devedesetih u Srbiji, posteno i od svog rada, jer je to bilo nemoguce tada.

Из ДС-а су знали да бране ликове као што су Драгољуб из Сурчина, МК Комерц Коле (директор странке) и фамозни Беба Поповић.
Иначе сва тројица су носили ковчег.
 
Stvarno ne znam za mehanizme enormnog bogaćenja kod nas devedesetih godina. Pretpostavljam da je jedan od "legalnih" mehanizama bogaćenja bila inflacija 1992. i 1993.godine,
kao i pristup važnim informacijama i uticajnim krugovima...
Međutim svako enormno bogatstvo, barem kod nas, na primer Kapetan Miša Anastasijević, bio je u direktnom kontaktu sa Knezom Milošem Obrenovićem i imao je njegovo odobrenje i blagoslov za trgovinu. Naravno sami politički kontakti nisu dovoljni, potrebno je imati i neki talenat za biznis.
Ne mislim da su nekadašnji bogataši imali "čiste" ruke, a da su ovi sadašnji "prljavih" ruku, gotovo je uvek i svuda velika lova za sobom povlačila i neko "muvanje"...
 
Душе, па зашто неко мора бити и богат и поштен, још и да нађеш неког ко је леп, па да је жениш.. признај да је овде права тема : "Тражим богату жену" хе хе
 
Angelico_Payne:
Душе, па зашто неко мора бити и богат и поштен, још и да нађеш неког ко је леп, па да је жениш.. признај да је овде права тема : "Тражим богату жену" хе хе

Већ сам је пронашао.
tymo_2.jpg

Још је из противничког клана, па како је она Јулија, ја могу бити (Алфа) Ромео.
Штета само што нема једна много јача слика, сликана испод стола ;)

п.с. Шта је бре џедаји и остали форумаши, како се више не проналазите на оном сајту??! Јесам ли џаба постављао тему!?
http://forum.krstarica.com/threads/87653
 
Јес да ликова стварно има много, али можеш и из листе да бираш који ти се свиди.
Мислио сам да ће бити народу занимљиво. Ако није, нема везе.
 

Back
Top