Poštenje

Edmund

Veoma poznat
Poruka
12.722
Trenutno zaključujem posle dosta vremena i raznih iskušenja i iskustava da je poštenje stvar no1

Budi ono što jesi
Voli ono što voliš
Kaži kako stoje stvari
Tell it like it is

Ne štimuj sebe da bi te voleli, prihvatili itd...

Čak verujem da će Bog suditi po poštenju

A ne po tome dal je neko doooobar ili "zao"

Naravno da ne računam tu na psihopatske ljude koji su skloni teškim zločinima, to je poremećaj ozbiljan

Pokušaću da šta god pišem, kažem, uradim (to već teže) da bude pošteno

Kako vi cenite poštenje?

Trenutno zaključujem posle dosta vremena i raznih iskušenja i iskustava da je poštenje stvar no1

Budi ono što jesi
Voli ono što voliš
Kaži kako stoje stvari
Tell it like it is

Naravno da ne računam tu na psihopatske ljude koji su skloni teškim zločinima, to je poremećaj ozbiljan

Kako vi cenite poštenje?
Posteno!

Nazalost: https://forum.krstarica.com/threads/izjava-bez-izazova-ili-pitanja.1055471/post-52923150

Budi ono što jesi
Voli ono što voliš
Kaži kako stoje stvari
U ovoj poruci cini mi se da izvire potreba za autenticnosti- medjutim cini mi se da si na korak da odes u pogresn smeru:
1. Sam ljudski identitet je pre svega narativ, i identitet je fluidan- menja se (za razliku od temperamenta) no uglavnom je promena spora- prvo se menja nacin razmisljanja/kognicija, zatim osecanja i ponasanje (i onda se to integrise)
tj doneti odluku: ja cu ovo…. ne funkcionise jer se radi o procesu; kao i uvek colj je da se prvo promeni perspektiva- nacin razmisljanja i pogled na svet.

2. Vrednosti su zapravo najvaznija stavka kos svake osobe- ona odredjuje niz drugih stvari, ukljucujuci i ponasanje
Osobe s razlicitim vrednostima se nece dobro razumeti jer su im ponasanje i ciljevi razliciti.
a ne mozes meriti uspeh jedne isobe vrednostima druge- npr neko ko ima materijalisticke stavove ce vrednovati uspeh, novac, karijeru- neko drugi ce ceniti postenje, porodicu i zajednicu i njegovi ciljevi i uspeh su drugaciji- i ove dve osobe nece imati mnogo dodirnih tacaka.

Tako da moras pronaci koje su tvoje vrednosti i krenuti od toga, ne mozs ziveti ispunjen zivot vodjen necijim tudjim vrednostima.

na ovoj temi smo se dotakli osnovnih vrednosti:
https://forum.krstarica.com/threads/koliko-vredi-covek-i-koja-je-cena-zivota.1048495/page-2

3. Nisu sve psihopate skloni zlocinima- postoji niz faktora koji uticu na to u kome pravcu ce se psihopata razvijati.

U ovoj poruci cini mi se da izvire potreba za autenticnosti- medjutim cini mi se da si na korak da odes u pogresn smeru:
1. Sam ljudski identitet je pre svega narativ, i identitet je fluidan- menja se (za razliku od temperamenta) no uglavnom je promena spora- prvo se menja nacin razmisljanja/kognicija, zatim osecanja i ponasanje (i onda se to integrise)
tj doneti odluku: ja cu ovo…. ne funkcionise jer se radi o procesu; kao i uvek colj je da se prvo promeni perspektiva- nacin razmisljanja i pogled na svet.

2. Vrednosti su zapravo najvaznija stavka kos svake osobe- ona odredjuje niz drugih stvari, ukljucujuci i ponasanje
Osobe s razlicitim vrednostima se nece dobro razumeti jer su im ponasanje i ciljevi razliciti.
a ne mozes meriti uspeh jedne isobe vrednostima druge- npr neko ko ima materijalisticke stavove ce vrednovati uspeh, novac, karijeru- neko drugi ce ceniti postenje, porodicu i zajednicu i njegovi ciljevi i uspeh su drugaciji- i ove dve osobe nece imati mnogo dodirnih tacaka.

Tako da moras pronaci koje su tvoje vrednosti i krenuti od toga, ne mozs ziveti ispunjen zivot vodjen necijim tudjim vrednostima.

na ovoj temi smo se dotakli osnovnih vrednosti:
https://forum.krstarica.com/threads/koliko-vredi-covek-i-koja-je-cena-zivota.1048495/page-2

3. Nisu sve psihopate skloni zlocinima- postoji niz faktora koji uticu na to u kome pravcu ce se psihopata razvijati.
Nešto drugo sam hteo da postavim kao ideju/misao/temu

Ima veze sa autentičnosti

Pokušaću sročiti ljepše

Ne mogu sama da kažem ili pišem da sam poštena. To mogu da kažu oni koji me poznaju.

Izuzetno mnogo cenim poštenje i iskrenost, nekako mi te dve osobine idu jedna sa drugom.

Autentičan je svaki čovek
Ali poštenje je faktor/osobina/stav koji mu/joj oslobađa tu autentičnost
Vecina ljudi nisu autenticni tj ne zive u skladu sa sobom i sopstvenim vrednostima, vec nastave da zive po vrednostima koje su prihvatili od drugih- a koji cesto nisu u skladu s njima sto cesto izaziva nezadovoljstvo.

Postenje je moralna osobina i nalazi se u okviru drugih vrednosti (prema Svarcovoj teoriji vrednosti).

Prvo moramo definisati šta znači poštenje.
Šta je meni pošenje, nekom drugom ne mora biti.
Nekom je poštenje govoriću uvek istinu, makar to srušilo sve mostove i povredilo nekog.
A neko će pametno prećutati ako je zarad opšte dobrobiti i višeg cilja.
Jedan drugog nikad neće razumeti i opravdati.

Ja kad sam bio klinac 15-16 godina, npr idem u Čortanovce na roštilj, svercujem se u vozu, ako naleti kontrola bezim u wc xD Ili mu cušnem 30 dinara, a karta bila lupam 100, al znači tad, meni 20 po 20 , i kontroloru 30 po 30. A to tad bilo puno, pragmatično, svaki dinar koji ustekam tu i tamo, imam više za nešto drugo. A tipa prihodi su mi bili sto dobijem za uzinu, i vikendom za izlazak, ostalo moram da trazim, pa daju daju, ne daju ne daju... Ovako uštekam pa imam.
Lupam ako su mi dali 500 za roštilj, 100 za kartu, u plusu sam 80. Za rostilj dajemo po 250, u plusu sam 250 ;) I to, nepoštenje, uvek sam tražio od mojih više nego što mi treba, da se ogrebem.

Dok drugi drug koji je isao sa nama, sve po PSu, ma ni pod razno mora karta da se kupi, to nije poseteno, jedino on kupovao kartu od svih nas. Ono tipa lik bio od onih sto se vrate u prdavnicu da vrati 5 din kad mu kazu, nema veze.

Eto banalan primer iz mladosti, al eto, ko je tu pošten, nema pojma.

ps. Naravno sad se ne švercujem, svako vreme nosi svoje :D

Poslednja izmena:

Budi ono što jesi
Voli ono što voliš
Kaži kako stoje stvari
Tell it like it is

Kako vi cenite poštenje?
Cenim postenje i iskrenost, ali to nije uvek lako, jer nismo sami i cesto da bi druge zastitili od nas samih i od onog sto u tom trenutku mislimo ili osecamo, a to moze da se promeni, ne reagujemo iskreno. Uz to postenje ide i veliki teret odgovornosti, da to tako nazovem, da cemo nekog povrediti, kao i misljenje da to mozda nije potrebno i da je nekad bolje precutati.
Retki su ljudi koji se nekompromisno drze tog stava da uvek i u svakom trenutku budu posteni.

Ako me ne bude mrzelo navešću neke primere
Na ovo si mislio @Lovac Luka ulovio vuka

Iskreno sad ne mogu da se setim koje primere sam imao u vugla🤣

Ali da pojasnim šta je za mene poštenje

Ne mislim ono "što na um to na drum" i povredim nekoga svojim stavom ili "iskrenošću"

Pre mislim na to, na primer žena izabere partnera koji joj skroz odgovara, druge rase, druge vere.... I živi sa njim u ljubavi iako će roditelji da ...ne znam....pasivno manipulišu ili prete....

Na umu imam 2 primera koji nisu za javnost a šokirali su me poštenjem prema sebi (nije u pitanju devojka koja hoće da se uda mimo očekivanja već nešto daleko "šokantnije" ali sam rekao u sebi "kapa dole ovim ljudima za muda)

Back