postavljanje mreze kod kuce

ivansipovac

Početnik
Poruka
1
Imam kod kuce P4 i P1,na P4 nalazi se OS Xp SP2 a na P1 98.Planiram da ih direktno povezem ali neznam kako.Moze li mi neko obajsniti kako da podesim parametre za 98 a kako za xp.Svu potrebnu opremu sa nabavio.Molim vas da posebno napisete podesavanja sa 98 a posebno za xp.unapred puno hvala !!!!

Na P4 vjerovatno imas mreznu karticu na maticnoj ploci sto znaci da nemoras da instaliras drajvere. Sve sto trebas da uradis je da otvoris control panel pa network cenections, i tamo gdje je ikonica local area connection kliknes desnim i proportites, zatim kliknes na internet protocol (TCP/IP) i ispod kliknes properties i izaberes use folowing IP adress
i imas tri prazna mjesta, u prvo upises neku adresu tako da ti na obje masine brojevi budu isti samo da zadnji na jednom bude na pr. 1 a na drugom 2. a pod subnet mask upises 255 255 255 000. kliknes ok. Poslije toga ides opet na local area connection i ides enable i to je to. na win 98 je skoro isti postupak. Kad to sve uradis na jednom otvoris run i ukucas ping i ip adresu onog drugog i tako vidis da li radi. Poslije toga probas da sharujes nesto i to je to.

Bez uvrede, ali ti očigledno ne znaš šta je subneting. Maska 255.255.255.0 je primenjiva samo za C klasu adresa. Što znači - nije univerzalna.

Da se ne bi zamarao sa deljenjem klasa, dovoljno je da otkucaš IP u XP-u, pritisneš TAB i masku će sam dodeliti.

Pozdrav

Back