Postanak sveta

sto ih onda kaznjava ako im je dao slobodnu volju?
Problem je što svi mi imamo neku predstavu o toj slobodnoj volji.
Ajmo ovako, ako kreneš čitati knjigu Postanka vidiš da im je dao određene privilegije, ali isto tako i upozorenje o posljedicama.
Nešto kao pravilnik na ovom forumu: otvarajte teme, komentirajte, ali ako budete radili što ne treba idu posljedice.

Zasto je Bog stvorio samo Adama i Evu a ne sve ljude odjednom?
4:14 Ево ме тераш данас из ове земље да се кријем испред Тебе, и да се скитам и потуцам по земљи, па ће ме убити ко ме удеси.

a tada navodno su postojali samo adam i eva koji su imali dva sina .
sledeće dete je sit kada je adam imao 130 godina.
pošto nakon avelja i kajina nigde nema zapisano "rađajući sinove i kćeri kada dobiše kajina i avelja" ostaje pitanje koji su to ljudi?

Da je Tony Stark bio vidovit i pored toga stvorio Ultrona, Tony bi bio više odgovoran za AU nego sam Ultron.
I to je valjda svima jasno.

Ali za JHWH se izmišljaju opravdanja (OK, za pisce koji nisu dobro promislili narativ kada su mu dodavali moći).

ako Bog zna buducnost a kazu da zna onda je znao i da ce zloupotrebiti?
Zna budućnost jer je Bog van vremena. Ne znači da ljudi ne snose odgovornost za svoje postupke.
to vam je filozofsko pitanje
a običan narod to zove sudbinom
bog ne mora da utiče na tvoja dela i tvoju volju , jednostavno zna da ćeš iz lošeg preći u dobro ili obrnuto
jer ti je taj put "zapisan"
drugo objašnjenje bi bilo poželjno a da je logično i ne dovoditi u pitanje božiju svemoć.
dok recimo svi vide da je greh neposlušnost da se ne uzima plod ja vidim da je greh kada prebacuju sopstvenu krivicu na drugog.
smrt je morala postojati da bi sav tzv plan božiji bio ispunjen a i kaže rađajte se i množite i napunite zemlju.
i koliko bi to trajalo da nema smrti? hiljadu ipo godina?
e sad dolazimo do potopa, ljudi pre potopa živeli po 900 godina, za toliko godina možeš imati minimum trista dece i svako dete po toliko itd itd zato je potopio sve i krenuo ispočetka smanjujući životni vek do cirka 90-tak godina pa sve manje i manje
zeznuo se negde u proračunu.
naravno to je mit ali je zanimljiv što biblijski vernici veruju u taj mit bukvalno a kažu da je bog svemoguć a vrućina mu smeta i kaje se što je stvarao ljude.

Kada je u pitanju njihov bog reči nemaju značenje koje imaju i Biblija se čita sa priručnikom za početne vežbe u parteru.
smešna su opravdanja ono što nikad nećemo razumeti "ako nije sudbina kako bog zna šta ću da uradim?" pa sveznajući je, "pa što me ne spreči" neće da ti kvari slobodnu volju, "pa zašto me onda kažnjava ako neće da kvari volju?" pa ima napisao šta smeš šta ne smeš, "pa šta onaj pre hiljadu dve tri godina zna šta piše? bog čita srca, "pa što je onda stavio na papir kada srce vodi?" i to su pitanja u nedogled i odgovori u nedogled i onda kad dosadi, staneš, uzmeš pauzu pa sve ispočetka.
ovi što pitaju traže odgovor a ovi što odgovaraju ne znaju odgovor.
ali čisto da se nešto piskara.

smešna su opravdanja ono što nikad nećemo razumeti "ako nije sudbina kako bog zna šta ću da uradim?" pa sveznajući je, "pa što me ne spreči" neće da ti kvari slobodnu volju, "pa zašto me onda kažnjava ako neće da kvari volju?" pa ima napisao šta smeš šta ne smeš, "pa šta onaj pre hiljadu dve tri godina zna šta piše? bog čita srca, "pa što je onda stavio na papir kada srce vodi?" i to su pitanja u nedogled i odgovori u nedogled i onda kad dosadi, staneš, uzmeš pauzu pa sve ispočetka.
ovi što pitaju traže odgovor a ovi što odgovaraju ne znaju odgovor.
ali čisto da se nešto piskara.
Eto, ispiskaro si se lepo :)

Oni su isto svojevoljno sve radili.
proročanstva, isto sudbina
u narodnom verovanju postoje suđaje i dan danas se veruje na takav način
"šta ćeš sudbina tako htela"
Isus nešto slično kaže da brigom ni sekund ne možeš produžiti život .
eto kakva god muka da te strefi ne treba da se brineš a ti se brineš, zašto? zato što misliš da možeš promeniti zapisano

Back