Postali smo robovi DOKAZ

U pravu si. Skoro svi radnici u proizvodnji i uslugama zaradjuje maksimalno do 20 000 dinara a većina oko 16 000 dinara, a takvi radnici cine preko 80% ukupno zaposlenih u Srbiji. Ostalih 20% zaposlenih su ili kapitalisti ili oni na državnim jaslama koji imaju daleko veće plate pa zato guraju prosečnu platu na oko 300 evra mesečno.

Medjutim i 300 evra mesecno je jednako smesna plata kao i 150 evra jer i sa takvom platom zivis kao poslednji bednik na ovoj planeti a yivot prolyi a yivot nema repriyu. Bolje je yiveti na vodi i hlebu i boriti se ya svoja prava a ne kao rob i raditi kod ultrabogatih poslodavaca i puniti im dzepove. pa oni vise potrose na svoje kucne ljubimce nego na svoje radnike. Znam jednog koji na kucnog ljubimca potrosi i po hiljadu evra a ima nekoliko radnika koje placa 150 evra mesecno.

U pravu si za većinu toga što si napisao. Ok, ja imam za nijansu više od 300 evra a moja sreća je da stanarinu i baš sve komunalije plaćam 80 evra. I pošto sam , Njemu Hvala!, solo meni je ok. I pravo da ti kažem zabole mene za nekog tamo što ima i ženu i decu i platu od 16 000 dinara. Jer kada sam ja živeo na hlebu i parizeru (i bukvalno ništa drugo) niko nije dizao revoluciju. I šta sada mene zabole za neke tamo. Svako neka gleda svoje dup.e .

Imaš ponudnu cenu i potražnu cenu, tako se stiže do razmene.

Jedan kaže: "Tražim €75.000 za kutiju šibica."
Drugi kaže: "Mnogo je to, ja nudim samo €0,50."
Ovaj onda kaže: "Dobro daj bar €25.000."
Drugi veli: "Ma, eventualno mogu dati €0,60 - ne više."
I onda na kraju kaže: "Dobro prodajem za €1"
I onda ovaj kaže: "Dobro, pristajem za €1."

Došli smo do toga da je realna cena 1.
E sad, postavljač teme izmišlja toplu vodu i predlaže da jedan od učesnika ((radnik)) traži veću cenu.
Pa yebote, to je već uzeto u obzir. Nego ima i druga strana ((poslodavac)), koja tu cenu koju ste tražili - odbija ako je visoka!

Cena rada je već realna, nego se vama ne dopada rezultat.
Kao iz onog vica: "Trudni ste." -"Hoću drugo mišljenje!" "Dobro. Ružni ste."

Imaš ponudnu cenu i potražnu cenu, tako se stiže do razmene.

Jedan kaže: "Tražim €75.000 za kutiju šibica."
Drugi kaže: "Mnogo je to, ja nudim samo €0,50."
Ovaj onda kaže: "Dobro daj bar €25.000."
Drugi veli: "Ma, eventualno mogu dati €0,60 - ne više."
I onda na kraju kaže: "Dobro prodajem za €1"
I onda ovaj kaže: "Dobro, pristajem za €1."

Došli smo do toga da je realna cena 1.
E sad, postavljač teme izmišlja toplu vodu i predlaže da jedan od učesnika ((radnik)) traži veću cenu.
Pa yebote, to je već uzeto u obzir. Nego ima i druga strana ((poslodavac)), koja tu cenu koju ste tražili - odbija ako je visoka!

Cena rada je već realna, nego se vama ne dopada rezultat.
Kao iz onog vica: "Trudni ste." -"Hoću drugo mišljenje!" "Dobro. Ružni ste."

Ovo je sve isto vazilo i za vreme Slobe...ljudima se to nije svidelo i srusili su ga...zasto bi sada bio izuzetak?!

U Srbiji je laž da je prosečna plata oko 300 evra !!! Skoro svi radnici u proizvodnji i uslugama zaradjuje maksimalno do 20 000 dinara a većina oko 16 000 dinara, a takvi radnici cine preko 80% ukupno zaposlenih u Srbiji. Ostalih 20% zaposlenih su ili kapitalisti ili oni na državnim jaslama koji imaju daleko veće plate pa zato guraju prosečnu platu na oko 300 evra mesečno. A CENE SVAKOG DANA RASTU!!

Šta želim reći? Hoću reći da smo mi Srbi postali robovi maloj šačici ultrabogataša i onih njihovih marionetskih političara i sindikalista. Naš sistem je postao takav da apsolutno radnici nemaju nikakva opipljiva i realna gradjanska i radna prava. Glavna radna prava su rad i pravo na realnu zaradu. Ta dva prava se brutalno i masovno krši u našoj jadnoj Srbiji.

Naša Srbija nije bedna. Srbija je izuzetno bogata i plodonosna Bogom dana država ali je uvek šačica moćnika izrabljuje i pljačka vekovima. Ti robovlasnici su toliko drski danas posebno jer plaćaju radnike svega stotinu evra dok oni voze džipove, imaju skupe jahte, vile na najskupljim lokacijama, brdo stanova, nezamislivo velike bankovne račune itd itd.

Obzirom da ne postoji slobodna i nezavisna sindikalna organizacija u Srbiji ja želim reći sledeće. Braćo Srbi postanite ponosni i uzdignute glave. Nemojte u strahu od gladi pristajati na robovanje uzurpatorima naših prava i pristajati da radite za minimalno minimalne plate i uslove rada. Recite NE poslodavcima koji vas plaćaju manje od 1000 evra mesečno. DA dobro ste čuli, 1000 evra je itekako realna prosečna plata u Srbiji kada bi bila normalna vlast kao na zapadu. Pogledajte samo kako žive vaši poslodavci !! Ako je kriza kako onda oni voze džipove i imaju svo ostalo bogatstvo koje se meri u milionima i milijardama dolara?? Hajdemo da ustanemo svi i da svi damo ultimatum našim poslodavcima - ili će nam povećati platu na realnu vrednost ili će mo svi dati otkaz. Medjutim moramo to uraditi složno svi do jednog jer u suprotno poslodavci će se onda vaditi na priču "kako u Srbiji ima mnogo nezapošljenih pa ako ti nećeš da radiš za 150 evra ima ko hoće". Znači poenta je da se organizujemo SVI u Srbiji jer jedino tako možemo postaviti ozbiljan ultmatum poslodavcima. U suprotnom ako ne prihvate moramo izdržati nezapošljeni i neka stane Srbija. Tako će mo dostojanstveno propasti svi zajedno, pa i poslodavci a ne kao sada ovako samo propadamo mi radnici a poslodavci se enormno bogate. Ovo što pišem je poso sindikata ali sindikat u Srbiji ne postoji. Sindikat umesto da bude jedinstven i složan on je razbijen na stotine i stotine sindikalnih organizacija a rukovodstva najmasovnijih sindikati su obične marionete poslodavaca preko političara.

Moramo ustati mi radnici i krenuti u borbu za svoja prava a naše pravo je da radimo i budemo plaćeni realno na osnovu ostvarenog profita. Profit svake fabrike ili preduzeća nije lično vlasništvo polsodavca već je to vlašništvo kako poslodavca tako i radnika i zato treba da se profit rasporedi pravedno. U tom smislu moramo se izboriti da se profit firme ne drži u tajnosti već da on bude transparentan i javan u svakom trenutku.

Ukoliko se pogadjate sa svojim poslodavcem za visinu vaše plate prilikom zapošljavanja gledajte ne to šta radite i koji vam je poso predvidjen već kakvim bogatstvom raspolaže dotični poslodavac. Ukoliko vozi džipove, ima lanac radnji, bezbroj stanova itd itd vi nemojte raditi kod nejga bez minimalno 1000 evra mesečno jer je očigledno da je njegov poso izuzetno profitabilan a da minimalno plaća radnike. Ako mu niko neće raditi ispod 1000 evra na kraju mora pristati jer inače će mu propasti firma, a oni se toga i najviše boje. Znači poenta je da imate svoje dostojanstvo i da cenite svoj rad a onda će vaš rad ceniti i poslodavci. Tako će mo ih primorati da daju realne zarade a ne da pristajete na ponižavajuće male plate. Znaci neka vam plata bude srazmerna bogatstvu koje akumuliše taj vaš poslodavac. Na kraju krajeva bolje i prositi i biti slobodan čovek nego biti rob i raditi za koricu hleba. A ja vam kažem kada bi ste prosili isprosićete više nego što vas plaćaju ultrabogati poslodavci iako kod njih radite vrlo teške poslove i preko 10 sati dnevno a kada prosite radite od 14h do 19h i pritom samo sedite a ipak zaradite isti toliki novac, ako ne i više.

Znači poenta je da imate svoje dostojanstvo i da cenite svoj rad a onda će vaš rad ceniti i poslodavci. Tako će mo ih primorati da daju realne zarade a ne da pristajete na ponižavajuće male plate. Znaci neka vam plata bude srazmerna bogatstvu koje akumuliše taj vaš poslodavac.

Da li mislite da Grčki poslodavci ne bi platili Grke 150 evra mesečno? Pa naravno da bi ih platili ali Grci imaju svoj ponos i cene sebe tako da niko neće raditi za tu smešnu cenu i zato poslodavci njihovi moraju platiti daleko veće plate.

Ne pristajte na rad bar za pocetak ispod 500 evra. Da ponovim da li bi neki Grk radio za 150 evra mesecno er koliko znamo tamo je kriza veća nego kod nas? Da li bi bilo ko u evropi radio za 150 evra? Da li bi bilo koji hrvat radio za 150 evra mesečno? Da li bi bilo koji Bosanac radio za 150 evra mesečno? Odgovor je NE NE NE NE !!! Pa da li je samo Srbin toliko siroma da mora raditi za tu nemoguće smešnu sumu novca mesečno??? Naravno da ne jer je Srbija bogatija i od Bosne, i od Hrvatske i od Grčke ali na žalost imamo korumpirane politicare i sindikalce pa sa nama rade poslodavci sta god žele i iživljavaju se. Zato podignimo glas Srbi i dignimo glave. Kada svi do jednog ustanemo poslodavci neće imati kud i moraće da podignu plate na realnu vrednost.

Kriza, kurs , inflacija, bla, bla, bla, sve je laž i sve je farsa. Srbi braćo jer imate Vi oči?? Zar ne vidite sta naši "siromašni" i krizom "zabrinuti" polsodavci voze, koje kuće i jahte imaju i bankovne račune??? Pa ako je istina da je kriza kako onda oni imaju to sve što imaju? A ako imaju to sve šta imaju da li je onda kriza u Srbiji??? Naravno da nema krize ili je i ima ali ipak nije baš tolika da nas plaćaju 150 evra mesečno. Zato ustajte braćo i hajde da se izborimo za svoja prava. Niko nam neće prava i paltu dati na tacni već moramo se izboriti!!!! USTAJTE SRBI krajnje je vreme ili nas više neće biti. Bela kuga će nas pojesti i više neće biti Srpskoga roda .

Bolje je ne raditi nigde i živeti na vodi i hlebu i boriti se za svoja prava a ne kao rob i raditi kod ultrabogatih poslodavaca i puniti im dzepove. Pa oni više potroše na svoje kućne ljubimce nego na svoje radnike. Znam jednog koji na kućnog ljubimca potroši i po hiljadu evra a ima nekoliko radnika koje plaća 150 evra mesečno.

Znači poenta je da imate svoje dostojanstvo i da cenite svoj rad a onda će vaš rad ceniti i poslodavci. Tako će mo ih primorati da daju realne zarade a ne da pristajete na ponižavajuće male plate. Znaci neka vam plata bude srazmerna bogatstvu koje akumuliše taj vaš poslodavac.

Da li mislite da Grčki poslodavci ne bi platili Grke 150 evra mesečno? Pa naravno da bi ih platili ali Grci imaju svoj ponos i dostojanstvo pa cene sebe tako da niko neće raditi za tu smešnu cenu, i zato poslodavci njihovi moraju platiti daleko veće plate.

BRAVO BRAVO BRAVO MAJSTORE !!! :klap: :klap: :klap:

Potpuno ispravan način razmišljanja i ja razmišljam slično.

Kad smo kod te statistike ona jeste ispravna ali samo ZVANIČNO zato što u taj ukupan prosek ulaze i plate direktora NIS-a, EPS-a, Telekoma, Skijališta, raznih Agencija, predsednika države, ministara, poslanika, članova Upravnih odbora i ostalih džabalebaroša na grbači naroda, privatnika po Beogradu i Srbiji itd. I već sam 100 puta pričao onu priču o kupusu, mesu i sarmi.

Ali glavni problem ovde je NEJEDINSTVO I NESOLIDARNOST radnika u Srbiji i to što svako gleda svoje dupe i svoje interese i baš ga zabole za druge ako je njemu lepo. A nije svestan toga da će sutra možda i njemu biti tako loše. Pogledajte samo šta se radi u FR i Grčkoj, tamo izađu jedni radnici da protestvuju, odma za njima i drugi, treći, pa čak i studenti i očas posla se stvori milion i više ljudi na ulicama. A kod nas nažalost nema toga. Čak su nam i radnički sindikati nejedinstveni i svaka vaška obaška.

Poslednja izmena:
U pravu si za većinu toga što si napisao. Ok, ja imam za nijansu više od 300 evra a moja sreća je da stanarinu i baš sve komunalije plaćam 80 evra. I pošto sam , Njemu Hvala!, solo meni je ok. I pravo da ti kažem zabole mene za nekog tamo što ima i ženu i decu i platu od 16 000 dinara. Jer kada sam ja živeo na hlebu i parizeru (i bukvalno ništa drugo) niko nije dizao revoluciju. I šta sada mene zabole za neke tamo. Svako neka gleda svoje dup.e .

Бедно.

E ZBOG TAKVIH KAO TI I JESMO U OVIM GO*NIMA !!!

problem jeste u tome sto pristajemo da radimo za male pare , dokle god se kolektivno svest ne promeni bice ovako ... radis ko stoka i dobijes 15.000 dinara platu.

kada pocnemo sami sebe da cenimo tada ce i poslodavac poceti da nas ceni jer ce znati da ne postoji niko ko ce raditi ispod normalne nadoknade za odredjeni posao.

dzabe cela ova prica dokle god su svi u frci da sacuvaju posao pa makar i ne primali platu ili plata kasnila mesecima, da vidimo kako bi sve izgledalo kada bi na primer sve cistacice u srbiji rekle nas rad vredi xxx eura i kada poslodavac ne bi mogao da nadje neku koja ce raditi ispod te cifre mislite li da bi "gazda" uzeo metlu i krpu u ruke.

ja se secam kada je sve ovo krenulo nizbrdo 90-te i izbeglice su oborile cenu rada jer su bez pogovora tada pristajali da rade i za najmizernije plate jer su imali humanitarne pakete i pomoc i bili su u boljoj situaciji od nas koji smo zbog njih i njihovih stavova prihvatali da radimo i mi za te iste bedne plate, samo sto nama niko nije davao dzak brasna secer ulje deterdzent i sapun za dzabe.

definitivno drzava mora da stane na put privatnicima koji exploatisu radnika , dokle god drzava ne kaze plate moraju da budu 50% zarade preduzeca ( bez troskova za privatne stvari letovanja, benzina za privatan automobil, frizera i cokolade koju jedu njihova deca ) ovde nece biti bolje.

u bilo kojoj normalnoj zemlji se za platu dogovarate i pregovarate , jedino u srbiji je neumesno na razgovoru za posao pitati kolika je plata.

cudo niko vise na ovu temu a svi se zale na male plate

Pa očigledno nije plata tako loša...

Nije neumesno u razgovoru za posao pitati kolika je plata-ja sam recimo na jednom razgovoru za posao tražio 80.000 RSD pa su mi rekli da je to mnogo-dali bi možda 50.000 na šta nisam hteo da pristanem-ne isplati mi se da ustajem ujutru ...onda oni kažu dođi na posao u 9 i radi do 17...jes pa da mi prođe ceo dan na poslu,neću...onda oni vele dođi,uradi posao pa idi ...hm,to bi još i moglo ali za 80.000 ...opet smo na početku-nisam se ni zaposlio u toj firmi...oni su pogrešili jer moj rad bi im vredeo više-ko im je kriv kad neće da plate....oće da zarade preko moje grbače-e nedam...i dalje sam nezaposlen...

A sta ces kad budes imao decu????Ili planiras da vecno budes samac i zivis kod roditelja.Sa 300 eura i detetom neces imati ni taj parizer.Ja spadam u kao bolje placene u mom gradu ali ja prezivljam tako sto mi keva pomaze,ja nemam ni predstavu kako bi preziveo bez toga ,bukvalno bi gladovao jer mi ostane smesno para kad platim rezije

problem jeste u tome sto pristajemo da radimo za male pare , dokle god se kolektivno svest ne promeni bice ovako ... radis ko stoka i dobijes 15.000 dinara platu.

kada pocnemo sami sebe da cenimo tada ce i poslodavac poceti da nas ceni jer ce znati da ne postoji niko ko ce raditi ispod normalne nadoknade za odredjeni posao.

dzabe cela ova prica dokle god su svi u frci da sacuvaju posao pa makar i ne primali platu ili plata kasnila mesecima, da vidimo kako bi sve izgledalo kada bi na primer sve cistacice u srbiji rekle nas rad vredi xxx eura i kada poslodavac ne bi mogao da nadje neku koja ce raditi ispod te cifre mislite li da bi "gazda" uzeo metlu i krpu u ruke.

ja se secam kada je sve ovo krenulo nizbrdo 90-te i izbeglice su oborile cenu rada jer su bez pogovora tada pristajali da rade i za najmizernije plate jer su imali humanitarne pakete i pomoc i bili su u boljoj situaciji od nas koji smo zbog njih i njihovih stavova prihvatali da radimo i mi za te iste bedne plate, samo sto nama niko nije davao dzak brasna secer ulje deterdzent i sapun za dzabe.

definitivno drzava mora da stane na put privatnicima koji exploatisu radnika , dokle god drzava ne kaze plate moraju da budu 50% zarade preduzeca ( bez troskova za privatne stvari letovanja, benzina za privatan automobil, frizera i cokolade koju jedu njihova deca ) ovde nece biti bolje.

u bilo kojoj normalnoj zemlji se za platu dogovarate i pregovarate , jedino u srbiji je neumesno na razgovoru za posao pitati kolika je plata.

:klap: Svaka čast! Odličan način razmišljanja!

Па не знам колико ће да те послушају да не раде код некога ко се бави сумњивим пословима за 1000€ месечно. Има таквих који би одбили?
Ево и неки од радника и службеника нису одбили да приме 13 плату од државе која диреткно послује са сумњивима, тим који плаћају некоме сома евра.
Нису одбили, а управо је та 13 плата ушла у просек којим се сада, кобајаги, хвале да је просечна плата преко 300€.

Ne mora da dođe do direktne rasprave o parama, nego se to vidi iz samih postupaka. Ako kandidat odbije posao, znači da mu je cena neprihvatljiva. Ako prihvati posao, znači da smatra cenu prihvatljivom. Ne moraju da verbalno raspravljaju o tome, stvari se vide i iz čiste fabule

Dobro razmišljanje.Slično i ja razmišljam.Mislim da su nam potrebni jaki i nekorumpirani sindikati.Ovi sindikati koje mi imamo su samo ukras koji služi da bi radnici bili izmanipulisani.Malo je čudno što ovakve teme koje bi po meni trebale da budu najbitnije teme na forumu zavredjuju pažnju jako malo ljudi.Bitnije im je ko se posvadjao na Farmi ili Dvoru nego nešto sto se tice njihovog života.

Posebna gadost aktuelnog režima, što su granicu siromaštva postavili na 8000 dinara. Ako bi granica siromaštva bila kao u francuskoj, svi ispod minimalne zarade, u srbiji bi se bar 4 miliona ljudi našlo ispod granice siromaštva, kakva je stvarna slika realnosti !

Poslednja izmena:
Dobro razmišljanje.Slično i ja razmišljam.Mislim da su nam potrebni jaki i nekorumpirani sindikati.Ovi sindikati koje mi imamo su samo ukras koji služi da bi radnici bili izmanipulisani.Malo je čudno što ovakve teme koje bi po meni trebale da budu najbitnije teme na forumu zavredjuju pažnju jako malo ljudi.Bitnije im je ko se posvadjao na Farmi ili Dvoru nego nešto sto se tice njihovog života.

...a to znači samo jedno -nije u Srbiji toliko loše kolko ljudi kukaju zadnjih 20 -30 godina...čim su neke druge teme bitnije nego ova ....

Mislim da nije tako.Ljudi nemaju svoj život pa kroz te rijaliti emisije proživljaju svoj život.To samo pokazuje u kakvim smo problemima.

Ima i toga,svakako...izgleda da se narod i smorio od razmišljanja šta će i kako će...ipak sam ove godine primetio nešto što se pre nije događalo...Za Novu godinu ni u jednoj kafani nije organizovan doček i sve su zvrjale prazne za ''najluđu noć''...to nije bilo ni za vreme ratova devedesetih,ni za vreme inflacije,da se ne vraćamo u dalju prošlost....slavilo se a kafane su uvek bile solidno posećene ako ne i pune....U okolini više nigde nema kafane sa muzikom uživo i pevačicom,kafanski muzičari su promenili zanimanja...
U problemima jesmo ali zar se sve svodi na razmišljanje o parama i platama ?Pa se onda beži u neku rijaliti emisiju?

Ima i toga,svakako...izgleda da se narod i smorio od razmišljanja šta će i kako će...ipak sam ove godine primetio nešto što se pre nije događalo...Za Novu godinu ni u jednoj kafani nije organizovan doček i sve su zvrjale prazne za ''najluđu noć''...to nije bilo ni za vreme ratova devedesetih,ni za vreme inflacije,da se ne vraćamo u dalju prošlost....slavilo se a kafane su uvek bile solidno posećene ako ne i pune....U okolini više nigde nema kafane sa muzikom uživo i pevačicom,kafanski muzičari su promenili zanimanja...
U problemima jesmo ali zar se sve svodi na razmišljanje o parama i platama ?Pa se onda beži u neku rijaliti emisiju?
Nije sve u parama,nešto je i u eurima.Šalim se.Novac nije jedina,ali je neophodna stvar koja je bitna za dobar život.Čovek bez novca u današnjem sistemu postaje rob,kako je postavljač teme i napisao u naslovu.A čovek kada postane rob on gubi dostojanstvo i postaje apatičan, gubi zainteresovanost za svet oko sebe i sopstvenu sudbinu,bez ikakve volje da promeni nešto.

Poslednja izmena:

Back