Postali smo režiserski narod i umetnici

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Postoji jedan termin koji ja skoro nikada ne koristim u te svrhe a odnosi se na plaćanje mesečnih računa i drugih finansijskih obaveza a to su "režije". Primećujem da mnogi upotrebljavaju taj izraz i svi se žale kako dok izmire sve režije, tj. dok poplaćaju sve račune, ne ostane im ništa za njih. Ili nemaju ni za toliko. Znači ljudi kad plate struju, vodu, grejanje i druge komunalije, kredite, poreze i druge gluposti koje moraju da plaćaju svakog meseca, ne ostane im ništa za život. I kakav je to život nego pasji. A mnogi tako žive. I svi kukaju a niko ništa da preduzme u vezi toga da bi popravio situaciju ili da organizuju neki protest tim povodom, ili makar da izađu na protest koji drugi organizuje ili da urade neki bojkot i slično. Ne.

Dakle, pošto većina redovno plaća te režije a jedva krpi kraj s krajem, kapiram da smo postali režiserski narod. Svi smo mi režiseri. :mrgreen:

A evo kako smo postali umetnici. U Srbiji je preživeti postala umetnost. Umetnost je da sastaviš kraj s krajem i da preživiš mesec dana. Od danas do sutra. Troškovi života su mnogo veći od primanja ako ih uopšte i imate, zarađuješ 200 evra mesečno a trošiš 500, svi se davimo u nekim dugovima i go*nima ali za sada smo dobri umetnici. A dokle ćemo tako, videćemo.

Tim povodom je Blic napravio istraživanje i anketu na svom sajtu i ispitao ljude kako uopšte uspevaju da sastave i prežive mesec dana i kako su tako dobri umetnici i režiseri. :D

Istraživanje "Blica"
Anketa: Kako uspevate da pregurate mesec? Anketa
Ekipa "Blica" | 03. 02. 2011. - 15:16h | Komentara: 71

BEOGRAD - S obzirom na to da je prosečna plata u novembru iznosila 34.444 dinara, a da je poskupelo gotovo sve što može, postavlja se pitanje - kako opstajemo?


Lančano poskupljenje počelo je s prvim januarskim danima, skočile su cene cigareta od pet do 30 dinara i goriva od 0,3 do pet dinara po litru. Cene brašna su prošlog meseca porasle 15 odsto, ulja 7,5, a šećera od 8,6 do 10 odsto, što je izazvalo i rast cena konditora za pet do 20 odsto. Pokupelo je i juneće meso, voće, kafa, mineralna voda i alkoholana pića...
Usled rasta cena sirovina, goriva, te struje i uglja, i cena hleba “sava” će od 10. februara koštati 55 dinara po vekni, ulje će poskupeti 10 odsto, brašno dodatnih sedam do 10 odsto, a kafa još 14 procenata.


"Blic" vas pita kako sklapate kraj s krajem. Podelite vaša iskustva i brige sa nama u komentarima. Na svako pitanje u istraživanju koje je obeleženo zvezdicom možete da date više odgovora.

Ankete imate na sledećem linku:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/233313/Anketa-Kako-uspevate-da-pregurate-mesec
 

Back
Top