Pošta smislila način kako da dere građane: Pazite čime plaćate račune ili pošiljke na šalterima

kako mislis uslugu vec placas?

ti placas uslugu koju kupujes a ne i uslugu banke koja ce ti odraditi platni promet.

idi u firmu i plati u kesu i onda zaobilazis posrednika koga placas za njegove usluge.

Dobro, ali recimo da ja hoću da pošaljem paket post ekspresom. Odem tamo, predam i poštarina bude 300 dinara. I ja hoću da platim karticom. Da li oni tad uzimaju proviziju?

Ranije je bila razlika kad si plaćao karticom u prodavnici, bilo skuplje.
Valjda kad su videli da neće niko da koristi karticu izjednačili da je isto.
Sad možeš i karticom na rate.
Stvari se menjaju.
Svuda u pošti piše da se naplaćuje provizija, velikim slovima.
To što gospodja ne čita jbg. Svaka greška se plaća.
Za poštu sam znala još od pre nego što sam počela da koristim karticu.
Relativno kratko (dve godine) je koristim.
I svaka banka nudi drugačije ponude.
Negde se npr ne plaća provizija kad plaćaš račune preko aplikacije.
Znači lepo se raspitaš šta i kako.
Mislim da je ovo izmišljena priča.

Није измишљено.И ја се упецао ки сомче пре пар година.

Cekaj, ali kada placas karticom u prodavnici/kaficu, ti ne placas proviziju.
Placanje karticom je placanje karticom. Ovo je nesto drugo.
Duzni su da kazu svakoj stranci koja placa karticom, koliko ce to da je kosta, jer to nije placanje karticom nego nesto sasvim trece.
Duzni su po Zakonu o zastiti potrosaca, jer ovo se onda vodi kao skriveni trosak.

Ne plaćam ti proviziju već vlasnik prodavnice/kafića

Isto plaćaš i na šalteru pošte i na šalteru banke koja nije tvoja

Ne plaćam ti proviziju već vlasnik prodavnice/kafića

Isto plaćaš i na šalteru pošte i na šalteru banke koja nije tvoja
Po Zakonu o zastiti potrosaca ne smeju da postoje skriveni troskovi.

Ali okej, ne ocekujem od SNS botova da im je stalo do sprpvodjenja zakona, vas mozak je setovan na mod kako zeznuti zakon.

Ali okej, ne ocekujem od SNS botova da im je stalo do sprpvodjenja zakona, vas mozak je setovan na mod kako zeznuti zakon.
Vidi, moguće je da si i ti u pravu. Ali moguće je i da ljudi prosto ne čitaju.
Nije ih briga, pa kad dodje do ovakve situacije uvek je neko drugi kriv.

Nisu skriveni troškovi, provizija za pos terminal je trošak preduzeća

Što se tiče transfera novca među bankama to spada u domen usluge banke po tekućem računu
Tebi tvoja banka naplaćuje što je prebacila novac drugoj banki

Au bre...

Ako ja tebi napišem ček na 12.03. i nemam para na računu a ti došao da unovčiš ček šta onda?

E sad si me zbunio...
U svakom slučaju ako plaćam karticom na rate meni tu bude dozvoljeno nešto do 18.000 mesečno

Medjutim, pośto sam Srbin, ja sam kombinovao čekove 2X5000 i rate na karticu 9.500 i prošlo kao tako...
kartice rade po drugom principu od cekova.

cek te gura u nedozvoljen minus.. ima iznos, on povuce i ti ode u nedozvoljen minus
kartica ili kredit ne povuce sredstva kojih nema i ti onda dugujes ta sredstva ali ne odlazis u nedozvoljen minus.

Dobro, ali recimo da ja hoću da pošaljem paket post ekspresom. Odem tamo, predam i poštarina bude 300 dinara. I ja hoću da platim karticom. Da li oni tad uzimaju proviziju?
naravno ako nije postanska kartica.
oni moraju da odrade platni promet sa tvojom bankom i ta usluga se placa.
donesi kes ako ne zelis da je placas.

A kako to ne mora prodavnica/kafana/pumpa ili bilo koje drugo mesto gde za uslugu plaćaš karticom?
placaju i oni samo sto oni to rade od svog profita.

vec sam gore pisao o tome
iz tog razloga male prodavnice ne primaju kartice da bi imali nize cene.

sustinski ti placas opet ali se ne zove provizija nego nesto visa cena :D

kartice rade po drugom principu od cekova.

cek te gura u nedozvoljen minus.. ima iznos, on povuce i ti ode u nedozvoljen minus
kartica ili kredit ne povuce sredstva kojih nema i ti onda dugujes ta sredstva ali ne odlazis u nedozvoljen minus.
A šta ja zna, nesam čkolovao, ja napiso čekova i puštio par rata sa kartice, to oni tamo računaju, za to primaju platu, neću valjda ja da radim njiov poso?
Kradu katija kažem... Lopovi suto...

P.S. banka nikog ali ponavljam nikog ne vuče za rukav da uzme kredit

placaju i oni samo sto oni to rade od svog profita.

vec sam gore pisao o tome
iz tog razloga male prodavnice ne primaju kartice da bi imali nize cene.

sustinski ti placas opet ali se ne zove provizija nego nesto visa cena :D
Da, ali mora da jasno naglasi da ce te usluga kostati toliko i toliko i da prikaze sve troskove, pa i trosak koriscenja kartice.
Ako to ne prikaze i ne naglasi, nego tek kada provuces karticu ti ukapiras da si platio vise, oni su prekrsili zakon o zastiti potrosaca.

vuku :D
mene stalno zovu i pricaju kako imaju super uslove i da zele da mi daju gomilu para :rotf:
Meni su u PŠ rekli ovako:
"Ovo vam je platna kartica ali dok ste na odredjenom ne možete na rate niti da dobijete čekove, ne možete ni kredit"

E onda dočekah i ja taj dan "za stalno" (kako kaže prost narod) otrčim u Banku odnesem im tromesečni prosek jel može sad? Ma može Stojko evo čekovi evo sad kartica može na rate...

Ja onda jel bolja VISA ili Mastercard a oni meni:
- ma šta će ti to?

Tek pre neki dan iščupah Mastercard...
Ok VISA ima malo više američkih korisnika ali mi nekako lepše zvuči ovo Mastercard logo je baš cool...

Da, ali mora da jasno naglasi da ce te usluga kostati toliko i toliko i da prikaze sve troskove, pa i trosak koriscenja kartice.
Ako to ne prikaze i ne naglasi, nego tek kada provuces karticu ti ukapiras da si platio vise, oni su prekrsili zakon o zastiti potrosaca.
Pa i pošta ti naplati 60 kinte na bilo kojo iznos kad plaćaš račun a to ti kažu tek kad treba da platiś.

Pa i pošta ti naplati 60 kinte na bilo kojo iznos kad plaćaš račun a to ti kažu tek kad treba da platiś.
To je okej, kada ti kazu pre nego platis, ali ako ti neko kaze "plati 1000 din", ti kazes "jel moze karticom", on kaze "moze", i ti platis a ono ti skine 1300, taj je prekrsio Zakon.

Znači morao bi svakog ko plaća karticom da pita koja je banka pa da mu objašnjava
Ne znaju kod koje ti je banke račun dok ne prisloniš karticu

Kakav si ti Diznilend lik sve neko drugi mora da misli za tebe

To što tebi banka tvoja naplati penal ne zanima onoga koji ti pruža uslugu

Za plaćanja robe i usluga

ti nemaš ništa sa tim jer to u osnovi plaća preduzeće a naravno da to oni kalkuliše u cenu ali to je deo njihovog operativnog poslovanja i tebe se to ne tiče

Kada kupujem na rate (Intesa) oni me obavestili da po svakoj transakciji /rati uzimaju 50rsd i to kalkulišem kao svoj trošak, prodavac nema veze sa tim

To je moj odnos sa bankom i zamisli da se bacakam što mi ne kaže prodavačica u Gigatron u biće vam 50rsd skinuto sa računa za svaku ratu

Nauči da imaš i ti neku odgovornost za sebe i svoje troškove

Meni su u PŠ rekli ovako:
"Ovo vam je platna kartica ali dok ste na odredjenom ne možete na rate niti da dobijete čekove, ne možete ni kredit"

E onda dočekah i ja taj dan "za stalno" (kako kaže prost narod) otrčim u Banku odnesem im tromesečni prosek jel može sad? Ma može Stojko evo čekovi evo sad kartica može na rate...

Ja onda jel bolja VISA ili Mastercard a oni meni:
- ma šta će ti to?

Tek pre neki dan iščupah Mastercard...
Ok VISA ima malo više američkih korisnika ali mi nekako lepše zvuči ovo Mastercard logo je baš cool...
u intezi i visa i master mogu na rate

to svuda jasno pise.. to dobijas i u dokumantaciji kad otvaras racun.
koriscenje drugih bankomata je uz proviziju.

cak je mislim mobi banka svojevermeno imala reklamu kako se kod njih ne uzima provizija kad se uzima sa bankomata drugih.

Poslednja izmena:
u intezi i visa i master mogu na rate
Ja sam uzeo debitnu - kol'ko para tolko muzike
Paralelno koristi sredstva sa dinarsko i euro računa

E jedino mi nije jasno kako se sve to tarifira pogotovo kod deviznog dela.

Pitam našeg proameričkog bankara (a MasterCard nije ruska kartica) @Dе Sisti, on anglosaksonskosevernomakedonski ćuti.

Pokrenem temu na ekonomiki i slobodarskom trćištu - ništa bolje nisam prošao.

E al zato dobijem Ugovor uz MasterCard karticu od banke i taman sve ovo što sam pitao jeste da piše al, kako me hoće zvezda (alee, alee), baš taj deo razmazan zbog dotrajalog valjka na njihovom štampaču ali uz lupu nešto uspem da provalim a nešto izmislim kako meni odgovara jer razmazana ivica samo tako pa poslednje reči ne vidim...

1. Kupovina u evrima se skida sa euro računa a manjak sredstava vrše konverziju sa dinarskog po kursu cardholdera tj PŠ. Sad dal se meni isplati cimanje sa menjačnicom zbog par dinara kod malih iznosa tipa 10-20 ili da prepustim njima nisam pametna ženo.

2. Kaže ako je dolarski račun e onda MasterCard razmenjuje evro - dolar po njihovom kursu. A opet ako nemam ništa na evro računu onda PŠ valjda menja u evre a MC u dolare...

3. Na stranim sajtovima bilo američkim bilo ruskim ima cena i u srpskim dinarima al čisto sumnjam da njima dinari trebaju sigurno. E sad dal je ono cena koju stvarno plaćam ili orijentaciona u odnusu na njihovu valutu pa PŠ i MC muljaju muljaže saznaću tek kad platim a sirotinja ko sirotinja čeka i tri dinara kusura makar niko ne kupio do zatvaranja prodavnice.

4. Generalno da li je bolje da nemam ništa na evro računu pa da banka lepo obavi sve konverzije pošto pročitah na nekom stranom sajtu da je to najbolja opcija on the long run. Možda postoji osetna razlika u kursu menjačnice odakle bih odneo banci u odnosu na menjačke operacije banke ali tek na 10.000 evra što ja trenurno nemam ali sledeće godine u ovo vreme sigurno ću imati. Javlja mi se vizija ko da je poruka s' onog sveta, ma veći je iznos al neću da vam kažem. Svaki dan mi taj iznos u mislima al nikako u rukama al javlja se redovno, uveravam vas. To je genetski ukucano u svakom Srbinu, milionski iznosi po pojedincu pa je Zapad zato ljubomoran na nas bogate maštom.

5. Ili da ne kupujem ništa, 250 kinti je godišnja članarina, onda banka šalje mesečni izvod na email i to naplati simbolično ali i knjiženje svake transakcije pa bilo razmene u kursu ili ne.

Ali eto proameričkosevernomakedonski bankar @Dе Sisti meša javno i privatno pa ne saradjuje, (tražiće on mene kad dodju Rusi, videćete) a privatnici iz socijalizma nemaju pojma, banka nema za nov bubanj na štampaču a nigde cifre konkretno i sad ja ne bih da ovo koristim.

A da ja to lepo vratim i ugasim?
Pa ako EA i Battle.net hoĉe da štampaju CD-ove ko nekad i pošalju za Srbiju par komada pa da kupim i Microsoft da nareže Minecraft Java & Bedrock Deluxe pa da kupim u lokalnoj prodavnici a ako neće nek ga keep it i ture u zinuto... stisli se za CD...

Mene ste našli svi redom da zajebavate jel?
i promaeričkosevernomakedonski bankarčić, i PŠ i MasterCard i Xbox i EA i battle.net i Kaspersky Plus u paketu...

Poslednja izmena:
to svuda jasno pise.. to dobijas i u dokumantaciju kad otvaras racun.
koriscenje drugih bankomata je uz proviziju.

cak je mislim mobi banka svojevermeno imala reklamu kako se kod njih ne uzima provizija kad se uzima sa bankomata drugih.
Covece, nije koriscenje drugog bankomata kada placas karticom.
Ti koristis usluge pos terminala, koji mogu biti o tvom ili o trosku onoga ko ti pruza uslugu, ali taj koji pruza uslugu mora da te obavesti.
Ti pricas o necem nevezanom, ja sam lepo, vrlo koncizno, opisao situaciju.
Evo ga "use case":
- koliko treba da platim:
- 1000 dinara
- jel moze karticom?
Opcija A:
- moze, izvolite
[plaitim, kad ono skine mi 1300 sa kartice] -> prekrsen je zakon o zastiti potrosaca jer postoje skriveni troskovi koji mi nisu receni od strane pruzaoca usluge, a ne banke.
Opcija B:
- moze, to vam je dodatnih 300 dinara jer se naplacuje usluga kao da ste podigli novac sa bankomata koji nije bankomat vase banke.
[platim, skine mi 1300 sa kartice] -> sve okej.

Dakle, ako lik u posti/prodavnici/apoteci/svemirskom brodu enterprise NCC1701-A,B,C,D,E mi ne kaze tacno koliki je trosak kada placam, i ne napomene, on krsi zakon o zastiti potrosaca.

Jel i dalje nesto nejasno?

Znači morao bi svakog ko plaća karticom da pita koja je banka pa da mu objašnjava
Ne znaju kod koje ti je banke račun dok ne prisloniš karticu

Kakav si ti Diznilend lik sve neko drugi mora da misli za tebe

To što tebi banka tvoja naplati penal ne zanima onoga koji ti pruža uslugu

Za plaćanja robe i usluga

ti nemaš ništa sa tim jer to u osnovi plaća preduzeće a naravno da to oni kalkuliše u cenu ali to je deo njihovog operativnog poslovanja i tebe se to ne tiče

Kada kupujem na rate (Intesa) oni me obavestili da po svakoj transakciji /rati uzimaju 50rsd i to kalkulišem kao svoj trošak, prodavac nema veze sa tim

To je moj odnos sa bankom i zamisli da se bacakam što mi ne kaže prodavačica u Gigatron u biće vam 50rsd skinuto sa računa za svaku ratu

Nauči da imaš i ti neku odgovornost za sebe i svoje troškove
Kao i Tab, mesas babe i zabe, procitaj prethodni post gde ti je objasnjeno.
Lose su te naucili na SNS akademiji, tamo vas uce samo kako da kradete i botujete.

Covece, nije koriscenje drugog bankomata kada placas karticom.
Ti koristis usluge pos terminala, koji mogu biti o tvom ili o trosku onoga ko ti pruza uslugu, ali taj koji pruza uslugu mora da te obavesti.
Ti pricas o necem nevezanom, ja sam lepo, vrlo koncizno, opisao situaciju.
Evo ga "use case":
- koliko treba da platim:
- 1000 dinara
- jel moze karticom?
Opcija A:
- moze, izvolite
[plaitim, kad ono skine mi 1300 sa kartice] -> prekrsen je zakon o zastiti potrosaca jer postoje skriveni troskovi koji mi nisu receni od strane pruzaoca usluge, a ne banke.
Opcija B:
- moze, to vam je dodatnih 300 dinara jer se naplacuje usluga kao da ste podigli novac sa bankomata koji nije bankomat vase banke.
[platim, skine mi 1300 sa kartice] -> sve okej.

Dakle, ako lik u posti/prodavnici/apoteci/svemirskom brodu enterprise NCC1701-A,B,C,D,E mi ne kaze tacno koliki je trosak kada placam, i ne napomene, on krsi zakon o zastiti potrosaca.

Jel i dalje nesto nejasno?
svi znaju , to je opste dostupan podatak da se kad se koristi drugi bankomat uzima provizija.
takodje se zna kad placas u banci ili posti karticom druge banke da placas proviziju.
to nisu skriveni troskovi. to svako zna.

nigde nije ni posebno istaknuto da ti banka ili posta uzima dodatnu prozivcijju i kad placas u kesu za manipulativne troskove ali to svi znaju.
odes u masarikovu platis samo racun za stuju
odes u banku ili postu dodatno ti uzmu jos para na ime provizije.

Back