u intezi i visa i master mogu na rate
Ja sam uzeo debitnu - kol'ko para tolko muzike
Paralelno koristi sredstva sa dinarsko i euro računa
E jedino mi nije jasno kako se sve to tarifira pogotovo kod deviznog dela.
Pitam našeg proameričkog bankara (a MasterCard nije ruska kartica)
@Dе Sisti, on anglosaksonskosevernomakedonski ćuti.
Pokrenem temu na ekonomiki i slobodarskom trćištu - ništa bolje nisam prošao.
E al zato dobijem Ugovor uz MasterCard karticu od banke i taman sve ovo što sam pitao jeste da piše al, kako me hoće zvezda (alee, alee), baš taj deo razmazan zbog dotrajalog valjka na njihovom štampaču ali uz lupu nešto uspem da provalim a nešto izmislim kako meni odgovara jer razmazana ivica samo tako pa poslednje reči ne vidim...
1. Kupovina u evrima se skida sa euro računa a manjak sredstava vrše konverziju sa dinarskog po kursu cardholdera tj PŠ. Sad dal se meni isplati cimanje sa menjačnicom zbog par dinara kod malih iznosa tipa 10-20 ili da prepustim njima nisam pametna ženo.
2. Kaže ako je dolarski račun e onda MasterCard razmenjuje evro - dolar po njihovom kursu. A opet ako nemam ništa na evro računu onda PŠ valjda menja u evre a MC u dolare...
3. Na stranim sajtovima bilo američkim bilo ruskim ima cena i u srpskim dinarima al čisto sumnjam da njima dinari trebaju sigurno. E sad dal je ono cena koju stvarno plaćam ili orijentaciona u odnusu na njihovu valutu pa PŠ i MC muljaju muljaže saznaću tek kad platim a sirotinja ko sirotinja čeka i tri dinara kusura makar niko ne kupio do zatvaranja prodavnice.
4. Generalno da li je bolje da nemam ništa na evro računu pa da banka lepo obavi sve konverzije pošto pročitah na nekom stranom sajtu da je to najbolja opcija on the long run. Možda postoji osetna razlika u kursu menjačnice odakle bih odneo banci u odnosu na menjačke operacije banke ali tek na 10.000 evra što ja trenurno nemam ali sledeće godine u ovo vreme sigurno ću imati. Javlja mi se vizija ko da je poruka s' onog sveta, ma veći je iznos al neću da vam kažem. Svaki dan mi taj iznos u mislima al nikako u rukama al javlja se redovno, uveravam vas. To je genetski ukucano u svakom Srbinu, milionski iznosi po pojedincu pa je Zapad zato ljubomoran na nas bogate maštom.
5. Ili da ne kupujem ništa, 250 kinti je godišnja članarina, onda banka šalje mesečni izvod na email i to naplati simbolično ali i knjiženje svake transakcije pa bilo razmene u kursu ili ne.
Ali eto proameričkosevernomakedonski bankar
@Dе Sisti meša javno i privatno pa ne saradjuje, (tražiće on mene kad dodju Rusi, videćete) a privatnici iz socijalizma nemaju pojma, banka nema za nov bubanj na štampaču a nigde cifre konkretno i sad ja ne bih da ovo koristim.
A da ja to lepo vratim i ugasim?
Pa ako EA i Battle.net hoĉe da štampaju CD-ove ko nekad i pošalju za Srbiju par komada pa da kupim i Microsoft da nareže Minecraft Java & Bedrock Deluxe pa da kupim u lokalnoj prodavnici a ako neće nek ga keep it i ture u zinuto... stisli se za CD...
Mene ste našli svi redom da zajebavate jel?
i promaeričkosevernomakedonski bankarčić, i PŠ i MasterCard i Xbox i EA i battle.net i Kaspersky Plus u paketu...