Pošta smislila način kako da dere građane: Pazite čime plaćate račune ili pošiljke na šalterima

Smorisha

Buduća legenda
VIP
Poruka
41.996
https://nova.rs/vesti/biznis/posta-...ime-placate-racune-ili-posiljke-na-salterima/

Direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević trudi se da na svaki mogući način zaradi, pa makar išao i "preko leđa građana". Mnogi verovatno ne znaju (a nismo ni mi sve dok se našoj redakciji nije obratila verna čitateljka Slađana) da sve što na šalteru Pošte platite platnom karticom, bilo to računi za telefon, struju, vodu, bilo uslugu slanja pošiljke, tretira se kao da ste podigli novac na bankomatu druge banke i za to vam se naplaćuje provizija u iznosu od 300 dinara.

Zoran Đorđević poznat je široj javnosti kao prvi čovek JP „Pošta Srbije“, na čiju funkciju je došao zahvaljujući politici i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci.

Redakcija Nova.rs pisala je ranije o Đorđevićevim „poslovnim poduhvatima“ odnosno nepotrebnom trošenju novca, kao što je to bio slučaj 2022. godine sa novogodišnjoj dekoracijom na zgradi „Pošte“.

Tada je za dekorativnu crvenu mašnu iskeširao, kako je Nova.rs saznala, višemilionski iznos. A poštarima, u međuvremenu, daje bedne plate.

Tu su još neka rasipanja novca poput nabavke paketomata, električnih vozila, telefona, zatim kupovina skupocene mašine za koverte, ali to možda ne treba da čudi s obzirom da Đorđević pronalazi načine kako da dodatno zaradi, a najnoviji je – provizija u iznosu od 300 dinara ukoliko plaćate karticom, bilo da je u pitanju račun za telefon, struju, grejanje, vodu ili plaćate uslugu slanja pošiljke.

PROČITAJTE JOŠ:

Stiže hladan tuš iz banaka: Spremite se za poskupljenje provizija i naknada

BIZNIS

21. jul

Od 1. jula počinje da se naplaćuje provizija prilikom plaćanja Infostana

Sa ovakvom situacijom susrela se naša čitateljka Slađana iz Beograda koja je, blago rečena, bila šokirana kada joj je dva dana nakon što je obavila uslugu u Pošti, stigla poruku od banke u kojoj je pisalo da joj je „naplaćena provizija jer je dizala gotovinu na drugom bankomatu“.

„Ja sam još uvek pod utiskom, verujte mi, jer zaista nisam znala da se za svako plaćanje karticom plaća provizija. Možda postoji negde obaveštenje o tome, ne znam, ali mora da bude čitko istaknuto kako bi ljudi znali za to jer kada sam ispričala prijateljima, i oni su bili zbunjeni kao ja“, počinje priču naša sagovornica.

Kako dalje objašnjava, ona je juče otišla u Poštu koja se nalazi u blizini njene zgrade, kako bi svojoj tetki poslala knjigu koju joj je davno obećala.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

„Odlučila sam da je pošaljem preporučenom pošiljkom, što me je koštalo svega 169 dinara. Zaista nije puno i ja sam taj iznos platila karticom. Međutim, na šalteru me niko nije upozorio na ono što sam saznala dva dana posle kada mi je sa računa skinuto 300 dinara. Pisalo je da mi je naplaćena provizija jer sam dizala gotovinu na drugom bankomatu. Pomislih, kakvom bankomatu, to nije tačno. Pošto znam da to nisam uradila, pozvala sam svoju banku da proverim odakle mi ta provizija i tada sam dobila šokantnu informaciju“, nastavlja ona da objašnjava.

Prema Slađaninim rečima, a po objašnjenju službenika iz banke, sve što na šalteru „Pošte Srbije“ platite karticom, računa vam se kao da ste dizali novac na bankomatu druge banke i za to vam se naplaćuje provizija.

„Meni su u mojoj banci objasnili da je Pošta njima naplatila 300 dinara, a oni su onda taj trošak naplatili meni. To je stvarno skandal, posebno što mi to niko na šalteru nije rekao. Verovatno su negde okačili tu informaciju, ali je vi, naravno, ne vidite jer je po šalterima okačena gomila papira. Tako je rukovodstvo Pošte na čelu sa Zoranom Đorđevićem smislilo način za dodatnu zaradu. To vam naplate i ako karticom plaćate bilo koji račun za struju, grejanje, telefon… Znate, potpuni nonsens je da je mene provizija koštala više nego slanje knjige preporučenom poštom“, ističe iznenađena Slađana.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja na zvaničan mejl JP „Pošta Srbije“, u kom smo pitali da li provizija na plaćanje platnom karticom oduvek postoji, koja je bila prva cena odnosno da li se menjala u prethodnom periodu i da li ovakva praksa mora da postoji.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Da li provizije lete u nebo: Koje banke su već najavile poskupljenja

Da li provizije lete u nebo: Koje banke su već najavile poskupljenja

Izvor: N1 Beograd

JP POŠTA SRBIJEPLAĆANJE KARTICOMPLATNA KARTICAPROVIZIJARAČUN

Prave se bombastične vesti od gluposti. Zna se da kad plaćaš u pošti ide provizija.
Zna se da kad dižeš pare sa bankomata druge banke ide provizija. Znači malo se
raspitaš o usluzi koju koristiš.
Cekaj, ali kada placas karticom u prodavnici/kaficu, ti ne placas proviziju.
Placanje karticom je placanje karticom. Ovo je nesto drugo.
Duzni su da kazu svakoj stranci koja placa karticom, koliko ce to da je kosta, jer to nije placanje karticom nego nesto sasvim trece.
Duzni su po Zakonu o zastiti potrosaca, jer ovo se onda vodi kao skriveni trosak.

Cekaj, ali kada placas karticom u prodavnici/kaficu, ti ne placas proviziju.
Placanje karticom je placanje karticom. Ovo je nesto drugo.
Duzni su da kazu svakoj stranci koja placa karticom, koliko ce to da je kosta, jer to nije placanje karticom nego nesto sasvim trece.
Duzni su po Zakonu o zastiti potrosaca, jer ovo se onda vodi kao skriveni trosak.
Ranije je bila razlika kad si plaćao karticom u prodavnici, bilo skuplje.
Valjda kad su videli da neće niko da koristi karticu izjednačili da je isto.
Sad možeš i karticom na rate.
Stvari se menjaju.
Svuda u pošti piše da se naplaćuje provizija, velikim slovima.
To što gospodja ne čita jbg. Svaka greška se plaća.
Za poštu sam znala još od pre nego što sam počela da koristim karticu.
Relativno kratko (dve godine) je koristim.
I svaka banka nudi drugačije ponude.
Negde se npr ne plaća provizija kad plaćaš račune preko aplikacije.
Znači lepo se raspitaš šta i kako.
Mislim da je ovo izmišljena priča.

Imam utisak da nas bombarduju glupostima i teorijama zavere kako svako hoće da nas prevari.
Vidi vako.
Kad koristimo keš, hiljadarka ostaje hiljadarka koliko god vlasnika promenila.
Kad koristimo elektronsko plaćanje od svake promene banka otkrnji deo od te hiljadarke.
Nisu to nikakve teorije, nego praksa.

Vidi vako.
Kad koristimo keš, hiljadarka ostaje hiljadarka koliko god vlasnika promenila.
Kad koristimo elektronsko plaćanje od svake promene banka otkrnji deo od te hiljadarke.
Nisu to nikakve teorije, nego praksa.
Kartica je usluga. Plaćaš uslugu.
E sad to što je nametnuta je druga priča.
To bi mogla da bude teorija.

Ranije je bila razlika kad si plaćao karticom u prodavnici, bilo skuplje.
Valjda kad su videli da neće niko da koristi karticu izjednačili da je isto.
Sad možeš i karticom na rate.
Stvari se menjaju.
Svuda u pošti piše da se naplaćuje provizija, velikim slovima.
To što gospodja ne čita jbg. Svaka greška se plaća.
Za poštu sam znala još od pre nego što sam počela da koristim karticu.
Relativno kratko (dve godine) je koristim.
I svaka banka nudi drugačije ponude.
Negde se npr ne plaća provizija kad plaćaš račune preko aplikacije.
Znači lepo se raspitaš šta i kako.
Mislim da je ovo izmišljena priča.
Da, ali ovo nema veze sa provizijom, provizija plus ovo.
Proverio sam sad, imam drugare koji rade u posti, kazu da nije izmisljena prica.
Ovo nije placanje karticom, i zato bi Posta morala da kaze svakoj stranci da ako placaju karticom da ce imati dodatan trosak kao da su podigli novac sa bankomata druge banke, a ne izvrsili placanje karticom.

https://nova.rs/vesti/biznis/posta-...ime-placate-racune-ili-posiljke-na-salterima/

Direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević trudi se da na svaki mogući način zaradi, pa makar išao i "preko leđa građana". Mnogi verovatno ne znaju (a nismo ni mi sve dok se našoj redakciji nije obratila verna čitateljka Slađana) da sve što na šalteru Pošte platite platnom karticom, bilo to računi za telefon, struju, vodu, bilo uslugu slanja pošiljke, tretira se kao da ste podigli novac na bankomatu druge banke i za to vam se naplaćuje provizija u iznosu od 300 dinara.

Zoran Đorđević poznat je široj javnosti kao prvi čovek JP „Pošta Srbije“, na čiju funkciju je došao zahvaljujući politici i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci.

Redakcija Nova.rs pisala je ranije o Đorđevićevim „poslovnim poduhvatima“ odnosno nepotrebnom trošenju novca, kao što je to bio slučaj 2022. godine sa novogodišnjoj dekoracijom na zgradi „Pošte“.

Tada je za dekorativnu crvenu mašnu iskeširao, kako je Nova.rs saznala, višemilionski iznos. A poštarima, u međuvremenu, daje bedne plate.

Tu su još neka rasipanja novca poput nabavke paketomata, električnih vozila, telefona, zatim kupovina skupocene mašine za koverte, ali to možda ne treba da čudi s obzirom da Đorđević pronalazi načine kako da dodatno zaradi, a najnoviji je – provizija u iznosu od 300 dinara ukoliko plaćate karticom, bilo da je u pitanju račun za telefon, struju, grejanje, vodu ili plaćate uslugu slanja pošiljke.

PROČITAJTE JOŠ:

Stiže hladan tuš iz banaka: Spremite se za poskupljenje provizija i naknada

BIZNIS

21. jul

Od 1. jula počinje da se naplaćuje provizija prilikom plaćanja Infostana

Sa ovakvom situacijom susrela se naša čitateljka Slađana iz Beograda koja je, blago rečena, bila šokirana kada joj je dva dana nakon što je obavila uslugu u Pošti, stigla poruku od banke u kojoj je pisalo da joj je „naplaćena provizija jer je dizala gotovinu na drugom bankomatu“.

„Ja sam još uvek pod utiskom, verujte mi, jer zaista nisam znala da se za svako plaćanje karticom plaća provizija. Možda postoji negde obaveštenje o tome, ne znam, ali mora da bude čitko istaknuto kako bi ljudi znali za to jer kada sam ispričala prijateljima, i oni su bili zbunjeni kao ja“, počinje priču naša sagovornica.

Kako dalje objašnjava, ona je juče otišla u Poštu koja se nalazi u blizini njene zgrade, kako bi svojoj tetki poslala knjigu koju joj je davno obećala.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

„Odlučila sam da je pošaljem preporučenom pošiljkom, što me je koštalo svega 169 dinara. Zaista nije puno i ja sam taj iznos platila karticom. Međutim, na šalteru me niko nije upozorio na ono što sam saznala dva dana posle kada mi je sa računa skinuto 300 dinara. Pisalo je da mi je naplaćena provizija jer sam dizala gotovinu na drugom bankomatu. Pomislih, kakvom bankomatu, to nije tačno. Pošto znam da to nisam uradila, pozvala sam svoju banku da proverim odakle mi ta provizija i tada sam dobila šokantnu informaciju“, nastavlja ona da objašnjava.

Prema Slađaninim rečima, a po objašnjenju službenika iz banke, sve što na šalteru „Pošte Srbije“ platite karticom, računa vam se kao da ste dizali novac na bankomatu druge banke i za to vam se naplaćuje provizija.

„Meni su u mojoj banci objasnili da je Pošta njima naplatila 300 dinara, a oni su onda taj trošak naplatili meni. To je stvarno skandal, posebno što mi to niko na šalteru nije rekao. Verovatno su negde okačili tu informaciju, ali je vi, naravno, ne vidite jer je po šalterima okačena gomila papira. Tako je rukovodstvo Pošte na čelu sa Zoranom Đorđevićem smislilo način za dodatnu zaradu. To vam naplate i ako karticom plaćate bilo koji račun za struju, grejanje, telefon… Znate, potpuni nonsens je da je mene provizija koštala više nego slanje knjige preporučenom poštom“, ističe iznenađena Slađana.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja na zvaničan mejl JP „Pošta Srbije“, u kom smo pitali da li provizija na plaćanje platnom karticom oduvek postoji, koja je bila prva cena odnosno da li se menjala u prethodnom periodu i da li ovakva praksa mora da postoji.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Da li provizije lete u nebo: Koje banke su već najavile poskupljenja

Da li provizije lete u nebo: Koje banke su već najavile poskupljenja

Izvor: N1 Beograd

JP POŠTA SRBIJEPLAĆANJE KARTICOMPLATNA KARTICAPROVIZIJARAČUN
Meni ne skidaju ništa do samog iznosa sa onom njihovom provizijicom.
Proverim ja to odmah onlajn.

Naime postupak je sledeći:
Tražiš da ti navedeni iznos tretira kao da podižeš keš.
Reč je o tekućem računu PŠ

Jedina PREVARA koja funkcioniše još iz vremena DS-a je OBAVEZNI DOBROVOLJNI PRILOG ZA HRAM SVETOG SAVE A ZA USLUGU POST NET SLANJA NOVCA.

Tu smo se pičkarali žestoko preko e-maila koje čuvam

Pitao sam ih:
1) Zašto brinu o Hramu Svetog Save kad za Boga ne znaju (zapošljavanje, tenderi i dr.)?
2. Kako se to volšebno obnovi direktorski vozni park posle obaveznog dobrovoljnog priloga?
3) Kako se odredjuje visina ako je dobrovoljno?
4) Ustav Srbije tretira tri veroispovesti ravnomerno a PTT forsira samo pravoslavmu zajednicu, nikad ništa za Bajrakli džamiju u kojoj pravoslavci oleše kolače pa da im se bar jednom refundira makar preko pošte?

Za odgovor imaju neko ne baš najsrećniju sročenu regulativu iz koje se jasno vidi da nešto smrducka.

Na njihovu primedbu da mnogo psujem odgovorio sam da sam, hvala Bogu na Nebesima, iz psovačke a ne lopovske porodice.

:pop:

Poslednja izmena:
Proverio sam sad, imam drugare koji rade u posti, kazu da nije izmisljena prica.
Ovo nije placanje karticom, i zato bi Posta morala da kaze svakoj stranci da ako placaju karticom da ce imati dodatan trosak kao da su podigli novac sa bankomata druge banke, a ne izvrsili placanje karticom.
Sa šaltera teta viče:
_____ ______ Frederiče! :hej:

Verovatno su zato okačili svuda obaveštenja da ne bi morali svakom ponaosob da govore.

realno tako je oduvek bilo.

isto se desava kad bi i u banci pokusao nesto da platis karticom druge banke ili poste.

nista nije novo i cudno..tako funkcionse sistem od kad su uvedene kartice.

idi u svoju banku i plati svojom karticom..ti za platni promet koristis drugu ustanovu i njene resurse i zato placas proviziju.

opet se pravi vestacki senzacionalizam..

@Smorisha

E ima još nešto: poštar je mnogo bolje nego šalteruša.

Šalteruša:
- 8 sati za šalterom
- usluživanje seljane koja čuje samo šta odgovara
- preznojava se za pakete iz unutrašnjosti sa sarmama i gaćama što nisu stigli u navedenu poštu pored živog Post Restanta (treba se cimaš do Takovske, evo 300 dinara za muzičku želju)
- popunjava uživo račune i PostNET jer koj će formular kad "ona to ionako prepisuje" plus zgodno da optužiš kad si nepismen za grešku u adresi, prezimenu ili tel. broju

Poštar:
- 3 zajebana dana kad se nose računi pa bude 20Kg artije
- Beogradjani i dalje hrame poštare
- Beogradjani nalivaju poštare kafom
- Zahvalne udovice
- Čast od penzije
- Sve završiš do 11:30 u Beogradu pa muku mučiš ispred Amana sa pivom do 14-15h

realno tako je oduvek bilo.

isto se desava kad bi i u banci pokusao nesto da platis karticom druge banke ili poste.

nista nije novo i cudno..tako funkcionse sistem od kad su uvedene kartice.

idi u svoju banku i plati svojom karticom..ti za platni promet koristis drugu ustanovu i njene resurse i zato placas proviziju.

opet se pravi vestacki senzacionalizam..
Zna se ko ovde pravi Ciganjsku Galamu i zašto :kafa:

Back