• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Još samo malo...

(ovaj život će proći brzo)

Isa 65:17 Jer, gle, ja ću stvoriti nova nebesa i novu zemlju, i šta je pre bilo neće se pominjati niti će na um dolaziti.

&

Rev 21:4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.
Rev 21:5 I reče Onaj što seđaše na prestolu: Evo sve novo tvorim. I reče mi: Napiši, jer su ove reči istinite i verne.

Ecc 3:1 Svemu ima vreme, i svakom poslu pod nebom ima vreme.
Ecc 3:2 Ima vreme kad se rađa, i vreme kad se umire; vreme kad se sadi, i vreme kad se čupa posađeno;
Ecc 3:3 Vreme kad se ubija, i vreme kad se isceljuje; vreme kad se razvaljuje, i vreme kad se gradi.
Ecc 3:4 Vreme plaču i vreme smehu; vreme ridanju i vreme igranju;
Ecc 3:5 Vreme kad se razmeće kamenje, i vreme kad se skuplja kamenje; vreme kad se grli, i vreme kad se ostavlja grljenje;
Ecc 3:6 Vreme kad se teče, i vreme kad se gubi; vreme kad se čuva, i vreme kad se baca;
Ecc 3:7 Vreme kad se dere, i vreme kad se sašiva; vreme kad se ćuti i vreme kad se govori.
Ecc 3:8 Vreme kad se ljubi, i vreme kad se mrzi; vreme ratu i vreme miru.

Ne zaboravite da je to opservacija najmudrijeg čoveka...

1Ki 3:5 I javi se Gospod Solomunu u Gavaonu noću u snu, i reče Bog: Išti šta hoćeš da ti dam.
1Ki 3:6 A Solomun reče: Ti si učinio veliku milost sluzi svom Davidu ocu mom, kao što je hodio pred Tobom verno i pravedno i s pravim srcem prema Tebi; i sačuvao si mu ovu veliku milost, te mu dao sina da sedi na prestolu njegovom, kao što se vidi danas.
1Ki 3:7 I tako Gospode Bože moj, Ti si postavio slugu svog carem na mesto Davida oca mog, a ja sam mlad, niti znam polaziti ni dolaziti.
1Ki 3:8 I Tvoj je sluga među narodom Tvojim, koji si izabrao, narodom velikim, koji se ne može izbrojati ni proračunati od množine.
1Ki 3:9 Daj dakle sluzi svom srce razumno da može suditi narodu Tvom i raspoznavati dobro i zlo. Jer ko može suditi narodu Tvom tako velikom?
1Ki 3:10 I bi milo Gospodu što Solomun to zaiska.
1Ki 3:11 I reče mu Bog: Kad to išteš, a ne išteš dug život niti išteš blago niti išteš duše neprijatelja svojih nego išteš razum da umeš suditi;
1Ki 3:12 Evo učinih po tvojim rečima; evo ti dajem srce mudro i razumno da takvog kakav si ti ni pre tebe nije bilo niti će posle tebe nastati takav kakav si ti.
1Ki 3:13 A svrh toga dajem ti i šta nisi iskao, i blago i slavu, da takvog kakav ćeš ti biti neće biti među carevima svega veka tvog.
1Ki 3:14 I ako uzideš mojim putevima držeći uredbe moje i zapovesti moje, kao što je išao David otac tvoj, produžiću dane tvoje.
1Ki 3:15 Tada se probudi Solomun, i gle, ono beše san. I dođe u Jerusalim, i stavši pred kovčeg zaveta Gospodnjeg prinese žrtve paljenice i žrtve zahvalne, i počasti sve sluge svoje.
1Ki 3:16 Tada dođoše dve žene k(u)rve k caru, i stadoše pred njim.
1Ki 3:17 I reče jedna žena: Ah, gospodaru; ja i ova žena sedimo u jednoj kući, i porodih se kod nje u istoj kući.
1Ki 3:18 A treći dan posle mog porođaja porodi se i ova žena, i bejasmo zajedno i ne beše niko drugi s nama u kući, samo nas dve bejasmo u kući.
1Ki 3:19 I umre sin ove žene noćas, jer ona leže na nj.
1Ki 3:20 Pa ustavši u po noći uze sina mog iskraj mene, kad sluškinja tvoja spavaše, i stavi ga sebi u naručje, a sina svog mrtvog stavi meni u naručje.
1Ki 3:21 A kad ustah ujutru da podojim sina svog, a to mrtav; ali kad razgledah ujutru, a to, ne beše moj sin, kog ja rodih.
1Ki 3:22 Tada reče druga žena: Nije tako; nego je moj sin ovaj živi, a tvoj je sin onaj mrtvi. Ali ona reče: Nije tako, nego je tvoj sin onaj mrtvi, a moj je sin ovaj živi. Tako govorahu pred carem.
1Ki 3:23 A car reče: Ova kaže: Ovaj je živi moj sin, a tvoj je sin ovaj mrtvi; a ona kaže: Nije tako, nego je tvoj sin onaj mrtvi, a moj je sin ovaj živi.
1Ki 3:24 I reče car: Dajte mi mač. I donesoše mač pred cara.
1Ki 3:25 Tada reče car: Rasecite živo dete na dvoje, i podajte polovinu jednoj i polovinu drugoj.
1Ki 3:26 Tada žena koje sin beše živi reče caru, jer joj se uskoleba utroba za sinom: Ah, gospodaru, podajte njoj dete živo, a nemojte ga ubijati. A ona reče: Neka ne bude ni meni ni tebi, rasecite ga.
1Ki 3:27 Tada odgovori car i reče: Podajte onoj živo dete, nemojte ga ubiti, ona mu je mati.
1Ki 3:28 I sav Izrailj ču sud koji izreče car, i pobojaše se cara; jer videše da je u njemu mudrost Božja da sudi.

... u Njegovo vreme Izrael je bio na vrhuncu svoje slave...

2Ch 9:20 I svi sudovi iz kojih pijaše car Solomun behu zlatni, i svi sudovi u domu od šume livanske behu od čistog zlata; od srebra ne beše ništa; srebro beše ništa za vremena Solomunovog.
2Ch 9:21 Jer careve lađe hođahu u Tarsis sa slugama Hiramovim: jedanput u tri godine vraćahu se lađe tarsiske donoseći zlato i srebro, slonove kosti i majmune i paune.
2Ch 9:22 Tako car Solomun beše veći od svih careva zemaljskih bogatstvom i mudrošću.
2Ch 9:23 I svi carevi zemaljski tražahu da vide Solomuna da čuju mudrost njegovu, koju mu dade Gospod u srce.
2Ch 9:24 I donošahu mu svi dare, sudove srebrne i sudove zlatne, i haljine i oružje i mirise, konje i mazge svake godine,
2Ch 9:25 Tako da imaše Solomun četiri hiljade staja za konje i kola, i dvanaest hiljada konjanika, koje namesti po gradovima gde mu behu kola i kod sebe u Jerusalimu.
2Ch 9:26 I vladaše nad svim carevima od reke do zemlje filistejske i do međe misirske.
2Ch 9:27 I učini car, te u Jerusalimu beše srebra kao kamena, a kedrovih drva kao divljih smokava koje rastu po polju, tako mnogo.

... i da na kraju spomenemo i to da pisac tih stihova (Ecc 3:1 Svemu ima vreme, i svakom poslu pod nebom ima vreme) nije vodio nijedan rat!

Mudar vladar.

Poslednja izmena:
Svi nekadašnji vladari sveta priznaše mudrost Solomonovu...

ali ljudi danas odlučuju da ne mare za Boga, i neće da znaju za Njegove zapovesti!

Koliko je to mudro, proceniće svi koji imaju oči da posmatraju.

Bravo za post prijatelju ali te molim da ne citiras vise bibliju onako dugo.
Ko ce toliko da cita, smara......
Citiraj recenicu-dve ono sto je znacajno.
Kad vidim tvoj nick ne ide mi se da citam sta si napisao

Ako se nekom ne čita Sveto pismo neka preskače (ni ja ne čitam hule na Boga).

Ili jednostavno nemojte komentarisati hrišćanske poruke i nećete dobijati u odgovorima citate iz Svetog pisma.

: )

Šarić
Joh 15:16 Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas i odredio vas da idete i donosite rod, i da vaš rod ostane pa da vam Otac da sve što zamolite u moje ime.
Joh 15:17 Ovo vam zapovedam: volite jedan drugoga."
Joh 15:18 "Ako vas svet mrzi, znajte da je mene mrzeo pre vas.
Joh 15:19 Da ste od sveta, svet bi vas voleo kao svoje. Ali, pošto niste od sveta, nego sam vas ja izabrao iz sveta, zbog toga vas svet mrzi.
Joh 15:20 Setite se izreke koju sam vam kazao: 'Sluga nije veći od svoga gospodara.' Ako su progonili mene, progoniće i vas. Ako su se moje Reči držali, držaće se i vaše.
Joh 15:21 A sve će to činiti protiv vas zbog mene jer ne poznaju Onoga koji me je poslao.
Joh 15:22 Da nisam došao i govorio im, ne bi imali greha. Ali, sada nemaju izgovora za svoj greh.
Joh 15:23 Ko mrzi mene, mrzi i moga Oca.
Joh 15:24 Da nisam među njima učinio dela kakva niko drugi nije učinio, ne bi imali greha. A sad su videli, a ipak zamrzeše i mene i moga Oca.
Joh 15:25 Ali, treba da se ispuni ono što je zapisano u njihovom zakonu: 'Zamrzeše me bez razloga.'
Joh 15:26 A kada dođe Pomagač, koga ću vam poslati od Oca - Duh istine koji izlazi od Oca - on će za mene svedočiti.
Joh 15:27 A svedočićete i vi jer ste od početka sa mnom.

Isus Hrist

Poslednja izmena:
Poštovani qqjay,

Šta mislite da li smo mi ljudi savršeni? Da li postupamo savršeno ili nesavršeno?

Možda smo ubeđeni da činimo ispravno a zapravo činimo zlo...

(pogledajte ove ljude iz vremena proroka Isaije)

Isa 1:1 Utvara Isaije sina Amosovog, koju vide za Judu i za Jerusalim za vremena Ozije, Joatama, Ahaza i Jezekije, careva Judinih.
Isa 1:2 Čujte, nebesa, i slušaj, zemljo; jer Gospod govori: Sinove odgojih i podigoh, a oni se okrenuše od mene.
Isa 1:3 Vo poznaje gospodara svog i magarac jasle gospodara svog, a Izrailj ne poznaje, narod moj ne razume.
Isa 1:4 Da grešnog naroda! Naroda ogrezlog u bezakonju! Semena zlikovačkog, sinova pokvarenih! Ostaviše Gospoda, prezreše Sveca Izrailjevog, odstupiše natrag.
Isa 1:5 Što biste još bili bijeni kad se sve više odmećete? Sva je glava bolesna i sve srce iznemoglo.
Isa 1:6 Od pete do glave nema ništa zdravo, nego uboj i modrice i rane gnojave, ni isceđene ni zavijene ni uljem zablažene.
Isa 1:7 Zemlja je vaša pusta, gradovi vaši ognjem popaljeni; vaše njive jedu tuđini na vaše oči, i pustoš je kao što opustošavaju tuđini.
Isa 1:8 I osta kći sionska kao koliba u vinogradu, kao senica u gradini od krastavaca, kao grad opkoljen.
Isa 1:9 Da nam Gospod nad vojskama nije ostavio malo ostatka, bili bismo kao Sodom, izjednačili bismo se s Gomorom.
Isa 1:10 Čujte reč Gospodnju, knezovi sodomski, poslušajte zakon Boga našeg, narode gomorski!

Pogledajte dobro kojim rečima se STVORITELJ obraća svom zavetnom narodu!

Isa 1:11 Šta će mi mnoštvo žrtava vaših? Veli Gospod. Sit sam žrtava paljenica od ovnova i pretiline od gojene stoke, i ne marim za krv junčiju i jagnjeću i jareću.
Isa 1:12 Kad dolazite da se pokažete preda mnom, ko ište to od vas, da gazite po mom tremu?

Da li je danas drugačije? Da li ljudi više vole formalnu religiju, gde mogu da rade šta hoće...

ili svi ovi ljudi zapravo iskreno traže Boga da bi učinili ono što je On zapovedio?

Isa 1:13 Ne prinosite više žrtve zaludne; na kad gadim se; a o mladinama i subotama i o sazivanju skupštine ne mogu podnositi bezakonja i svetkovine.
Isa 1:14 Na mladine vaše i na praznike vaše mrzi duša moja, dosadiše mi, dodija mi podnositi.
Isa 1:15 Zato kad širite ruke svoje, zaklanjam oči svoje od vas; i kad množite molitve, ne slušam; ruke su vaše pune krvi.
Isa 1:16 Umijte se, očistite se, uklonite zloću dela svojih ispred očiju mojih, prestanite zlo činiti.
Isa 1:17 Učite se dobro činiti, tražite pravdu, ispravljajte potlačenog, dajite pravicu sirotoj, branite udovicu.
Isa 1:18 Tada dođite, veli Gospod, pa ćemo se suditi: ako gresi vaši budu kao skerlet, postaće beli kao sneg; ako budu crveni kao crvac, postaće kao vuna.
Isa 1:19 Ako hoćete slušati, dobro zemaljsko ješćete.
Isa 1:20 Ako li nećete, nego budete nepokorni, mač će vas pojesti, jer usta Gospodnja rekoše.
Isa 1:21 Kako posta k(u)rva verni grad? Pun beše pravice, pravda nastavaše u njemu, a sada krvnici.
Isa 1:22 Srebro tvoje posta troska, vino tvoje pomeša se s vodom.
Isa 1:23 Knezovi su tvoji odmetnici i drugovi lupežima; svaki miluje mito i ide za darovima; sirotoj ne daju pravice, i parnica udovička ne dolazi pred njih.
Isa 1:24 Zato govori Gospod, Gospod nad vojskama, silni Izrailjev: Aha! Razračunaću se sa protivnicima svojim, i osvetiću se neprijateljima svojim.
Isa 1:25 I okrenuću ruku svoju na te, i sažeći ću troske tvoje da te prečistim, i ukloniću sve olovo tvoje.
Isa 1:26 I postaviću ti opet sudije kao pre, i savetnike kao ispočetka; tada ćeš se zvati grad pravedni, grad verni.
Isa 1:27 Sion će se otkupiti sudom, i pravdom oni koji se u nj vrate.
Isa 1:28 A odmetnici i grešnici svi će se satrti, i koji ostavljaju Gospoda, izginuće.
Isa 1:29 Jer ćete se posramiti od gajeva koje želeste, i zastideti se od vrtova koje izabraste.
Isa 1:30 Jer ćete biti kao hrast kome opada lišće i kao vrt u kome nema vode.
Isa 1:31 I biće junak kao kučine i delo njegovo kao iskra, i oboje će se zapaliti, i neće biti nikoga da ugasi.

Poslednja izmena:
Može li bilo kome pomoći post, ako zadrži gord stav i u svom ponosu izlazi pred Boga u molitvi...

Luk 18:9 A i drugima koji mišljahu za sebe da su pravednici i druge uništavahu kaza priču ovu:
Luk 18:10 Dva čoveka uđoše u crkvu da se mole Bogu, jedan farisej i drugi carinik.
Luk 18:11 Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! Hvalim te što ja nisam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.
Luk 18:12 Postim dvaput u nedelji; dajem desetak od svega što imam.
Luk 18:13 A carinik izdaleka stajaše, i ne htede ni očiju podignuti na nebo, nego bijaše prsi svoje govoreći: Bože! Milostiv budi meni grešnome.
Luk 18:14 Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuće se.

NAJLEPSI OPIS POSTA

ISA 58:6 A nije li ovo post sto izabrah: da razvezes sveze bezboznosti, da razdrijesis remenje od bremena, da otpustis potlacene, i da izlomite svaki jaram?

ISA 58:7 Nije li da prelamas hljeb svoj gladnome, i siromahe prognane da uvedes u kucu? kad vidis gola, da ga odjenes, i da se ne krijes od svoga tijela?

ISA 58:8 Tada ce sinuti vidjelo tvoje kao zora, i zdravlje ce tvoje brzo procvasti, i pred tobom ce ici pravda tvoja, slava Gospodnja bice ti zadnja straza.

ISA 58:9 Tada ces prizivati, i Gospod ce te cuti: vikaces, i reci ce: evo me. Ako izbacis izmedju sebe jaram i prestanes pruzati prst i govoriti zlo;

ISA 58:10 I ako otvoris dusu svoju gladnome, i nasitis dusu nevoljnu; tada ce zasjati u mraku vidjelo tvoje i tama ce tvoja biti kao podne.

ISA 58:11 Jer ce te Gospod voditi vazda, i sitice dusu tvoju na susi, i kosti tvoje krijepice, i bices kao vrt zaliven i kao izvor kojemu voda ne presise.

ISA 58:12 I tvoji ce sazidati stare pustoline, i podignuces temelje koji ce stajati od koljena do koljena, i prozvaces se: koji sazida razvaline i opravi putove za naselje.

ISA 58:13 Ako odvratis nogu svoju od subote da ne cinis sto je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoves subotu milinom, sveti dan Gospodnji slavnijem, i budes ga slavio ne iduci svojim putovima i ne cineci sto je tebi drago, ni govoreci rijeci,

ISA 58:14 Tada ces se veseliti u Gospodu, i izvescu te na visine zemaljske, i dacu ti da jedes nasljedstvo Jakova oca svojega; jer usta Gospodnja rekose.

z:gs:

Poslednja izmena:
И ова причица је настала у возу којим путује Ава Јустин и чита свој молитвеник док се преко пута њега разбашкарио Брозов официр. Примећује Ава да га официр посматра с подсмехом и готово са жаљењем. Као да се пита: зар у овој земљи усрећитељског комунизма још има оних који радо облаче мантију? Не слутећи да пред собом има универзитетског професора, доктора наука, официр би да заподене разговор и да му каже шта мисли о њему и о његовој религији. И тако отпочне разговор .

- Јеси ли ти калуђер? - упита официр упирући прстом у Аву.

- Калуђер! - потврди Ава.

- А јеси ли Србин? - пита даље официр.

- Србин по свим обележјима! - одговори Ава. И да не би било недоумице, брзо додаде: Крштен, васпитан у вери својих праотаца, молитвен, одан Богу и роду српском.

- Па… и ја сам Србин - шапатом рече официр.

- Ма немојте, молим вас - као изненади се ава. - А по чему сте Србин?

- Па… рођен сам у Шумадији. То је довољно.

Ава одлучи да брзо оконча овај разговор. Зато рече:

- Видите, и во је рођен у Шумадији, и пасе шумадијску траву, али, упркос томе, није Србин!

Да је међу живима, Ава Јустин би тешко разумео слоган о томе да смо сви Срби.

A Ava je Bogom odredjen da prosudi ko je a ko nije Srbin. :roll: Biti Srbin ne podrazumeva biti pravoslavac.

Naravno , tu se slazem , ali je moje glavno pitanje bilo zasto postimo tako sto ne jedemo odredjene stvari , nije li to malo nelogicno , tako nista ne postizemo ...

Ne jedes ono sto oseca, sto je zivo, sto mora biti ubijeno da bi ga pojeo i ono sto potice od tih zivih bica. Zbog toga je nas post takav kakav jeste.

A riba , zasto onda nju jedemo?

Riba u vreme posta nije dozvoljena koliko ja znam, barem ne svima.
Konzumiranje ribe je bilo dozvoljeno u primorju gde nije bilo plodne zemlje, vec samo krs, tako da su oskudevali u povrcu i zitaricama. Ne moze se dozvoliti da verni pomru od gladi. A osim toga, riba a morski plodovi pogotovo nisu zivotinje koje se kolju, kojima se "pusta krv" tako da i ta cinjenica ima veze sa odobravanjem tog jela u toku posta.

Post vuce korenje iz davnih vremena i ne moze se posmatrati iz sadasnjeg vremena kad posna trpeza moze biti i bogata i zdrava kao i mrsna.

Zasto postimo? Zar neko stvarno veruje da Bog to trazi od nas ?Nije mi cilj da provociram , ali mislim da je post izmisljen od strane ljudi i da nema nikakve veze sa Bogom...

Postoje u Bibliji primeri kada su neki ljudi zbog zalosti postili..

Ili Isus nakon krstenja

Ne postoji zahtev od Boga da se obavezno posti...

Novi zavet ne daje nikakva pravila u vezi ishrane...

to je licna stvar...

Back