Последњих 35 година што се десило Србима велики део кривице сноси Тито и његови

Испрали су ти мозак антикомунистичком пропагандом.
Komunizam je danas kao neke iskorenjene zarazne bolesti.Deplasirano je baviti se kako kažeš antikomunističkom propagandom.
Koliku podršku danas imaju organizacije koje se zalažu za klasnu borbu,revoluciju,kolhoze,sovhoze,prinudni otkup,"dobrovolje" radne akcije i sl. ?
Другим речима, за тебе српска националност није имала неки већи значај док си студирао, радио у јавној служби, одгајао децу, негде до средине 5 деценије живота(44-45 године живота), и онда си се са око 50 година сетио да си Србин, почео да идеш у цркву и да пљујеш по социјализму.
Demokratske promene omogućile su mi da sagledam taj poredak iz ugla koji mi je bio nedostupan pre demokratskih promena.Smatrao sam da je nacionalno pitanje rešeno i da smo svi Jugosloveni a da su uži nacionalni pojmovi relikt prošlosti koji nema veći značaj.Takav je bio i preovlađujući stav u sredini u kojoj sam radio i živeo.
Nisam dakle samo ja bio u zabludi u tom pogledu nego su suprotni slučajevi bili izuzetak.Takozvani socijalizam i sve što je partija proklamovala nije dovođeno u pitanje.
Nisam počeo da idem u crkvu.
 
Ако се мало заинтересујеш за историју сазнаћеш и да је постојала ''удбина комисија за веру''(не могу се сетити којој управи је припадала) и која је активно деловала до средине шездесетих а можда и дуже.Ако ти дође на славу ''партијски активиста'' или удбаш и угаси свећу уз објашњење ''да смо са религијом рашчистили'' и да не треба да верујеш у Бога јер је само тито божанство коме треба да се клањаш.Ако и следеће године будеш славио позваће те и на информативни разговор па ти размисли шта из тога може да проистекне...

Већина вас овде сте врло млади и не знате јер вам нико није ни причао како је то све изгледало а сами нисте видели...о много чему није било препоручљиво ни причати па се много шта и не зна.

Немојте сметнути с ума шта је то диктатура а шта је све радила ОЗН-а и УДБ-а и данас није много тога обелодањено.И кад се нешто сазна одмах се појаве они који углас вићу ''није тачно,није тако било итс.'' ...

А било је горе него што се може замислити

Колико вас зна да је нпр. 68-е ОЗН-а реактивирана и да су из пензије преведени у активну службу многи њени пензионери?
Мало ко се тога сећа а већина то није ни видела ни запамтила,питање је имали шта и у архиву о томе и ко уопште може да дође до тога...
Ја сам заинтересован и знам да су одређени Срби славили славу у Србији. Такође знам да су постојали шпијуни, који су дојављивали ко слави, а ко се крсти. Таквих је било и по другим републикама. Осим тога, такође знам да су чак и свештеници одавали своје вернике.

Између осталог знам и да је 80% Хрвата било религиозно и да су недељом ишли у цркву на мису.

Знам и да су Муслимани остали доследни својој вери, а да је један део њих кријући кршио сопствене верске прописе, а да је други део јавно упражњавао грађански живот.

Било је разних људи, разних средина и разних случајева. Ја сам извукао закључак да није постојала једнообразност. Не спорим тврдње да је некима забрањивано, да је некима оспоравано, да су неки били кажњени, али исто тако стојим иза тога да су постојали и они који су славили, који су се крстили и који су веровали. На крају крајева, ако сте читали форум и ако сте пратили теме, могли сте да сазнате да је Крцунова породица наставила да слави православне празнике и након ослобођења.
 
Najbitnije u zivotu je da ne izgubis prisebnost i uradis nesto sto ce te oterati u zatvor, a lopovisanje i svasta nesto u medju zoni , to je balkanski specijalitet....
Mobing takodje...

Tako da tesko se moze govoriti o casti , postenju na neki objektivniji nacin za balkan....
Sve je tu stvar demagogije i vaseg identiteta kako cete ga prikazati gomili....
 
Ауторска. За све ово сто сада преживљавамо у Србији велики део кривице сноси Тито и његови. Дошли су у Србију побили око 150 хиљада Срба који су били школовани,писмени,успешни привредници и вредни људи. Око милион таквих Срба је од Титовoог терора побегло у иностранство да би спасили животе, а Тито им је отео сву њихову имовину, убијала масовно Србе да би владали над Србима у Србији. Растурили државу 90-тих подржали усташе и остале антисрпске манијаке, опљачкали народ и државу, а сада глуме борце за људска права и неке лажне демократе а себе прогласавају елитом.

Мораћемо да чекамо још најмање деценију-две да ти потомци удбаша, потомци антисрпских брозовских комуниста престану да нас малтретирају. Они који су данас аутошовинисти су исто као браварске слуге. Драшковић, Ђилас, Тадић итд све брозовске антисрпске слуге. Вучић је фолирант који је у ствари браварска слуга и аутошовиниста. Треба подсетити да нам Америка и Енглеска зверски подмукло подржала да геноцидом над Србима узме контролу над Србима и Србијом који су били у апсолутној већини против антисрпских комуниста, то је и десна антисрпска рука броза капичић признао. Наравно и Срби у Републици Српској имају само штете од антисрпских брозоваца.То се без устанка не решава.

Не можеш их само лепо замолити да врате државу и друштво врате народу.

И, да, такве промене се не догађају изборима
 
Poslednja izmena od moderatora:
То се без устанка не решава.

Не можеш их само лепо замолити да врате државу и друштво врате народу.

И, да, такве промене се не догађају изборима
Opet moraju tito i partizani da gešavaju fašiste? 🤔
 
Poslednja izmena od moderatora:
A Titograd? Titov Veles?

Objektivno najbolje se zivjelo na balkanu tokom Titovog vremena. Jos za svoj zivot nikog nijesam upoznao ko je zivio tada, a da ne pozitivno prica o tom vremenu. Svi koji su kao "protiv" su rodjeni i odrasli mnogo posle Tita.
 
Objektivno najbolje se zivjelo na balkanu tokom Titovog vremena. Jos za svoj zivot nikog nijesam upoznao ko je zivio tada, a da ne pozitivno prica o tom vremenu. Svi koji su kao "protiv" su rodjeni i odrasli mnogo posle Tita.
Nije problem lep život koji smo imali tada, već cena koju smo platili zbog takvog života...
 
Након успостављања комунистичке власти у Југославији (1945), наступио је период постепеног потискивања ћириличне писмености међу Србима, путем све шире употребе латиничног писма, што је крајем 20. и почетком 21. века довело до покретања стручних и ширих јавних расправа о редефинисању културне политике у циљу очувања српске ћириличне писмености.
kroko.jpg
 

Komunisti su napravili najbolje zdravstvo od 1945​

Dugacak je bio put od improvizovanih partizanski bolnica do modernih klinickih centara.
U Kraljevini Jugoslaviji je bio raspad sisitema sto se tice zdravstva, niti se ulagalo, niti je ko vodio racuna o narodnom zdravlju, vladale su bolesti srednjeg veka.
Komunisti su zatekli katstrofalnu situaciju sirom Jugoslavije, posle pobede na izborima 1945. Odmah je pocelo da se radi.
Ekspertski timovi su radili,a sa medicinskih fakulteta su pocele da dolaze prve posleratne generacije koje su zavrsili svoje skolovanje u slobodi.
Svi su bili jednaki i imali su pravo na zdravstvo. Na VMA su od 1945 i civili imali pravo da se lece, a ne samo vojna lica i njihove porodice kao sto je bio slucaj u Kraljevini Jugoslaviji.
Bolnice i klinicki centri su se zidali svuda, cak i svako selo je imali seosku ambulantu.
Treba spomenuti i pojavu epidemijeVelikih boginja tj Variole Vere, kada je ova bolest pobedjena, a ljudi vakcinisani u rekordnom roku.
Zahvaljuci komunistima i njivom ulagnaje u zdravstvo ljudski vek je produzen, a mnoge bolesti su pobedjenje i nisu vise bile smrtne kao u Kraljevini Jugoslavije.
Dugacak je bio put od improvizovanih partizanski bolnica do modernih klinickih centara.

Obrazovanje naših zdravstvenih radnika bivalo je povereno vrhunskim stručnjacima, profesorima medicinskih fakulteta iza kojih su stajale godine i godine rada i objavljenih naučnih radova a u medicinskim školama kao profesori su radili lekari specijalisti i tehničari sa dugogodišnjom praksom u svojim poslovima.
Zdravstvo je bilo dostupno svima, bez obzira na pol, starosnu dob, bilo kakvo opredeljenje. Sam zdravstveni sistem bio je tako podešen da ukoliko u svom zdravstvenom centru pacijent nije mogao dobiti adekvatnu pomoć odmah bi bio transportovan do najbližeg zdravstvenog centra u kojem mu se mogla ukazati pomoć: drumom, vazduhom, pod pratnjom policije ukoliko bi bio u pitanju slučaj koji je zahtevao nezaustavljiv transport.
Fabrike lekova socijalističke Jugoslavije su radile punom parom, zdravstveni naučno-istraživački centri su danonoćno radili na unapređivanju našeg zdravstvenog sistema. U medicini nije bilo sujete, svaki zdravstveni radnik je tačno znao koliko vredi i koje mu je mesto u hijerarhiji. Mito je bilo neprihvatljivo iako, istini za volju, nikada niko nije odbio po neki litar rakije, vina, pršut, domaće pile ili jaja. A pacijenti su to donosili kao zahvalnost zdravstvenim radnicima a ne kao ponudu da bi dobili kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Kvalitetna zdravstvena usluga se podrazumevala.
Domovi zdravlja postali su tako zdravstvene ustanove koje su pružale preventivnu i kurativnu zaštitu; prvi dom zdravlja takva tipa bio je osnovan 1953. u Zagrebu. Razdoblje od završetka II. svjetskog rata do 1980-ih obilježeno je razvojem medicinske znanosti i struke, osobito razvojem sustava zdravstvenog osiguranja. God. 1948. obveznim zdravstvenim osiguranjem bilo je obuhvaćeno samo 25% stanovništva, a 1979. god. 85%. Povećao se broj zdravstvenih radnika, od njih 1703 u 1950. na 56 054 u 1978. God. 1978. bila su 7402 liječnika, tj. jedan je liječnik dolazio na 618 stanovnika. Očekivano trajanje života od 1948. do 1978. produženo je u muškaraca za 15,8 godina, a u žena za 17,2 godine
Od 1945. do 1962. godine na VMA su lečeni i civili, a zatim je otvorena posebna Specijalistička poliklinika za građanska lica. Nova zgrada bolnice je izgrađena 1980. godine i nalazi se na Banjici.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Војномедицинска_академија
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=67025

Za nekoliko nedelja vakcinisano 18 miliona ljudi​

child-vaccination-yugoslav.jpg

Partizanska bolnica u selu Trnavcu, Lika, 1941. Brigu o ranjenicima zbog nedostatka sanitetskog osoblja vodi stanovništvo.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Болнице_у_Народноослободилачком_рату
1.jpg

Military Medical Academy (Serbia)​

In 1949, the hospital was renamed to the "Military Medical Academy", the name it bears to this date. In 1960, the Parliament of Yugoslavia passed an "Act on the Military Medical Academy as the top military medical, educational and medical research institution", which further contoured its supreme status in health system of Serbia and then Yugoslavia.

In 1982, after five years of construction, the Military Medical Academy moved into new medical complex, one of the largest in Europe and the largest single hospital edifice in Serbia.[4][5]
https://en.wikipedia.org/wiki/Military_Medical_Academy_(Serbia)
zzz.jpg

KBC Zagreb​

U Klinici za pedijatriju 1950. godine obavljena je prva kateterizacija dječjeg srca u ovom dijelu Europe. KBC je 1976. godine dobio prvi CT-uređaj u središnjoj Europi. Godine 1983. uspješno je obavljena prva transplantacija koštane srži. Iste je godine obavljena prva in vitro fertilizacija što je pionirski zahvat takve vrste na svjetskoj razini. KBC Zagreb je sedma bolnička ustanova u svijetu u kojoj je uspješno učinjen taj zahvat.
 
Navikli su Srbi da im se negira kontinuitet i onda se pitaju sta su i ko su.
Tako da je s vremena na vreme potrebna ovakva tema da bi se ponovo delili i mrzeli korene i istoriju i odbijali se od nje...

Nekako im lakse da uvek krecu od nule, tako se najlakse prihvati nova nekultura i da moras da budes lopov...
Tako je i sad rasterecen narod bilo kakve kulture, sve mu je novo i fino , sam stvori svoju kulturu nekulture...Stemuje se u 4 ujutro...
 

KBC Zagreb​

U Klinici za pedijatriju 1950. godine obavljena je prva kateterizacija dječjeg srca u ovom dijelu Europe. KBC je 1976. godine dobio prvi CT-uređaj u središnjoj Europi. Godine 1983. uspješno je obavljena prva transplantacija koštane srži. Iste je godine obavljena prva in vitro fertilizacija što je pionirski zahvat takve vrste na svjetskoj razini. KBC Zagreb je sedma bolnička ustanova u svijetu u kojoj je uspješno učinjen taj zahvat.
Ono što je Broz napravio u Hrvatskoj,Hrvati ne mogu ni da okreče.
 

Back
Top