Poslednji strip (grafička novela) koji ste pročitali?

DJ 5ak

Ističe se
Poruka
2.549
Verujem da na ovom forumu nisam jedini ljubitelj devete umetnosti i znam sigurno da ih ima još pa eto onda neka ovo bude tema gde za preporuke, analize i diskusije o stripovima (samo molim ako je moguće bez kačenja tabli i stranica iz stripova bez ikakvog propratnog teksta i komentara). ;)

Inače sinoć sam pročitao ovog Konana i mogu reći da mi je strip zaista bio odličan i super mi je legao, inače radi se o mini serijalu na nekih približno 300 strana podeljenom u 12 kraćih priča koje se nadovezuju jedna na drugu i čine jednu celovitu priču, inače crtež je zaista sjajan, onako moderan, raznovrstan, pun detalja sa prelepim kolorom (i šteta što to nisu razvukli na onaj veći format) , inače strip obuhvata gotovo čitav život Konana, od njegovog rodjena i napuštanja rodne Simerije već kao tinejdžer pa do doba kada je već postao kralj Akvilonije, inače strip je ovako jedna prilično uokvirena celina i ne zahteva neko veliko predznanje i čitanje nekih prethodnih stripova kao ni nabavku nekih narednih kako bi se kompletirala priča.
Tako da je idealan i za one nove čitaoce koji bi malo da se upozaju sa Konan univerzumom i Hiborejskim dobom nakon potonuća Atlantide i Lemurije kao i za one koji bi da pročitaju neku zasebnu avanturu koja ne zahteva čitanje nekih prethodnih stripova ili nabavku i nekih drugih kako bi priča bila kompletirana.

Tako da što se m ene tiče sjajan strip na koji nemam zamerke, iako možda ne donosi ništa toliko revolucionarno i novo (ali ni ne treba da donosi niti sad da izmišljaju toplu vodu ili da zaseru nešto glumeći neku kvazi-originalnost) ali je zaista sjajna celina i sjajan paket u kome je sve na mestu i lepo upakovano, priča, naracija, likovi, atmosfera, crtež.......zaista je sve onako lepo ukomponovano i čini jednu zaista dobru i kvalitetnu celinu. ;)

75993c32f25dfb6704e4bf071cbf7d21eaf7aac6.webp

Sad vec pre vise decenija, mislim jos u '90-tim, ovo na slici:

Milo-Manara-Indijansko-Leto_slika_O_124926473.jpg

PS.
Jos je na tavanu kuce mojih roditelja, pre 2 godine sam trazio u plakaru gde su moje stare knjige, sveske, vinil ploce neku svoju diplomu. Bacih pogled i na taj strip i setih se...

Ovo sa slike je neko novo izdanje iz 2000-tih, to koje sam ja kupio je sa kraj 80-tih, Forumovo mislim.

Poslednja izmena:
Sad vec pre vise decenija, mislim jos u '90-tim, ovo na slici:

Pogledajte prilog 1588091

Mislim da znam za ovaj strip (i da je skoro neko na Youtube-u radio recenziju za njega), mislim da bi možda bolji prevod bio Miholjsko leti (jer mislim da je Indijansko leto američki naziv za ono što mi ovde zovemo Miholjsko leto), beše radnja stripa se odvija u koloniijalnoj Americi i prati odnose američkih domorodaca i evropskih kolonizatora i vidim da je od istog autora kao i Korto Malteze, a i ovaj drugi Minola je beše isto poznati autor.
Inače nisam čitao strip ali sam čuo pohvale za njega, iako možda ovako na prvu deluje malo arhaično i kao da ga je već malo pregazilo vreme.

Mislim da znam za ovaj strip (i da je skoro neko na Youtube-u radio recenziju za njega), mislim da bi možda bolji prevod bio Miholjsko leti (jer mislim da je Indijansko leto američki naziv za ono što mi ovde zovemo Miholjsko leto), beše radnja stripa se odvija u koloniijalnoj Americi i prati odnose američkih domorodaca i evropskih kolonizatora i vidim da je od istog autora kao i Korto Malteze, a i ovaj drugi Minola je beše isto poznati autor.
Inače nisam čitao strip ali sam čuo pohvale za njega, iako možda ovako na prvu deluje malo arhaično i kao da ga je već malo pregazilo vreme.
Indijansko leto (indian summer) jeste ono sto kod nas zovu miholjsko leto ali se na ovom (sev.Amerika) kontinentu uobicajeno koristi takj naziv pa je logicno da je prevodilac to preveo na taj nacin, pogotovo sto su neki od glavnih likova Indijanci i radnja se desava na teritoriji okruzenoj Indijancima Postoji jos jedna razlika, u Sev.Americi se taj izraz koristi samo za periode lepog vremena u oktobru, eventualno na pocetku novembra, kod nas se koristi za sve periode lepog vremena posle Miholjdana, pa je uobicajeno i u januaru da kazemo da je pravo Miholjsko leto.

Mada sledeći će biti Konan.
Mora..... he he

Pa eto možeš ovog Konana koga sam ja preporučuo u uvodnoj temi, recimo i ovaj ti je isto super. ;)

Od istih je autora, isto je stand-alone priča i može se čitati zasebno (nije deo nekog šireg kontinuiteta), isto je sjajan strip, jedino što je kraći od ovog prvog (ima nekih 140-150 strana).

2998f7c5278a303bd19366fa0b03fd9a5471c164.jpeg

До прије неку годину постојао добар сајт стрипутопиа, имали баш огромну базу стрипова, нестала без трага, послије налетим на истоимену апликацију, у почетку били ок, већина старијих стрипова бесплатна, након неког времена само као вип можеш читати, а мјесечна претплата око 20 еврића тако да ми не пада на памет, па годишња чланарина у библиотеци је 10 евра, халооо!

Ih, ima naših crtača dosta !
moj omiljeni iz detinjstva (delovao je tako američki, a on čist srpski strip) je Ket Klou 😁

Nisam nikad čitao ali znam za taj strip, inače čuo sam razne pohvale za taj strip , inače deluje kao ženska verzija Spajdermena (i zaista deluje kao nekakva kopija američkih super-herojskih stripova).

Inače moram da priznam da nisam baš ljubitelj toga, kada naši autori pokušavaju da kopiraju nešto tudje i kada ne znam prave strip čija se radnja odvija u Americi, likove koji imaju američka imena i kada naši koji nemaju nikakve veze sa Amerikom pokušavaju da prave nešto iz američke perspektive.
Mislim možeš ti a napraviš strip po uzoru na DC/Marvel, da bude ne znam SF tematika, fantasy, ovo ono i da to zaista deluje kao neki zapadnjački strip ali napravi priču iz neke naše perspektive, likove, lokacije i to koji imaju veze sa nama, našim podnebljem i našom kulturom i sa kojima se mi možemo direktno identifikovati, eto recimo "Vekovnici" su sjajan primer toga (verovatno najbolji domaći strip ikad) , strip koji je istorijska fikcija (fiktivna fantasy priča smeštena u istorijsko okruženje) u kome je protagonista besmrtna, fantasy verzija Marka Kraljevića koga prate razne avanture kako ovde tako i širom sveta i koji se tokom svojih avantura susreće sa brojnim što pravim istorijskim ličnostima što fiktivnim likovima iz književnosti ili recimo "Edit i ja" je isto sjajan strip i sjajan primer toga, SF priča smeštena u futuristički Beograd 2074-te (inače ima i anime koji je stariji i na osnovu koga je i radjena ta grafička novela).

E da ono što je interesantno vezano za Konana i njegov svet je to što iako je taj njegov univerzum i Hiborejski svet fikcija ipak na toj mapi su sve zemlje bazirane na nekim što stvarnim drevnim kraljevstvima i zemljama što nekim mitološkim.

Pa tako recimo pominju se potonule Atlantida i Lemurija, eto zapadno od njegove rodne Simerije imamo divlje pleme koje živi u šumama Pikte (preteča Škota), pa onda u malo zrelijem dobu on postaje kralj Akvilonije najvećeg carstva tada a recimo imamo i regiju u Francuskoj pod tim ili vrlo sličnim imenom, a i otprilike geografski se uklapa pa onda možemo naslutiti da je Akvilonija inspirisana Franačkim carstvom, pa onda malo istočnije imamo Koth (verovatno aluzija na Gote i Germane), onda na jugu uz južno more je Argus što se verovatno odnosi na Grčku,postoji još i Korintija, pa onda na severu ima i Hiperboreja čuvena mitska zemlja na dalekom severu, pa onda na jugu je Stigija zemlja piramida kojom vladaju kraljevi-čarobnjaci i magija u kojoj je nekada pre ljudi živela drevna rasa ljudi-zmije (reptilijanci) koji su štovali njihovo vrhovno božanstvo Seta ali onda su ih ljudi istisnuli, oterali odatle ali su zadržali kult Seta i oni sami počeli da mu se klanjaju (ono nedvosmisleno drevni Egipat) a južno od Stigije imamo Crna Kraljevstva kao što su Kuš (carstvo koje je zaista postojalo nekada davno na teritoriji današnjeg Sudana), skroz na jugu Zimbabvei (carstvo Zimbabve), pa ispod Stigije reka Khem (što je zapravo drevni i originalni naziv za Egipat), pa onda skroz na dalekom istoku imamo Kitaj koji ima i Veliki zid (Kina), pa Kambudža (Kambodža), pa tu je i Vendia (Indija), pa Iranistan (Persija), pa onda zapadno od Kitaja (Kine) je Hirkanija (što je kao centralna Azija i tursko-mongolska plemena), pa onda jos istočnije je Turija čiji konjanici i horde poreklom iz Hirkanije napadaju Akviloniju i zapadne zemlje (Turci), pa onda i u ovom drugom stripu što sam pročitao imamo prognanu princezu indijanskog izgleda koja potiče iz dalekog nepoznatog carstva iza zapadnog mora blizu Antilijskih ostrva čiji narod je živeo u velikim velelepnim gradovima i zidao piramide i velike hramove u čast bogovima sunca (nedvosmisleno Maje/Asteci)...........itd.

Tako da je taj Hiborejski svet Konana zapravo čitav svet u malom u kome su zastupljene skoro sve kulture ono evropske,afričke,azijske,mezoameričke (verovatno se i Aboridžini pominju u nekim epizodama)..........i samo je tvorac Konana Robert I. Hauard to umotao u oblandu fikcije i izmešao neke periode,kulture, mitove, lokacije i slično kako ne bi morao da se zamara sa istorijskom preciznošću i kako ne bi morao nikom da polaže račune u tom smislu jer ipak nije mu ni bio cilj da piše istorijsku priču već fantastiku i fikciju (ali baziranu na stvarnom svetu i stvarnim razno-raznim kulturama).

Pročitao juče Betmen - Vreme smrti :

Mogu reći da je strip veoma dobar i da sam svakako dobio više nego što sam očekivao, inače mini serijal od 6 epizoda od Tom Kinga na nekih 190 stranica, priča onako zanimljiva i dosta dinamična uz nekoliko neočekivanih plot twist-ova, kraj istovremeno i genijalan i pomalo antiklimaktičan, sve u svemu dobra priča, zanimljiva, dinamična i drži pažnju, jedino možda oni vremenski skokovi na skoro svakoj stranici (tipa štaje bilo pre 15 minuta, šta je bilo prethodnog dana, šta je bilo pre 800 godina, šta je bilo pre 2500 godina), čak i eto čuvena starogrčka Euripodova tragedija "Bahus" je fino ukomponovana u priču, inače crtež zaista prelep, detaljan i onako bas blokbasterski i pruža gotovo filmsko iskustvo.

Sve u svemu preporuka ko voli DC i Betmena (sad možda nije jedan od onih stripova koji postavljaju neke nove standarde i koji se pošto-poto moraju pročitati ali svakako pročitajte ili nabavite ako ste u prilici verujem da se nećete pokajati). ;)

Preksinoć pročitao ovu knjigu :

Knjiga se sastoji od 5 priča prožete na nekih 280-290 strana, svakako vrlo dobra knjiga, onako lepo štivo za ljubitelje Konana, iako možda ništa ne donosi toliko novo i revolucionarno ali svakako vrlo zabavno za čitanje, onako priče, likovi, naracija, crtež sve onako fino izbalansirano i upakovano u jednu finu i kvalitetnu celinu.
Što se tiče samih priča, Kult Koge Tuna je najduža i onako jedna vrlo dobra priča, vrlo mračna i atmosferična (iako pred kraj možda malčice zbrzana), Konan kockar onako po meni iznenadjujuće zanimljiva priča sa dosta mračnom atmosferom i neočekivanim plot-twist-om na kraju, Pećina tamnog kristala takodje jedna sasvim solidna priča kao i Konan tragač, dosta dinamična priča, sa jednim neočekivanim plot-twist-om i epskom akcionom scenom (iako je priča kratka i proteže se tek na nekih 20-25 stranica) dok je Proščeva osveta najkraća i definitivno najslabija priča i zaista za zaborav.

Sve u svemu jedno ovako dosta dobro i zanimljivo štivo (ono pravi Konan) na skoro 300 stranica koje je svakako vredno čitanja i nabavke. ;)

1666265810_Konan1_00naslovna600x887.jpg

Чешће купим књигу, може се рећи чак и да сам пасионирани, али стрип ке моја љубав из детињства.

Hehe kod mene je baš obrnuto, knjige baš retko kupujem dok ono stripovi mi izvukoše sve pare, dovešće me na kraju do prosjačkog štapa :d, recimo neka knjiga mora baš ozbiljno da me zainteresuje i zaintrigira svojim sadržajem da bi se upustio u čitanje dok strip ne nužno, dovoljna je nekad i tek samo pristojna priča ili lep crtež koji mi prija oku da bi mu dao priliku, sad naravno volim da pročitam i dobru i zanimljivu knjigu ali stripovi su mi nekako "lepši" i potpuniji doživljaj jer tu osim one književne i narativne strane postoji i ona likovna i vizuelna strana priče. ;)

Back