Poslednje reči poznatih ljudi

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Pojedini velikani bili su jako duhoviti na svojoj samrtnoj postelji, dok su drugi bili neverovatno duboki. Neki su se ateisti kajali zbog svojih stavova, a neki su do kraja bili skeptici. Niko, međutim, nije bio i ne može biti ravnodušan kad se nađe na ivici života i čeka da vidi šta dolazi posle
 • HEMINGVEJ (Ernest Miler)
  Američki romanopisac

  Umro: 2. jula 1961, u 63. god.
  Uzrok: samoubistvo
  Mesto: San Valej, Ajdaho, SAD
  Sahranjen: San Valej

  Tog nedeljnog jutra, 2. jula, oko sedam sati, Hemingvej je u pižami sišao u podrum svoje kuće gde je njegova žena sakrila oružje. Uzeo je pušku kalibra 12, ponovo se popeo u hol, stavio u cev dva metka i pucao u usta. Ovaj bogati, slavni i lepi pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, oduzeo je sebi život, kao što je to učinio i njegov otac, ne ostavivši za sobom nijednog napisanog retka kojim bi objasnio ovaj čin.
  Hemingvej je smatrao da je sa njim gotovo. Sa dolaskom šezdesete, zdravlje mu je bivalo sve gore: šećerna bolest, ciroza, arteroskleroza, impotencija, oslabljen vid, sve ga je to bacalo u depresiju. Pamšenje ga je izdavalo te više nije mogao ni da piše. ¨Šta život čini vrednim?¨, zapitao je prijatelje nekoliko nedelja ranije. ¨ Baviti se lepim poslom. Jesti i piti sa prijateljima. Doživeti lepe trenutke u krevetu. Od svega toga ja nemam ništa.¨ A to nikako nije mogao da podnese.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
D'ANUNZIO (Gabrijel)
Italijanski pisac

Umro: 1. marta 1938. (u 75-oj god)
Uzrok: izliv krvi u mozak
Mesto: vila Vitorijale, u Gardone-Rivijeri (Italija)
Sahranjen.. u vrtu vile Vitorijale

D'Anunziju se uvek činilo da mu mesec mart donosi nesreću, pa je tako i mart 1938. dočekao s zebnjom u srcu. U svojoj Barbaneri, narodnom kalendaru u kome su prorečena vremena i događaji, podvukao je proročanstvo koje se ticalo 1. marta: "Smrt jedne slavne ličnosti". Elem, 1. marta uveče, dok je iz svoje radne sobe silazio u trpezariju, spopade ga vrtoglavica i imao je tek toliko vremena da zatraži da mu daju injekciju - umro je jednu minutu posle.
U vrtu njegove vile Vitorijale, nalazio se pramac broda Puglia, koji je sada plovio morem stabala maslina i narandži. Tu će se nad pesnikom, dok nije sahranjen, obaviti posmrtno bdenje uz svetlost sveća.
Za svoj epitaf se sam pobrinuo: "ja sam Gabrijel koji samog sebe poklanja bogovima"..
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
FLOBER (Gistav)
Francuski pisac
Umro: 8. maja 1880. (u 59-oj god)
Uzrok: izliv krvi u mozak
Mesto: Kroase (Sen-Maritim)
Sahranjen: Ruan (Sen-Maritim)
Zbog strašnih epileptičnih napada Flober je bio prisiljen da se povuče u Kroase gde je živeo životom pustinjaka, usredsređen jedino na svoje pisanje. Pa ipak, nije umro od epilepsije, ma šta da tvrdili Edmon de Gonkur i Maksim di Kam. Veliki sladokusac, kao i strastveni pušač i neumereni konzumator kafe i alkohola, uz to potpuno predan svome poslu - "ne verujem u slavu, a ipak se ubijam zbog nje" -, Flober je umro od klasičnog izliva krvi, od čega često umiru ljudi koji pate od arterioskleroze. Uostalom, tri sedmice pred smrt, napisao je sledeće: "Umoran sam od života, sve me mori, sve me tišti. Jedan dobar napad dobro bi mi došao." Ujutro 8. maja, Floberu je pozlilo nakon previše tople kupke, pa je legao na kauč svoje sobe. Kuvarica ga je čula kako, pre nego što ce izgubiti svest, izgovara neke nepovezane reči: "Ruan... Nismo daleko od Ruana... Ejlo, hajdete... tražite... aveniju... poznajem je."Mnogi će se posle pitati šta znači "Ejlo". Istog jutra je Flober primio pismo od svoje nećake Karoline u kome mu je ona pisala da se Viktor Igo seli u Aveniju Ejlo. Ali možda je samrtnik prizivao uz svoju postelju doktora Ejloa, lekara iz Ruana, koji, opet, nije bio njegov lekar? A grobari ruanskog groblja malo su se preračunali u svom poslu. Naime, sanduk ovog normanskog diva bio je predugačak u odnosu na iskopanu raku. Pred zapanjenim sprovodom, okretali su sanduk na sve strane, da bi se on na kraju zaglavio, s glavom okrenutom nadole. Nisu ga više mogli niti podići niti spustiti! Već na ivici strpljenja, Zola će uzviknuti: "Prestanite već jednom s tim!" Sanduk je ostao u tom položaju: sveštenik je poprskao svetom vodicom jogunasti sanduk i svi su se razišli...
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Poslednje reči tvorca Mikija Mausa i čoveka koji je milionima dece širom sveta ulepšao detinjstva pomalo su misterija. Naime, reč nije o onome što je Volt Dizni rekao, nego šta je zapisao.

Dizni je umirao od raka pluća i u svojim poslednjim časovima je zapisao: “Kurt Rasel”. Ovu priču potvrdio je i sam glumac Kurt Rasel koji je u to vreme bio tek dete i snimao je za Dizni studio.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Sid Višiz, frontmen Seks Pistolsa, napisao je na samrti svoju poslednju želju, pre nego što je ušao u legendu: “Imali smo pakt o smrti. Moram da ispunim svoj deo dogovora. Molim vas da me sahranite pored moje drage. Sahranite me u mojoj kožnoj jakni, džinsu i motorkama. Zbogom.”
Draga je bila Nensi Spandžen, za čije je ubistvo bio optužen. Zbog toga što je bila Jevrejka nije mogao da bude sahranjen s njom, na jevrejskom groblju.
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.556
Zadnje reči Isaka Njutna, „Ne znam kako se svetu mogu činiti. Ali što se mene tiče, čini mi se da sam bio samo poput dečaka koji se igra na morskoj obali i povremeno traži kakav gladak kamenčić ili lepu školjku, dok je veliki okean istine ležao sav neotkriven preda mnom. '
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.