ПОСЛЕДИЦЕ ТАДИЋЕВЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ ПРОТИВ КРМЕЋЕГ ГРИПА

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/234201/SZO-Vakcina-protiv-novog-gripa-izaziva-narkolepsiju
ALARMANTNO SAOPŠTENJE
SZO: Vakcina protiv novog gripa izaziva narkolepsiju

v156909p0.jpg


Dvanaest zemalja prijavilo je sumnjive slučajeve narkolepsije povezane a vakcinama protiv novog gripa tipa A H1N1 - saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije.
ТАДИЋ ПОСЛЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ
7cc88f280e.jpg

U saopštenju se navodi da narkolepsija (iznenadan pad u san), uglavnom kod mlađih osoba, nije primećena prilikom ranijih vakcinisanja i da su češće primećene u Švedskoj, Finskoj i na Islandu nego u drugim zemljama.

U studiji Globalnog savetodavnog komiteta o bezbednosti vakcina (GACVS) SZO obraćeni su i podaci iz finskog istraživanja u kojem se navodi da su deca, koja su primila vakcinu protiv gripa “Pandemiks”, devetostruko podložnija narkolepsiji nego ona koja nisu vakcinisana.

- Komitet je saglasan da je potrebno sprovesti dodatnu istragu o pojavi narkolepsije i vakcinacije protiv H1N1. Pojačan rizik od narkolepsije u prošlosti nije primećen u vezi sa vakcinama protiv gripa ili drugih bolesti - ističe se u saopštenju SZO.

Evropska agencija za medicinu takođe je pokrenula istragu o ovoj pojavi. Narkolepsija je poremećaj sna koja izaziva ekstreman umor i često rezultira padom u san bez upozorenja pa čak i usred neke aktivnosti.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da u Srbiji nema opasnosti jer za vreme pandemije nismo koristili vakcinu “pandemiks” već “forcetriju” švajcarskog proizvođača “Novartis”.

- Slučajevi narkolepsije bili su vezani za vakcinu “pandemiks”, koja je bila monovalentna i samo za virus gripa A H1N1. Do ovog trenutka u našoj zemlji nije zabeležen nijedan slučaj neželjenog dejstva nakon vakcinacije. To se odnosi i na imunizaciju monovalentnom i sada sezonskom vakcinom. Međutim, bilo je reakcija, kao što je crvenilo na mestu uboda, otok i povišena temperatura, ali to su sve očekivane reakcije. Neki građani su imali nakon primljene vakcine kao blagi grip, što je posledica smanjenog imuniteta te osobe ili vakcinacije u jeku epidemije - objašnjava prof. Tiodorović.

........................
........................
Ма видео сам ја, да се Тадић чудно понаша....
Мало мало, па се некоме извињава...
ко да је дрогиран...
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
 
Poslednja izmena:

Back
Top