Posledice prekida pripravnickog staža

Smrt clana uze ili sire porodice ili neka teza bolest, ostalo su stvarno glupi razlozi, pogotovo sto ti doticni placaju obuku koju ti nigde drugde NE bi patili ni po kakvom izgovoru pogotovo u danasnje vreme kad je dobiti, imati posao vise nego odlicno. Sad ti vidi? posto nisi rekla a ni ne moras reci svoj razlog jer svako resava svoje probleme a tudji ga bar mene ne interesuju

S'obzirom da moj razlog nije nešto preterano lične prirode podeliću ga sa tobom. Sada se pripravnički sastoji od 3 meseca volontiranja + 12 meseci pripravničkog koji drzava finansira + 12 meseci koje je poslodavac obavezan da te zadrži, Znači da se ja obavezujem na duzi period, a realno sam prihvatila taj posao samo zbog toga što nemam drugu opciju trenutno! Šta ako u medjuvremenu naleti bolja opcija? Mene zanima da li ja u tom periodu mogu da prekinem radni odnos bez posledica? Trenutno sam vrlo zahvalnana toj šansi, ali to ne znači da treba da zanemarim svoje želje i ambicije, zar ne?

S'obzirom da moj razlog nije nešto preterano lične prirode podeliću ga sa tobom. Sada se pripravnički sastoji od 3 meseca volontiranja + 12 meseci pripravničkog koji drzava finansira + 12 meseci koje je poslodavac obavezan da te zadrži, Znači da se ja obavezujem na duzi period, a realno sam prihvatila taj posao samo zbog toga što nemam drugu opciju trenutno! Šta ako u medjuvremenu naleti bolja opcija? Mene zanima da li ja u tom periodu mogu da prekinem radni odnos bez posledica? Trenutno sam vrlo zahvalnana toj šansi, ali to ne znači da treba da zanemarim svoje želje i ambicije, zar ne?

S obzirom u vremenu u kom živimo i kad je zaista teško naći bilo kakav posao, ti bi trebalo da zaista budeš srećnica kad bi našla drugi, bolji,u struci i za stalno posao, pa da prekineš pripravnički. Ali za to je najbolje da odeš u Biro pa da se raspitaš.;)

Znam za slučaj jedne moje poznanice koja je htela da prekine pripravnički staž 2-3 meseca pred kraj, ali joj nisu dozvolili.Ona je imala ugovor i sa NSZ i sa Skupštinom grada, znači tako je ušla u taj program za pripravnike, ne znam, mislim da je trajao 12 meseci.Dobila je priliku da radi u jednoj velikoj stranoj firmi, sa šansom da je zaposle za stalno, ali nije mogla da raskine pripravnički.

Najbolje bi bilo da se raspitaš U NSZ, neko od pravnika će verovatno znati odgovor na tvoje pitanje, tako da ćeš znati šta dalje. :bye:

Zavisi od poslodavca. U pravu si da poslodavac mora da te zadrzi da radis godinu dana nakon pripravnickog OSIM ako sam ne odes na sopstveni zahtev. Poslodavac gotovo da nema troskove dok si na pripravnickom pride dobija u startu neku lovu sto te je zaposlio. Nakon faxa otisao sam na probni rad u jednu firmu gde sam mogao da vidim kako gnjide od poslodavaca kinje i zezaju lika koji je odradio pripravnicki kod njih samo da bi dao otkaz svojevoljno. Mislim da je normalno ponasanje ljudi kod kojih radis je i sta mozes da naucis za tih godinu dana najbitnije. Ne opterecuj se glupostima tipa "sta ako iskoci nesto bolje" nego odradi pripravnicki gde mozes & ne lomi glavu bezveze. Imas 30 godina do penzije i vise nego dovoljno vremena da nadjes nesto bolje, kad naucis posao, cime god da se bavis.

Back