Posledice povecanja PDV-a za kompjutere na IT trziste u Srbiji

Srborus

Poznat
Poruka
8.219
Kompjuterski harač vraća u 20. vek
20. decembar 2010. | 00:01 | Izvor: Press
Beograd -- Povećanje poreza na dodatu vrednost na računare, sa osam na 18 odsto, imaće katastrofalne posledice ne samo na IT tržište već i na razvoj školstva i nauke.

Najveće žrtve nerazumnog poteza Vlade biće učenici i studenti, a posebno informatički stručnjaci.

"Računar nije samo sredstvo za rad, nego sredstvo koje služi za obrazovanje. Kompjuter je neophodno sredstvo mladog čoveka. Država se očigledno bori na sve načine da obezbedi što veći priliv u budžet. To će se sve na kraju preliti na krajnjeg korisnika, na studenta, đaka, običnog građanina", upozorava Jevrosimović.

On procenjuje da će računari poskupeti između 25 i 70 evra, pa će ih građani manje kupovati.

"U ovoj godini prodaja je pala za 10-15 odsto u odnosu na prethodnu. Sledeće godine, zbog povećanja poreza, pad prodaje biće 20 odsto. Po meni je pametnije da država smanji carinu na mobilne telefone, koja još iznosi 17 odsto i zbog koje imamo situaciju da se već 10 godina švercuju telefoni. Definitivno bi tako namakli mnogo više para u budžet", tvrdi Jevrosimović.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković izjavio je da je povećanje PDV-a na računare potpuno kontraproduktivna mera. "U svetu je trend da računari pojeftinjuju, a u Srbiji će da poskupe, što je paradoksalno", smatra Marković.
 
Na sva kapitalna stredstva porezi i carine treba da ili budu minimalne ili treba da se u ukinu u potpunosti, a posebno na kompjutere i na mobilne telefone i ostalu IT opremu koji su najvaznije kapitalno sredstvo u danasnjem postindustrijskom, informatickom drustvu.

Знам да су нешто причали да ће укунути порез на мобилне телефоне почетком 2011... Е сада не знам шта ће са тим бити!?
 
Veće sprdnje od tebe nema,al dobro,glup si da to shvatiš,kao i moj post...(oslobođen si odgovornosti ikonostase...)

Ево га... Још један дебил... Али добро... Смешан си слинац, као и сваки твој пост ;) (ослободи сам себе живота скоком са зграде)
 
Sta ne vredi, nesto si hteo da meni objasnis pretpostavljam? Nesto kao "ovaj ne kapira najosnovnije stvari i ne vredi mu objasnjavati"? :think: Znaci super je sto se povecavaju porezi na uvodjenje novih tehnologija i super je sto opada prodaja kompjuterske opreme i super je da bude sto veci broj DS-G17 parazita u drzavnoj administraciji i javnim preduzecima - samo sto ja to nista ne mogu da skapiram. :roll:
 
Ево га... Још један дебил... Али добро... Смешан си слинац, као и сваки твој пост ;) (ослободи сам себе живота скоком са зграде)

Mlada,imaš IQ kao sobnu temperaturu zato ti nisu jasne mnoge stvari:lol:...a yebi ga,urođeno ali kažem,nemam šta da ti zamerim,:mrgreen:idi vezujjjj goblene ili nešto,man se IT-tenike i čuda...
 
A ti živiš u Švici,ili u kleptomanskoj srbijici...

Pa ako hoces da Srbijica bude Svica to se sigurno ne moze postici povecanjem poreza na IT tehnologiju i posledicno smanjenjem prodaje IT opreme, a i uostalom da, verovatno tebe ovo ne dotice ni najmanje.

Ehej ljudi cemu tenzija doslo je do nesporazuma u komunikaciji fauler je samo hteo reci nesto u smislu "paz' kome pricas" ........ ako sam dobro primetio.


Sto se tice samog poskupljenja, lepo dajemo ga malo po retro fazonu, zanima me da li je podignut porez na kasetofone, posto planiram da kupim jedan ?
 
Poslednja izmena:
sto ce reci, desice se kapitalizam, iliti:
An economic system in which the means of production and distribution are privately or corporately owned and development is proportionate to the accumulation and reinvestment of profits gained in a free market.

Read more: http://www.answers.com/topic/capitalism#ixzz18cmPJqqi

drzava se zaobilazi kao sto se vidi iz gornje definicje kapitalizma. kapitalizam je esencija anarhije.
 

Back
Top