Evo vec skoro 10 god u Torontu...integracija je od početka bila relativno laka, jer ima dosta imigranata u ovom delu zemlje. Jezik ne govore svi perfektno, ima dosta akcenata, i nekako je sve lakše kada ljudi čuju upravo taj akcenat jer često služi da razbije led pri nekom upoznavanju ili na poslu.
Ono što može da spreči tako nešto jeste vreme, tj kako koristite dan. Da li radite jedan dobro plaćeni posao reg radno vreme, ili rmbate kao stoka prepodne part time u Subway a popodne u nekoj fabrici ili u nekoj većoj prodavnici tipa Walmart, I sl. Od toga direktno zavisi koliko vremena imate na raspolaganju, a zatim i novca, jer nema ništa za džabe osim da šetate u parku ili vozite bicikl ukrug svaki dan. Ovo najviše ako imate decu, pa ih vodate na sve strane i saznate da je ulaz ovde $30 po osobi, onde $50, I tako se lepo nakupi da na takve aktivnosti laganica ode prilična suma novca (ja sam sebe uhvatio jedan mesec da sam dao oko $700 na zoo, Lego Land, African Safari, itd. - sve u jednom mesecu samo)...
Ako nemate decu onda obično ide druženje sa ekipom s posla (barovi, noćni klubovi), ili komšilukom (možda i najjeftinija varijanta, po kućama i dvorištima - barbecue).
Cene u ovom delu Ontarija su smešne, mislim da ima dosta pranja novca (kao i u Srbistanu), I da to veštački pumpa sve na gore, što dovodi do toga da lokalno stanovništvo koje radi za lokalnu kanadsku platu teško da može da prođe sa malim izdacima za rent ili mortgage. Ostali troškovi tipa komunalije, grejanje, manje više su standardni i isti. Pre je internet i mobilni bilo dosta skuplje, vidim cene padaju kako raste konkurencija i kako se tehnologije razvijaju. Ima dosta low cost internet kompanija, samo treba naći pouzdane, I naravno da pokrivaju region u kome živite (obično su u većim mestima). Za stanove i kuće stvarno nema rešenja, jedino da se ide u neko manje mesto, ali onda računajte na dug commute (ja imam kolege na poslu koji u jednom smeru idu i po sat i po vremena), koji ovde ljudi nekako prihvataju kao način života. Ja ne mogu da zamislim da izgubim ni pola sata u vožnji do I od posla, a kamoli nesto vise. Na autobuse, metro, zaboravite bilo gde ako ste van većih gradova i mesta. Nepouzdano, štrokavo, dosta klošara i drogerasa posebno ako ste downtown, cene isto jako visoke, jednostavno nije za poređenje sa Evropom. Na to ima posebna tema za kola, ali ne bih duzio - ima jeftinih auta, ali je osiguranje svuda (u Ontariju gde ima posla i zivota) standardno skupo - ja plaćam $130 mesečno vozio ne vozio, I to posle oho-ho iskustva, u početku sam plaćao $180 mada su mi priznali iz Srbije. Poznajem ljude koji plaćaju i po $300-400, new drivers (klinci kad porastu 16-17-18 god) kolega za sina placa $600 za truli Civic, ali placa jer sin koristi taj auto da bi išao na posao inače nema logike uopšte davati taj novac...ja sam u Srbiji plaćao godišnje pri registraciji i vozio više i ranije nego što ovde mladi voze...gorivo ništa posebno, ne očekujte US cene iako Kanada izvozi naftu, ali su cene makar niže nego u EU. To se naravno potire time što i prelazite više km godišnje, pa je isti k...
Majstori su skandalozno skupi, ako nemate sreću pa naletite na nekog prevaranta, naje*ali ste. Ja sam u početku dobio preporuku za neke naše majstore koji su me upropastili za auto od $3000 sam kao majmun dao $4000 za neke senzore, I ostale delove koje je kao trebalo zameniti...posle sam ih zamenio, ali ima još gorih priča posebno kod indusa i te ekipe iz Middle East. Ako vozite neki japanski auto, možda je i najbolje ići u ovlašćeni servis, jer cene stvarno nisu toliko visoke u odnosu na indie shops (tako ovde zovu nezavisne mehaničare), u poređenju sa recimo evropskim vozilima gde je bolje ići kod nekoga ko radi kao svoj gazda ali nije ološ. U Torontu i okolini ima da se nađe specijalista za evropske brendove, ali ako ste u manjem mestu najbolje je imati ili japance zbog pouzdanosti i niskih cena popravki, ili amere zbog toga što ima majstora na svakom ćošku.
Vreme u Torontu je identično kao u Beogradu, ko kaze ista drugo je ili razmažen ili jednostavno laže. Vlažnost vazduha je visoka leti, zbog blizine jezera, ali temperature, generalno količina sunčanih dana i dana kada je sneg/kiša je približno ista. Zimi ima vetrova jer je ovaj region ravan kao Vojvodina, ali uz dobru garderobu, čak i onu jeftinu iz Walmart, apsolutno nema nikakvih problema.
Hrana, način života, zavisi od toga sa kim se družite i šta vam odgovara. Ovde ima raznih nacija, I samim tim raznih kuhinja i načina života. Odgovara vam Indija? Pravac Brampton, jedni drugima čuvaju decu (da uštede preskupe $1000-$1400 mesečno vrtice), babe po ceo dan sede napolju i nadgledaju šta se dešava u komšiluku. Odgovara vam nešto više klase ili ste došli sa lovom? Oakville, Burlington, Rosedale, Forest Hill prava stvar - kuće nema ispod 2-3mil, snobovi na sve strane. Hoćete white trash i seljanu? Pravac Oshawa, Pickering, Ajax. Teško je generalizovati, bar u Torontu sve je izmešano i kako se god okrene bar trenutno nedostupno sa finansijske strane prosečnom čoveku koji ovde dođe. Čak i ko ima pare, ako baš ovde ne radi ili nema neki drugi razlog da živi, ne znam ni za koga ko kupuje sada nekretninu.
Deci je ovde relativno lako, bar iz tog ugla što ako dođu mala nisu izgubila prijatelje i porodicu koja ostaje 10h leta odavde. Nema baka i deka da ih pricuvaju vikendom, nema rođendana sa rođacima i porodicom, Nove Godine su u kući sa roditeljima i to tako ide dok ne budu tinejdžeri i najzad nađu neko svoje društvo pa krene viđanje po kućama. Mala deca ili idu u vrtić (cene su gore) ili ih čuva jedan od roditelja kući. Nema treće, osim ako imate porodicu ovde pa neko moze da uskoci. Ako je nesto hitno iz škole, tvoj problem, moraš da ideš po dete i uzimaj slobodan dan o svom trošku (nije da je u Srbiji drugačije). Jezik im nije problem, nauci se brzo. Kvalitet obrazovanja je užas, nije mnogo gori od Srbije, ali nije ni bolji. Ovde se fura fazon privatnih škola kao u US, sve je biznis, I public schools su OK, ali ni približno kvalitetu i obrazovanju koje se stiče u privatnim (cene idu od $15-20k godišnje pa naviše, po detetu). Po meni je to nepravedno, jer deca iz privatnih automatski imaju prednost pri upisu na fax i po znanju a i po papiru u koju su osnovnu ili srednju isli, ali ko mene pita. Fakulteti su po cenama jedni od najskupljih u svetu, samo je US ispred od zapadnog sveta. Svi podaci su javno dostupni na njihovim sajtovima, ali neki prosek je od $5-7k za obične koledze tipa socijalni radnik, pomoćnik zubara, uglavnom poslovi sa nekim dead-end karijerama i prosečnim platama. Ako hoćete nešto bolje za vaš podmladak, onda su cene $30k za zubara i doktora (samo što tu uglavnom ulaze probrani likovi sa parama i roditeljima - privatne skole), pravnika ili inženjera oko $15-25k, sve zavisi gde i koji univerzitet. Ovo su sve cene po godini, dakle mnozite i računajte za sebe. Meni lično je bolja opcija da pošaljem decu nazad u Evropu, možda ne baš u Srbiju (što da ne), ali Italija, Austrija, Nemačka, Francuska, bilo gde da odu, po mojim kalkulacijama, ne samo da bi bilo jeftinije (rent stana, hrana, šta god, troškovi jeftinih studija), nego bi im značilo da imaju životnog iskustva iz jos jedne zemlje.
Što se tiče poslova, Toronto ima svašta da ponudi, finansije, IT, science, art/kultura, retail, državni poslovi. Samo polako i strpljivo. Ja sam ok prošao, prvi survival job je bio retail, posle sve u struci sa kojom sam i došao, žena isto tako. Mnogi koje znam isto tako, ovo sad uglavnom pričam o ljudima sa diplomom. Ako imate neki zanat, mislim da je to mnogo bolja priča samo treba uzeti sertifikat, završiti apprenticeship ovde (kao šegrt), I onda otvoriti svoj biznis.
Penzija ovde taman posla, skandalozan odnos starackih domova prema starima (najviše umrlih procentualno u odnosu na stanovništvo od svih drugih zemalja u civilizovanom svetu), penzije su male u proseku kad se saberu 2 na koje svako ima pravo >65 ispadne oko $800-1400, zavisi koliko dugo ste uplacivali/živeli ovde i koliko $ zarađivali tokom karijere. Ja imam penziju od firme preko toga, tako da nije problem ostati, ali zašto? Gomila ljudi ima kuće milionske vrednosti, a žive ovde umesto da uzmu nešto za par stotina k$ negde na moru i uživaju 365 dana na suncu uz normalnu ishranu i bez stresa od dugog čekanja na specijaliste, preglede, itd.
Kada se Kanadjani iz moje firme penzionisu, uglavnom se prodaje preskupa nekretnina u Torontu, uzima nešto u manjim ili jeftinijim mestima, I nešto na moru (Costa Rica ima recimo kuće za po $130-150k sa bazenima, a I to može da se izdaje ako niste tamo i kompenzuje trošak održavanja). Oni koji ostaju ovde su uglavnom oni koji su bili alkosi, kockari, razvedeni, itd, i nisu uspeli za 30 god rada da naprave kapital i žive i dalje pod rentom kod nekoga...mislim da je za naše koji ovde dođu i rade samo za državnu penziju najbolja varijanta da se vrate, ali dosta zavisi i od dece. Sta ako dete bude moglo da vas primi u svoju kuću ili vam placa troškove ovde? Ja ne, ali kapiram da ima ljudi koji Balkan i Evropu ne žele da vide na više od 3 nedelje.
Eto toliko, znam ima malo gorčine u mom odgovoru, ali razlog je jednostavan, kao što je neko napisao na drugom mestu ova zemlja je jedna velika reklama, spolja gladac, a unutra nije jadac ali nije bas ni kako zamišljaju oni koji još nisu ovde.
U svakom slučaju je bolje nego Srbija i Balkan, ali je upitno da li je bolje od Zapadne Evrope (da ne uzimam nijednu zemlju konkretno) u odnosu na zaradu vs troškovi vs šta dobijate za to od države i mesta u kome živite. Možda je ova zemlja nekada bila ok, posebno za naše ljude koji su bežali od ratova i sranja, ali danas je većina imigranata uglavnom iz Pakistana Indije i tih zemalja trećeg sveta koji ovde dolaze samo da bi preživeli. Ne očekujte poboljšanje kvaliteta života ovde u budućnosti, jer ti isti imigranti ne traže standard koji postoji u Evropi samim tim jer i ne znaju za tako nesto osim sa slika i filmova.
![Slightly smiling face :slight_smile: 🙂](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f642.png)