После посете директора ЦИА, Додик каже да никад није био за отцепљење Републике Српске

Јес, дошо је да похвали Милета и Змаја од Шипова
Svakako ima više iskustva u diplomatiji i zavrtanju ušiju i od tebe i od mene tak da ovaj argument uvažavamo...:tick:

Е добросирека, кодЗмаја има добретелетине, а тај ти је брко изције жељан свега болан, то се не виђе кодњега таквога ражња ко уБосни.
Ovo bi trebao biti kao bosanski?:hahaha:
Nisi ti gledao Bosne u životu...

Е свака му златна томе Шутановцу, бит ће он у Вашингтону амбасадор! Но је тај стари брко слетио уБосну и Београд дневницу покупит болан, ђе би он смио у лице нешта рећ МилетуиВучку....Па није он влас` болан, oнтије службеник об'чан. Он је дошо уБеоград кокадми оно нагласање идееемо. Ето, само да се напије и наједе, ко зна ди он живи болан, сваки ти је тај мој синко жељан доћ овде и добро се најест и напит јер то ниђенема кошто иманаБалкану, а посебно коднас уБосни!
?

1724572205605.png

Željka otkrila: Prenijela sam šefu CIA pozdrave i pismo od Dodika!

- Vidjećete faktički koliko već sutra, kažem ja njemu, pa je tako i bilo, što su svi vidjeli: predsjednik Dodik je sutradan fino rekao ‘secesija nikada nije bila naša politika’

res_1724566807_zeljka-otkrila-prenijela-sam-sefu-cia-pozdrave-i-pismo-od-dodika.png

25.08.2024 | 08:14

“Sastanak sa direktorom američke Centralne obavještajne agencije(CIA) Vilijamom Bernsom u utorak bio je faktički preozbiljan da bih vam sada prepričavala detalje, a i to tako ne ide među nama visokim diplomatama, ali mogu da vam otkrijem da sam šefu CIA faktički prenijela pozdrave predsjednika Republike Srpske(RS) Milorada Dodika, nakon čega mi je direktor Berns isto tako faktički rekao da pozdravim predsjednika Dodika!”, otkrila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u emisiji “Nema skrivanja” Javnog TV servisa.

“Direktor Berns je jedan veliki gospodin, sa impresivnom biografijom, kao što sam već rekla: on je na veoma učtiv način rekao da predsjednik Dodik ne bi trebalo više da koristi retoriku o otcjepljenju RS i tome slično, a ja sam mu još učtivije odgovorila da predsjednik Dodik ne misli ozbiljno to što govori o ovoj temi, već da faktički voli da se tako našali ponekad.

Na to je gospodin Berns, na iznenađenje svih, citirao našu narodnu izreku: u svakoj šali ima pola istine!

Ma ne, gospodine Berns, ovo je baš gola šala, što kaže naš narod, odgovorim ja njemu, a on će meni:

vidjećemo. Vidjećete faktički koliko već sutra, kažem ja njemu, pa je tako i bilo, što su svi vidjeli: predsjednik Dodik je sutradan fino rekao ‘secesija nikada nije bila naša politika’.

I ja tu predsjednikovu izjavu odmah lijepo pošaljem gospodinu Bernsu diplomatskom poštom, pa sad čekam odgovor!”, prepričala je Cvijanovićeva.

“Nego, da se vratim na sam sastanak u Predsjedništvu BiH. Kažem ja gospodinu Bernsu da nije fer što smo ja i predsjednik Dodik i ostali naši rukovodioci pod američkim finansijskim sankcijama, da je to faktički sve plod lažnih špijunskih informacija koje su mu plasirali ovi iz takozvane opozicije u Republici Srpskoj i da on, kao šef CIA, ne bi smio dalje da nasjeda na takve podvale.

A on faktički samo gleda i povremeno klimne glavom, kao učtiv čovjek, valjda u znak odobravanja.

Ispitajte Vi dobro te lažne špijune, ima da padnu već na poligrafu 113 posto, napomenem ja gospodinu Bernsu, a on faktički i dalje samo gleda, kao da ne može da vjeruje šta su mu sve poturili.

I pitam ga: pa šta će predsjedniku Dodiku toliki milioni maraka iz budžeta, kad je on odavno bogat čovjek?

Ne znam, i ja se pitam, odgovori mi gospodin Berns.

Pa evo, ja znam, gospodine, jer pitala sam lično predsjednika Dodika, na šta mi je on lijepo odgovorio: ništa ja, moja Željka, na onaj svijet neću ponijeti, sve što imam u budžetu ja svom narodu dajem svakodnevno! Tu je gospodin Berns prvo faktički mudro ćutao, a zatim kratko rekao: sve ćemo provjeriti! ”, ispričala je Cvijanovićeva.

“Sve ovo i mnogo više od toga napisao je i predsjednik Dodik u svom pismu koje sam predala gospodinu Bernsu, a to znam jer sam tekst pisma lično prevodila na engleski.

‘Nekada smo baš fino sarađivali u borbi protiv naših zajedničkih neprijatelja u mom narodu, a sada ste se okrenuli takvim likovima, to Vam nikako nije dobro!’ – tako počinje predsjednik Dodik svoje pismo gospodinu Bernsu, a o ostalom sadržaju pisma morate pitati predsjednika.

Gospodin Berns je faktički bio malo zatečen kada sam mu uručila pismo, ali se načisto ozario kada je na kraju pročitao: sinserli, što znači srdačno, predsjednik Dodik.

Pa je gospodin Berns na kraju učtivo rekao: vidjeću da mu odgovorim što prije, evo čim okončam posao na Bliskom istoku, a ako budem mogao - gledaću da svratim da se na kratko vidimo!

Predsjednik Dodik će se faktički baš obradovati, kažem ja gospodinu Bernsu, a ako Vi ne možete do njega, doći će predsjednik kod Vas. Na šta je gospodin Berns opet učtivo klimnuo glavom, kao da hoće da kaže: dogovoreno!

Na kraju smo se faktički srdačno pozdravili: ja njemu gud baj, on meni gud baj i – gotovo!”, zaključila je Cvijanovićeva.

Tekst je satiričnog sadržaja

1724572345955.png

Dodikovi hvalospjevi o ljudima iz SAD - Ko je sada izdajnik i plaćenik?!

Lesi se vraća kući. Strah i sankcije očigledno čine čuda, pa se višegodišnje najave separatizma i secesionizma, iz visokih tonova odjednom spuštaju na niske, koji se zalažu za utopiju u Bosni i Hercegovini.

1724572372656.png

23.08.2024

Strah od gubitka moći, novca i privilegija natjerao je Milorada Dodika da piše hvalospjeve o ljudima iz Sjedinjenih Američkih Država, iako bi sve druge, da je obrnuta situacija, nazivao izdajnicima i stranim plaćenicima.

Iako nenajavljena, posjeta prvog obavještajca SAD-a uznemirila je političke duhove u Republici Srpskoj. Puzanje pred šefom CIA-e, i sastanak na kome je bio i toliko mrzak američki ambasador Majkl Marfi, visoki zvaničnici Srpske bi izgleda najradije prespavali.

Jedna od tema prilikom susreta Željke Cvijanović i druga dva člana Predstjedništva BiH sa Majklom Marfijem i Vilijamom Bernsom je bila i secesionistička politika Milorada Dodika. Da je posjeta direktora CIA-e natjerala Dodika da podvije rep, jasno je kao dan.

"Već deset godina govorim da Republika Srpska nema plan za secesiju. U krugovima međunarodne zajednice se zna šta je secesija i uspjeli su konstrukcijom medijske propagande da to nametnu. Republika Srpska nije nikada i nema plan o secesiji", rekao je Milorad Dodik.

Početkom juna Milorad Dodik je, po ko zna koji put, najavio ocjepljenje Republike Srpske. Očigledno svjesan da se malo zaigrao, shvatio je vrlo ozbiljno neuobičajenu diplomatsku aktivnost glavnog američkog obavještajca, pa se vratio na fabrička podešavanja.

Ona koja su ga nekad nazivala svježim daškom vjetra na Balkanu. Da je direktor CIA – e došao sa domaćim zadatkom i jasnim porukama, indirektno i nespretno je potvrdio Radovan Višković.

"Vidjeli ste da je to bilo kratko i da u suštini čovjek nije ni dao izjavu poslije svih tih sastanaka. Koliko ja imam informacije, nije to toliko loše koliko se želi predstaviti, po Republiku Srpsku, nego naprotiv, održane su lekcije i nekima drugima u BiH.", poručio je Radovan Višković.

Iz opozicije pitaju ko je sada strani špujun i izdajnik, i kako bi se etiketirali lideri opozicije da su bili na mjestu Željke Cvijanović i da oni hvale na sva usta američkog obavještajca?

"Da se neko iz opozicije slučajno sastao sa nekim službenikom, a kamoli direktorom CIA – e, vjerujem da bi bio uhapšen i da bi 10 dana bile vanredne vijesti na režimskim medijima o stranim plaćenicima i izdajnicima. Vidim da je Željka bila vrlo snishodljiva, ponizna, njena grimasa mnogo toga govori, prije svega o njihovoj zabrinutosti", poručuje Nebojša Vukanović.

Ali pošto je finansijska slavina očigledno zavrnuta i pojavila se direktna prijetnja krupnom kapitalu i finansijskim bedemima kojima se okružio, Milorad Dodik je okrenuo političku ploču.

"Indikativno jeste da oni čija su usta puna protiv ovih i onih ambasadora sada sjede s njima. Ali još je indikativnije što predsjednik RS nakon toga izgovara pa naša politika nikada nije bila politika secesije. Pa to je jedna od rijetkih istinitih rečenica koje sam čuo od predsjednika Republika. Zaista nikad nije njegova namjera ni bila to, ona iskrena, politička", kaže Milan Miličević.

"Nikakve patriote oni nisu. To što ulaze u sukob sa svakim, što vode antizapadnu i antievropsku kampanju, i prave histeriju, to SNSD radi da zaštiti samo sebe. I ključna je stvar što je narod vidio da su oni lopovi, da je Srpska pokradena. Razotkriveni su skroz"
, poručuje Igor Crnadak.

Da li se to Dodik puzeći približava novoj američkoj administraciji? Bilo kako bilo, disciplinovanje Milorada Dodika je očigledno uspjelo, jer je predsjednik RS utihnuo. A sa njim i njegovi sljedbenici.

(BN)

1724574548338.png

Muhasilović: Burnsova posjeta BiH je usputna, kao i opomena Dodiku, stvarni cilj je spasiti Trojku i Vučića

Primarni razlog boravka direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama J. Burnsa na Zapadnom Balkanu nije Bosna i Hercegovina, već spašavanje Trojke i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

1724574574634.png

23. 08. 2024

(Patria) - Primarni razlog boravka direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama J. Burnsa na Zapadnom Balkanu nije Bosna i Hercegovina, već spašavanje Trojke i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Poručio je to u razgovoru za Novinsku agenciju Patria profesor međunarodnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i jedan od osnivača Udruženja "Čuvari Bosne" Jahja Muhasilović.

Muhasilović kaže da je razloga za Burnsovu posjetu zemljama regiona mnogo, ali da primarni razlog svakako nije bila Bosna i Hercegovina.

- Mislim da je to ipak spašavanje Aleksandra Vučića, s obzirom da su u Srbiji trenutno aktivni protesti zbog činjenice da su dali litijum Rio Tintu, ali i zbog rasta zadovoljstva koje je na neki način malo i konsolidovalo tamošnju opoziciju - ističe Muhasilović.

Na svom putu ka Srbiji, dodaje naš sagovornik, Burns je svakako odlučio usputno posjetiti i Bosnu i Hercegovinu, a nekoliko je razloga i za to.

- Prvi je svakako konsolidacija Trojke, s obzirom na to da SAD aktivno stoje iza formiranja te koalicije. Mislim da su Burnsovom posjetom htjeli da daju signal da oni i dalje stoje iza tog političkog rukovodstva, imajući u vidu da su aktivno stali i u njegovom formiranju, ali i da poprave taj negativni imidž Trojke.

Drugi je razlog želja Amerikanaca da pošalju poruku takozvanim malignim utjecajima Rusije i Kine i još jednom pokažu da Zapadni Balkan smatraju svojom sferom interesa.

A treći razlog, mada smatram da je on i najmanje bitan, su Dodikove prijetnje secesijom. Vidjeli smo da je on promijenio, odnosno ublažio svoju retoriku nakon dolaska Burnsa u Bosnu i Hercegovinu.

Vjerovatno su htjeli da mu kažu da ne ulazi ni u kakve političke ni geopolitičke avanture i pošalju mu signal da Bosna i Hercegovina, kao i cijeli Zapadni Balkan pripadaju toj zapadnoj sferi utjecaja i da se njegovo šurovanje s Kinezima, Rusima i ostalim nezapadnim akterima pažljivo prati u Washingtonu - zaključuje Muhasilović u razgovoru za NAP.

Javio se poznati bosanski klošar i kokošar pod nadimkom Mile Ronhil. Izašao je iz pacovske rupe kad su drugovi iz CIE otišli put USA.

"NAŠ IDENTITET JE REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA": Dodik se obratio na 59. Kočićevom zboru u Stričićima​

https://www.kurir.rs/region/bosna-i...se-obratio-na-59-kocicevom-zboru-u-stricicima
Vučić će vladati još decenijama.Najmanje dve ,verovatno tri a možda i nepune četiri.
Dodik nešto kraće jer je stariji desetak godina.
U svakom slučaju Bejha je propao projekat.

Vučić će vladati još decenijama.Najmanje dve ,verovatno tri a možda i nepune četiri.
Dodik nešto kraće jer je stariji desetak godina.
U svakom slučaju Bejha je propao projekat.
Što se tiče vladanja i nekih ljudi - da mi je neko posle Dejtona 1995. rekao će u roku od 5 god. doći do NATO bombardovanja, da će naša vojska i policija da napuste Kosovo i Metohiju, da će izbiti demonstracije 5. oktobra gde će pasti ustaški predsednik Slobodan Milošević i odmah posle toga završiti u dalekoj Holandiji, veruj mi da bi takvu osobu uzeo za ruku i odveo u Palmotićevu, Drajzerovu, Skelu ili kod dr Laze tako da...

Što se tiče vladanja i nekih ljudi - da mi je neko posle Dejtona 1995. rekao će u roku od 5 god. doći do NATO bombardovanja, da će naša vojska i policija da napuste Kosovo i Metohiju, da će izbiti demonstracije 5. oktobra gde će pasti ustaški predsednik Slobodan Milošević i odmah posle toga završiti u dalekoj Holandiji, veruj mi da bi takvu osobu uzeo za ruku i odveo u Palmotićevu, Drajzerovu, Skelu ili kod dr Laze tako da...
važi :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :cepanje::cepanje::cepanje::cepanje:

Javio se poznati bosanski klošar i kokošar pod nadimkom Mile Ronhil. Izašao je iz pacovske rupe kad su drugovi iz CIE otišli put USA.

"NAŠ IDENTITET JE REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA": Dodik se obratio na 59. Kočićevom zboru u Stričićima​

https://www.kurir.rs/region/bosna-i...se-obratio-na-59-kocicevom-zboru-u-stricicima
Можеш само да хистеришеш, али ништа нећеш променити када је Господин Додик у питању.

1724641282558.png

SAD JE SVE JASNO O ČEMU SU DIREKTOR CIA-e BURNS I VUČIĆ RAZGOVARALI: Počeli su medijski napadi na Dodika sa najgledanije televizije u Srbiji, tvrde da mu je vrijeme da ode sa vlasti...

Tema emisije očigledno je bila ponašanje predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika prema američkim diplomatama, posebno prema Michaelu Murpyhju, ambasadoru SAD u BiH, Dodikovom bahatom izrugivanju američkoj administraciji.

1724641639425.png

Prije 11h

Dolazak direktora CIA-e na Zapadni Balkan Williama Josepha Burnsa nije bio slučajan, a posljedice njegovog dolaska već se osjećaju. Nije slučajno da je režimska PINK televizija, koja je u vlasništvu Željka Mitrovića, a pod uređivačkom palicom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odlučila da žestoko kritikuje predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Jutros su, gostujući na režimskoj PINK televiziji kod Jovane Jeremić, predsjednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković i Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu, objasnili dolazak direktora CIA-e Williama Josepha Burnsa.

Tema emisije očigledno je bila ponašanje predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika prema američkim diplomatama, posebno prema Michaelu Murpyhju, ambasadoru SAD u BiH, Dodikovom bahatom izrugivanju američkoj administraciji.

Jeremić je u emisiju pozvala, očito po nalogu Vučića, Marinkovića i Šahrimanjan Obradović koji su bliski zvaničnom Washingtonu, da oni preko najgledanije televizije u Srbiji jasno poruče Miloradu Dodiku da mu je vrijeme odzvonilo i da treba da ide sa vlasti.

Biljana Šahrimanjan Obradović kaže da se Milorad Dodik nalazi u jako nezavidnoj situaciji.

"On je pod sankcijama Sjedinjenih američkih država. Kada ste političar to veoma ugrožava vašu reputaciju. Što se tiče Milorada Dodika, ja koja sam iz te generacije, smatram da bi Dodik trebao otići u političku penziju i da svoje mjesto prepusti nekim novim naraštajima, da dođu nove generacije, da RS bude moderna i da ne bude ona iz 20. vijeka, nego iz 21. vijeka. Mladi ljudi su se umorili od njega. Pogledajte kako je on pobijedio na prošlim izborima, bili su protesti, Dodik je optuživan za krađu. Pretežno mladi ljudi su bili na tim protestima", podsjetila je Šahrimanjan Obradović.

Naglasila je da Dodik neće doživjeti drugi mandat

"Šta će biti u međuvremenu, do drugog mandata vidjet ćemo. Vidjet ćemo kako će se SAD ophoditi dalje prema njemu i šta će tu da se dešava. Jer jako je opasno kada ste vi na vlasti, da ne radite u korist građana, nego radite u korist samog sebe, a ne znate kada da se zaustavite, dospjete ovako i odete neslavno u historiju. Mladi ljudi nisu zadovoljni, tako da bi Dodik trebao znati da mu je vrijeme isteklo", izjavila je Šahrimanjan Obradović.

Predsjednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković nadovezao se na ovo i rekao kako je Vučić politički mudar i njemu je u fokusu interes građana i zemlje.

"On mora da prećuti ponekad. Tako vam je u životu, karijeri, politici. Ako znate da će vaš narod, vaši građani trpjeti zbog toga, to ne radite. To razlikuje one ljude koji su politički mudri i imaju viziju, kao Vučić (Aleksandar op.a.) koji vodi ovaj naš brod kroz ove talase. Najlakše je da vid kažete američkom ambasadoru: 'Ti si ovo ili ono'. Ili da kažete: 'Baš me briga šta radi američka administracija'. Koliko puta je Vučić to mogao da kaže", naveo je Marinković aludirajući da Dodik nije mudar, jer impulsivno reaguje i vrijeđa američkog ambasadora Murphyja, američku administraciju i strane diplomate.

Očito da su Burns i Vučić razgovarali o uklanjanju Dodika sa vlasti, jer simptomatično je da poslije dolaska direktora CIA-e na Zapadni Balkan i susreta sa Vučićem su počeli napadi na Dodika i to baš sa najgledanije televizije u Srbiji. Hoće li ovakvih emisija na režimskim medijima u Srbiji sa fokusom na uklanjanje Dodika sa vlasti biti više, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, Dodik je postao omča oko vrata Vučiću i za Vučića bi najbolje bilo da se SNSD i Dodik uklone sa vlasti.

(S.B.)

Poslednja izmena:
1724641568123.png

ANALITIČARKA UJELA DODIKA ZA SRCE: Nakon pisanja Slobodne Bosne uslijedila žurna reakcija režimskih medija u RS-u

"Jedan od razloga za dolazak direktora CIA u region, između ostalog, bio je i veliki zaokret Republike Srpske ka Rusiji", rekla je Biljana Šahrimanjan Obradović što je očito isprovociralo pro-ruske medijske u Srbiji, koji podržavaju Dodika

1724641534112.png

Prije 6h

Nakon što je Slobodna Bosna prva objavila vijest da je Milorad Dodik postao meta napada Vučičevih režimskih medija, nakon sastanka Aleksandra Vučića sa direktorom CIA-e Williamom Josephom Burnsom, opskurna proruska Dodikova "Vaseljenska TV", objavila je tekst u kojem napada Biljanu Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Podsjećamo, jutros su, gostujući na režimskoj PINK televiziji kod Jovane Jeremić, predsjednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković i Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu, objasnili dolazak direktora CIA-e Williama Josepha Burnsa.

Jeremić je u emisiju pozvala, očito po nalogu Vučića, Marinkovića i Šahrimanjan Obradović koji su bliski zvaničnom Washingtonu, da oni preko najgledanije televizije u Srbiji jasno poruče Miloradu Dodiku da mu je vrijeme odzvonilo i da treba da ide sa vlasti.

Portal "vaseljenska.net" piše kako "samozvana analitičarka Biljana Obradović ponovo je pokazala potpuni nedostatak znanja i objektivnosti, iznoseći niz neutemeljenih tvrdnji"

Gostujući u jutarnjem programu na televiziji Pink, u svom komentaru o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i sankcijama koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države, Obradović je istakla da su sankcije rezultat njegove nepodobnosti i opasnosti koju predstavlja za region.

Ona je iznijela i tvrdnju da su ove mjere jedini način na koji SAD mogu da "ograniče" Dodika, kao da je on neka nezaustavljiva sila u regionalnoj politici.

"Dodik je sada u potpunosti izolovan i sankcije su jedini način da se sa njim izađe na kraj", rekla je Obradović, zaboravljajući da sankcije ne predstavljaju instrument za izolaciju pojedinaca, već način da se pošalje politička poruka.

Međutim, režimski Dodikov medij kritikuje Obradovićku i navodi da bi trebala da se "fokusira na stvarne razloge i posljedice sankcija"

Dodikov medij dalje nastavlja: "Obradovićka je nastavila sa širenjem plitkih propagandnih narativa koji ne donose ništa novo ili korisno u javni diskurs"

Obradovićka je rekla za Pink da je "jedan od razloga za dolazak direktora CIA u region, između ostalog, bio je i veliki zaokret Republike Srpske ka Rusiji, što izaziva zabrinutost kod američke administracije već neko vrijeme".

Dodikov medij i na ovo je reagirao navodeći da: "Obradović ovu činjenicu potpuno zanemaruje, držeći se površnih objašnjenja i pokušavajući da manipuliše javnim mnjenjem".

Očito je da su ocjene analitičarke Biljane Šahrimanjan Obradović zaboljele Dodika i da su zbog toga opskurni proruski mediji stali u njegovu zaštitu. Tek će se u narednim danima i mjesecima osjećati posljedice dolaska direktora CIA-e u region, posebno će ih osjetiti Dodik i njegov režim u Banja Luci.

Pogledajte prilog 1598922

ANALITIČARKA UJELA DODIKA ZA SRCE: Nakon pisanja Slobodne Bosne uslijedila žurna reakcija režimskih medija u RS-u

"Jedan od razloga za dolazak direktora CIA u region, između ostalog, bio je i veliki zaokret Republike Srpske ka Rusiji", rekla je Biljana Šahrimanjan Obradović što je očito isprovociralo pro-ruske medijske u Srbiji, koji podržavaju Dodika

Pogledajte prilog 1598921

Prije 6h

Nakon što je Slobodna Bosna prva objavila vijest da je Milorad Dodik postao meta napada Vučičevih režimskih medija, nakon sastanka Aleksandra Vučića sa direktorom CIA-e Williamom Josephom Burnsom, opskurna proruska Dodikova "Vaseljenska TV", objavila je tekst u kojem napada Biljanu Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Podsjećamo, jutros su, gostujući na režimskoj PINK televiziji kod Jovane Jeremić, predsjednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković i Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu, objasnili dolazak direktora CIA-e Williama Josepha Burnsa.

Portal "vaseljenska.net" piše kako "samozvana analitičarka Biljana Obradović ponovo je pokazala potpuni nedostatak znanja i objektivnosti, iznoseći niz neutemeljenih tvrdnji"

Gostujući u jutarnjem programu na televiziji Pink, u svom komentaru o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i sankcijama koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države, Obradović je istakla da su sankcije rezultat njegove nepodobnosti i opasnosti koju predstavlja za region.

Ona je iznijela i tvrdnju da su ove mjere jedini način na koji SAD mogu da "ograniče" Dodika, kao da je on neka nezaustavljiva sila u regionalnoj politici.

"Dodik je sada u potpunosti izolovan i sankcije su jedini način da se sa njim izađe na kraj", rekla je Obradović, zaboravljajući da sankcije ne predstavljaju instrument za izolaciju pojedinaca, već način da se pošalje politička poruka.

Međutim, režimski Dodikov medij kritikuje Obradovićku i navodi da bi trebala da se "fokusira na stvarne razloge i posljedice sankcija"

Dodikov medij dalje nastavlja: "Obradovićka je nastavila sa širenjem plitkih propagandnih narativa koji ne donose ništa novo ili korisno u javni diskurs"

Obradovićka je rekla za Pink da je "jedan od razloga za dolazak direktora CIA u region, između ostalog, bio je i veliki zaokret Republike Srpske ka Rusiji, što izaziva zabrinutost kod američke administracije već neko vrijeme".

Dodikov medij i na ovo je reagirao navodeći da: "Obradović ovu činjenicu potpuno zanemaruje, držeći se površnih objašnjenja i pokušavajući da manipuliše javnim mnjenjem".

Očito je da su ocjene analitičarke Biljane Šahrimanjan Obradović zaboljele Dodika i da su zbog toga opskurni proruski mediji stali u njegovu zaštitu. Tek će se u narednim danima i mjesecima osjećati posljedice dolaska direktora CIA-e u region, posebno će ih osjetiti Dodik i njegov režim u Banja Luci.
Iz Centra za stratešku analizu :cepanje: :cepanje: :cepanje: :cepanje:

Pogledajte prilog 1598920

SAD JE SVE JASNO O ČEMU SU DIREKTOR CIA-e BURNS I VUČIĆ RAZGOVARALI: Počeli su medijski napadi na Dodika sa najgledanije televizije u Srbiji, tvrde da mu je vrijeme da ode sa vlasti...

Pogledajte prilog 1598923

Prije 11h

Dolazak direktora CIA-e na Zapadni Balkan Williama Josepha Burnsa nije bio slučajan, a posljedice njegovog dolaska već se osjećaju. Nije slučajno da je režimska PINK televizija, koja je u vlasništvu Željka Mitrovića, a pod uređivačkom palicom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odlučila da žestoko kritikuje predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Jutros su, gostujući na režimskoj PINK televiziji kod Jovane Jeremić, predsjednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković i Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu, objasnili dolazak direktora CIA-e Williama Josepha Burnsa.

Biljana Šahrimanjan Obradović kaže da se Milorad Dodik nalazi u jako nezavidnoj situaciji.

"On je pod sankcijama Sjedinjenih američkih država. Kada ste političar to veoma ugrožava vašu reputaciju. Što se tiče Milorada Dodika, ja koja sam iz te generacije, smatram da bi Dodik trebao otići u političku penziju i da svoje mjesto prepusti nekim novim naraštajima, da dođu nove generacije, da RS bude moderna i da ne bude ona iz 20. vijeka, nego iz 21. vijeka. Mladi ljudi su se umorili od njega. Pogledajte kako je on pobijedio na prošlim izborima, bili su protesti, Dodik je optuživan za krađu. Pretežno mladi ljudi su bili na tim protestima", podsjetila je Šahrimanjan Obradović.

Naglasila je da Dodik neće doživjeti drugi mandat

"Šta će biti u međuvremenu, do drugog mandata vidjet ćemo. Vidjet ćemo kako će se SAD ophoditi dalje prema njemu i šta će tu da se dešava. Jer jako je opasno kada ste vi na vlasti, da ne radite u korist građana, nego radite u korist samog sebe, a ne znate kada da se zaustavite, dospjete ovako i odete neslavno u historiju. Mladi ljudi nisu zadovoljni, tako da bi Dodik trebao znati da mu je vrijeme isteklo", izjavila je Šahrimanjan Obradović.

Predsjednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković nadovezao se na ovo i rekao kako je Vučić politički mudar i njemu je u fokusu interes građana i zemlje.

"On mora da prećuti ponekad. Tako vam je u životu, karijeri, politici. Ako znate da će vaš narod, vaši građani trpjeti zbog toga, to ne radite. To razlikuje one ljude koji su politički mudri i imaju viziju, kao Vučić (Aleksandar op.a.) koji vodi ovaj naš brod kroz ove talase. Najlakše je da vid kažete američkom ambasadoru: 'Ti si ovo ili ono'. Ili da kažete: 'Baš me briga šta radi američka administracija'. Koliko puta je Vučić to mogao da kaže", naveo je Marinković aludirajući da Dodik nije mudar, jer impulsivno reaguje i vrijeđa američkog ambasadora Murphyja, američku administraciju i strane diplomate.

Očito da su Burns i Vučić razgovarali o uklanjanju Dodika sa vlasti, jer simptomatično je da poslije dolaska direktora CIA-e na Zapadni Balkan i susreta sa Vučićem su počeli napadi na Dodika i to baš sa najgledanije televizije u Srbiji. Hoće li ovakvih emisija na režimskim medijima u Srbiji sa fokusom na uklanjanje Dodika sa vlasti biti više, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, Dodik je postao omča oko vrata Vučiću i za Vučića bi najbolje bilo da se SNSD i Dodik uklone sa vlasti.

(S.B.)
Опет влажни снови добрих Бошњана, како вам више не досади? :lol:

Да, њено мишљење је ,,битно" ко и мишљење комшије на форуму.

Нимало, другим речима.
Vučić i pušta takve na njegove televizije da bi se gledaciima ogadila prozapadnjačka opcija dok siroti Bošnjaci to tumače kao promenu politike Beograda prema Srpskoj.Kao eto građanska samo što nije.

Back