После посете директора ЦИА, Додик каже да никад није био за отцепљење Републике Српске

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
95.956

1724304631655.png

Posle posete direktora CIA, Dodik kaže da nikad nije bio za otcepljenje Republike Srpske

Direktor CIA Vilijam Berns u Sarajevu je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao o „zabrinjavajućem i secesionističkom ponašanju” Milorada Dodika. Dodik je nakon posete Bernsa BiH promenio ploču i tvrdi da „RS nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH"

William Burns testifies at his Senate confirmation hearing for CIA director on Feb. 24, 2021.

Portal Danas javlja da je Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns stigao u Beograd.

Međutim, na sajtovima Predsedništva i Vlade Srbije za sada nema zvaničnih najava susreta.

Kako se nezvanično saznaje, on je sinoć iz Sarajeva došao u glavni grad Srbije.

Dodaje se da mu je domaćin Bezbednosno-informativna agencija (BIA) na čijem je čelu Vladimir Orlić.

Berns je u Beograd došao iz Sarajeva gde je doputovao 20. avgusta na sastanak sa kolegama iz obaveštajne zajednice, članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH.

Kako je za RSE rekao zvaničnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država koji je tražio da ne bude imenovan, razlog posete direktora CIA-e Sarajevu je, između ostalog, „zabrinjavajuća secesionistička retorika i delovanje“ predsednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i Vlade RS-a.

To je poruka i za rukovodstvo Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića koji Dodika priključuje svim mogućim državnim i partijskim manifestacijama i pruža mu svesrdnu podršku. Nakon što je srpski svet Aleksandra Vulina naišao na odjek u Vašingtonu, dobacio je i Svesrpski sabor Vučića i Dodika. Od ove trojice veoma bliskih saradnika i kreatora novovremenog vangraničnog srpskog patriotizma, samo Vučić nije na listi sankcija Sjedinjenih Država.

„Antidejtonska“ politika Republike Srpske

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da je Bernsu iskazao zahvalnost na pomoći SAD u izgradnji demokratske i multietničke BiH i da mu je „ukazao na opasnu antidejtonsku politiku rukovodstva bh. entiteta RS koja ugrožava mir i sigurnost u državi i regiji“.

„Ovo je veoma važna poseta, pre svega iz sigurnosnog aspekta, ali i potvrda snažne podrške SAD nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“, naveo je Bećirović na Fejsbuku.

Direktor Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo, koji se sastao s Bernsom, rekao je za RSE da je „reč o poseti koja je dogovorena ranije, kao i da je Berns iskazao podršku u saradnji agencija, ali i državi BiH“, piše RSE.

Ranije Bernsove posete BiH

Direktoru CIA-e ovo nije prvi put da je u Sarajevu. Bio je kao pomoćnik američkog državnog sekretara 2012. i tom prilikom je pokazao posebno interesovanje za političku situaciju u zemlji i rad Visokog predstavnika (OHR). Prema pisanju Kliksa, Berns se takođe zainteresovao za pitanja državne imovine BiH .

„Na svim svojim sastancima sam jasno rekao da ostajemo čvrsto privrženi i da pružamo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu”, rekao je tada.

Sarajevo je poslednji put posetio tokom 2016. godine.

Ko je Vilijam Berns?

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador u Rusiji, Berns je centralna figura u administracije odlazećeg američkog predsednika Džozefa Bajdena, jer je i član Predsedničkog kabineta Bele kuće, piše RSE.

Na poziciju direktora Centralne obaveštajne agencije SAD-a imenovao ga je predsednik Bajden u januaru 2021. godine. Zakletvu je poloižio u martu, čime je postao prvi karijerni diplomata koji obavlja dužnost direktora CIA.

Berns je služio šest predsednika i administracija (obe stranke) tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obaveštajnim službama. On je tek drugi diplomata u istoriji koji je postao zamenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Jordanu.

Nakon penzionisanja iz diplomatske službe krajem 2014. godine bio je predsednik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu LaSalle, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oxford.

Oglasio se i Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je borba protiv terorizma obaveza celokupnog slobodnog sveta i da je u tom kontekstu značajna poseta direktora CIA Vilijama Bernsa Bosni i Hercegovini.

On je u objavi na društvenim mrežama rekao da je Republika Srpska posvećena toj borbi i da pozdravlja svaku saradnju u toj oblasti.

„Republika Srpska nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika. Ali Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma“, napisao je Dodik na platformi X.

Dodikovo „menjanje ploče“

Podsetimo, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ovom izjavom je „promenio ploču“, jer je u prethodnih nekoliko godina konstantno pominjao mogućnost otcepljenje Republike Srpske iz BiH.

On je pre samo mesec dana poručio da je „odluka o otcepljenju doneta, samo se još ne zna za datum“.

„Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to želeli već sada, ali, osim nas, postoje još dve strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vreme“, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

On je kao zadatak naveo pokretanje pregovaračkog procesa.

„Sigurni smo da u ovoj fazi već postoji dovoljno istorijske, opšte civilizacijske zrelosti i razumevanja da to treba i da će se desiti“, rekao je Dodik.

Prema njegovim tadašnjim rečima, ostanak u okviru Bosne i Hercegovine za Republiku Srpsku je „sinonim za gubitak vremena i mogućnosti“.

„Zbog toga je potrebno što pre realizovati šta želimo, kako bismo prestali da trošimo resurse nadajući se da će Bosna i Hercegovina nešto učiniti“, dodao je predsednik Dodik. On istovremeno tvrdi kako Republika Srpska „apsolutno“ ne želi da stvara „nestabilnost“.

„Zato smo, pre svega, dali predlog Bosni i Hercegovini da se povuče iz zemlje, da raskine Dejtonski sporazum. Mi zapravo idemo u tom smeru“, naveo je on.

link

Сецезионизам наравно, али Додик је покушао да везано за БиХ Американце превари за тзв. јужну гасну конекцију. Међутим, заиграо се, јер на то су Американци изузетно осетљиви. Смеши му се робија!

Poslednja izmena od moderatora:
Сецезионизам наравно, али Додиг је покушао да везано за БиХ Американце превари за тзв. јужну гасну конекцију. Међутим, заиграо се, јер на то су Американци изузетно осетљиви. Смеши му се робија!
dobio je medzed packe po sapi pa sada slusa

Treba ukinuti i Republiku Srpsku i Federaciju BiH i pripojiti Bosnu i Hercegovinu Srbiji. Bosna i Hercegovina kao država je apsurdna. U BiH su ogromna većina stanovnika Srbi - preko 80 odsto. Srbi muslimani i Srbi pravoslavci. "Bošnjaci" kao nacionalno ime za Srbe muslimane od 1994. je besmisleno. Šta onda sa muslimanima u Hercegovini? Oni nikako ne mogu biti Bošnjaci. Najbolje da se muslimani i pravoslavni udruže, a bih "katolicima" tzv. Hrvatima dati sva manjinska prava.

Treba ukinuti i Republiku Srpsku i Federaciju BiH i pripojiti Bosnu i Hercegovinu Srbiji. Bosna i Hercegovina kao država je apsurdna. U BiH su ogromna većina stanovnika Srbi - preko 80 odsto. Srbi muslimani i Srbi pravoslavci. "Bošnjaci" kao nacionalno ime za Srbe muslimane od 1994. je besmisleno. Šta onda sa muslimanima u Hercegovini? Oni nikako ne mogu biti Bošnjaci. Najbolje da se muslimani i pravoslavni udruže, a bih "katolicima" tzv. Hrvatima dati sva manjinska prava.
Ja sam protiv da se bilo sta spaja sa Srbijom...
Zao mi naroda RS , imali su toliko muke u ratu , sankali ih ovi iz BG jos sad da ih ebe Vucic....ne ne ne...
Bolje nek gledaju kako da se saradjuje sa ostalima, nek prave taj zajednicki aerodrom u Sarajevu , nek malo nagluvo slusaju glupetanja sina Izetbegovica, decko je opicen, nek traze druge sagovornike i nek to jasno pokazuju i muslimanima...i bice sve bolje...

Nek koriste svaku gresku ostalih...Hrvati su pogresili sto nisu dali deo obale BIH, imali bi mnogo jacu i uticajniju hrvatsku manjinu u BIH..ovako je nece imati za koju godinu....mogu prst u dupe da guraju , svi ce im biti u Zagrebu...ali tako treba, pustis izbor pa kad pogrese, da ne bude stalno Srbi grese, ...
Nego Trebinje i Nevesinje i Gacko su previse u korupciji , mnogo vise nego muslimani u Mostaru i okolini , to mora da se menja...I to Trebinje mora da menja, da se ne zaebava vise ima para zbog HE i Gacko zbog TE i onda prave od hercegovki kurave...

Jok ja ne znam , dovoljno mi da prodjem na par dana celim potezom i znacu sve sto mi treba...udjem u opstinu , mup i videcu ko sa kim spava, mislim na muskarce, ne ovo za ebavanje sa zenama..

dobio je medzed packe po sapi pa sada slusa
Додиг је оне који су га довели на власт а то је CIA увек слушао без обзира на његове празне приче "независности Српске" у које су само највеће дебилчине веровале, све до тзв. јужне конекције када је нешто морао да СТВАРНО покуша да за русе одради осим празних прича и таласања (које русима одговарају, али ни за њих то није било довољно па су тражили више), а пошто су питања енергије реално битна ствар за америчке интересе у Европи, одмах су после тога уследиле америчке санкције Додигу и целој његовој екипи и породици, а не након што је украо чисту победу Светој Јелени Равногорској на изборима 2022; ту крађу избора су Американци отћутали, али Додиг није имао захвалности и покушао је да их за тзв. јужну гасну конекцију превари за рачун РФ уздајући се у свог "савезника" Драгана екс-Југославена Човича, који је своје д. из целе приче на време извукао, оставивши Додига "у небраном грожђу".

Treba Dodika menjati pod hitno...
Smotao ga Vucic, a pre toga se nije bas pokazao kao strateski razvojnik, nego vise bacao pare kako mu se dizao patak...ozbiljno mi izgleda kao jagnjece brigade nekad u SFRJ...

Ima dovoljno osnova i pocetka da formiraju jaku sudsku policiju, da ociste policiju , da im policija ne saradjuje sa krimosima, da malo prociste sudije, nisu im toliko losi , ali i advokate malo da nacepe a ni oni im nisu toliko losi....

Zdravstveni sistem RS je zaebana stvar, nije mrtav, ali tu mora znalac da dodje i to dobar , vest znalac i da to pretumba, ne da digne u vazduh, nego samo da pretumba, da se izbace vezare, neznalice a da se ostave oni koji mogu da nauce i iskusni koji znaju svoj posao a ima ih..

Republika Srpska je mala, bilo zapadni bilo istocni deo...kolima sitgnes za 2h...Tu ne moze da se toliko prave tose ako jedan zajase i trazi odgovornost...
Verujte mi sa 10 ili 20 ljudi to ima da sljaka kao singerica za mesec dana...ne vise...mesec dana tu treba i da sve sljaka...
Naravno nece se narod promeniti za tih mesec dana, ja i dalje ocekujem da dodje cica i da mu zao da trosi pare na zavoj , jer mu sin i snajka ne rade, pa da ustedi a noga mu u gnoju....tj primere bede po Bosni uvek imas...i tvrdoglavosti...Ali ce to polako da se menja kad vide ljudi da postoji logika a ne bahataluk...

Srbija je u mnogo mnogo gorem stanju, Za srbiju ti treba godinu dana minimum i vise, 2 godine...To je ogrezlo , em je bogato , em je nemilosrdno em je spremno da puca i ubije cak i kad je kriv...

Ja sam protiv da se bilo sta spaja sa Srbijom...
Па наравно, шта ће нам они који из дна душе мрзе нас Србијанце, гледају на нашу земљу само као на краву музару и долазе овде аутобусима (и позиција и опозиција!) на контрамитинге свог земе Чипуљчанина, као и да организовано гласају за њега на београдским изборима премда не живе у Београду.

Па наравно, шта ће нам они који из дна душе мрзе нас Србијанце, гледају на нашу земљу само као на краву музару и долазе овде аутобусима (и позиција и опозиција!) на контрамитинге свог земе Чипуљчанина, као и да организовано гласају за њега на београдским изборима премда не живе у Београду.
Pa dobro , eto u prvo vreme nek i to bude argument....za tebe i jos neke..
To nije moj argument, ali zar da se pravim tosa i odbacijem nesto sto drugi vide kao plus...necu...
Samo bih malo drugacije to izrazio ,da treba prekinuti naviku da se studiranje , i posao traze u Srbiji i BG...To nije dobar ni nacionalni ni politicki kurs..
Banjaluka mozda nije zrela jos za medicinski centar, ali se to moze popraviti...
Na zalost u istocnom delu ne vidim sta bi moglo da bude medicinski centar...
Risan je suvise blizu a ima vise kapaciteta nego da se ista pravi u Trebinju...
Niksic je opet blizu , a za plucne je bolesti...Niksic da su CG pametni kao sto nisu i da nisu izgubljeni kao sto jesu , bi mogao da bude dobar centar...da radi posao i BIH i CG...
Ali sve u CG je korupcija, ne bi me cudilo da dete pita majko koliko das para , ako da malo da kaze , nisi mi ti majka..

Strašno je šta čine zapadni moćniki, ovo se nikada ne bi dogodilo da Rusija ima jakog državnika na čelu.

Šta li je sledeće što će Dodik da izjavi, kako Milorad nikad nije bio na strani Vucica 😱

Pod hitno 1 veličanstveni miting 4000 autobusa.
Pa moji info kazu da Dodik i nije bas blizak sa Vucicem ali ga je Vucic za 4 godine kovida ucenio nekako....ko zna kako..ne znam, ebiga medicina im je slaba, Vucic je svasta radio sa parama, mogao je da uceni..

Dok ste vi bili zatvoreni , Vucic je pravio cistku po Srbiji...

Pa moji info kazu da Dodik i nije bas blizak sa Vucicem ali ga je Vucic za 4 godine kovida ucenio nekako....ko zna kako..ne znam, ebiga medicina im je slaba, Vucic je svasta radio sa parama, mogao je da uceni..

Dok ste vi bili zatvoreni , Vucic je pravio cistku po Srbiji...

Ucenio ga je vilom na Senjaku, kao moraš ovu vilu inače ti sleduje garsonjera u Altini, a Dodik aj Senjak pun mi je k više Bosanaca.

Back