Posjeta psihologu

bihter

Obećava
Poruka
56
Pozdrav svima
treba mi mala pomoc,informacija.
Nikad nisam bila kod psiholga,a vec duze vremena planiram da idem
kontala sam da trazim uputnicu por.dr.ali me zanima da li por.dr.moram da iznesem svoj razlog odlaska njemu ,mislim psihologu ili psihijatru(ne ynam kome se prvo ide)

Što da ne pita? Ionako će da zaboravi na to čim mu izađeš iz ordinacije i uđe sledeći pacijent. Tak da.. nema sramote, neće te sigurno dr. opšte prakse osuđivati i smejati se zbog problema.

E onda bi to bilo bzv sa doktorove strane. zamisli da kažeš - npr boli me želudac, ubi me kiselina, dajte uput za gastroenterologa, a on da ti kaže -hmm, mislim da te još ne boli dovoljno jako, trpi , šta te briga:lol:

Ako ona smatra da doj treba pomoć psihologa, što joj dr ne bi izašao u susret i dao uput? Pa ako preteruje, bolje će psiholog to da ustanovi:)

Pozdrav svima
kontala sam da trazim uputnicu por.dr.ali me zanima da li por.dr.moram da iznesem svoj razlog odlaska njemu ,mislim psihologu ili psihijatru(ne ynam kome se prvo ide)

Moraš da kažeš porod.dr o čemu se radi da bi znao kome da te uputi..jer,nije svejedno da l psihologu ili psihijatru pa ti predlažem da iskreno tačno navedeš doktoru probleme kako bi on mogao da odredi koji je specijalista u pitanju.

Moraš da kažeš porod.dr o čemu se radi da bi znao kome da te uputi..jer,nije svejedno da l psihologu ili psihijatru pa ti predlažem da iskreno tačno navedeš doktoru probleme kako bi on mogao da odredi koji je specijalista u pitanju.

Možeš kao što kažeš Nedodiri ali ako ti je baš neprijatno reci, danima ne mogu da spavam često sam nervozna i tome slično i mirna Bosna.
Svejedno ti je da li ćeš kod psihologa ili psihijatra jer ako "pogrješiš" psiholog će te naprimjer, uputiti psihijatru u koliko bude trebalo.
U svakom slučaju ne čekaj već slobodno otiđi. :bye:

Pozdrav svima

Prvo i prvo moraš napraviti razliku između psihologa, psihoterapeuta i psihijatra. Ako imaš nekih problema psihičke prirode koje osećaš a za koje misliš da bi lepo bilo čuti i stručnu pomoć, možeš da odeš kod psihijatra u državnoj ustanovi. Zavisno od organizacije zdravstvenih ustanova u mestu u kome se nalaziš, postupak je različiti. Dakle, ako si studentkinja, mislim da se u studentskoj poliklinici ide dirketno kod psihijatra, dakle nema potrebe prvo za lekarom opšte prakse. Ako nisi student, verovatno ćeš morati da odeš kod lekara opšte prakse po uput ali veruj mi da to nije nikakav problem i ne treb da te bude stid nečega. Reci da si u poslednje vreme imala puno stresova...eto jednog objašnjenja ;). Ako psihijatar proceni da je potrebno, on će te poslati dalje na psihološku dijagnostiku kod psihologa. Naravno, možeš zaobići i čitav ovaj proces i javiti se privatnom psihoterapetu koji će, da se ne lažemo, posvetiti mnogo više truda, vremena i napora da ti pomogne nego psihijatar u državnoj ustanovi. Naravno, privatni psihoterapeut se plaća :S. Samo hrabro!!! ;)

Pozdrav svima

Dača nije loše objasnio postupak, mislim da je tako u Srbiji. U R.Srpskoj porodični može da te pošalje direktno psihologu u CMZ koji je u okviru DZ ili kod Psihijatra CMZ-a koji zatim preporuči psihologa ukoliko smatra da je to potrebno. Porodični dr može da te pošalje i kod Psihijatra u gradsku bolnicu.Ukoliko baš inzistiraš na odlazak psihologu(a imaš na to pravo) morala bi (ti ili neko od tvojih) dati objašnjenje porodičnom o razlogu posjete. Porodični će zatim odlučiti s obzirom na problem i sveukupnu situaciju koje je najoptimalnije rješenje.

Pobogu ljudi, prestanite da pisete, samo hrabro, ne brini se nece ti se smejati, nece te cudno gledati itd.......

PA nije ona malo dete pa se plasi cika zube pa sad je mi tu bodrimo.....

UOPSTE NEMA RAZLOGA DA SE DEVOJKA/ZENA BODRI I DA JOJ SE PRICA , NIJE TO NISTA NEMA STIDA I SL, TAKO SE SAMO INDIREKTNO I PODSVESNO NJOJ SUGERISE DA JE IPAK TO NESTO GROZNO CEGA SE COVEK TREBA STIDETI AL KAD PRIGUSTI NIJE BITNO, TADA NIJE STID.....

I ZDRAVI NORMALNI LJUDI IDU KOD PSIHOLOGA.....
AH GDE MI JE BIO PSIHOLOG/PSIHOTERAPEUT DA MI POMOGNE U KONFLIKTU AMBIVALENTNOSTI KADA SAM KUPOVAO AUTO!!!!!!!!!!!!!

JA PRVI KAZEM, KADA BIH IMAO MILION EVRA, NON STOP BI TRCAO KOD PSIHOTERAPEUTA ILI PSIHOLOGA, I STOMATOLOGA DA MI SVE ZUBE LEPO ISPOPRAVLJA I DA IH REDOVNO BELIM....

OTICI KOD PSIHOLOGA/PSIHOTERAPEUTA JE NAJOBICNIJA STVAR KAO KADA TREBA DA ODEMO DA KUPIMO DORUCAK DA DORUCKUJEMO.....TO STO VECINA PRESKACE DORUCAK NE ZNACI DA JE TO NESTO LOSE I DA NE TREBA DORUCKOVATI.....

Kada ljudi budu shvatili smisao ovoga sto sam napisao tada ce se i promeniti javno mnjenje u vezi psihologa/psihoterapeuta i onda ce to postati OK, a ubrzo potom ce postati i pomodarno, cool, pa ce mnogi trckarati i bez razoga jer je to trendi i fensi ("nazovi elita" srpska koja se bavi javnim poslovima koja je uvek puna para i kopira americki standard) pa ako se setimo da je Jelena Karleusa ili Seka, Mica, Gica kupila malo svinjce jer to radi i Rijana, ova, ona onda mozemo ocekivati i natpise po novinama da Jelena Karleusa baca 5000e mesecno za posete prihoterapeutu jer je u krizi jer joj je napukao nokat domalog prsta i kada se to objavi u Skandalu, Svetu i slicnom naucno-obrazovnom stivu iz koga se obrazuje 95% Srbije onda mozemo ocekivati i navalicu klinkica tatinih cera koje pune hodnike i cekaonice nekog psihoterapeuta/psihooga sa renomeom.....

bRu zli....

Ja razumem razloge sto je neko na netu, ali pobrkati meridijane i paralele je suvise i za forum.
Ako zelis da odes kod psihologa u Srbiji nema procedure jer je pacijenata vrlo malo. Udjes u prvi dom zdravlja, mada je, takodje, u Srbiji bolje da odes malo dalje, kucnes na vrata na kojima pise psiholog i pitas kada bi mogla da dodjes na razgovor. Psihologa imas i u nekim drugim ustanovama koje se bave posebnim oblastima, a u nekim opstinama ima i javna pomoc i obicno se nalazi u zgradi opstine.

ja bih isao kod psihologa, jer sam mnogo pod stresom, a ne mogu da se opustim, cak ni kad spavam i sl. studiram, jel znate kakva je procedura u bgu?

Procedura je kao za sve druge specijaliste, ali posto nema guzve kod njih, obicno zele da popricaju odmah, verovatno s razlogom, tako da je vaznije naci manje opterecen dom zdravlja i ako imas srece mozes da "ubodes" pravog psihologa i to sa vise verovatnoce nego dobrog automehanicara ili ginekologa. Preporuka su psiholozi koji rade u okviru domova zdravlja koji su pripadali vecim firmama. Preko neta nadjeni psiholozi nisu za preporuku.

Otisla sam por.dr.i trazila up.s tim da me je pitala zbog cega bi isla
objasnila sam joj dijelimicno,i trebam joj odnijeti nalaz i misljenje.nadam se da ce i drugima pomoci koje zanima procedura odlaska psih.

Pozdrav svima
Ne treba ti uputnica, samo ubi par slučajnih prolaznika na ulici i doćiće oni kod tebe.

Back