POSH

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
285.919
Posh stil je refleksija ekstremne aristokratije. Pridevi koji se dodaju nosiocima ovog stila su: ekskluzivan, fensi, razmetljiv. Kao odlika stila, rođen je u minulim vremenima

Parove visoke klase bilo je lako prepoznati, jer su i sama društvena hijerarhija i estetika koja ju je pratila bile jasno definisane. Otuda toliko sklada u fotografijama iz vremena koje, ne bez razloga, danas nazivaju zlatnim. Sam termin je rođen u visokim slojevima britanskog društva, među plemićima i članovima starih porodica. Poshje skraćenica od Port Out, Starboard Home.

P/Port – leva strana broda
O/Out – van, odlaziti
S/Starboard – desna strana broda
H/Home – dom, povratak kući

Pre svega, reč je o prekookeanskim brodovima koji plove između Britanije i Amerike. Pripadnici visoke klase birali su levu stranu pri odlasku, odnosno desnu po povratku na Stari kontinent. I to je značilo dovoljno. Tu su bile smeštene kabine koje su uređene po najvišim standardima komfora koji je važio za to doba. Ono što bi se sa ove distance moglo učiniti kao hir, zapravo je bio način života. Znalo se ko sedi na kom mestu u operi, ko se karta u klubu i ko u pratnji ide u kupovinu po Pikadiliju. Klasna podela nije bila jedina. Rodna je imala podjednaku važnost. Ne striktno, kao u romanima devetnaestog veka, ali ne ni previše liberalno, žene i muškarci su imali razdvojene domene društvenog života i zabave.

Posh tog vremena karakteriše izuzetno interesovanje za egzotično, novo i neistraženo. Snobizam, kao nesporan element te konstrukcije, imao je uporište u stilu života koji se usvajao rođenjem, koji je prenošen s generacije na generaciju i koji je, kao takav, bio više od banalne potere za skupim stvarima i navikama, što je pre karakteristika ovog doba.

Već od druge polovine dvadesetog veka je sam pojam morao da promeni značenje, jer se i sam svet promenio. U vremenima jednakosti, privilegije su počele da gube pređašnji smisao. U vremenima medijske demokratije i šou-biz kulture,Posh je opstao kao odrednica luksuza, ali ne vulgarnog i neproduhovljenog, već sofisticiranog, vezanog za određeni koncept življenja.
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
285.919
posh_4.jpg
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.