Posejdon izašao iz mora

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.621

Kako je Poseidon izašao iz mora: Nestvaran video cele operacije izvlačenja nasukanog aviona na Havajima​


Na ubrzanom video-snimku, izvlačenje koje je trajalo skoro 13 sati vremenski je kompresovano u manje od tri minuta i jasno se može videti složenost celog procesa​


Play Video
2:47
Američka mornarička mobilna jedinica za ronjenje i spasavanje (Mobile Diving and Salvage Unit - MDSU) izvukla je iz vode patrolno-izviđački avion Boeing P-8 Poseidon koji je izleteo sa piste na Havajima, upao u more i nasukao se - ispostavilo se kasnije - na koralni greben, o čemu je Aero.rs portal tada pisao

Posle skoro dvonedeljnih priprema, delikatna operacija trajala je 13 časova, a američki Defence Visual Information Service, centralizovani distrubuter audiovideosadržaja svih grana oružanih snaga (Mornarica, Marinci, Ratno vazduhoplovstvo i Vojska) objavio je odličan time lapse video.

Na ubrzanom video-snimku koji je napravio kaplar Kristian Toftero (USMC), celo izvlačenje vremenski je kompresovano u manje od tri minuta i jasno se može videti složenost celog procesa.
Američka mornarica (US Navy) ovako je opisala ceo proces:
"Mobilna jedinica za ronjenje i spasavanje (Mobile Diving and Salvage Unit - MDSU) je stigao pre izlaska sunca u subotu, 2. decembra, kako bi počeo da naduvava vreće za spasavanje koje se koriste za izvlačenje aviona iz vode. Pod budnim okom ronilaca, letelica je podignuta više u vodu i sa svih korala do 8:30 ujutro. Avion je potom zarotiran i plutajući prevučen na poziciju pored piste do 10:30."
Boeing P-8 Poseidon U.S. Navy

dvidshub.net/Sgt. Julian Elliott-Drouin
"Tim je proveo dosta vremena koristeći vreće na naduvavanje različitih veličina– naduvavajući i ispuštajući gas iz njih – da bi precizno podesio položaj aviona. Ponekad je trebalo sat vremena da se sve podesi samo da bi se avion pomerio pet stopa".


Kada je P-8 Poseidon izvučen na kopno, "spasilačka ekipa je ojačala naduvane vreće i točkove, zabravila mašine za izvlačenje i postavila barijeru između aviona i vode kao predostrožnosti. Nastavili su da vuku letelicu na vrećama uz rampu do ravne površine na pisti. Tim je zatim spustio avion na dizalice, zamenio svih šest guma, pregledao stajni trap – ocenio ga kao zdrav - a zatim odvukao letelicu na ispiranje slatkom vodom", navodi američka Mornarica.
Boeing P-8A Poseidon Posejdon avion

Foto: Wikipedia/Balon Greyjoy
Avion se nalazi na parking mestu gde će biti dostupan istražnim timovima i gde će započeti proces popravke aviona.

Patrolni avion Boeing P-8 Poseidon američke mornarice izleteo je u ponedeljak 20. novembra sa piste aerodroma baze Kenhou bej i završio u moru. Kako je Aero.rs tada pisao, avion je očigledo nameravao da sleti ali je iz nekog razloga preleteo mesto sletanja, odnosno "overšotovao", (od engl. overshoot) pistu. Opracija izvlačenje završena je 2. decembra.
Boeing P-8A Poseidon patrolni je i izviđački avion američke mornarice. Napravljen je na platformi putničkog Boeing 737, jednog od najprodavanijih putničkih aviona na svetu.

izvor Aero.rs
 
Poslednja izmena:

Back
Top