Sinnke, Legendo!
Voleo bih prvo da znam na kojoj planeti (čitaj

ržavi) živiš?
Ne mogu da pričam o stanju u drugim gradovima,jer ne znam kakvo je,ali pretpostavljam da je svuda ista ili u najboljem slučaju slična priča. U Kraljevu je ovakva:
Elem,prvo ti rogovi niknu dok pronađeš neki bilo kakav posao. Ukoliko ti se ne svidi ponuđena plata od dotičnog poslodavca,on ti se lepo i kulturno zahvali rečenicom: "
Hvala što si se interesovao,ali ako nećeš ti ima ko hoće (čitaj:
MORA!!!)"... E sada ako si ti taj koji "
MORA" lepo rintaš 10 - 12 sati svaki dan, naravno i subotom i ako si zainteresovan da taj posao (čitaj: kuluk) zadržiš nikako ne pomišljaj na opciju da ti taj isti poslodavac posle izvesnog vremena poveća platu,jer on već ima spremljen odgovor koji je u slovo isti kao onaj u slučaju da si taj isti posao odbio zbog male ponuđene plate. Znači radiš dok se ne razboliš za istu platu. To se sve odnosi na priču da te je isti prijavio i uredno plaća sve dažbine Zakonom propisane.
Vrhunac svega je da kada ti dođe inspekcija rada u firmu,a poslodavac te na brzinu nauči kako ćeš da se zoveš i prezivaš ukoliko te inspektor tako nešto i pita,a ako ne želiš znači da ti taj posao i ne treba,a takođe ni ta bedna plata i ne čekaš da ti gazda sam pokaže vrata firme.
Posle takvog masnog laganja inspektor zaključi da je sve u redu i odlazi...A zatim se sve vrati u prethodno stanje. Dođe vreme da ti da platu,obavezno prođe par dana uz opravdanje njegovo kako mu niko nije uplatio ni dinar i kako mu svi kojima je nešto radio u stvari duguju,ali da ne brinemo biće za neki dan...
Kada se i pojavi taj i takav dan da ti platu na ruke jer nisi prijavljen,naravno. Retkim srećnicima koji jesu,uplati neku mizeriju na tekući račun,a resto ti da na ruke... O nekom eventualnom prekovremenom radu i naplati istog ne smeš ni da razmišljaš,jer si zaboga dužan da se maksimalno žrtvuješ za njega i firmu,jer od čega bi ti i tvoja porodica živeli,da se on nije smilovao i primio te u preduzeće.
A za kraj bih ti samo naveo da u 98% takvih gazda su ili nepismeni ili bivši rukovodioci i poslovođe u firmama koje su nekada bile jake i dobrostojeće,a sada više ne postoje....
E to je na žalost naša realnost...