Posao kao sezonski radnik u Njemackoj

Pa možeš 3 meseca boraviti u EU bez ikakvih viza, valjda je i kod građana BiH isto. Mislim da ni oni nisu postigli taj nivo razvitka pa da se moraju prijavljivati sezonski berači voća.
:hahaha: Dal stvarno misliš da može išta da se radi u Nemačkoj bez radne dozvole? Naravno da ne može, postoji sezonska radna dozvola, sve informacije su na sajtu ambasade.
To kad udješ turistički tri meseca ne znači da smeš da radiš. Odnosno može ali rizikuje da ga uhapse i udare zabranu Švaba neće na crno to samo naši na gradjevini, čuvanje dece itd

:hahaha: Dal stvarno misliš da može išta da se radi u Nemačkoj bez radne dozvole? Naravno da ne može, postoji sezonska radna dozvola, sve informacije su na sajtu ambasade.
To kad udješ turistički tri meseca ne znači da smeš da radiš. Odnosno može ali rizikuje da ga uhapse i udare zabranu Švaba neće na crno to samo naši na gradjevini, čuvanje dece itd
Za branje voća? Daj bre pa to nema ko tamo da radi. Žmure verovatno na jedno oko oko toga. Jedino ako ti nisi išao sa svojom majicom od kašmira da bereš. :)

Idi pa probaj da radiš bereš voće pa da vidiš šta će vlasnik da ti kaže. Mora neka prijava i dokument za sve što radiš, bukvalno. Svakog berača voća, gazda mora da ima prijavljenog.
Nije to Divlji zapad kao Srbija
I dobro ko obere to na kraju? Sve prijavljeni radnici? Znaš li za koliko ljudi sam ja čuo da idu da rade neprijavljeni tamo u EU? Za mnoge ljude. I to ne branje voća nego građevina i drugi poslovi. I to ne samo kod naših Balkanaca, već i kod Italijana na primer. Koja dadilja je prijavljena tamo u EU?

I dobro ko obere to na kraju? Sve prijavljeni radnici? Znaš li za koliko ljudi sam ja čuo da idu da rade neprijavljeni tamo u EU? Za mnoge ljude. I to ne branje voća nego građevina i drugi poslovi.
Ko obere? Rumuni, Bugari, sezonci iz celog sveta, sad je puna Nemačka Ukrajinaca.
Rekao sam ti već, to naše gazde koji imaju ovde gradjevinske firme trpaju radnike na crno i rizikuju. Neko radi tako godinama na po tri meseca a neko padne posle deset dana. To je lutrija. A plantaže i njive nemaju naši nego Nemci

Ko obere? Rumuni, Bugari, sezonci iz celog sveta, sad je puna Nemačka Ukrajinaca.
Rekao sam ti već, to naše gazde koji imaju ovde gradjevinske firme trpaju radnike na crno i rizikuju. Neko radi tako godinama na po tri meseca a neko padne posle deset dana. To je lutrija. A plantaže i njive nemaju naši nego Nemci
Moja rođaka išla pa radila kao dadilja u EU ili Švajcarskoj, tri meseca radi pa se vrati. Sto posto, znam o čemu govorim. I to kod domoćeg što bi se reklo, ne kod naših.

Moja rođaka išla pa radila kao dadilja u EU ili Švajcarskoj, tri meseca radi pa se vrati. Sto posto, znam o čemu govorim. I to kod domoćeg što bi se reklo, ne kod naših.
Pročitaj gore šta sam napisao koji poslovi mogu da prodju da se rade na crno , čuvanje dece a prolazi i čuvanje starih osoba, to niko ne kontroliše osim ako komšija prijavi.
Ali branje voća vrlo teško. Idi pa probaj na neku plantažu da kažeš Dobar dan ja došao iz Srbiju hoću da radim nešto. Ima odmah da ti traži ili EU pasoš ili boravišnu vizu

Pročitaj gore šta sam napisao koji poslovi mogu da prodju da se rade na crno , čuvanje dece a prolazi i čuvanje starih osoba, to niko ne kontroliše osim ako komšija prijavi.
Ali branje voća vrlo teško. Idi pa probaj na neku plantažu da kažeš Dobar dan ja došao iz Srbiju hoću da radim nešto. Ima odmah da ti traži ili EU pasoš ili boravišnu vizu
Moj komšija išao i vozio kamion godinama, tri pa tri. Godinama, skoro je prestao da ide.

I šta je bilo kad ga zaustavi policija? Sinovac daj pokaži dozvolu, cod 95 položen na nemačkom, aufenthalts, otpremnicu šta voziš...Ti pričaš meni za šleper u Nemačkoj? :hahaha: Pusti te lovačke priče, taj te lagao verovatno vozio lopatu po gradilištu
Za njega ne znam ali znam za bliskog rođaka. Kad ga presretnu u Austriji ili Mađarskoj da tera kola iz Švajcarske nebezbedno tutne neku lovu i nastavi dalje.

Već sam ti rekao, to je tvoje pravo da veruješ ili ne veruješ.
Sad će čika da ti objasni kako ide, da ne ispadneš glup u društvu.
Svi iznad B kategorije su profesionalni vozači po nemačkom zakonu. Znači zaustavi policija i ti daš dozvolu. Sa našom možeš da voziš 6 meseci a posle mora da se menja za nemačku dozvolu. Priznate su sve kategorije iz Srbije, iz Bosne samo B. Ali to ne znači da možeš da voziš kamion nego samo auto. I onda kad policajac vidi dozvolu a vozi neko kamion, odmah mu traži ispave - EU pasoš ili nemačku radnu dozvolu.
Tako da je taj lik, ako je istina, imao sreće da ga ne zaustave ni jednom za toliko godina, kao da je dobio na loto.

Sad će čika da ti objasni kako ide, da ne ispadneš glup u društvu.
Svi iznad B kategorije su profesionalni vozači po nemačkom zakonu. Znači zaustavi policija i ti daš dozvolu. Sa našom možeš da voziš 6 meseci a posle mora da se menja za nemačku dozvolu. Priznate su sve kategorije iz Srbije, iz Bosne samo B. Ali to ne znači da možeš da voziš kamion nego samo auto. I onda kad policajac vidi dozvolu a vozi neko kamion, odmah mu traži ispave - EU pasoš ili nemačku radnu dozvolu.
Tako da je taj lik, ako je istina, imao sreće da ga ne zaustave ni jednom za toliko godina, kao da je dobio na loto.
Meni njegova žena rekla da je tamo ,,na divlje'' i da je zbog toga ide i vraća se. Jer njen sin ima hrvatsko državljanstvo preko nje pa radi tamo koliko mu se radi. A za davanje para austrijskim policijacima brat od rođene tetke rekao mojoj majci (ona mu rođena tetka).

Back