• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Portugalija vodeca u proizvodnji bicikla

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
282.064
144487_img-2512_f.jpg


Portugalija je postala najveći evropski proizvođač bicikala i delova za njih. Kažu da je tajna u znanju, ali i nižim platama nego u Nemačkoj ili Italiji.

Bicikli s ramom od bambusa, trkački bicikli od karbona i s najlakšim sedištem na svetu od samo 35 grama, ali i obični bicikli za svakodnevicu: sve se to proizvodi u Portugaliji, zemlji koja se poslednjih godina popela na poziciju najvećeg proizvođača u Evropi.

„Mi smo prošle godine izvezli bicikala i opreme u vrednosti od 600 miliona evra, a ove godine će ih biti još više“, kaže Gil Nadais, glavni sekretar portugalskog udruženja proizvođača bicikala „Abimota“.

Ispred Italije i Nemačke

Od 2020. Portugalija je najveći proizvođač bicikala u Evropi, a prednost pred konkurencijom iz Italije i Nemačke bi se mogla i dodatno povećati. „Solidno znanje, inovativnost, kvalitetna i povoljna radna snaga i fleksibilnost: to su glavni razlozi za iznenađujući uspeh portugalske biciklističke industrije“, kaže Nadais.

Filip Mota, direktor proizvođača bicikala „Insajkls“ iz gradića Anadije u centralnoj Portugaliji, jedan je od zaslužnih za uspeh. Međutim čak je i njega iznenadio ovaj uzlet. Od 2009. se broj zaposlenih u njegovom preduzeću povećao s 40 na 300.

Ove godine „Insajkls“ će proizvesti 250.000 bicikala u vrednosti od 80 miliona evra.
U proizvodnim halama u Anadiji, koja se naziva biciklističkom metropolom Portugalije, radnici mesečno zarađuju između 800 i 1.000 eura, znatno manje nego kolege u Nemačkoj.

Zbog sitnih delova roboti još uvek ne dolaze u obzir. Velika pažnja se obraća na kvalitet. „Svaki radnik kontroliše ono što je napravio radnik pre njega“, objašnjava Filipe Mota.

Bicikli za druge marke
Na jednoj od proizvodnih linija se sklapaju bicikli za kompaniju „Lajm“ (Lime), koja iznajmljuje ulične bicikle. „Devedeset odsto naše proizvodnje otpada na međunarodne marke, oko deset odsto su bicikli s našim logom koji se mogu kupiti širom sveta“, kaže Mota.

Takav je slučaj i s ostalim portugalskim proizvođačima bicikala. „Najvažnija je proizvodnja za druge, međunarodne marke“, kaže Nadais iz „Abimota“ koja zastupa interese preko 24.000 zaposlenih u biciklističkoj industriji Portugala.
Branši se predviđa vrtoglavi rast od 30 odsto godišnje zahvaljujući velikoj potražnji za električnim biciklima.

Vodeći i u sektoru biciklističke opreme
I u sve unosnijem sektoru biciklističke opreme mnogo komponenti dolazi iz Portugalije. „Mnoga sedišta za decu, i okviri od karbona, sedišta ili oprema za teretne bicikle dolaze iz Portugala, a kupci to najčešće i ne znaju“, ponosno govori Nadais.
Filip Mota je doživeo transformaciju portugalske biciklističke industrije. Prošla su vremena glomaznih čeličnih i jednostavnih dvotočkaša.
„Danas proizvodimo sve: od bicikala za 199 do onih za 12.000 evra“, kaže Mota.
Gradić Anadija bi uskoro mogao da postane ne samo biciklistička metropola Portugalije nego i cele Evrope.

https://www.politika.rs/sr/clanak/516702/Kako-je-Portugalija-postala-velesila-u-industrija-bicikala
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.