Portiljo: Ovo će zauvijek ostati u našem sjećanju - Portiljo: Ovo je šokantno

Abdurrahman

Primećen član
Banovan
Poruka
953
27.10.2005


--------------------------------------------------------------------------------


Grobnica Snagovo
Predstavnici ambasada EU posjetili stratište


Portiljo: Ovo će zauvijek ostati u našem sjećanju
Veoma je značajno da se konačno pokrene proces utvrđivanja istine i pomirenja, kazao britanski diplomata * Veliki značaj Državnog instituta za nestale

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, povjerenik ICMP-a iz Velike Britanije Majkl Portiljo (Michael Portillo),te predstavnici ambasada 19 zemalja Evropske unije u BiH, među kojimaosam akreditiranih ambasadora, jučer su posjetili novootkrivenu sekundarnu masovnu grobnicu u selu Snagovo kod Zvornika.
Prisutne su sa stanjem i veličinom ove jame upoznali tužiteljica Kantonalnog tužilaštva iz Tuzle Alma Džaferović, te predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašović, koji je iznio i niz podataka o traženju nestalih u BiH, kao i o broju do sada pronađenih masovnih grobnica u našoj zemlji.

Svjedoci nepravde

- Mi smo danas svjedoci nepravde i kriminala. Nažalost, ovakve scene su se ponovile stotine i stotine puta širom BiH.Problem nestalih osoba u BiH ostaje jedan od najvećih problema vezanih za pitanje ljudskih prava.
Veoma je značajno da se konačno pokrene i ostvari napredak kad su u pitanju istina i pomirenje,gdjemora postojati odgovornost vlade BiH. Upravo iz tog razloga čestitao bih na osnivanju Instituta za nestale na državnom nivou. To je jedini pravi nivo na kojem se može nastaviti naš dosadašnji rad -kazao je Portiljo novinarima, dodavši kako je ono što su vidjeli "veoma šokantno i da će zauvijek ostati u našem sjećanju".

Svjedočenje o zločinu

Prisutnima se obratio i Tihić.
- Hvala vam što ste došli ovdje da svojim prisustvom posvjedočite šta se ovdje događalo i kakvi su zločini u BiH počinjeni. Ovim putem zahvaljujem se za sve ono što Međunarodna komisija za traženje nestalih čini, odnosno što članice Evropske unije putem donacija čine kako bi pomogle rad naših komisija i Instituta za traženje nestalih - kazao je Tihić.

A. HADŽIĆBili Mašović, Jurišić i Bogdanić

Na grobnici u Snagovu našli su se i članovi Instituta za traženje nestalih Amor Mašović, Milan Bogdanić i Marko Jurišić.
Posjetu je pratio i veliki broj domaćih i stranih novinara, a sve je izazvalo posebnu pažnju lokalnog stanovništva koje je nekoliko sati čekalo strane diplomatepored same grobnice.

--------------------------------------------------------------------------------

Dnevni avaz

_________________________

Predstavnici 19 ambasada EU u BiH i ICMP posjetili masovnu grobnicu Snagovo

Portiljo: Ovo je šokantno
ZVORNIK - Visoka delegacija od predstavnika 19 ambasada Evropske unije u BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) posjetila je juče sekundarnu masovnu grobnicu na lokalitetu Snagovo kod Zvornika u kojoj se nalaze posmrtni ostaci Bošnjaka, srebreničkih žrtava iz 1995. godine.

Ovu masovnu grobnicu, koja je jedna od ukupno sedam duž iste ceste, posjetili su, između ostalog, Majkl Portiljo, povjerenik ICMP-a i bivši državni sekretar odbrane Velike Britanije, Metju Rajkroft, ambasador Velike Britanije u BiH, Sulejman Tihić, član Predsjedništva BiH.

Posjeti su prisustvovali i trojica budućih direktora Instituta za nestale osobe Milan Bogdanić, Marko Jurišić i Amor Mašović.

Navodeći da je ovo treći dan rada na lokalitetu Snagovo, Alma Džaferović, šef Odsjeka za ratne zločine, genocid i kriminal Tužilaštva Kantona Tuzla, rekla je da su juče ekshumirana prva tijela iz ove sekundarne grobnice - sedam nekompletnih i pet kompletnih tijela.

"Pronađeni su povezi, čaure i odjeća. Radi se o žrtvama Srebrenice iz 1995. godine", rekla je Džaferovićeva, koja je upoznala predstavnike ambasada o toku ekshumacija na lokalitetu Snagovo i aktivnostima Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

"Mi smo svjedoci nepravde i kriminala. Siguran sam da govorim u ime svih kada kažem da je ono što smo ovdje vidjeli bilo veoma šokantno i da će zauvijek ostati u našem sjećanju", izjavio je Majkl Portiljo, povjerenik ICMP-a, koji je predvodio posjetu ambasadora.

"Mora biti pravde, moramo izbjegavati rat i mora postojati mir", dodao je on.

"Počinioci ovih zločina moraju biti dovedeni pred lice pravde. Razlog posjete ambasadora je upravo to što su oni htjeli da pokažu stanovnicima ove zemlje i porodicama žrtava da je jedini način da se krene u proces mira i pomirenja da se jednom za sva vremena konačno otkrije šta se u stvari desilo", rekao je Rajkroft.

Sulejman Tihić, član Predsjedništva BiH, izrazio je zahvalnost ambasadorima zemalja članica EU, posebno komesaru Portilju, koji su došli u Snagovo da vide i svojim prisustvom posvjedoče kakvi su se zločini desili u BiH, kao i zahvalnost ICMP-u, zemljama EU u smisu donacija za rad na traženju nestalih i budućeg rada Instituta za traženje nestalih.

Nezavisne
Izvor za nezavisne sa slicicom: http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadjaji/dog10272005-03.php
 
Vecina tih koje navodis su bili upravo :arrow:
AM_Banner_Med_Converter.gif
 
Уколико је властима у БиХ уопште стало до ИСТИНЕ и ПРАВДЕ, уколико уопште желе да све злочинце изведу пред суд и примерено казне, уколико желе да икад у БиХ дође до помирења и наставка живота, уколико се одлуче да више престану да од САМО СВОЈИХ погинулих ПРАВЕ ЦИРКУС, РЕКЛАМУ, и СОПСТВЕНУ БЛАМАЖУ... било би добро, као и за Тебе Абдурахмане, да посете сајт Српске Православне Цркве - те да се НА ИСТИ (АЛИ МАЊЕ РЕКЛАМЕРСКИ) НАЧИН ПОЗАБАВЕ НЕДУЖНО СТРАДАЛИМ СРБИМА. 8-) 8-) 8-)

http: www.spc.org.yu.


СПИСАК СРБА ПОСТРАДАЛИХ У СРЕБРЕНИЦИ И ОКОЛИНИ
1992-1995.

СПИСАК ПОСТРАДАЛИХ СРБА У САРАЈЕВУ
1992-1995.

СПИСАК НЕСТАЛИХ СРБА У САРАЈЕВУ 1992-1995.
 
Abdurahmane,a znas li ti ko su VAHABISTI?I onaj Beslan sta to bi?Dojadio si bre svima sa svojom patetikom.Jel ti places matori?Pa ti patis sine ko patika,nadji dobrog psihologa,nemoj pokusavati da ispiras mozgove ovde ionako procitam samo po u proseku dve tvoje proste recenice.
Pozdravila te jedna mala devojcica iz Beslana,imala bi sad 8 godina da nije bilo takvih kao sto si ti i tvoj narodni heroj Naser Oric...
Pa placi jos malo
Bedno i pateticno
cccccccccccc
 

Back
Top