Porodicni i familijarni odnosi i njihov znacaj za vas

Only Beer

Buduća legenda
Poruka
29.776
E, ovako...zanima me u kakvim ste odnosima sa clanovima vase porodice/familije (posto ocigledno imamo vise razlicitih definicija porodice, stavio sam i "familiju" tu), i koliko vam je bitno da ste u dobrim odnosima sa vasim roditeljima, bracama, sestrama, blizom i daljom familijom.

Ja licno smatram iskljucivo suprugu i nasu decu kao moju porodicu. I, u super smo odnosima. :mrgreen::mrgreen: Zezam se. Najvaznije mi je, i to daleko najvaznije, da su nasi odnosi o.k. (pod o.k. smatram da smo uvek tu jedno za drugo, da podrzavamo jedno drugo, da smo jedni drugima uvek na prvom mestu).

Sto se familije tice, od bliznjih imam u svojoj blizoj okoliki samo sestru i brata. Sestra ima svoju porodicu (muza i sina), a vidjamo se i druzimo nekoliko puta mesecno (nedad redje, nekad cesce). Nasi odnosi nisu uvek bili sjajni, i dan danas se moze desiti da neka stvar poremeni/zahladni nase odnose. Razlog je najcesce sto je ona materijalista, a mene to uzasno nervira. Znaci njoj su neke stvari bitne, koje mene ne zanimaju. Samim tim se moze desiti da se "zakacimo". :mrgreen:
Sa bratom vec dve godine nemam nikakav kontakt. Voleo bih da je to drugacije, da moja deca znaju da imaju tecu. Voleo bih da se bar javio i cestitao mi kada se mali rodio. Voleo bih kada bi me nazvao za NG ili Bozic. Voleo bih kada bi ja bio u stanju da predjem preko nekih stvari i da nazovem njega.

Majku nemam, oca takodje (njega nisam ni imao prakticno i dok je bio ziv), od baba i deda imam jos samo jednu. Ona zivi u Vojvodini, nisam je video 25 godina. Sledece godine planiram da je posetim sa mojom porodicom. Kao i ona ostatak blize i dalje familije je u Srbiji (pretezno u Vojvodini). Redovan kontakt postoji samo sa sestrom od ujaka, koja je za moje pojme jos jedina iole normalna. :mrgreen:

Da cujem da li isto tako imate "bajne" odnose sa clanovima vasih porodica/familija. :mrgreen:

Ebem li ga ja. Vas dve, mogle ste jos krace komentare napisati. :mrgreen:

@Cruella: dobro znace ti, znace i meni. Ali sa kim ti znace? Koga smatras porodicom, koga uzom familijom, ili ti je isto vazno da si u super odnosima sa muzem i rodjakovom sestrom od babine tetke? :lol:

Necu da pisem o tome na dve teme.
Ja sam razvedena, po tebi ja nemam porodicu, a familija je nebitna.
Samim tim sta bi ti da pisem? :confused:

Osim onoga sto sam vec napisala.

Necu da pisem o tome na dve teme.
Ja sam razvedena, po tebi ja nemam porodicu, a familija je nebitna.
Samim tim sta bi ti da pisem? :confused:

Osim onoga sto sam vec napisala.

Nije isto. Tamo si pisala uopsteno (sem toga da su se tvoji rastali, ja nisam mogao bilo sta drugo da zakljucim).
A to da li ja smatram da ti imas porodicu, to ne treba da te spreci u tome da napises ovde ko je tvoja porodica, koga TI smatras svojom porodicom, itd. Pusti mene i moje baljezganje. :mrgreen:

@EliNS: mislim da mi nije prva, otvarao sam vec jednu ja mislim. Nemoj ti meni da dajes reputaciju, nego napisi malo opsirnije koga smatras svojom porodicom, sa kim si u dobrim, sa kim u losim odnosima itd. ;)

napisi malo opsirnije koga smatras svojom porodicom, sa kim si u dobrim, sa kim u losim odnosima itd. ;)

Nemam pojma. Totalno ste me zbunili na onoj drugoj temi.
Porodica su mi muž i deca. A šta su mi onda mama, tata i brat? Familija?:think:

Sa svima njima sam u super odnosima.
Dok je sa rodbinom druga priča. Tu ima svega i u dobrim odnosima sam sa malim brojem rodbine. Zato što više volim da se pošteno ne viđamo, nego da se na silu družimo i kezimo jedni drugima u facu, a ne možemo da se podnesemo.

Nije isto. Tamo si pisala uopsteno (sem toga da su se tvoji rastali, ja nisam mogao bilo sta drugo da zakljucim).
A to da li ja smatram da ti imas porodicu, to ne treba da te spreci u tome da napises ovde ko je tvoja porodica, koga TI smatras svojom porodicom, itd. Pusti mene i moje baljezganje. :mrgreen:

@EliNS: mislim da mi nije prva, otvarao sam vec jednu ja mislim. Nemoj ti meni da dajes reputaciju, nego napisi malo opsirnije koga smatras svojom porodicom, sa kim si u dobrim, sa kim u losim odnosima itd. ;)

Moja porodica su moje dete, moja rodjena sestra i moja majka. I ne zivimo bas svi zajedno
Ostala rodbina je manje bitna, ali volim da se lepo slazemo. NI sa kim nisam u losim odnosima jer za tim nema potrebe, ili smo bliski ili nismo.
Jel sad dosta :lol:

P.S. Familija je sirok pojam, tu se racunaju i oni koji nisu u krvnom srodstvu, tako da to ne spominjem

Poslednja izmena:
Moja porodica su moje dete, moja rodjena sestra i moja majka. I ne zivimo bas svi zajedno
Ostala rodbina je manje bitna, ali volim da se lepo slazemo. NI sa kim nisam u losim odnosimam jer za tim nema potrebe, ili smo bliski ili nismo.
Jel sad dosta :lol:

E to vec postujem. Konkretno i posteno. ;) I vidis da ti nista ne zanovetam, iako drugacije definisemo "porodicu" (a i da ti zanovetam, ne treba da te dodiruje). :mrgreen:

@EliNS: pa to je jedna specificnost kod nas. Imamo "porodica" i "familija", a onda jos i "rodbina". Razlika izmedju prva dva i ovog treceg termina se pravi svuda, sa tom razlikom da je kod Nemaca, Amera, Italijana itd. to jednostavnije - postoji samo "familija", nema porodice i familije. Zato mi je isto zanimljivo da vidim koga sve smatrate porodicom, a koga familijom, rodbinom itd.

...uža porodica su deca i supružnici..šira roditelji, braća i sestre...pa se onda
širi na babe i dede...stričeve, ujake, tetke....strine, ujne, teče jesu rodbina samo
dok su u braku sa našim rođacima...

...što se mene tiče, imam nalepši odnos na svetu sa svojom majkom i decom,
sve ostalo funkiconiše..onoliko koliko želim..sa nekima ne kontaktiram uopšte,
i to je posebna priča...nije mi ni žao više, nekad jeste bilo...
...dobro je ovako..manje nervoze...:ok:

Radi li se o blizem srodstvu (brat, sestra...) ili ne? Posto, meni isto nije zao sto nemam kontakt sa polubratom moje pokojne babe, ali mi je itekako krivo i zao sto nemam kotakt sa bratom.

...neee...ja nemam ni braću ni sestre rođene..a sa ovima od rodbine kontaktiram
kako sa kim, sa pojedinima često i rado, sa drugima kad baš moram, sa nekima
ni toliko...i što je najbolje od svega mi se nismo ni svađali...to se vuče od ranije,
pa se prenelo na nas i tako....da je trebalo i da je bilo kome od nas to nešto
značilo, mislim da bismo do sada uspostavili kontakt...pošto nismo, znači nije
ni trebalo...:ok:

Ja sam u super odnosima sa roditeljima i bratom.
Jako sam vezana za njih, trudim se da ih viđam bar jednom u dve nedelje,
sa mamom se čujem svaki dan, a sa tatom i bratom se dopisujem redovno.
O svemu pričamu, u svemu se podržavamo.
Imam babu, dedu i tetku sa mamine strane, i jednu tetku sa tatine strane, njih
smatram porodicom, i jako smo bliski. Sa maminima se viđam retko jer su udaljeni 800 km,
ali to ne znači da mi manje znače...
Sa ostatkom rodbine i nisam u nekom kontaktu :mrgreen:

E sad, živim sa dečkom, planiramo brak i njegovu porodicu sam jako zavolela.
Roditelji su mu stariji, retko se viđamo ali kad se vidimo se dobro slažemo.
Ne zna se ko više jedva čeka da ide kod njih u Bosnu za Božić, mi ili oni :)

Sa njegovom braćom se jako dobro slažem, posebno sa srednjim
(najstariji živi sa ženom)
Sa srednjim pričam o svemu, družim se, izlazim, on me čuva ko mlađu sestru (jer sam mlađa od njega 10 god),
brine o meni... Između ostalog je to i jer on jako voli svog mlađeg brata, živeli su zajedno, i vidi da je sad u "dobrim rukama" :)

Meni nikad nije bila bas jasna razilka izmedju sire porodice i familije. Moju bracu i bracu mog muza i njihove porodice ja racunam u siru porodicu i bake i deke.
I usput, tvoj brat tvojoj deci nije teca nego stric, kao i ti njegovoj deci, a tvojoj zeni dever. Muz tvoje sestre je tvojoj deci teca, jer je ona njima tetka, ti si njenoj deci ujak a njenom muzu surak. Ako tvoja zena ima sestru i jos ako je udata, ti i njen muz ste pasenozi. Tvoja sestra je tvojoj zeni zaova, a ako njen muz ima brata, njemu je snaja a njegovoj zeni jetrva. :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Poslednja izmena:
Lično, mislim da ne bih bio ni na pola puta do tačke u kojoj sam, da nisam na svakom koraku osećao njihovu podršku ( pod podrškom smatram ohrabrivanje da u svakoj prilici kad smatram da treba, uložim sve što imam i borim se kao lav... i da znam da čak iako ne bude sve kako treba, imam kome da se okrenem :)) tako nekako... to je primer koji sam uvek, pa i dan danas gledao u odnosu izmedju njih i njihovih roditelja, i koji prepoznajem u našem odnosu...

porodica su muz i cerka....
na prvom mestu...odmah zatim idu roditelji i braca,pa familija...u familiji idu od prvog mesta do poslednjeg posto neke ne vidjam a neke uopste ni ne poznajem nego sam samo cula za njih,moji su rodjaci biseri rasuti po celom svetu :lol:

a muzevljeva familija.....ne bih bas o tome
nije da ih ne volim,al nisam ni neki posebni fan
postujem ih i to je to
malo su mi i dragi neki od njih

Prava tema za mene. Evo vec par dana imam neki grc u stomaku, mislila sam da se moji porodicni odnosi nikad nece narusiti, ali ipak to se desilo. Moja mama, za koju sam neverovatno vezana, se vrlo ozbilno naljutila na mog muza, a i on na nju. Jedan bezazleni nespaorazim i gomila ruznih reci. Islo je dotle da mama ne zeli vise neki kontakt sa njim. Sad cu morati da igram između dve vatre, da ugodim mami, a i da ne povredim njega. Sta mi je ciniti, pitanje je sad? Znajuci mamu, nece lako preci preko toga. Da, najgore je sto svako od njih misli da je u pravu i tu je kraj price, a mene ko sisa. Dodje mi da pokupim dete i da odem daaaalekooo i da nikog vise ne gledam

Kod mene je stanje prilično jednostavno.
Imam dve mlađe sestre za koje sam užasno vezana i smatram ih svojom porodicom jednako koliko i muža i dete. Posle udaje sam ostala da živim kod mame samo da se ne bih odvajala od sestara. Bilo je sredstava da se muž i ja izdvojimo ali to za sada ne želim, više mi prija život u većoj zajednici a kuća je, na svu sreću, velika za sve nas.

Otac mi je umro pre par godina i to sam teško podnela budući da sam bila jako vezana za njega. Sa mamom sam u specifičnim odnosima. Volim je ali je zbog nekih stvari izgubila svako poštovanje koje sam gajila prema njoj i mislim da više ništa ne može da bude kao ranije. Može se reći da uspešno koegzistiramo u zajedničkoj kući, ne svađamo se nikada ali nisam preterano bliska sa njom a muž sledi moj obrazac ponašanja. Naravno ne branim joj da provodi sa unučetom koliko god želi vremena ali joj i ne tražim da je čuva.

Jedna od dve mlađe sestre mi se nedavno udala i preselila kod muža (koji mi je istovremeno i dever :lol:) ali su baš blizu nas i po ceo dan u našoj kući tako da i ne osetim da kao imaju svoj stan. Tu nam je i deda, tatin otac, i sa njim sam dosta bliska.

Naravno i mama i tata imaju braću i sestre koji imaju svoju decu ali za njih nisam nešto puno vezana kao ni za mamine roditelje koji su još uvek živi. U dobrim smo odnosima, čujemo se i ponekad se vidimo ali nekako ne preterujem u druženju te prirode, ne prija mi. Ipak više volim da društvo biram sama nego da mi ga nameću rodbinski odnosi.

Poslednja izmena:
Pa ovako..Od nedavno živim sa dečkom, planiramo decu, pa ćemo jednog dana biti porodica..pošto je sve to sveže, moja porodica su mama, tata, sestra i njeno dete.Uvek će i biti.Jako smo vezani i bliski.Oslonac i podrška jedni drugima u svakom trenutku.Kod nas su oduvek odnosi jaaako otvoreni, pa svako svakom može jasno da kaže šta misli i oseća, da se neko ne složi sa tim, da negoduje,ali mi smo tim i može da ti ne bude pravo,ali nema ono sad te brišem zauvek.Dakle, ovakvi smo i onakvi,ali uvek udruženi.Ljudi koji nas poznaju, kažu da smo neka vrsta komune koja opstaje u ludom vremenu.
Jako smo bliski sa ujakom i ujnom i sestrom od ujaka, sa kojom sam i odrasla.Sve lepe i manje lepe trenutke delimo.Imala sam samo baku i dedu sa mamine strane i oni su bili deo ove priče.
Sa ostalima, odnosi korektni, kontakti povremeni, vidjanje slabo...

Poznato je da mi Srbi volimo da svojatamo sve i svakoga. Nama su svi rod, pa tako i od jetrvine zaove, zaovicici.:mrgreen: Dobro, u ovom slucaju, ne bas rod, ali zato familija svakako. :lol:

Sto nije slucaj sa ostalim narodima nase, bivse nam Juge. ;)

Recimo, moja majka ima bracu i sestre od tetaka koji zive u Sloveniji. Znaci, meni i mom burazeru oni dodju ujaci i tetke. Za nase pojmove, blizak rod.

Dok oni kevu smatraju nekom tamo “sestricnom”, a mene i burazera - dalekim rodjacima. :mrgreen:
Sto se nase dece tice, mislim da zaboravljaju da postoje istog trena kad sednemo u kola da se vratimo za Beograd. A o nasim zenama i da ne pricamo.
Isti tretman je oduvek imao i nas otac - ljubazno i na odstojanju. :mrgreen:

Doduse, nama je to skroz cool, kad smo tamo. Jednostavno se prebacimo na njihov “rezim rada”. Tako smo navikli od detinjstva. :)

Vec nasim suprugama je to malo teze objasniti. Njima ne ide u glavu da se njihova deca igraju sa nasom kao sa drugarima, a ne kao sa rodjacima. :lol:

Kod nas je to skroz drugacije. Imamo tetku, ocevu sestru, koja je mlada ostala udovica i vise se nije udavala.
Sa njom i nasom sestrom smo odrasli kao da smo jedna porodica. Sestru od tetke obojica smatramo rodjenom, a i ona nas.
Kao momci, sa ponosom smo je vodili svuda sa sobom. Bila je zaista lepa devojka.

A onda se desila tregedija. Iznenada se razbolela od MS-a. Kako to obicno biva, ostala je bez momka i prijatelja, ostali smo joj samo njena majka i mi. Doduse, moja zena je obozava, a i nas sin obozava svoju tetku i ona njega.

Tetka stalno place nad njenom sudbinom. Jednom me je pomerila recima:
- Sine, nadjite se mojoj S. kad ja umrem. Ona nema nikog osim vas.

Naravno da niko od nas nikad nije ni pomislio da je damo u neki dom, ali tada mi je prvi put palo na pamet da o tome treba da razgovaram i sa svojom suprugom.

Pogledala me je tada kao da sam sis’o s uma i rekla:
- Sta je tebi? Zar o tome uopste treba da se prica? Naravno da cemo mi brinuti o njoj. Kao i o tetki, kad vise ne bude mogla sama.

Kupila me je tada za ceo zivot. :heart:

Hteo sam da napravim paralelu izmedju nas i belog sveta. Ali, naravno da ni jedno ni drugo ne mora da bude pravilo, u obadva slucaja. :kpozdrav:

Sa ostalom rodbinom se susrecemo uglavnom na sahranama.:mrgreen: Redje na svadbama. :per:

Meni nikad nije bila bas jasna razilka izmedju sire porodice i familije. Moju bracu i bracu mog muza i njihove porodice ja racunam u siru porodicu i bake i deke.
I usput, tvoj brat tvojoj deci nije teca nego stric, kao i ti njegovoj deci, a tvojoj zeni dever. Muz tvoje sestre je tvojoj deci teca, jer je ona njima tetka, ti si njenoj deci ujak a njenom muzu surak. Ako tvoja zena ima sestru i jos ako je udata, ti i njen muz ste pasenozi. Tvoja sestra je tvojoj zeni zaova, a ako njen muz ima brata, njemu je snaja a njegovoj zeni jetrva. :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Idi, bre, Bando, zavrtelo mi se u glavi. :lol:

Htedoh da ti dam repku za ovo prosvecivanje, ali nesto ti smercuje. :think:

Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku raspustena_banda.

Moderatori, bre! Pa nisam bas tolika budala, toliko znam sta radim! :rtfm:

Back