Porodične tradicije

white_warg

Iskusan
Poruka
5.883
Podelite svoje porodične tradicije.

Pošto se približava naš pravoslavni Božić, možete reći šta radite za vreme Božića.

Znam da sam od malena bila žešći skeptik kada je reč o Božiću. Želela sam da ga proslavljamo kao Amerikanci. Verovatno je razlog tome bilo preterano gledanje filma Sam u kući. I ja sam želela da provedem Božić kako ja hoću. Ali kako su godine prolazile, kako su svi polako počeli da se udaljavaju, zavolela sam tu našu Božićnu tradiciju.
Svake godine moja majka i ja idemo kod babe i dede na selo. Babe više nema, ali i ona je tu sa nama, u drugoj formi. I ništa, ja se glupiram sa dedom, pre i sa babom, gledamo boks, navijamo, gledamo snimke sa večitog derbija. On je Zvezdaš a ja Grobar, tako da se uvek prepucavamo.
Majka za to vreme sredi čitav stan, koji je ogroman. I tako prođe dan. Uveče strogo odbijam da pijučem, jer sam se tako stidela pijukanja kad sam bila dete, čak i pred članovima porodice. Pa šta ima da pijučem, bolje da vrištim.
Jao sećam se da smo pre nekoliko godina dok su baka i Leon bili živi. Baka je uvek insistirala da donesemo Leona kod njih za Božić, pa smo ga te godine i donele. Leon je pijukao umesto mene. Njuškao je i grizao slamu, da bi posle legao. Potukli smo se posle, kao i uvek kada je reč o grickalicama. Nije hteo da ustane iz slame a sve kesice grickalica su bile ispod njega, pa sam ga na silu izvlačila. I na kraju sam ja završila u slami. Bio je baš zaeban mačak. Prepametan i zao. Ali i duša.

Da nastavim.
Uveče gledamo Božićne filmove. Deda i ja se pravimo kao da čekamo da se film završi, ali u stvari čekamo da bude gotovo pečeno pile. Uvek ćornemo po butić. I mami kao teško pada pa nam se i ona pridruži.
Da, a pre toga deda i ja idemo po svinjče pečeno koje se posle stavlja u najhladniju ili 'veliku sobu' u stanu.
I ja taman zaspim uveče oko 3. Kad ono posle dva sata sanjam ja muka idem po nekoj mećavi, skupila se na krevetu kao čvarak, otkrivena naravno, kad ono mama i deda otvorili vrata balkona. Deda seče badnjak a mama mesi česnicu. Prošle godine ju je uhvatio grč u ruci. Pa sam ja mesila umesto nje. Umesto kovanice od 5 dinara ja lujka stavim od 1. Deda zamalo da ga proguta.

I ujutru u Bog zna koliko sati dolaze svi. Teta, druga teta, teča, brat od tetke, sestra od tetke, drugi teča....I onda ja gladujem. Jer ne volim pečenicu. Jagnjeće pečenje volim, svinjsko ne. Pa onda uzmem zalogaj dva i ustanem od stola. Kada svi odu, deda i ja uzmemo jagnjetine koju svake godine teta i teča spreme, pa jedemo dok mama gleda neki film jer se njoj gadi jagnjetina.
Ovo sve zvuči tako detinjasto, sad kad čitam.

Poslednja izmena:
Budjenje oko 5,otac vec kuva janjetinu,majka uvjek negdje zuri da jos nesto spremi,brat ide u crkvu,donosi se badnjak,ceka se polaznik,salju se cestitke,nazdravlja se sa polaznikom,gleda se u plecku,oko 12 smo svi vec iscrpljeni,topla soba i kuvano vino i utone se u lagani san na 1sat(stariji ukucani pogotovo),na tv se gledaju prilozi o Bozicu iz drugih gradova RS

Budjenje oko 5,otac vec kuva janjetinu,majka uvjek negdje zuri da jos nesto spremi,brat ide u crkvu,donosi se badnjak,ceka se polaznik,salju se cestitke,nazdravlja se sa polaznikom,gleda se u plecku,oko 12 smo svi vec iscrpljeni,topla soba i kuvano vino i utone se u lagani san na 1sat(stariji ukucani pogotovo),na tv se gledaju prilozi o Bozicu iz drugih gradova RS
ooo lepo

Back