Порез на наследство за неследнице/ке одређене тестаментом

Да ли лица одређена тестаментом требају бити ослобођена пореза ?

• да

glasova: 5 50,0%
  • не

glasova: 5 50,0%

• Ukupno glasova
    10

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
36.162
У Србији данас не постоји више термин нужности наследнога дела

већ су у пракси остала два жива критеријума

Сродство и Тестамент

Данас у тестаменту можете да лишите наследства сва лица у сродству ... али порез држава узима лицима која нису у сродству

Пропрционално по сродству оне и они који реално наследе плаћају и порез

Пореза су ослобођне/ни само прва линија сродства .. односно деца .. супружници

Да ли овај систем треба дорадити да лица одређена тестаментом буду исто ослобођена пореза ?

a zasto bi bili oslobodjeni?
dobijaju nasledstvo a nisu u prvoj naslednoj liniji nego neki sa strane po ko zna kom osnovu..
moze uvek da se odrekne nasledstva ako nece da plati porez.

Промашио си поанту.

Питање је да ли лица која тестаментом се одреде буду као лица првога наследнога реда па да не плаћају порез иако нису у сродству

A zašto je prva nasledna linija oslobođena?

Традиција ....

Некада је нужни наследни део чувао од превара .. обезбеживао је праведнију поделу у првом наследном делу ... али је то избачено

Промашио си поанту.

Питање је да ли лица која тестаментом се одреде буду као лица првога наследнога реда па да не плаћају порез иако нису у сродству
promasio si sustinu.
dobijas nesto sta ti ne pripada nego prakticno na poklon i zato i placas porez.
onda ajde da ukinemo piorez na poklon.

jer su direktni naslednici i uzivaoci imovine do trenutka preminuca.
Glupost. Samo ja u svom ličnom okruženju znam 3 osobe koje reč nisu progovorile sa svojim roditeljom zadnjih 10, 15 godina. A biće naslednici. Tj. drugarica je već pozvana na ostavinski jer joj je otac preminuo, ali je rekla da ne želi ništa da ima sa njegovim nasledstvom. I valjda bi trebalo da je testament iznad nasledstva. Lična želja pokojnika.

promasio si sustinu.
dobijas nesto sta ti ne pripada nego prakticno na poklon i zato i placas porez.
onda ajde da ukinemo piorez na poklon.

Слажем се. Укинути порез на покон.

Поклон је неко купио и при куповини је платио порез .

Овде се ради о порезу не само на материјалне ствари већ и на новац .

Ако неко некоме може да гради кућу својим парама а да се кућа води на ко зна кога .... зашто неможе целу кужу да поклониш или новац

у вредности куће .

Glupost. Samo ja u svom ličnom okruženju znam 3 osobe koje reč nisu progovorile sa svojim roditeljom zadnjih 10, 15 godina. A biće naslednici. Tj. drugarica je već pozvana na ostavinski jer joj je otac preminuo, ali je rekla da ne želi ništa da ima sa njegovim nasledstvom. I valjda bi trebalo da je testament iznad nasledstva. Lična želja pokojnika.
testament je iznasd nasledstva ali mozda on nije ostavio testament.
i testament moze da se ospori.
jedino ugovor o dozivotnom izdrzavanju je skoro neosporiv i iznad svega.

Припада ?!

Какав је то појам ПРИПАДА ?!

Избацили су нижни наследни део ... а 'ПРИПАДАО ЈЕ '... знаћи ствар је ДОГОВОРА ...
brkas pojmove
jedna stvar je prvi nasledni red, druga testament.
odluci se o cemu hoces da pricas jer ubacujes te pojmove po zelji.

Неразумем... Слажеш сешто је избачен нужни наследни део ?
mislim da se nuzni nasledni deo izbacuje samo ugovorom o dozivotnom izdrazavnju posto je on iznad svega.
ako se ne varam ali nisam pravnik pa ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim u slucaju testamenta imas prava na nuzni nasledni deo.

brkas pojmove
jedna stvar je prvi nasledni red, druga testament.
odluci se o cemu hoces da pricas jer ubacujes te pojmove po zelji.

Нетачно. Изједначавам та два појма која сада нису изједначена а сматрам да је праведно да буду једнака

Back