Porez na dodatu vrednost

Meliot

Elita
Poruka
24.185
Šta mislite treba li da postoji porez poznat kao PDV ili njegovo postojanje jednostavno stvara zabunu kod običnog građanina ili građanke?

Ja iskreno mislim da je postojanje ovog poreza bespotrebno oporezivanja potrošača, oporezuje se potrošnja i dolazi do pada kupovne moći ljudi, što dovodi do manje potrošnje, odnosno manje se kupuju industrijski proizvodi. Dolazi i do beskorisne komplikacije prilikom vođenja knjigovodstenih knjiga.

Branioci će reći da se time država finansira, ali država sama ima mehanizme za štampanje optimalne količine novca i njegovu preraspodelu.

Objasniću na jednostavnom primeru na neto plati od 100 000 dinara. Ta plata je odmah umanjena za 20% jer su sve cene povećane za 20 %, pa vi kad primite platu odmah planirajte da ćete izgubiti petinu plate, naravno pod uslovom da celu platu potrošite. Porez koji država neće naplatiti jednostavno će nadoknaditi štampanjem iste one količine novca koju nije naplatula kroz PDV.

Ja zaista mislim da se stvara zabuna i pljačka ljudi, jer ljudi koji poseduju firme taj porez ne plaćaju jer im se taj PDV vraća, jer se dobra koju je firma kupila vode kao troškovi kompanije. I onda se taj PDV vrati kompaniji. I zaista ispada da firme plaćaju 20% jeftinije proizvode od običnih ljudi.

ПДВ и акцизе су, практично, једини приходи који пуне буџет.

Без ПДВ буџет би био празан и не би било пара ни за шта.

1542986711.wwlekOaVX3USuG1p.png

ПДВ и акцизе су, практично, једини приходи који пуне буџет.

Без ПДВ буџет би био празан и не би било пара ни за шта.

1542986711.wwlekOaVX3USuG1p.png
Odštampaju se pare. Novac koji država neće naplatiti od PDV-a nadoknadiće štampanjem iste količine novca. Prosta matematika jer država ima tu mogučnost, odnosno države koje imaju svoju valutu i nezavisnu centralnu banku.

Ja iskreno mislim da je postojanje ovog poreza bespotrebno oporezivanja potrošača, oporezuje se potrošnja i dolazi do pada kupovne moći ljudi, što dovodi do manje potrošnje, odnosno manje se kupuju industrijski proizvodi. Dolazi i do beskorisne komplikacije prilikom vođenja knjigovodstenih knjiga.
Jel ti to ozbiljno?
Porez na promet si uvek plaćao i kao fizičko lice, da li se to zvalo tako ili PDV kao sada, tebi kao potrošaču je svejedno.
Uglavnom, PDV je uveden zbog muljanja privrednika sa porezom, svako u lancu proizvodnje i prodaje plaća svoj deo.
I još jednom, tebe kao krajnjeg kupca to uopšte ne dotiče, uvek je bilo i uvek će biti, samo se zvalo drugačije.

P.S.
Dotiče te stopa PDV-a, ali ne PDV kao takav.

I još jednom, tebe kao krajnjeg kupca to uopšte ne dotiče, uvek je bilo i uvek će biti, samo se zvalo drugačije.
Baš me zanima jer ja kao krajni kupac i plaćam PDV i proizvodi koje kupujem su skuplji 20% baš zbog njega. Ranije nije postojao PDV, nabavna cena+marža=ukupna cena proizvoda. Tako se formirala cena dok Dinkić nije uveo PDV.

Poslednja izmena:
Baš me zanima jer ja kao krajni kupac i plaćam PDV i proizvodi koje kupujem su skuplji 20% baš zbog njega. Ranije nije postojao PDV, nabavna cena+marža=ukupna cena proizvoda. Tako se formirala cdna dok Dinkić nije uveo PDV.
A to ti je objasnio ko tačno?
Krajnji kupac je uvek plaćao porez na promet proizvoda, samo se zvalo drugačije i obično nije bilo iskazano na računu.
Iz kog Univerzuma ti dolaziš?

A to ti je objasnio ko tačno?
Kupac je uvek plaćao porez na krajnji proizvod, samo se zvalo drugačije i obično nije bilo iskazano na računu.
Iz kog Univerzuma ti dolaziš?
Moji su držali 20 leta prodavnicu maloprodajnih proizvoda i ja sam im pomagao tako da znam o čemu pričam. Plaćao se samo porez na profit koji i danas prodavci plaćaju, i koji je naravno uračunat u cenu.

Moji su držali 20 leta prodavnicu maloprodajnih proizvoda i ja sam im pomagao tako da znam o čemu pričam. Plaćao se samo porez na profit koji i danas prodavci plaćaju, i koji je naravno uračunat u cenu.
Ne lupetaj.
Pokušaću da ti objasnim, mada sumnjam da ima svrhe.
Kao firma ili privrednik si bio oslobođen plaćanja poreza na promet, nabavljao si robu po cenama bez poreza, jer se
pretpostavljalo da to nije namenjeno za dalju prodaju, već za proizvodnju.
Porez na promet je zaračunavao onaj koji je robu prodavao krajnjem kupcu odn. fizičkom licu.
To je uvek ulazilo u cenu proizvoda, ali je prodavac bio dužan da taj iznos poreza prosledi državi.
A krajnjem kupcu je taj porez uvek bio zaračunat i uvek ga je plaćao.

Tako da tvoja lupetanja o pomaganju u nekoj prodavnici i "samo porezu na profit" apsolutno ne stoje.

Има много пореза који су велики и беспотребни, држава је скупа.
Nije država skupa, plaćanje poreza je je nešto najbolje što čovek plaća a da nije hrana, i nema baš toliko poreza koji opterećuju potrošača. Ne radi se ovde da se o porezu govori kao o nekom nametu, ovde se samo radi o PDV-u koji je odjenom pojavio kao revolucionarno otkriće, iako nikada pre u istoriji nije postojao.

Ne lupetaj.
Pokušaću da ti objasnim, mada sumnjam da ima svrhe.
Kao firma ili privrednik si bio oslobođen plaćanja poreza na promet, nabavljao si robu po cenama bez poreza, jer se
pretpostavljalo da to nije namenjeno za dalju prodaju, već za proizvodnju.
Porez na promet je zaračunavao onaj koji je robu prodavao krajnjem kupcu odn. fizičkom licu.
To je uvek ulazilo u cenu proizvoda, ali je prodavac bio dužan da taj iznos poreza prosledi državi.
A krajnjem kupcu je taj porez uvek bio zaračunat i uvek ga je plaćao.

Tako da tvoja lupetanja o pomaganju u nekoj prodavnici i "samo porezu na profit" apsolutno ne stoje.
U cenu proizvoda pre nego što uđe kod tebe u prodavnici ulazi proizvodna cena proizvoda+cena transporta. Ti na to dodaš svoju trgovačku maržu koja je tvoja zarada, i platiš porez na taj profit koji si ostvario. Prosto ko pasulj.

Nije država skupa, plaćanje poreza je je nešto najbolje što čovek plaća a da nije hrana, i nema baš toliko poreza koji opterećuju potrošača. Ne radi se ovde da se o porezu govori kao o nekom nametu, ovde se samo radi o PDV-u koji je odjenom pojavio kao revolucionarno otkriće, iako nikada pre u istoriji nije postojao.
Није отриће, to se na zapadu zove VAT i znachi isto. Elem izvozni proizvodi bi trebali da budu oslobodjeni.. Ako volish da platjash porez,
ne vidim shto bi se bunio protiv ovoga

Није отриће, to se na zapadu zove VAT i znachi isto. Elem izvozni proizvodi bi trebali da budu oslobodjeni.. Ako volish da platjash porez,
ne vidim shto bi se bunio protiv ovoga
Pa stvara ti iluziju da ti je plata veća 20% nego što u stvari jeste. To je potpuno nepotreban porez. O tome se radi ovde. Plus što firme taj PDV ne plaćaju, oni su izuzeti jer im to ide na konto troškova, pa im država vrati PDV kad oni dostave potrebnu dokumentaciju. Tebe npr stolica košta 10000 din a firmu 8000.

U cenu proizvoda pre nego što uđe kod tebe u prodavnici ulazi proizvodna cena proizvoda+cena transporta. Ti na to dodaš svoju trgovačku maržu koja je tvoja zarada, i platiš porez na taj profit koji si ostvario. Prosto ko pasulj.
Što se trpaš u teme o kojima nemaš pojma i pričaš o stvarima koje nisi u stanju da shvatiš?
Porez na dobit (a ne na profit) je jedno, a porez na promet ili porez na dodatu vrednost nešto sasvim drugo.

Pa stvara ti iluziju da ti je plata veća 20% nego što u stvari jeste. To je potpuno nepotreban porez.
Traжи неки други, зато што их има баш који су намети. ПДВ, заправо и није тако страшан. јер се урачунава у цену, па онда,
заправо роба кошта колко кошта, јер се продавац ограничава, за тих 20%, које би иначе себи ставио у џеп...

Pa stvara ti iluziju da ti je plata veća 20% nego što u stvari jeste. To je potpuno nepotreban porez. O tome se radi ovde. Plus što firme taj PDV ne plaćaju, oni su izuzeti jer im to ide na konto troškova, pa im država vrati PDV kad oni dostave potrebnu dokumentaciju. Tebe npr stolica košta 10000 din a firmu 8000.
Veću glupost nisam u životu pročitao.
Pa to ni mali Perica ne bi tako napisao.
Ti ne da nemaš pojma o porezu i poreskim zakonima, nego lupetaš gore od đaka prvaka.

Traжи неки други, зато што их има баш који су намети. ПДВ, заправо и није тако страшан. јер се урачунава у цену, па онда,
заправо роба кошта колко кошта, јер се продавац ограничава, за тих 20%, које би иначе себи ставио у џеп...
Ne bi stavio u džep kad ograničiš zakonski trgovačke marže da ne mogu da zloupotrebljavaju svoj položaj. Da bi se izbeglo stvaranje oligopola i dogovaranje cena, jer je i to moguće.

Back