Porez i poreznici – moguće krađe i pljačke

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Poreska se uprava smilovala i počela da deli rešenja o porezu. Još nije ni istekla godina, dobijamo rešenja za 2014. Stvarno hitro! Može im se! Naravno, to ne znači da obveznicima rokovi za porez ne teku. Naprotiv! Obvezniku rok teče, a to što rešenja nema – Bože moj, pa niko nije savršen!
Samo kašnjenje i nije najveće zlo!
Veće je zlo što u rešenju nema nikakvih podataka o plaćenim ratama, dugu ili mogućoj kamati.
Ko god samo malo poznaje finansije, potvrdiće da je u takvim uslovima moguća svaka vrsta krađe i pljačke. Uredne platiše plaćaju unapred i nasumce jer rešenja kasne skoro godinu dana – ako ih uopšte dobiju. Verujem da mnogi uplate i više da ne bi kasnije pali pod udar kamate. Šta sprečava bilo koga iz poreske uprave da višak prebaci na svoj račun jer se taj podatak kasnije više nigde ne javlja?
Savest? Govorimo li ozbiljno ili se uzajamno zasmejavamo?
Pojavi li se neka razlika, ko može da dokaže da to nije neki stari zaostatak sa kamatom, nego je otišlo u nečiji džep?
Naravno, ni ovu ni sve druge stvarne krađe i pljačke niko i ne pominje. Ko i sme da pomene nešto dok vlastodršci ne daju mig? Za karijeru je najbolje slediti vlast: ako vlast napada – napadati još više, ako vlast ćuti – ćutati još više!
Za svakog bi bilo jedino logično da svi rokovi i sve kamate teku tek od dana prijema rešenja. Pa ako ga ne napišu tokom cele godine obveznik ne mora ništa da plati sve dok ga ne napišu. I to sa svim podacima!
Sve drugo je pljačka – čak i ako pare obveznika stvarno odu u budžet.
Kakav je narod koji na to ne obraća pažnju? Pametan ili glup? Nešto od toga mora biti.
 
Tu si potpuno u pravu. Potpuno je ludilo da se porez obracunava, a da na resenju nema podatka da li je obveznik da ga tako nazovemo u plusu ili minusu u odnosu na prethodne godine. Ja sam svake godine u plusu, a nikada nisam dobio izvestaj koliko je to.

Druga stvar je bezobrazno visok porez u ovoj krizi i jos bezobraznije kazne. To je cista namestaljka za pljacku i otimacinu.

Sledeca pljacka je odredjivanje cene, tj. precenjivanje poreza. Na primer, do ove godine je moja majka dobijala resenje za stan u saburbiji na 1000 evra kvadrat, iako verovatno poslednjih 10 godina tamo nije prodat stan za te pare. Tek su ove godine malo smanjili dozivljaj i cenili na 700, ali je zbog Malijevog povecanja poreza opet skocio iznos koji treba da platimo.

Cime dolazimo do sledece tacke pljacke. Neverovatni skokovi cene poreza. Pre nekoliko godina je povecan porez u Beogradu za 60%, pa je onda povecan za firme (izjednacen za gradjanstvom), a Djilas nije vise hteo da povecava za narod i cim su ga smenili opa novi skok poreza 80%. Pa gde to ima u Tunguziji u Dzibutiju da nesto, bilo sta, poskupi 60%, pa onda jos 80%. To je povecanje od 300%. Zamislite da benzin poskupi na 450 dinara ili hleb sava sa 44 na 127, pa polupao bi narod sve pumpe i pekare u gradu. A neko se zayebava i povecava porez.

Da ne pricamo o posledicam takve gluposti ne sve ostalo - od inflacije do stranih ulaganja. Koja budala ce da dodje ovde da ulaze nesto i da rizikuje da mu porez skoci 300% ili ko zna koliko posto, kada u okruzenju ima drzava gde nema uopste poreza na imovinu (Hrvatska, Slovenija ili je mnogo nizi Rumunija 0,1% i jos su sve te zemlje u EU).

I da dodam na kraju i novu pljacku od pre nekoliko dana - porez na mrtve ili tzv lezarina i odrzavanje povrsine groblja, ali bez odrzavanja grobnih mesta, sto se svodi na kosenje trave u najboljem slucaju, koja je poskupela 25%.
 
Сама институција пореза је пљачка, јер инсинуира да држава отима грађанима њихове приходе.

У малим количинама се то може трпети, јер нам гарантује сигурност кроз одржавање војне, полицијске и судске силе.

Међутим, ово су не-мале количине.
 
Па не знам о чему ти то - ја имам решење за 2014. и тако сам уплаћивао.........

Pa vidis Mito da je covek iz Smedereva. A mi smo u Beogradu dobili resenja neki pre, a neki i posle druge rate. Sto znaci da svaki put moras da gledas u pasulj koliko da platis, a ako platis slucajno manje nego sto su oni procenili u evrima, pa po koliko su racunali evro, pa 0,4%, pa koliko su umanjili popust za starost zgrade, pa ovo, pa ono, a ako platis dinar manje kazna 50.000 dinara pa ti sad vidi. Treba da budes poreski ekspert, vidovnjak i na kraju BIl Gejts da platis porez.
 

Back
Top