- Poruka
- 64.043
kako nema, ako nema šta je vidovdanAli nema ga u kalendaru.Pogledaj sam.

kako nema, ako nema šta je vidovdanAli nema ga u kalendaru.Pogledaj sam.
Zna ce se u taj dan videce se ko je ko.I zato se zove vidovdan.Nema tu da se lupa puno glava.kako nema, ako nema šta je vidovdan![]()
Ето, нисам ни ја то знао, али сад сам проверио и уверио се да сам погрешио. Буквално сам тумачио те речи јер у Септуагинти стоји грешка у том стиху - пише ,,Илија Тишбит". Нисам имао разлога да сумњам, а то што је жив отишао на небо ми је некако дало додатну потврду.pa ok ja to nisam znao da je isus spominjao iliju da će u drugom dolasku biti, već u prvom u vidu jovana. al eto uvek nešto novo nsučiš![]()
Па, јесте битно - ако сматраш да је Свентовит заправо тај Вид, онда га има и код нас.a za prethodni post prvi sam pitao, svetovid nema kod srba već vid (to sad nije ni bitno),
Да, рекао сам да сам проучавао, то није исто што си ти рекао, да сам се хвалио да одлично познајем историју хришћанства. Битна разлика.objasni, zar nisi rekao da si proučavao hrišćanstvo?
Зато што је ранохришћански мученик, можда? Зато што се сматра да је на тај дан започета косовска битка?zašto je sveti vitus toliko bitan da je crveno slovo
То не знам, али зашто би морало да буде, шта нам гарантује да раније није било неке (у средњовековној Србији их је било), и за шта је тај податак важан?i zašto nema sp crkve sa tim imenom?
ne znam da li je obavezno ali svaka crkva je posvećena velikom svecu, a oni su crvenim slovom obeleženi.То не знам, али зашто би морало да буде, шта нам гарантује да раније није било неке, и за шта је тај податак важан?
moš mislit crveno slovo što se na taj dan najbolje vidiZna ce se u taj dan videce se ko je ko.I zato se zove vidovdan.Nema tu da se lupa puno glava.
Ovi na slavi kod lazara uoci boja jes da su bili hriscani ali ko je znao cuo za svetog vitusa.Sigurno niko.
Допунио сам претходну објаву - у средњовековним српским земљама их је било. Неке су очуване, неке одавно порушене.ne znam da li je obavezno ali svaka crkva je posvećena velikom svecu, a oni su crvenim slovom obeleženi.
lazarica posvećena lazaru primera radi, znači ostaje vidovdan koji je crven a nema crkve posvećene svetom vitu. dok kod katolika ima. amos nije crveno slovo i takođe nema crkve posvećene njemu.
kalendar jasno pokazuje (amos, lazar, vidovdan). lazar ima crkvu, vid ili vit kako je pravilnije nema.
hrist naravno, bogorodica, sveti dimitrije, đorđe, mihajlo, ilija... svi imaju.
postavlja se logičko pitanje zašto jer crkva tvrdi da je to taj svetac i da ne dolazi u obzir da to ima veze sa predhrišćanskim božanstvom.
A u narodu običaji koji nisu vezani ni za Lazara, ni za Vitusa.moš mislit crveno slovo što se na taj dan najbolje vidi![]()
nisi naveo nikakve izvoreУ Захумљу је црква посвећена светом Виту постојала у Дријевима, средњовековном тргу на Неретви, који се налазио у саставу српске државе све до времена краља Стефана Дечанског. Та црква често се помиње у изворима из Дубровачког архива, почев од 1367. године, а поједини истраживачи је идентификују са истоименим храмом сачуваним у селу Виду код Метковића. Црква је дочекала последње деценије XIX века у рушевинама, али је била обновљена 1888/1889. године с посветом светом кнезу Лазару. Поново је, међутим, срушена у Другом светском рату, а 2001. године започети су радови на њеној поновној обнови,
http://www.arhiva.metkovic.hr/vid/default.asp?izb=svetivid.aspU prilog toj teoriji ide i činjenica da su štovanje sv. Vida u naše krajeve donijeli tek benediktinci u srednjem vijeku. Stoga je vjerojatno da je sadašnja crkva Sv. Vida sagrađena u XVI. st., nakon što je groblje izgubilo svoju ulogu.
Упс, додај молим те у објаву.nisi naveo nikakve izvore
a jel piše da te crkve pripadaju spc?Упс, додај молим те у објаву.
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-1361/2006-2007/0350-13610731035M.pdf
О власништву не пише ништа јер се тиме Марковић није бавио у овом раду, али скоро све те цркве су потпадале под јурисдикцију некадашње Српске архиепископије и Пећке патријаршије.a jel piše da te crkve pripadaju spc?
brate dao sam ti link (a koji nisi čitao) za crkvu svetog vida u selu vid kod metkovića da su benediktanci doneli štovanje svetog vida tj vitusa, a koja je sa tog sajta koji si dao.О власништву не пише ништа јер се тиме Марковић није бавио у овом раду, али скоро све те цркве су потпадале под јурисдикцију некадашње Српске архиепископије и Пећке патријаршије.
Па, познато ми је порекло култа светог Вида. Наравно да сам прочитао текст са линка који си окачио, зашто мислиш да нисам?brate dao sam ti link (a koji nisi čitao) za crkvu svetog vida u selu vid kod metkovića da su benediktanci doneli štovanje svetog vida tj vitusa, a koja je sa tog sajta koji si dao.
nađi spisak svih crkava spc i u srbiji i van nje, to ti je najsigurniji i najrelevantniji podatak.
kao primer dajem ti spisak svih manastira spc
https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Списак_манастира_Српске_православне_цркве
А, зашто би требало да је има?ubi se tražeći crkvu veoma poštovanog sveca u srba i ne mogu da nađem
Kosovski junaci ispadose gori od p. verovali u gatanje hahaU knjizi Kalendarski praznici i običaji u podavalskim selima
Milina Ivanović-Baršić, koja je izdata od Etnografskog instituta
SANU, piše ovako:
Vidovdan je po načinu praznovanja do skoro spadao u veoma
očuvane narodne praznike. Praznuje se 15/28 juna. U
hrišćanskom kalendaru ne postoji praznik sa ovim imenom,
što upućuje na to da je praznik poreklom iz vremena kada je
hrišćanstvo bilo nepoznato.
Pravoslavna crkva je uvrstila proslavljanje Vidovdana u svoj
kalendar tek krajem 19. veka. Ranije je ovaj praznik bio
posvećen proroku Amosu, a potom knjezu Lazaru.
Vidovdan je praznik koji je u prošlosti proslavljan u čast
boga Vida. (Na Kosovu je zabeležena obredna igra posvećena
bogu Vidu. Dragoslav Antonijević, Vidovdanka.) Praznik je
važio i kao dan proricanja i gatanja (obično uz pomoć trave
vidovčice).
U Gruži su na Vidovdan (obično pre sunca) išli u branje
trava. U Šumadiji se na Vidovdan prvo umivalo vodom u
kojoj je prenoćila trava vidovača. Verovalo se da je to dobro
zbog očiju. Takođe, iznošeni su odeća i meko pokućstvo
na sunce da se provetre, ali i da se zaštite od moljaca.
Citirala sam namerno nešto što nije priča sa jutuba, već knjigaKosovski junaci ispadose gori od p. verovali u gatanje haha
Šargić, između ostalog, tvrdi kako je Vaskrs ustvari praznik ovulacije kod žena, Goran Šarić kaže da je Hristos možda bio halucinogena biljka
Јер је Исус уништио све идоле на земљи... Зато Срби, дан пре Божића, на бадњакдан, пале свог идола коме су се клањали, тј дрво храста које је било главно божанство код Древних Срба... Паљењем свог бившег идола, Срби исказују свој раскид са паганштином, и почетак чистог веровања у Христа...Takoe!
Zato mi Srbi (i samo mi Srbi od svih hrišćana) na Badnje veče palimo hrastovu granu jer je Isus... ajde ti učeni nastavi
Ту комуњарску тј Титину САНУ која не зна за написане црквене књиге под датумом 15 јун треба сврстати у ред Езопових институција за полупрочитане интелектуалце који са црквом и православљем везе немају... Које су то незналице мили Боже, оне приучене и митоманске 🤭Citirala sam namerno nešto što nije priča sa jutuba, već knjiga
izdata od zvanične institucije. Pa ako ni to ne valja, onda ne znam
šta dalje pričati.
За тебе има наде, а за САНУ негаторе списа нема...
Црвено слово је због Лазара... Има много светитеља у једном дану, чим је велики и општезначајни светац за народе, црвено је слово...A cekaj jel taj sveti vitus svetitelj ili nije.Ako jeste trebalo bi da nje crvenko u kalender.Puno svetitelja imas koje ipravolisavna crkva priznaje a nema crkava u srbiji.
Aaa, pa tako reci, znači to nije podnošenje žrtve.Јер је Исус уништио све идоле на земљи... Зато Срби, дан пре Божића, на бадњакдан, пале свог идола коме су се клањали, тј дрво храста које је било главно божанство код Древних Срба... Паљењем свог бившег идола, Срби исказују свој раскид са паганштином, и почетак чистог веровања у Христа...
Ви знате само да митоманишете и бркате о религији и ништа више... Та ментална збрка је код вас пагана због моралне, зато вам се све духовно меша ко у каледископу, што више верглте умом, веће халуцинације доживљавате...Опет ми учитаваш нешто што никад нисам рекао.
Али ето ти си хришћанин, а ја нисам, па објасни ти мени зашто Видовдан, али не као овај будала и паралелама с Илијом и Мојсијем, него образложи и поткрепи доказима.
О култу Светог Илије знамо да је заменио култ бога Перуна код нас, а код других народа култове њихових богова који су повезивани с громом, па је зато назван громовником. О култу Свентовита код јужних Словена никакви подаци не постоје пре спомињања у научној литератури о старој вери полапских Словена. Код њих су на темељима старих светилишта овог бога подигнуте цркве посвећене Светом Виту. Био је њихов врховни бог као што је нама био Перун. Нема никаквог разлога да постоји култ Свентовита код нас.
Погрешно.Јер је Исус уништио све идоле на земљи... Зато Срби, дан пре Божића, на бадњакдан, пале свог идола коме су се клањали, тј дрво храста које је било главно божанство код Древних Срба... Паљењем свог бившег идола, Срби исказују свој раскид са паганштином, и почетак чистог веровања у Христа...
Ту комуњарску тј Титину САНУ која не зна за написане црквене књиге под датумом 15 јун треба сврстати у ред Езопових институција за полупрочитане интелектуалце који са црквом и православљем везе немају... Које су то незналице мили Боже, оне приучене и митоманске 🤭
Које то списе конкретно САНУ негира, можеш ли да их наведеш?За тебе има наде, а за САНУ негаторе списа нема...