Ivan Grozny
Zainteresovan član
- Poruka
- 347
Pa na tom tvom popisu se nitko nije nacionalno izjašnjavao, to je turski popis imena ljudi koji žive u zapadnoj BIH i dalmaciji. Najpoštenije bi bilo reći da po njemu u turskoj dalmaciji žive ljudi raznih imenapa nema hrvata u turskoj dalmaciji
Inače taj popis samo tjera vodu na moj mlin, on pokazuje imenima ono što nam genetika pokazuje krvlju - Nema genetske razlike između okupirane, turske dalmacije i neokupirane dalmacije.
Moguće je da su turci osvajanjem dalmacije svo hrvatsko stanovništvo pobili. Ne znam doduše zašto bi dalmacija bila ta iznimka, turci su osvoji cijeli balkan, ali od svih naroda jedino su odlučili pobiti sve hrvate u dalmaciji. Malo mi je to na knap.
Naravno ostaje ti problem
I) imena koja su skoro ista u turskom klisu kao i u mletačkom splitu, kao i u
II) problem genetike koja je ista na prostoru turske dalmacije i recimo Imotskog kao i otoka koji nikad nisu pali pod turke.
Pa odi na wikipediu i vidit ćeš da na coveru Judite piše "u versi harrvackih složena".daj više detalja o tom delu "judita" i objasni po čemu je to hrvatski.
- - - - - - - - - -
A kakve to veze ima, pa velik dio europe je tako naslijeđivao imena.čestim u današnjih hrvatima jer su imena njčešće davana po didovima nasledili.
Nemam pojma, možda nema ni jednog. To i dalje ne mijena činjenicu da nema genetske razlike između kliškog sandžaka i dalmatinskih gradova u kojima je bilo fratara.a koliko fratara i katoličkih popova ima u kliškom sandžaku?
(ps. uzim Acrobat XI ili noviji pa uradi tekst recognition u latinicu. biće lakše.)
Moguće je da su hrvati bili nosioci neke druge haplogrupe različite od I2a1.nisu ni onda hrvati bili nosioci I2a1 nego vlasi
Problem sa tom teorijom sam već naveo više puta i neću se ponavljati.
Jednostavno, potrebna bi bila neka masovna katastrofa koja bi te sve hrvate DAI-ovskih župa naprosto poništila, a za tako nešto ipak nema povijesnih izvora.
U moderno vrijeme, dakle narodni preporod i 19.stoljeće, postoje procesi kroatizacije i tu doista razni drugi etnici se izjašnjavaju hrvatima. Ali sad već pričamo o 19 .st i to je više fenomen Zagreba.plemstvo u hrvatskoj je, po svemu sudeći bilo etnički nehomogeno. bilo je tu i madjara, i slovena i nemaca. osim toga, nije imalo istu strukturu u ranom srednjem veku kao kasnije.
To bi bilo idealno, ali zbog velikih tehničkih problema analiziranja leševa starih par stoljeća misilm da ništa od toga u skorije vrijeme.genetski, o hrvatskom plemstvu možemo pričati tek kad nadjemo potomke ili se analiziraju posmrtni ostaci hrvatskih kraljeva i banova.
Ipak i ono što imamo od genetskih istraživanja na prostoru hrvatske je sasvim ok i već nam sada puno pomaže.
Poslednja izmena: