Poreklo gusala

Уљез?
Гусле су комплементарне са начином певања Западног Балкана што је можда и главни разлог зашто су се запатиле.
Древни Западни Балкан је при певању завијао као вукови, ојкање, ганга, певање из вика, албанско завијање (не знам како се зове).

Da uljez....gusle nijesu kompatibilne sa narodnim pjesmama Srbije, niti Bosnom niti Krajinom ili Dalmacijom...tonalitet je potpuno drugaciji.

Ganga je iz alb. Kengë ("Pjesma") i opet pozajmnica iz albanskog folklora. (I opet uljez, koji ne poklapa ni sa jednom tradicijom tom dijelu balkana)

Ovu gangu mozes lagano staviti na matricu ove albanske narodne pjesme i bice u potpuno harmoniji, o tome ti pricam.

Ganga kao i Gusle muzicki ne poklapaju sa ostatkom muzike HR/BiH/Srb jer izvorno pripadaju albanskoj muzickoj tradiciji i melosu.

Sloveni, pa i juzni Sloveni uglavnom, pjevaju primarno u molu (srecniji, visiji tonovi) dok albanci monotono pjevaju u duru (tuzniji, nizi tonovi i tonalitet, bez jasne harmonije)

@Q. in perpetuum hibernum

Sloveni, pa i juzni Sloveni uglavnom, pjevaju primarno u duru (srecniji, visiji tonovi) dok albanci monotono pjevaju u molu (tuzniji, nizi tonovi i tonalitet, bez jasne harmonije)

Isto je bitno istaci da Albanska muzika (kao i Gusle i Ganga) je u mikrotonalitetu, dakle pripada tonalitetu sa antickom grckom muzikom, kao i Turska, Arapska i Indijska muzika, odnosno ne pripada zapadno-evropskoj muzickoj tradiciji. (Koja je u Duru).

https://en.wikipedia.org/wiki/Microtone_(music)#:~:text=Microtonal or microtonality is the,twelve equal intervals per octave.

Ovu gangu mozes lagano staviti na matricu ove albanske narodne pjesme i bice u potpuno harmoniji, o tome ti pricam.

Ganga kao i Gusle muzicki ne poklapaju sa ostatkom muzike HR/BiH/Srb jer izvorno pripadaju albanskoj muzickoj tradiciji i melosu.

Sloveni, pa i juzni Sloveni uglavnom, pjevaju primarno u molu (srecniji, visiji tonovi) dok albanci monotono pjevaju u duru (tuzniji, nizi tonovi i tonalitet, bez jasne harmonije)

@Q. in perpetuum hibernum
Погрешно закључујеш.
На исти начин, са идентичним аргументом, може се погрешно закључити да су Хрвати и Албанци преузели матрицу безвезног певања од Срба.
Ја бих се држао чињенице да је заједничко, да је древно и да је ограничено планинским делом западног Балкана.

Погрешно закључујеш.
На исти начин, са идентичним аргументом, може се погрешно закључити да су Хрвати и Албанци преузели матрицу безвезног певања од Срба.
Ја бих се држао чињенице да је заједничко, да је древно и да је ограничено планинским делом западног Балкана.

Sta ti je "bez vezno pjevanje"?

Srpske narodne pjesme = u duru
Hrvatske narodne pjesme = u duru

Albanske narodne pjesme = u mikrotonalitetu (kao i gusle ganga itd)

Dakle gusle/ganga poticu iz albanske muzicke tradicije jer bukvalno svaka im pjesma zvuci kao gusle/ganga.

Dok obicna srpska ili hrvatska pjesma potpuno drugacija, veselija, zapadnija zvuci. Razumijes li?

ovo je meni tipicni miks albanskog i crnogorskog pjevanja ciji tekst vecina ljudi iz hrvatske i srbije ne moze ni da pohvata. Cak mi je blize albanskom glasu jer mi je muzika vise vertikalno nego po sirini te nema onaj svecarskiji ton i katarzicnost koji CG pjevanje izaziva kod slusaoca. Kod Albanaca se vidi dramaticnost i tenzija koju pravoslavno prastanje nije prevelo u tu odmjerenost CG stila.

Dakle gusle/ganga poticu iz albanske muzicke tradicije jer bukvalno svaka im pjesma zvuci kao gusle/ganga.

Dok obicna srpska ili hrvatska pjesma potpuno drugacija, veselija, zapadnija zvuci. Razumijes li?
Безвезно певање је управо то завијање гусала и драње певача у покушају да надјача брујање осталих безвезних певача - гангача.
Не разумем.
Моји су Динарци Срби и безвезно певање и гуслање им је било базично, а не споредно.
Нису знали за боље.
А до најближих Албанаца ни АТАКАМС није могао да добаци.

Безвезно певање је управо то завијање гусала и драње певача у покушају да надјача брујање осталих безвезних певача - гангача.
Не разумем.
Моји су Динарци Срби и безвезно певање и гуслање им је било базично, а не споредно.
Нису знали за боље.

Pa slusaj bilo koju narodnu pjesmu iz tvog kraja i nece tako zvucati. To "dranje" i "zavijanje" kako to nazivas je arhaicno pjevanje koje pripada siroj albanskoj muzickoj tradiciji, i preuzeto od malobrojnih albanaca i ilira koje ste vi Sloveni zatekli. I ostalo kao neki opskurni dio folklora.

ovo je meni tipicni miks albanskog i crnogorskog pjevanja ciji tekst vecina ljudi iz hrvatske i srbije ne moze ni da pohvata. Cak mi je blize albanskom glasu jer mi je muzika vise vertikalno nego po sirini te nema onaj svecarskiji ton i katarzicnost koji CG pjevanje izaziva kod slusaoca. Kod Albanaca se vidi dramaticnost i tenzija koju pravoslavno prastanje nije prevelo u tu odmjerenost CG stila.

Bas tako....to je muzika koja je dosla preko albanske tradicije....

Sad to sto Srbi redovno negiraju da postoji ikakav albanski uticaj na bilo sta na Balkanu to je njihov problem i kompleks...

Не разумем.
Нису знали за боље.
Da te pitam? Koliko ljudi iz Subotice je u stanju da razumije tekst tih pjesama koje si postavio? Ne mnogo jer se pjeva na nasem jeziku neprirodan nacin .To su Crnogorci rijesili jer su nekako to vijanje i pauze sveli na mjeru. Ja pretpostavljam jer dugo pjevaju na taj nacin. Medjutim dovoljno je da odes u krajeve CG dje muslimani pjevaju. Odmah se javlja ta teskoca da razumijes pjesmu ako nijesi aktivni ucesnik tj poznavalac . Evo primjer iz mog kraja
O cemu ovi ljudi pjevaju?

Poslednja izmena:
Bas tako....to je muzika koja je dosla preko albanske tradicije....
dobro otislo se mnogo daleko od teme a posebno se izgubila poenta da je to sve kulturna bastina svih nas . A boze moj sad ako je dosla putem albanaca mozda i vlaha, boze moj jer nekw druge stvari su donijeli sloveni, osmanlije, talijani. Sustina je da smo to danas mi i da ne bi trebalo da se ima kompleksa akp smo usvojili nesto od drugog koji je nas komsija. Zasto da ne uostalom

dobro otislo se mnogo daleko od teme a posebno se izgubila poenta da je to sve kulturna bastina svih nas . A boze moj sad ako je dosla putem albanaca mozda i vlaha, boze moj jer nekw druge stvari su donijeli sloveni, osmanlije, talijani. Sustina je da smo to danas mi i da ne bi trebalo da se ima kompleksa akp smo usvojili nesto od drugog koji je nas komsija. Zasto da ne uostalom

Naravno ali priznati da je od koga je, je dio zblizivanja sa komsijama.

Srbi imaju sarme i rakiju, i jedno i drugo priznaju su od Turaka, zasto ne bi mogli da priznaju da su Gusle dobili od Albanaca? To je sve lijepo i dio balkanske bastine i treba gajiti medjusobnu povezanost

Naravno ali priznati da je od koga je, je dio zblizivanja sa komsijama.

Srbi imaju sarme i rakiju, i jedno i drugo priznaju su od Turaka, zasto ne bi mogli da priznaju da su Gusle dobili od Albanaca? To je sve lijepo i dio balkanske bastine i treba gajiti medjusobnu povezanost
Nazalost gusle bi trebalo da su instrument naracije koji se cuje tamo do one druge planine i time vezuju ljude. E gusle snesene sa planine i u rukama covjeka koji nije cuvao ovce su postale sredstvo za sirenje nacionalisticke propagande i mobilizaciju pa je sad tesko reci gusle su usvojene preko neprijatelja . E kad se bude porazip zamisljeni protivnik tj albanci onda ce se priznati. E do tada se zadovolji priznanjem da je sarma od Turaka.
Mada je mozda gore od tog odbijanjanporijekla samo odbacivanje gusala od strane muslimana. E moj balkane.

Pa slusaj bilo koju narodnu pjesmu iz tvog kraja i nece tako zvucati. To "dranje" i "zavijanje" kako to nazivas je arhaicno pjevanje koje pripada siroj albanskoj muzickoj tradiciji, i preuzeto od malobrojnih albanaca i ilira koje ste vi Sloveni zatekli. I ostalo kao neki opskurni dio folklora.
Гуслање и гангање је био традиционални музички мејн стрим по забитима западног Балкана и свакако није преузет од Албанаца, као што ни Албанци нису преузели овај музички израз од Словена. У питању је заједничко античко наслеђе.

Рецимо да су твоја одређења тачна, не можеш их неосновано пројектовати о прошлост.

Гуслање и гангање је био традиционални музички мејн стрим по забитима западног Балкана и свакако није преузет од Албанаца, као што ни Албанци нису преузели овај музички израз од Словена. У питању је заједничко античко наслеђе.

Pa nije tako....veoma je vjerovatno da gusle cak nijesu postojale u antickom dobu Balkana vec dosle tek u 9-10 v. preko arapske italije u Drač pa kod Albanaca tamosnjih.

Sto se Gange tice, etimologija naziva je iz albanskog jezika - ganga - alb. kengë ("Pjesma")

Back