ПОРАЗ КОЈИ ЈЕ ЗАПАДУ НАЈТЕЖЕ ПАО: Како је Путин Русију излечио од “холандске болести

To je tačno. Nastao bi ekonomski smak sveta. Svi bi smo osetili takav krah. I naravo da se kojim slučajem dogodi takav krah, oporavak od ekonomskog smaka sveta mogu očekivati samo oni koji imaju sosptvenu idnustrisjku proizvodnju, energetsku nezavisnost i proizvodnju hrane. Pa tek onda dolaze oni sa resursima kao što su Rusi ili neki drugi. Kinezi bi iz takvog kraha isplivali kao suverene industriska svetska sila koju bi tepki bilo nadmašiti ko zna koliko godina, decenija. Rusi bi svoje resurse prodavala Kinezima i na taj način bi osptali. Nemačka ima industriju ali nema resurse.

Tako da bi azija isplivala kao novi svetski lider i to sa veoma ozbiljnom perspektivom na duže staze. A koja bi to nova valuta bila kao sredstvo plaćanja ili koji bi to novi način plaćanja nastao, pa to bi bilo onako kako Kinezi kažu :D

Ovo što sam napisao upšte nisam napisao napamet i bezvze. Time se bave svi svetski znamenitiji likovi tražeći dobar izlaz, jer svet ide ka tom pravcu. Sve ozbiljne zemlje pripremaju se za takav scenario. Kriptovalute su jedan od pokušaja da se premosti ekonomski smak sveta, medjutim tu igru su preuzeli Rusi, rusi kažu, blok čejn je naš. I odmah su kriptovalute zabeležile padove, Šta je danas sa kriptovalutama to ima ovde stručnijih od mene da kažu, dosta njih majnuje. Za ove na berzi kriptovalute su pogodne za manipulaciju kapitalom i hartijama od vrednosti. Verovatno zato još uvek i osptaju. A i kao ne daj Bože alternativa :)

Кинези имају индустријску производњу, то је јасно али морају да увозе храну, не много али више од Американаца нпр. и не би их уопште назвао енергетски независним јер су највећи увозник нафте и гаса и разлика између домаће производње и потражње им је све већа из године у годину.
.
Та теорија има једну ману. За тебе САД и Канада не постоје. Они неким чудом нестају из једначине. Као да те земље, а намерно их узимам као једно, немају становништво, територију, природна богатсва, плодну земљу, предузетничку традицију, фабрике, добре школе, итд. Немају тај ниво индустријске производње као Кинези али могу да хране своје становништво и енергетски су скоро па независни и све мање енергената увозе. У суседству имају Латиснку Америку од које могу да увозе све што им недостаје, као што ће Кина увозити из Русије. Тако да за Америку ја не бринем много, у тој ситуацији би највећи проблем био у Европи која на жалост није успела да се уједини у довољној мери.

"Европа" је доста небулозан појам. Најмоћније земље Европе увозе баш све што им треба без икаквих проблема. Њихови снабдевачи су... сви.

Ако се гледа на некакве неоколонијалне структуре као гаранцију... не знам чега, ту су посебно истакнути Французи, који негују врло блиске односе са многим земљама Африке, интервенишу где год затреба, и добијају преференцијалне цене за све своје потребе уранијума, рецимо.

Врло је тешко бацити поглед на Французе или Енглезе или Немце и рећи "па ето, нису се снашли."

"Европа" је доста небулозан појам. Најмоћније земље Европе увозе баш све што им треба без икаквих проблема. Њихови снабдевачи су... сви.

Ако се гледа на некакве неоколонијалне структуре као гаранцију... не знам чега, ту су посебно истакнути Французи, који негују врло блиске односе са многим земљама Африке, интервенишу где год затреба, и добијају преференцијалне цене за све своје потребе уранијума, рецимо.

Врло је тешко бацити поглед на Французе или Енглезе или Немце и рећи "па ето, нису се снашли."

Мој највећи страх је да ће се Европљани опет хватати за гуше. Ови националисти што долазе на власт и што су сада као много солидарни и уједињени противу Брисела, сутра могу да се раздруже и отворе стара питања.

То су посла за младе нације. Државе у којима је просек четрдесетак година немају ни ентузијазам ни импулсивност ни енергију за озбиљне ратове без преке потребе.

Рата без сумње може опет бити у мрачним буџацима Европе, као деведесетих, али сукоби великих европских нација нису нешто што ја видим у данашњем свету.

evropa je imala pirgave koji su podmetnuti kao kukavičje jaje . Svaki ali apsolutno svaki put su išli protiv interesa evrope u saradnji sa amerikom .
Dan kada su izglasali izlazak , evropa može komotno da proslavlja kao svoj rođendan .

Mene da pitaju ja bih potopio i onaj tunel i porušio glavne luke , a celu obalu minirao , pa neka se ebu o svom trošku :mrgreen:

evropa je imala pirgave koji su podmetnuti kao kukavičje jaje . Svaki ali apsolutno svaki put su išli protiv interesa evrope u saradnji sa amerikom .
Dan kada su izglasali izlazak , evropa može komotno da proslavlja kao svoj rođendan .

Mene da pitaju ja bih potopio i onaj tunel i porušio glavne luke , a celu obalu minirao , pa neka se ebu o svom trošku :mrgreen:

То што је за тебе интерес Европе није ни за кога на Западу, осим за некакве неонацисте и екстремне левичаре.

И срећом, тебе не питају, тако да можеш да потопиш само купус.

Мој највећи страх је да ће се Европљани опет хватати за гуше. Ови националисти што долазе на власт и што су сада као много солидарни и уједињени противу Брисела, сутра могу да се раздруже и отворе стара питања.

pa oni samo traže da se kaže kako je francuz francuz a italijan italijan , mama da je mama a ne roditelj i tata da je tata a ne roditelj br 2........šta ima loše u tome .

Osim toga , cela evropa je uređena kao SSSR , komesari koje niko nije birao , odluke za koje se ne zna ko je doneo i slično ......SSSR je propao , propašće i svi slični sistemi .

То што је за тебе интерес Европе није ни за кога на Западу, осим за некакве неонацисте и екстремне левичаре.

И срећом, тебе не питају, тако да можеш да потопиш само купус.

nemoj da se plašiš , pirgavi neće nikome nedostajati u evropi , šta više , evropa će početi da diše punim plućima .

Naravno , mora da se prvo reformiše , jer vreme ružnjikave pirgave komesarke koju niko nije video pre i niko nije za nju pre toga čuo su prošla .

Poslednja izmena:
Da, Soros. I to ti je poglavnik porucio preko informera.

Logika kojom raspolazes je smesna. Tebi su sankcije sansa za razvoj privrede i dobro dodju... A meni prebacujes nesto.

Hoces dokaz, uzmi pogledaj grafikon najprostiji kako se kretala ruska ekonomija pre, a kako posle sankcija. Objavila Rusija, zamisli. Koliko je rublja vredna, a koliko je bila?

Privreda ce opstati naravno, dokle god ima naroda koji je spreman da gladuje i odrice se svog zivota, zarad ruske bajke. I to ce se zavrsiti isto kao sto se kod svih zavrsilo. No, njihov izbor.

Ja nemam poglavnika.
U tome je razlika izmedju nas - ljudi koji razmišljaju svojom glavom i vas - Soroševih i NATO botova, koji pišu jedne te iste mantre, koje vam serviraju unapred pripremljene.

I da - sankcije jesu, u jednom pogledu, koristile Rusiji.
Trgnule su je iz letargije zaradjivanja novca isključivo na prodaji sirovina koje vade iz zemlje.
Sada su počele da se razvijaju zapostavljene grane privrede, pre svega poljoprivreda, ali se veliki proboj pravi i u visokoj tehnologiji.
Naravno da sankcije utiču i naravno da je taj uticaj negativan - ali samo za onog ko je previše orijentisan na saradnju sa zapadom.
Na duži rok - od sankcija prema Rusiji, sve više će štetu imati sam taj zapad (o tome - njihovim gubicima, se ne govori).

- - - - - - - - - -

Да, то обично говоре они који немају богатсво.

Ne - bogatstvo ističu oni koji nemaju pameti.
Svak se hvali onim što ima.

nemoj da se plašiš , pirgavi neće nikome nedostajati u evropi , šta više , evropa će početi da diše punim plućima .

Naravno , mora da se prvo reformiše , jer vreme ružnjikave pirgave komesarke koju niko nije video pre i niko nije za nju pre toga čuo su prošla .

Бриселској бирократији сигурно неће недостајати острвски контраши. То је тачно.

- - - - - - - - - -

Бил Гејтс рецимо, јако глуп човек, јако глуп. Да је паметан пио би ракију из казана са Радашином у Петловцу.

Али да би долар био замењен мора да постоји валута конкурент. Која је то валута, јуан? Њега девалвирају чешће него што Ши мења чарапе. Непоуздана је валута. Рубља такође. Заменити долар било би као да хоћеш да замениш енглески као глобалони језик неким другим.

Pametne države devalviraju svoju valutu - jer se tako više isplati izvoz od uvoza.
Samo budale drže zacementirani, neobjektivan kurs (poput naših izdajnika na vlasti), koji odgovara isključivo uvoznicima (a i onima, koji im uzimaju novac za uvozne dozvole).

- - - - - - - - - -

О чему се овде ради :think: ако може превод :)

Эльвира Набиуллина глава Центробанка России отметила, что в 2019 году Россию может ждать резкое ухудшение финансовой ситуации. В частности, стоимость нефти может снизиться до 35 долларов за баррель, а санкции против РФ могут ужесточиться, что приведет к оттоку капитала из страны. При таком сценарии экономику России ожидает рецессия и "кратковременный всплеск инфляции до двузначных значений", а также необходимость ужесточения кредитно-денежной политики.

Также сообщалось, что из России стремительно "уплывает" капитал. Как отметили в Центробанке РФ, такая ситуация обусловлена "примерно в равной пропорции операциями банков по погашению внешних обязательств и прочих секторов по приобретению финансовых активов за рубежом".

Kaže da mogu Ruse da povuku za *****, svojim sankcijama.
Suština priče.

- - - - - - - - - -

Da, kurur rekao. Daj boze da jednog dana posetite Rusiju, pa da vidite da bez dolara tamo nista ne funkcionise, i da ce za dolar oci da vam izvade. Rublja je smesna valuta. Mogu oni da pricaju kako su izbacili dolar, ali dolar nije izbacio njih. Oni su zavisniji od dolara, nego sve evropske drzave. Sve ostalo je busanje u prsa, i medijski spin, koji su, mora se priznati, Rusi usavrsili na istom nivou kao i zapad.

Kakve veze ima strana valuta koju drže pripadnici nekog naroda - sa obračunskom valutom u trgovini medju državama?
Sve se obračunava u dolarima, a u Srbiji dolar niko ne drži.
Potpuno obrnuta situacija.

Кинези имају индустријску производњу, то је јасно али морају да увозе храну, не много али више од Американаца нпр. и не би их уопште назвао енергетски независним јер су највећи увозник нафте и гаса и разлика између домаће производње и потражње им је све већа из године у годину.
.
Та теорија има једну ману. За тебе САД и Канада не постоје. Они неким чудом нестају из једначине. Као да те земље, а намерно их узимам као једно, немају становништво, територију, природна богатсва, плодну земљу, предузетничку традицију, фабрике, добре школе, итд. Немају тај ниво индустријске производње као Кинези али могу да хране своје становништво и енергетски су скоро па независни и све мање енергената увозе. У суседству имају Латиснку Америку од које могу да увозе све што им недостаје, као што ће Кина увозити из Русије. Тако да за Америку ја не бринем много, у тој ситуацији би највећи проблем био у Европи која на жалост није успела да се уједини у довољној мери.
Daaa, Kina je veliki uvoznik, svi se otimaju da prodaju nešto Kini. Zato Kinezi razvijaju trgovinu, kineski put svile znači razvijanje trgovine.

Nisam mislio da će SAD i Kanada da postanu kao Srbija recimo. Daleko od toga. Ali već sada je realnost da je Azija preuzela privredno, ekonomsko i trgovinsko vodjstvo. Centar sveta je sada u Aziji. To je bitna promena posle dosta godina, vekova.

Pitanje je na koji će način SAD odreagovati na ove promene. SAD sa NATO-om, ima ogromnu vojsku, nikada do sada nije postojala toliko ogromna vojska, koja je u stanju da ratuje dva svetska rata da postoje dve planete zemlje.

Po meni bolja je Trampova strategija sa početka njegovog mandata. Da oni ostanu u vrhu, ne moraju biti prvi ali da i dalje funkcionišu dobro. Mogu da i upotrebe vojnu silu- A to ne mora da znači da bi tolika vojska donela krajnji rezultat koji bi želeli. David je već ko zna koliko puta u istoriji pobedio Golijata. Zato Rusi na svakih par meseci izbacuju neko vojno čudo.

Amerikanci se plaše da izgube Evropu, jer ako odu iz evrope, ruski resursi će brzo ovladati Evropom i interes Evropljana će postati da se oslanjaju na Rusiju, samo zbog resursa. To imamo i sada sa severnim tokom 2. A gde je čelik za auto industriju, gde je drvo kao resurs. Sve to imaju u Rusiji.

Ne znam kakav će rasplet biti, mogu samo da nagadjam. Ali je činjenica da je Azija, mislim celokupna Azija, Rusija, Kina i ostale Azijske zemlje u ekonomksom, privrednom i po svim ostlaim parametrima, ubedljivo na prvom mestu, premašili su SAD i Evropu.

Za razliku od levičara libtarda - koji su svi složni.
Pod komandom jednog te istog gazde.
A gazda se odvoji, jbg - ne bi da potone sa svojim potrčcima.

- - - - - - - - - -

Бил Гејтс рецимо, јако глуп човек, јако глуп. Да је паметан пио би ракију из казана са Радашином у Петловцу.

Bil Gejts je jedan od onih - ko je pripadnošću odredjenim organizacijama sebi obezbedio bogatstvo.
Ne znam da se tamo obogatio bilo ko - koga oni ne kontrolišu.
Povremeno mu obore cene akcija - čisto da mu pokažu ko je gazda.
Nema tu pamet nikakvu ulogu.

- - - - - - - - - -

Pitanje je na koji će način SAD odreagovati na ove promene. SAD sa NATO-om, ima ogromnu vojsku, nikada do sada nije postojala toliko ogromna vojska, koja je u stanju da ratuje dva svetska rata da postoje dve planete zemlje.
.

Neće biti da je baš tako.
Jesu moćna sila, ali samo ako se računa nekonvencionalno naoružanje.
Ako isključimo atomski rat, onda ima poprilično država koje ne mogu vojno da dobiju.

Za razliku od levičara libtarda - koji su svi složni.
Pod komandom jednog te istog gazde.
A gazda se odvoji, jbg - ne bi da potone sa svojim potrčcima.

- - - - - - - - - -

Bil Gejts je jedan od onih - ko je pripadnošću odredjenim organizacijama sebi obezbedio bogatstvo.
Ne znam da se tamo obogatio bilo ko - koga oni ne kontrolišu.
Povremeno mu obore cene akcija - čisto da mu pokažu ko je gazda.
Nema tu pamet nikakvu ulogu.

- - - - - - - - - -

Neće biti da je baš tako.
Jesu moćna sila, ali samo ako se računa nekonvencionalno naoružanje.
Ako isključimo atomski rat, onda ima poprilično država koje ne mogu vojno da dobiju.

Kada je u pitanju vojna taktika, tu je sve moguče. Eto kako su prošli u Vijtnamu. Medjutim, količina oružja koju poseduju kao i resursi koje poseduju su neshvatljivo ogromni. Ako stave nekog Vulina da vodi takvu vojsku onda im džaba sve to :D

Kada je u pitanju vojna taktika, tu je sve moguče. Eto kako su prošli u Vijtnamu. Medjutim, količina oružja koju poseduju kao i resursi koje poseduju su neshvatljivo ogromni. Ako stave nekog Vulina da vodi takvu vojsku onda im džaba sve to :D

Jeste, ali ne znam da li si čuo za jednu narodnu:
"Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka":
A nešto mi one njihove plaćeničke plačipi**e ne liče na ovu zadnju reč u prethodnoj rečenici?

Jeste, ali ne znam da li si čuo za jednu narodnu:
"Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka":
A nešto mi one njihove plaćeničke plačipi**e ne liče na ovu zadnju reč u prethodnoj rečenici?

Неко би онда питао "а како то да су Срби онда изгубили све ратове у задњих седамдесет година".

Али ја нећу, да не будем груб.

Неко би онда питао "а како то да су Срби онда изгубили све ратове у задњих седамдесет година".

Али ја нећу, да не будем груб.

Podseti me na jedan od nijih?

Ja nemam poglavnika.
U tome je razlika izmedju nas - ljudi koji razmišljaju svojom glavom i vas - Soroševih i NATO botova, koji pišu jedne te iste mantre, koje vam serviraju unapred pripremljene.

I da - sankcije jesu, u jednom pogledu, koristile Rusiji.
Trgnule su je iz letargije zaradjivanja novca isključivo na prodaji sirovina koje vade iz zemlje.
Sada su počele da se razvijaju zapostavljene grane privrede, pre svega poljoprivreda, ali se veliki proboj pravi i u visokoj tehnologiji.
Naravno da sankcije utiču i naravno da je taj uticaj negativan - ali samo za onog ko je previše orijentisan na saradnju sa zapadom.
Na duži rok - od sankcija prema Rusiji, sve više će štetu imati sam taj zapad (o tome - njihovim gubicima, se ne govori).

- - - - - - - - - -

Sveto, da si video malo sveta od ta 4 zida u kojima zivis u obmani samog sebe, video bi i sam kako svet funkcionise. Sa jedne strane tvrdis da ''bogatstvo isticu oni koji nemaju pameti'' a sa druge strane hvalis Putina, koji se razmece svim i svacim, i nista nije bolji od bilo kog diktatora koj je vladao Rusijom, ili bilo kojom drzavom. U Rusiji je trgnulo unapred jedino sirimastvo i kriminal, i za par procenata se povecao broj pojedinaca koji imaju koristi od sankcija. To sto pises, da su sankcije koristile drzavi u nekom pogledu je kao kada bi rekao da je coveku koji nema sta da jede smanjen holesterol u krvi, i da je to sansa za dobro zdravlje, dok se na zapadu guse i crkavaju od zasicenih masti (bogatstva). Steta koju druge drzave trpe ce uvek biti manja od ruske stete. Da je obrnuto, odavno bi Rusi zavrnuli ventile za gas, a Evropa molila za milost. Ti moras da shvatis, da je taj dzin od zemlje na ekonomskom planu slabiji od Italije, ili tu negde. Ono sto je prednost te zemlje je ostatk sovjetskog naoruzanja (nuklearnog) i prirodna bogatstva, koja su ujedno i mamac za sve ostale zemlje. Dugorocno, i izloacijom od sveta, Rusija ce biti Severna Koreja. Nece ih niko dirati, ali ce crkavati od gladi, dok se elita baskari svuda po svetu.

Ako to ne umes da shvatis, dzaba je sve. Mehanizam odbrane ti je tipican Sloba, Seselj, AV &co. Kad je tesko, Soros. (Dobro nisi rekao Djilas) :D

Kakve veze ima strana valuta koju drže pripadnici nekog naroda - sa obračunskom valutom u trgovini medju državama?
Sve se obračunava u dolarima, a u Srbiji dolar niko ne drži.
Potpuno obrnuta situacija.

Poenta je price, da ne mozes da izuzmes Dolar kao valutu preko noci, i da kazes, kao Zika u Zikinoj Dinastiji ''Ja vise ne pijem''. U Srbiji mnogi ne drze dolar, tacno je, ja ga na primer imam na svom racunu kao pandan evru kod stednje, ukoliko dodje do nekih eskalacija na berzi, da ne dodje do gubitaka. Ali u Rusiji se sve obracunava u dolaru, kao kod nas u evrima. I radije ce ti svako uzeti dolar nego evro. Priznajem, da u skorije vreme, evro jeste zastupljeniji i kurs je bolji nego ranije kada ga tamo menjas, odnosno pazaris. To je moje iskustvo od pre 4 meseca. ali dolar je i dalje br.1. Svrha komentara je bila, kako narod zivi. Japan je duzan prko 180 BDP-a pa nema frke sa frkom, ako kapiras. Tu postoje druge igre i kalkulacije. Sustina je da se u Japanu zivi super, a u Rusiji lose. A kako drzava obracunava, i u kojoj valuti, i nije neka briga za narod.

Sveto, da si video malo sveta od ta 4 zida u kojima zivis u obmani samog sebe, video bi i sam kako svet funkcionise. Sa jedne strane tvrdis da ''bogatstvo isticu oni koji nemaju pameti'' a sa druge strane hvalis Putina, koji se razmece svim i svacim, i nista nije bolji od bilo kog diktatora koj je vladao Rusijom, ili bilo kojom drzavom. U Rusiji je trgnulo unapred jedino sirimastvo i kriminal, i za par procenata se povecao broj pojedinaca koji imaju koristi od sankcija. To sto pises, da su sankcije koristile drzavi u nekom pogledu je kao kada bi rekao da je coveku koji nema sta da jede smanjen holesterol u krvi, i da je to sansa za dobro zdravlje, dok se na zapadu guse i crkavaju od zasicenih masti (bogatstva). Steta koju druge drzave trpe ce uvek biti manja od ruske stete. Da je obrnuto, odavno bi Rusi zavrnuli ventile za gas, a Evropa molila za milost. Ti moras da shvatis, da je taj dzin od zemlje na ekonomskom planu slabiji od Italije, ili tu negde. Ono sto je prednost te zemlje je ostatk sovjetskog naoruzanja (nuklearnog) i prirodna bogatstva, koja su ujedno i mamac za sve ostale zemlje. Dugorocno, i izloacijom od sveta, Rusija ce biti Severna Koreja. Nece ih niko dirati, ali ce crkavati od gladi, dok se elita baskari svuda po svetu.

Ako to ne umes da shvatis, dzaba je sve. Mehanizam odbrane ti je tipican Sloba, Seselj, AV &co. Kad je tesko, Soros. (Dobro nisi rekao Djilas) :D

Ma da, ti si stručnjak za Rusiju, jer živiš u njoj već...koliko godina?
Ili ti silno "znanje" dolazi iz zapadnjačkih medija?

Niti sam napisao da je Rusija jedva dočekala sankcije, niti da one nemaju nikavog uticaja na njenu privredu.
Kao ni razlog za čuvenu kontramantru "da zapad neće propasti".
Samo činjenice - da je Rusija od uvoznika pšenice, postala izvoznik iste, kao i mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda.
I da Rusi neće crkavati od gladi (ne znam ni odakle takve gluposti o gladovanju).

Nešto se ne sećam da se Putin hvalio nekim bogatstvom?
Podseti me na to.
A to što je Ruski BDP na nivou nekih manjih država - pa bio je i Kineski BDP manji od BDP-a Tajvana - a pogledaj kakva je situacija danas.
Stvari se menjaju, kada imaš ljude koji su sposobni da ih menjaju.
Upravo to i jeste razlog za sankcije Rusiji.
Kao što je i razvoj Carske Rusije, države sa ogromnim resursima - doveo do izazivanja I svetskog rata i Komunističke revolucije u pozadini fronta, u Rusiji.
To da zapad ne želi jaku Rusiju, kojom vladaju Rusi - jasno je i debilu.
A možeš milsiti tek - koliko je jasno iole pametnijim ljudima.
I sve im je teže prodati zapadnjačko sviranje q***u o propadanju Rusije, o Putinu mafijašu (a kod njih se najbogatiji ljudi obogatili nošenjem džakova: Rotšildi, Rokfeleri, Britanska kraljevska kuća,... kako oni dodjeoše do silnog bogatstva? Umeš li to da objasniš, ti - koji si takav svetski čovek?).

I kakve veze ima Djilas - lokalna profuknjača iz klasične Masonko-Udbaško-Komunjarske bande, sa Crkotinom koja deluje globalno i izaziva krvoproliće u brojnim zemljama širom sveta?
I koji samo u Srbiji ima 162 bande, koje 24 sata dnevno kuckaju po tastaturi i guraju izlizane mantre NWO?

Poenta je price, da ne mozes da izuzmes Dolar kao valutu preko noci, i da kazes, kao Zika u Zikinoj Dinastiji ''Ja vise ne pijem''. U Srbiji mnogi ne drze dolar, tacno je, ja ga na primer imam na svom racunu kao pandan evru kod stednje, ukoliko dodje do nekih eskalacija na berzi, da ne dodje do gubitaka. Ali u Rusiji se sve obracunava u dolaru, kao kod nas u evrima. I radije ce ti svako uzeti dolar nego evro. Priznajem, da u skorije vreme, evro jeste zastupljeniji i kurs je bolji nego ranije kada ga tamo menjas, odnosno pazaris. To je moje iskustvo od pre 4 meseca. ali dolar je i dalje br.1. Svrha komentara je bila, kako narod zivi. Japan je duzan prko 180 BDP-a pa nema frke sa frkom, ako kapiras. Tu postoje druge igre i kalkulacije. Sustina je da se u Japanu zivi super, a u Rusiji lose. A kako drzava obracunava, i u kojoj valuti, i nije neka briga za narod.

Opet pitam - šta ako se u Rusiji sve obračunava u dolaru?
Kakve to veze ima sa medjusobnom trgovinom Rusije i nekih drugih zemalja, ukoliko odluče da razmenu obračunavaju na drugi način?

Otkuda ti ideja da se u Rusiji živi loše, a u Japanu dobro?
Šta ako sutra dodje do propasti svetskih berzi (a doći će, jer je takav plan)?
Ko će biti u boljoj poziciji - Japan ili Rusija?
Pogledaj koliki je dug Rusije, a koliki je dug Japana.
To što neko ta dugovanja ne traži od (u) Japana sada - ne znači da ih neće tražiti sutra.
Sve zavisi koliko su vlasti Japana "kooperativne".

U prevodu na Srpski:
To što ti živiš bolje od mene, jer ti banka stalno daje nove kredite (a dužan si milione evra), dok ja živim isključivo u skladu sa onim što zaradim - ne znači da je to zdravo i normalno.
Znači da si ti koristan idiot (ništa lično i bez želje da vredjam) NWO i da ćeš tako živeti sve dok si im potreban, ili dok ne odluče drugačije.
A meni mogu da pljunu pod prozor (da ne upotrebim onu Šešeljevu rečenicu datu Haškim tužiteljima).

" АМЕРИКАНЦИ У СТРАХУ БЕЖЕ У БУНКЕРЕ: Због Путинових претњи боје се краја света (ВИДЕО)
25-02-2019 06:13 Издвојено Свет Планета Видео

Они који страхују да ће доћи до краја света имају могућност да изаберу обичан бункер који кошта 25. 000 долара или онај луксузнији који вреди око три милиона долара.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ Правда)

Нуклеарни споразум између САД-а и Русије практично више не постоји, а руски председник Владимир Путин поручује како ће на свако размештање ракета његова земља да одговори. Ове недавне изјаве и потези узнемирили у светску јавност, а поготово оне који страхују од нуклеарног рата.

Они се у свету називају "преперима" (припремачи), а они који немају своја склоништа последњих дана показују велик интерес за куповином бункера отпорних на ударе метеорита, нападе бојним отровима, разорним бомбама...

"Куће" за заштиту од нуклеарних напада у САД-у су постале толико популарне да су се појавили планови за градњу сличних објеката у Немачкој, Јужној Кореји и Аустралији.

Стручњаци који прате тзв. покрет препера кажу како је у последње време све више таквих људи и да је страх од апокалипсе у западном свету увукао међу људе.

Милтон Торес, 42-годишњи инжењер постао је први препер на свету који се трајно преселио у свој бункер. Свом досадашњем животу је рекао "збогом", а сада живи у насељу Vivos xPoint у Јужној Дакоти у којему је 575 бункера за смештај око 5000 људи.

Милтон је купио бункер од 200 квадрата за 25.000 долара:

- Више не знам шта је истина, а шта није. Збуњени смо, мислим да власти не желе панику око свега што се догађа. Мислите ли да ће вас влада спасити? Ако тако мислите, срећно вам било, каже препер.

Крај света је на видику
Његов нови комшија, информатичар Том Солзби такође сматра да је смак света на видику:

- У последњих неколико година видели смо колико је рањива наша инфраструктура и колико и најмањи квар утиче на наше животе. Погледајте пример урагана Харви од пре две године - неки се људи се још увек нису вратили кућама, каже Том.

Иза ових "бункера за смак света" стоји компанија Vivos Group чији челник Роберт Вицино каже како им је циљ градња насеља за највише 10.000 људи који су у стању, ако затреба, да бране своја склоништа:

- Они могу да постану и војска јер то је природа преживљавања, додаје Вицино.

Купатила, базени, бар...

Каже и како су им луксузна склоништа у насељу Vivos XPoint најтраженија:

- Имају готово 2000 квадрата, унутра су три спаваће собе, два купатила, а све је опремљено најбољим намештајем.

Постоје и простори које становници луксузних склоништа деле, а то су одељци за производњу хране, бар, велнес центар, базени, али и стрељана.

Погледајте ОВДЕ шта ће Руси гађати у случају америчког напада.

Back