Popularni lek protiv gorušice povećava rizik od demencije za 33%. Šta treba znati da biste bili sigurni.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
58.620
Ljudi koji koriste uobičajenu vrstu leka za refluks kiseline duže od četiri godine suočavaju se sa većim rizikom od demencije kasnije u životu, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je ispitalo ljude kojima su prepisivali inhibitore protonske pumpe za česti refluks kiseline, čireve na želucu ili druge probleme sa digestivnim traktom. Oni koji su uzimali lekove duže od 4,4 godine imali su 33 odsto veću verovatnoću da razviju demencija u poređenju sa onima koji nisu uzimali lekove, prema studiji objavljenoj u sredu u medicinskom časopisu "Neurology".

Refluks kiseline nastaje kada kiselina pobegne iz želuca i stigne u jednjak, često posle obroka ili kada se ide u krevet. Uobičajeno stanje može izazvati gastroezofagealnu refluksnu bolest, koja može oštetiti jednjak i povećati rizik od raka. Inhibitori protonske pumpe smanjuju želudačnu kiselinu ciljajući enzime koji proizvode kiselinu u sluznici želuca.

Studija je najnovija koja povezuje ove lekove koje koriste milioni sa rastućom listom stanja kao što su moždani udar, bolesti srca i bolesti bubrega.
 
Poslednja izmena:

Back
Top