Popularna psihologija

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne sećam se više ni naslova, a kamo li sadržaja knjiga koje sam pročitala.
Dok čitaš, neprestano oduševljenje. Svaka rečenica zlatna. I drži te to
neko vreme, pa onda ispari, ko da ništa nisi ni pročitao.
Samo su mi dve knjige nešto značile, zato što su imale zadatke na kraju
svakog poglavlja. Duhovni put umetnika, Džulije Kameron i Magija, Ronde
Bern. Ne znam da li ima još takvih knjiga, koje od čitaoca traže da primeni
ono što je pročitao, jer jedino tako ono što ti se u knjizi svidelo može i da
oživi.
"Ne sećam se više ni naslova", upravo.
Čitao sam to davno, 2005. otprilike, sećam se da mi je tad ponešto i odgovaralo, ono što mi je sad smešno i pitam se kako sam uopšte to mogao da čitam, čemu i kako sam još verovao u to.

Nego, odlična tema u pravo vreme za mene jer sam hteo da pitam a nisam znao ni gde ni koga da li da kupujem ovo:
FB_IMG_17155961744579735.jpg

P.S. Primetio sam se koristi nekakva "isečena filozofija", prepričana i skraćena i da popularna psihologija nije ništa drugo nego filozofija za lenje ljude. Ili za one sa manje pameti - izvinite što sam to rekao. Ili za one koji nemaju vremena za 500- 600 strana za 1 knjigu.
Sad sam video među knjigama u uvodnom postu i "Mala knjiga stoicizma" što govori u prilog ovome što sam rekao da je popularna psihologija = skraćena/prepričana/ malo obrađena filozofija.

Pa, ne može da škodi, eto to mislim, ali iz ličnog ugla rečeno pretpostavljam da su tu gomile motivacionih s*anja, a na to sam alergičan, tako da je definitivno bolje uzeti pravu filozofiju. I eto, sad definitivno neću uzeti Žanovog "Sokrata".

Inače, o toj knjizi piše sledeće: Iako je kriza u atinskom društvu četvrtog veka pre nove umnogome različita od kriza savremenog sveta, osnovne ljudske potrebe, kao i patnje, ostaju iste – upravo u tome Sijani poseže za Sokratom, koji svojim metodama, induktivno, provocira pojedince na vraćanje suštini, odnosno: na brigu o sebi.

Da li je ovu knjigu neko čitao? Jeste da sam se ubio u ovom postu od kontradiktornosti, no baš me zanima kakvi su utisci. Odnosno, više me zanima da li se radi o motivaciji ili šta...koliko uopšte ima filozofije u popularnoj psihologiji?

Da li je ovu knjigu neko čitao? Jeste da sam se ubio u ovom postu od kontradiktornosti, no baš me zanima kakvi su utisci. Odnosno, više me zanima da li se radi o motivaciji ili šta...koliko uopšte ima filozofije u popularnoj psihologiji?
Nisam čitala knjigu koja te muči. Ali ako te je pozvala, mora da ima
nečega za tebe u njoj.
Čak i motivacione knjige zastupaju neko filozofsko gledište. Koje
se eto tebi iz nekog razloga ne dopada.

Da ima raznih filozofskih pravaca u knjigama popularne psihologije,
a ono što im je zajedničko je da pokažu na koji način je to primenjivo
u svakodnevnom životu. Tako gledano i zbirke Budinih govora bi
završile na policama popularne psihologije, da je živeo u naše
vreme.

"Ne sećam se više ni naslova", upravo.
Čitao sam to davno, 2005. otprilike, sećam se da mi je tad ponešto i odgovaralo, ono što mi je sad smešno i pitam se kako sam uopšte to mogao da čitam, čemu i kako sam još verovao u to.

Nego, odlična tema u pravo vreme za mene jer sam hteo da pitam a nisam znao ni gde ni koga da li da kupujem ovo:
Pogledajte prilog 1562002
P.S. Primetio sam se koristi nekakva "isečena filozofija", prepričana i skraćena i da popularna psihologija nije ništa drugo nego filozofija za lenje ljude. Ili za one sa manje pameti - izvinite što sam to rekao. Ili za one koji nemaju vremena za 500- 600 strana za 1 knjigu.
Sad sam video među knjigama u uvodnom postu i "Mala knjiga stoicizma" što govori u prilog ovome što sam rekao da je popularna psihologija = skraćena/prepričana/ malo obrađena filozofija.

Pa, ne može da škodi, eto to mislim, ali iz ličnog ugla rečeno pretpostavljam da su tu gomile motivacionih s*anja, a na to sam alergičan, tako da je definitivno bolje uzeti pravu filozofiju. I eto, sad definitivno neću uzeti Žanovog "Sokrata".

Inače, o toj knjizi piše sledeće: Iako je kriza u atinskom društvu četvrtog veka pre nove umnogome različita od kriza savremenog sveta, osnovne ljudske potrebe, kao i patnje, ostaju iste – upravo u tome Sijani poseže za Sokratom, koji svojim metodama, induktivno, provocira pojedince na vraćanje suštini, odnosno: na brigu o sebi.

Zašto ne uzmeš neko od brojnih popularnih izdanja Šopenhauera? Od Sokrata se može naučiti o vrednosti vrline i o filozofskoj metodi, ali ne o životnoj mudrosti.

Zašto ne uzmeš neko od brojnih popularnih izdanja Šopenhauera? Od Sokrata se može naučiti o vrednosti vrline i o filozofskoj metodi, ali ne o životnoj mudrosti.
Vala, i jesi ubo u centar, Šopenhauer i jeste neka vrsta polupsihologije, da budem jasan, ta budala je za pijacu, jer su njegove mudrosti za svetinu.

Mislim da je jedini filozof koga prezirem i baš mi njega nađe, haha, dobro, ne poznajemo se a ja nisam nešto mnogo ni pisao na pdf filozofija. Ono što sam objavljivao je nešto malo o Vajningeru, Hegelu i pisao sam dosta o Geteu.
(Što se stoicizma tiče, i to je dobilo na popularnosti u poslednje vreme a meni sasvim odgovara, ali ovo je spam, o popularnoj psihologiji se radi...nastavićemo neki drugi put, na drugom pdf).

@tema - ja sam postavio pitanje o konkretnoj knjizi i unapred hvala ako je neko pročitao. Mrzim motivacione govore i zbog toga se nećkam da li da kupim tu knjigu.

Vala, i jesi ubo u centar, Šopenhauer i jeste neka vrsta polupsihologije, da budem jasan, ta budala je za pijacu, jer su njegove mudrosti za svetinu.

Mislim da je jedini filozof koga prezirem i baš mi njega nađe, haha, dobro, ne poznajemo se a ja nisam nešto mnogo ni pisao na pdf filozofija. Ono što sam objavljivao je nešto malo o Vajningeru, Hegelu i pisao sam dosta o Geteu.
(Što se stoicizma tiče, i to je dobilo na popularnosti u poslednje vreme a meni sasvim odgovara, ali ovo je spam, o popularnoj psihologiji se radi...nastavićemo neki drugi put, na drugom pdf).

@tema - ja sam postavio pitanje o konkretnoj knjizi i unapred hvala ako je neko pročitao. Mrzim motivacione govore i zbog toga se nećkam da li da kupim tu knjigu.
Već par decenija sam obuzet Geteom. Čak gnjavim zaboravljeni nemački jezik da bih čitao Wanderjahre koje nisu prevedene.

Jesi li možda čitao Lotu u Vajmaru? Nema Artura, ali tu mu je sestra, koja priča o braci. Knjiga je remek delo. Pristupa Geteu u koncentričnim krugovima koji se sve više sužavaju.

Pa nastavi je. Nadoveži se, produži joj život...

Evo ja ću: kao prvo i nije bio baš spam zato što je u svakoj filozofiji zastupljena i psihologija, dok u svakoj psihologiji ne mora da bude trunke filozofije.

Tako da sa aspekta filozofije može da se govori i o popularnoj psihologiji.

Da se ipak vratim samo na popularnu psihologiju. To možda može da bude dobro i korisno, ali iz ličnog iskustva - nije.

Sećam se npr Artura Džanova i "Primalni krik":
Screenshot_20240611-031351_Google.jpg

Ovu knjigu sam uzeo 2022. i iako nemam naviku da knjigu ostavim nepročitanu, e ovu sam bacio.

Nije mi jasno šta sam to kao jako mlad uopšte video u toj knjizi. Zapamtio sam je kao nešto što ne treba preporučivati, ali, opet, svi smo različiti. Nekome bi možda i pomogla.

Konkretno u mom slučaju, na prvih 50 stranica sam primetio gomilu gluposti - opet, iz svog ugla pričam - na samom početku knjige autor je tvrdio da su pušači ljudi koji nisu sisali kao bebe (majke ih nisu dojile, i zbog toga maltene do kraja života oni puše).
E ako sam jedini koji misli da je ovo žešća glupost, pa neka budem, ali ovu knjigu nikome ne bih preporučio.

Ima mnogo lošeg materijala među tzv "popularnoj psihologiji", pa je s toga teško naći dobru.

Filozofiju sam ubacio i objasnio zašto sam ali ipak sam se trudio da ne ode na drugu stranu totalno i da se tema završi.

P.S. Najlakše je reći "Evo i ova tema pukla", međutim, svako može da doprinese da se nastavi. Nisi, na primer, rekao svoj stav, da li si čitao popularnu psihologiju? Ako možeš da se setiš, šta tačno? I da li je pomoglo ili naštetilo ili ništa od toga?

Vidiš da tema može uvek da se nastavi, kad se ima volje.

Sećam se npr Artura Džanova i "Primalni krik":

Ovu knjigu sam uzeo 2022. i iako nemam naviku da knjigu ostavim nepročitanu, e ovu sam bacio.

Nije mi jasno šta sam to kao jako mlad uopšte video u toj knjizi. Zapamtio sam je kao nešto što ne treba preporučivati, ali, opet, svi smo različiti. Nekome bi možda i pomogla.

Konkretno u mom slučaju, na prvih 50 stranica sam primetio gomilu gluposti - opet, iz svog ugla pričam - na samom početku knjige autor je tvrdio da su pušači ljudi koji nisu sisali kao bebe (majke ih nisu dojile, i zbog toga maltene do kraja života oni puše).
E ako sam jedini koji misli da je ovo žešća glupost, pa neka budem, ali ovu knjigu nikome ne bih preporučio.
Nepročitanu bacio? :lol:
Mene su prve strane namučile. Nije me baš povukla knjiga. Ali sam je
dobila kao zadatak da bih nešto svoje rešila i morala sam da je pročitam.
Pa u principu knjiga i ne rešava problem, ali ti razjašnjava odakle bi on
mogao da dođe i šta ti je činiti. To za pušače je možda netačno, ali ima
i dobrih stvari.

Kako-preziveti-uprkos-roditeljima-izlazenje-na-kraj-sa-bolnim-uspomenama-iz-detinjstva-30388.jpg

Da se ja pitam, ovu knjigu bih dala ljudima da pročitaju pre nego
što dobiju decu, kao uslov. :lol:

Nema ko ne bi poželeo da spali knjigu, iz ugla roditelja gledano.
Ali ako čitaš iz ugla nečijeg deteta, lepo vidiš da je sve tačno. I
onda ćuti i čitaj.

Razbolela me je ova knjiga. Mesec dana sam bila luda, ljuta,
svakakva.

Kako-preziveti-uprkos-roditeljima-izlazenje-na-kraj-sa-bolnim-uspomenama-iz-detinjstva-30388.jpg

Da se ja pitam, ovu knjigu bih dala ljudima da pročitaju pre nego
što dobiju decu, kao uslov. :lol:

Nema ko ne bi poželeo da spali knjigu, iz ugla roditelja gledano.
Ali ako čitaš iz ugla nečijeg deteta, lepo vidiš da je sve tačno. I
onda ćuti i čitaj.

Razbolela me je ova knjiga. Mesec dana sam bila luda, ljuta,
svakakva.
Pssst. Ne mora se svaka istina reći

Back