Antihejter
Iskusan
- Poruka
- 6.861
"Ne sećam se više ni naslova", upravo.Ne sećam se više ni naslova, a kamo li sadržaja knjiga koje sam pročitala.
Dok čitaš, neprestano oduševljenje. Svaka rečenica zlatna. I drži te to
neko vreme, pa onda ispari, ko da ništa nisi ni pročitao.
Samo su mi dve knjige nešto značile, zato što su imale zadatke na kraju
svakog poglavlja. Duhovni put umetnika, Džulije Kameron i Magija, Ronde
Bern. Ne znam da li ima još takvih knjiga, koje od čitaoca traže da primeni
ono što je pročitao, jer jedino tako ono što ti se u knjizi svidelo može i da
oživi.
Čitao sam to davno, 2005. otprilike, sećam se da mi je tad ponešto i odgovaralo, ono što mi je sad smešno i pitam se kako sam uopšte to mogao da čitam, čemu i kako sam još verovao u to.
Nego, odlična tema u pravo vreme za mene jer sam hteo da pitam a nisam znao ni gde ni koga da li da kupujem ovo:
P.S. Primetio sam se koristi nekakva "isečena filozofija", prepričana i skraćena i da popularna psihologija nije ništa drugo nego filozofija za lenje ljude. Ili za one sa manje pameti - izvinite što sam to rekao. Ili za one koji nemaju vremena za 500- 600 strana za 1 knjigu.
Sad sam video među knjigama u uvodnom postu i "Mala knjiga stoicizma" što govori u prilog ovome što sam rekao da je popularna psihologija = skraćena/prepričana/ malo obrađena filozofija.
Pa, ne može da škodi, eto to mislim, ali iz ličnog ugla rečeno pretpostavljam da su tu gomile motivacionih s*anja, a na to sam alergičan, tako da je definitivno bolje uzeti pravu filozofiju. I eto, sad definitivno neću uzeti Žanovog "Sokrata".
Inače, o toj knjizi piše sledeće: Iako je kriza u atinskom društvu četvrtog veka pre nove umnogome različita od kriza savremenog sveta, osnovne ljudske potrebe, kao i patnje, ostaju iste – upravo u tome Sijani poseže za Sokratom, koji svojim metodama, induktivno, provocira pojedince na vraćanje suštini, odnosno: na brigu o sebi.
Da li je ovu knjigu neko čitao? Jeste da sam se ubio u ovom postu od kontradiktornosti, no baš me zanima kakvi su utisci. Odnosno, više me zanima da li se radi o motivaciji ili šta...koliko uopšte ima filozofije u popularnoj psihologiji?