Populacija Crne Gore je miks Y-DNK Srba i Albanaca, naucna studija i implikacije

Kada je turski putopisac Evlija Čelebija g. 1644. došao u današnji crnogorski kraj Pivu među pravoslavne Crnogorce, navodi, da su tu živjeli "čisti i pravi Hrvati". Kada su crnogorski muslimani za pokolja g. 1709. i za proširenja Crne Gore u 19. st. bježali u Bosnu i Sandžak, nosili su sa sobom hrvatsko ime i to su davali svojim obiteljima i mjestima, gdje bi se nastanili. Tako: Hrvati, Hrvići, Hrve, Hrvačići, Arvati, Arvatovići; Hrvacka, Hrvati, Hrvatsko Brdo, itd. U Carigradu se predstavnik Crnogoraca nazivao "Hrvatbaša". Književniku Adolfu Veberu g. 1885. rekla je jedna Crnogorka u Carigradu: „Ovdje svi, bili vlasi, bili katolici, ne zovu sebe drugačije nego Hrvati. Pa to je ime od starine.". To potvrđuje i ruski povjesničar M. M. Filipov. U službenom dokumentu g. 1863. izdanom u Carigradu spominje se: "Dimitrije Vicković, poglavar Hrvata u Zupcima [Crna Gora]"

Извор?

Dakle, tvoji su pobjegli iz Turske, u Tursku zbog ubistva nekog "jaceg Turcina" :roll:
Aj ne rise leba ti.... :lol:

Kako sve te silne porodice ne pobjegose u staru Crnu Goru, no su sve bjezale onamo dje se: ili ore turska zemlja Bijelo Polje, Berane, Andrijevica ,ili dje se cuvaju turska stada- zabljak, Mojkovac, Kolasin, Niksic, Pluzine. :dash:

Pa takav put su imale mnoge porodice,ne samo moja,s Kosmeta u Crnu goru,iz crne gore na Kosmet i tako,zavisi kako sr@nje naprave;)

Bezala ih je i sila iz Cg u Kursumliju,a to je takodje iz Turske u Tursku a te selidbe su istorijski fakti ;)

Doduse ne u crnu goru,jer to tada nije bila crno gora,vise Hercegovina:hahaha:

Inace,pravi crnogorci su iz pomenutih regija/gradova,ono dole sve:thumbdown:

btw lijepa slika. Okaci ako imas jos koju.

Sokolska proslava u BUDVI, 1914.

paste216.jpg

Shvati kako ga kako hoces, ali meni su nebulozne price o etnickoj cistoti, a to sto vecina vas ovdje to karakterise kao pljuvanje, to je samo dokaz ogranicenosti misli, koje su i ovako samo jednosmjerne.
P.S. Polozio sam vozacki, B kategorija i znam odlicno djelove putnickog automobila, no jedan forumas mi je rekao nesto slicno, pa sam njemu predlozio monitor sa brisacima, ako hoces mogu tii naci taj post, a tebi sam predlozio monitor sa retrovizorima iz nekog drugog razloga.

Pa ko je rekao da ima neki narod na balkanu koji je "cist", genetski, etnicki?
P.S. Cak za "B" kategoriju? :eek::zplez:

Pa pola stanovnistva Crne gore cine preci Srba koji su bezali pred turcima.
To i ja rekoh - Crnogorci su predci Srba.
Evo napr. moji su pobegli na Durmitor zbog ubistva nekog jaceg Turcina
I bilo je brda takvih porodica.
I pazi,prvi koji mi je tu istinu izneo je jedan blizi rodjak koji se izjasnjava kao Gorac
Ono te ti taj "bliži rođak" nije reka to je kad su i radi čega te bajke nastale. A, nastale su u vrijeme srbovanja Petrovića kad su svakojemu bratstvu pripisali za predka nekojega kosovskoga junaka ili srbskoga velikaša. Crnogorci su se vazda "primali" na ta podilaženja i mnogi su rado pristajali bit potomcima tako velikijeh ljudi plemenitoga roda. Počeli su čak vjerovat da su svi "plave krvi". Ali, u te priče običan narod nigda nije vjerova: Pričalo se, no nije ti tome vjerovat...
Dvije su bitne stvari koje tvrdnje tvojega "bližega rođaka" čine bezsmislenijem:
- Naši predci živjeli su u ravnici oko Skadarskoga jezera i u dolinama Zete i Morače, a okolne planine bile su im ljetnja stočarska prebivališta. Ne postoji ni teoretska mogućnost da su puštili bilo koga da im uzme katune. Osobito što su i sami morali pred Turcima izdić u planine. Kad tamo - naselili se Srbi! Budibogsnama.
- Sve priče o srbskome porijeklu Crnogoraca tvrde da su naši predci bili, kako već rekoh, velikaši i junaci. I, zamislite sad njih kako napuštaju svoje "dvore" i ugodan život i naseljavaju naše krše i planine đe se vazda više gladovalo no sito bilo. Umjesto da isti odu u bogatu Vojvodinu... Razumije se da su tamo i otišli, a Crne Gore gledali nijesu. I svoje su sluge poveli, kako bi bez njih...

bokeljski Hrvati i tamo neki precednik..:mrgreen:

http://4.***************/_ACvSrqdlJZU/TQef3m213cI/AAAAAAAAAJU/QoguXCQdKyk/s1600/DSC_0169.JPG

Значи имамо шачицу Бокеља који се изјашњавају као Хрвати и на основу тих људи, тврдимо да је МНОГО већа заједница у ЦГ, много богатије историје и културе хрватског порекла!!!

Ево једне занимљиве слике из Црне Горе.

images

Poslednja izmena:
Значи имамо шачицу Бокеља који се изјашњавају као Хрвати и на основу тих људи, тврдимо да је МНОГО већа заједница у ЦГ, много богатије историје и културе хрватског порекла!!!

"sacica" ih je danas.turci,pravoslavlje,i tako to su ucinili svoje.da nije samo boka nekoc (do 1945)bila sastavni dio Hrvatske(tzv.gornja dalmacija)nego i daleko udaljenija budva...

paste216.jpg

sto opet samo potvrdjuje Hrvatski kontinuitet poviesne "Crvene Hrvatske"....

Btw ono na slici dje su Crnogorci nije "narodna " nosnja... ono je svecana nosnja. Nosnja, glavara, serdara i vojvoda, a kasnije svih imucnijih ljudi. Dakle to na slici je nosnja tadasnjih "parasha" :mrgreen:

Prava "narodna" Crnogrska nosnja je od bijelog sukna.... dosta lici na Siptarsku, samo bez onih crnih gajtana. Ne zato sto su srodne sa siptarskim, jer nisu, neg zato sto je takav kraj, takva sredina, i jedino su imali dovoljno vune da se pravi odjeca.
Ono jest narodna nošnja, ali svečana koju su Crnogorci nosili kad idu u rat. Ta suknena bila je za mirna vremena kad su se bavili svojijem imanjima.

To i ja rekoh - Crnogorci su predci Srba.
Ono te ti taj "bliži rođak" nije reka to je kad su i radi čega te bajke nastale. A, nastale su u vrijeme srbovanja Petrovića kad su svakojemu bratstvu pripisali za predka nekojega kosovskoga junaka ili srbskoga velikaša. Crnogorci su se vazda "primali" na ta podilaženja i mnogi su rado pristajali bit potomcima tako velikijeh ljudi plemenitoga roda. Počeli su čak vjerovat da su svi "plave krvi". Ali, u te priče običan narod nigda nije vjerova: Pričalo se, no nije ti tome vjerovat...
Dvije su bitne stvari koje tvrdnje tvojega "bližega rođaka" čine bezsmislenijem:
- Naši predci živjeli su u ravnici oko Skadarskoga jezera i u dolinama Zete i Morače, a okolne planine bile su im ljetnja stočarska prebivališta. Ne postoji ni teoretska mogućnost da su puštili bilo koga da im uzme katune. Osobito što su i sami morali pred Turcima izdić u planine. Kad tamo - naselili se Srbi! Budibogsnama.
- Sve priče o srbskome porijeklu Crnogoraca tvrde da su naši predci bili, kako već rekoh, velikaši i junaci. I, zamislite sad njih kako napuštaju svoje "dvore" i ugodan život i naseljavaju naše krše i planine đe se vazda više gladovalo no sito bilo. Umjesto da isti odu u bogatu Vojvodinu... Razumije se da su tamo i otišli, a Crne Gore gledali nijesu. I svoje su sluge poveli, kako bi bez njih...

Nisu crnogorci nikakvi "preci" Srba.

Ne lupetaj,moji s' u begu dosli na Durmitor,i nije bilo nikakvog"kad tamo Srbi",jer su se Srbi naseljavali i dole i gore,tj. ako su dolazili iz kojekavih izgnanstava dolazili su medju svoj narod koji ih je prihvatao i obratno,kao sto su iz crne gore bezali na Kosmet,Kursumliju itd zbog krvne osvete.

I ne vidim nikakav razlog da se blizi rodjak stavlja pod navode,jer moji i jesu dosli na Durmitor odatle,mnoge druge porodice su dosle sa zenama koje su nosile turke u sebi pa su posle uzimali "crnogorska" prezimena(udajom),vidis ja dan danas znam koje tacno porodice vode to poreklo,trenutno veliki crnogorci.

I nema razloga da ja lazem odakle je moja porodica iliti preci a to se znalo i pre Petrovica tako da ti je prica nebulozna.

"sacica" ih je danas.turci,pravoslavlje,i tako to su ucinili svoje.da nije samo boka nekoc (do 1945)bila sastavni dio Hrvatske(tzv.gornja dalmacija)nego i daleko udaljenija budva...

paste216.jpg

sto opet samo potvrdjuje Hrvatski kontinuitet poviesne "Crvene Hrvatske"....

Црвена Хрватска је измишљотина.:D

Него, шта је ово 1914!!??:mrgreen: Јадно!:mrgreen:

Неки ''значајни'' Црногорци(мислим наравно географски) су много пре 1914 за себе тврдили да су Срби.

Dobro Waltere, znamo da je Kotor stari Hrvatski grad. A sad je nas, Crnogorski. :)

btw lijepa slika. Okaci ako imas jos koju.
Nije Kotor nigda bio hrvatski, ali srbski jest. Vazal. Ali, Hrvati su uspjeli, što Srbima nije išlo od ruke, da sve jednovjerne s ovijeh prostora uguraju pod guber hrvatski. Tako su i naši Latini (katolici) distancirajuć se od pravoslavaca prigrlili hrvatstvo. Ali, za sve nas oni su i dalje Latini. Jednako su i primorski ("austrougarski") pravoslavci potrčali pod srbski guber, ali ne tako jednoumno ka Latini.

Nisu crnogorci nikakvi "preci" Srba.

Ne lupetaj,moji s' u begu dosli na Durmitor,i nije bilo nikakvog"kad tamo Srbi",jer su se Srbi naseljavali i dole i gore,tj. ako su dolazili iz kojekavih izgnanstava dolazili su medju svoj narod koji ih je prihvatao i obratno,kao sto su iz crne gore bezali na Kosmet,Kursumliju itd zbog krvne osvete.

I ne vidim nikakav razlog da se blizi rodjak stavlja pod navode,jer moji i jesu dosli na Durmitor odatle,mnoge druge porodice su dosle sa zenama koje su nosile turke u sebi pa su posle uzimali "crnogorska" prezimena(udajom),vidis ja dan danas znam koje tacno porodice vode to poreklo,trenutno veliki crnogorci.

I nema razloga da ja lazem odakle je moja porodica iliti preci a to se znalo i pre Petrovica tako da ti je prica nebulozna.

Sto lazes,da nisu, kad znas da su to nasi preci, koji su cuvali stoku da pase na kamenjarima i pravili "medovode" (jel tako bese)?

Црвена Хрватска је измишљотина.:D

Него, шта је ово 1914!!??:mrgreen: Јадно!:mrgreen:

Неки ''значајни'' Црногорци(мислим наравно географски) су много пре 1914 за себе тврдили да су Срби.

Bolje bi nam bilo da nas svojataju Hrvati....nego Srbi. Al hebi ga.... istorijske okolnosti su takve.
Kad pogledas dje su zivjeli Hrvati, u Boku i sto je ostalo iza njih.... i onda pogledas dje su zivjeli Srbi ovamo.... u zadnjim vukoyebinama i drvenim dascarama u p... materini.

Hrvati su opet najblizi nekoj Evropi.... vidis Hrvatske gradove, Hrvatsku kulturu.... sto imate vi u Srbiji? Da mozete kako povukli bi ste Srbiju na dno....kako ste krenuli bice i Bugarska ljepota naspram Srbije. A to je tek dno dna.

Za sve krivim Turke i njihovu carevinu. dje god je pregazila Turska cizma, ostala je bijeda.

nas su turci satjerali u nasa brda, vas Srbe su potcinili da budete raja....... a Hrvati su barem imali tu istrijsku srecu da zive u Evropskim Republikama Kraljevstvima i Carevinama.

yebi ga.....

Nije Kotor nigda bio hrvatski, ali srbski jest. Vazal. Ali, Hrvati su uspjeli, što Srbima nije išlo od ruke, da sve jednovjerne s ovijeh prostora uguraju pod guber hrvatski. Tako su i naši Latini (katolici) distancirajuć se od pravoslavaca prigrlili hrvatstvo. Ali, za sve nas oni su i dalje Latini. Jednako su i primorski ("austrougarski") pravoslavci potrčali pod srbski guber, ali ne tako jednoumno ka Latini.

A kako bi bilo da objasnis prvo sebi, ovo sto si napisao, pa nama?
Ti kako duva vetar...

peso,uci svoju (Hrvatsku) poviest,jadan nebio..

Posljednja četvrtina XI st., bizantski pisac Skilica piše kako su vođe bugarskog ustanka pozvale u pomoć:
"Mihajla tadašnjeg vladara spomenutih Hrvata, koji je stolovao u Kotoru i Papratni i imao mnogo zemlje pod sobom".

Back