Populacija Crne Gore je miks Y-DNK Srba i Albanaca, naucna studija i implikacije

V.Nikolić (koji je ime u Crnu Goru) zborio je o davnijem vremenima prije Rimskoga carstva. Razumije se, to je samo bila tema za razmišljanje. On je iznosio i neke dokaze (sem ovijeh jezičkijeh), ali ne bih ih se sad moga śetit. Bio je zagovornik teze da smo autohton narod i da se nijesmo niodkud doseljavali već od davnina živimo na ove prostore.
Nešto u vezi s tijem može se nać i kod pokojnoga Bećkovića, "Međa Vuka Manitoga" - zid koji se prema legendi proteza s istoka na zapad Crne Gore. Vele da postoje i danas tragovi toga zida, ali se ne zna ni ko ni kad ni zašto ga je podiga.

To Deretić odavno tvrdi..da nije bilo doseljavanja Srba na balkan već dolaska nekih plemena Srpskog naroda....
Podigli ga stariji Srbi..preventivno..da ne bi ovi iz područja sadašnje Crne Gore prelazili i okupirali Singidunum..ka sada što čine
 
Ne fali se svojijem neznanjem. Duklja je postojala najmanje dvjesta godišta prije no je oslabila stalnijem ratovima s Vizantijom i otimanjem oko prijestola. Onda su Nemanjići stisnuli petlju i napali.
U vrijeme kralja Bodina Duklja se graničila s Bugarskom na istok, Hrvatskom na zapad i Savom na śever, odprilike kako i veli ona mnim poljska karta. U vrijeme najvećemoći Duklje, njezini vladari su postavljali raškoga župana, obično nekoga od dukljanskijeh velmoža. Kad je Duklja oslabila Rašani (Srbi) su se osamostalili, a onda se i revanširali Duklji za duge godine robstva.
Duklja(Diokletia) je samo naziv za jednu od srpskih država na Balkanu...
 
za one koji vide ono što hoće a ne vide istorijske činjenice....:rtfm::dontunderstand::dash::rtfm:
Tabloid istražuje

"Crnogorska" semantika, etimologija i politikaCrna Gora crnja od Libana
Mi ne smemo ni najmanjem crnogorskom selu unutar granica današnje Crne Gore ni da ispravimo ime (konkretno od Nokšić u Novšić, što je ista stvar!), jer će nas Albanci optužiti da silujemo njihovu toponimiju. A oni siluju čitavu teritoriju Crne Gore, s kraja na kraj, pa im niko do danas (!) ne učini ni najmanju primedbuPiše: prof. dr Kaplan Burović, akademikJoš pre turske okupacije, negde 1435, Zeta je počela da se naziva novim zajedničkim imenom Crna Gora, a njeni stanovnici Crnogorcima, iako i dan-danas mnogi od njih nastavljaju da se nazivaju Srbima, kako su se nazivali od vajkada.

Etimologijom novog imena ove zemlje zauzeli su se mnogi, kao što su Franz Miklošić, Milaković, Dučić-Ruvarac, Vaclik, Frilley, Vlahović, Chopin, Giuseppe Gelčić i drugi.

Planina Crna gora danas se nalazi u Albaniji, na njenom severoistoku, u oblasti koja je pre turske okupacije pripadala srednjovekovnoj Zeti (Crnoj Gori) i do kasno bila nastanjena Srbo-Crnogorcima pravoslavne vere, koji su je, bez sumnje, i nazvali tako. Nju danas Albanci nazivaju Mali i Zi, što nije ništa drugo do samo kalk, prevod srpskog imena te planine. U brazdi deformisanja toponima, napravili su od toga - Malzi.

Po nekima, Zeta je nazvana Crna Gora po masakrima - porazima, koje su tu pretrpele osvajačke turske trupe. Tobože, Turci su je nazvali Kara dag, a Crnogorci su to preveli na svoj jezik - Crna Gora. Ovo ne samo da nije istina, već svedoči da su Crnogorci nazvali svoju domovinu tako - Crna Gora - pre dolaska Turaka, i da su Turci preveli na svoj jezik ime ove zemlje uzeto iz usta njenih stanovnika, koji su tada za prestonicu svoje države imali Skadar. U to vreme su Albanci, koji su iz srednje Albanije počeli pojedinačno da prelaze reku Drim i da šestare po Crnoj Gori, bilo kao stočari (obično preko leta, u vrletima Skadra!), bilo kao trgovci i ljudi koji su silazili u Skadar da kupuju so i druge svoje potrepštine - nazivali Crnu Goru Cërna Gorë, a Crnogorce cërnagoras. Znači, još nisu stigli ni da prevedu na svoj jezik naziv ove zemlje i ovog naroda. Oni će Crnogorce nazvati i po turskom karadaklli, -nj, pre njihovog prevoda na albanski jezik, bilo crnogorskog naziva, bilo turskog.

Neki drugi etimolozi izveli su ime Crne Gore iz imena zetske feudalne porodice Crnojević, koja je vladala Crnom Gorom od 1427. do 1516. Kažu da se Zeta, stešnjena u planine, u vreme Stefana Crnojevića, počela nazivati Crnoieva gora, što se vremenom uobličilo u Crna Gora. Tako se, negde u to vreme, oblast sadašnje Albanije u vrletima ispod reke Drim, po nemačkom feudalcu Duki Đinu, nazvala Dukađini. Tako se i oblast oko Trebinja i Mostara, po našem feudalcu Hercegu Stjepanu Vukčiću nazvala Hercegovina. Ovakvih primera ima dosta ne samo na Balkanu, već i širom sveta.Šta hoće tim falsifikatimaI pored ovih upoređenja, mnogi etimolozi nisu se složili sa ovom etimologijom imena Crna Gora.

J. Gelčić kaže: "Crnojević znači sin Crnoja. Ovo ime potiče od prideva crn sa sufiksom -oje. Znači, ovo ime sa Crnom Gorom slučajno ima zajednički koren crn. Prema tome, nemaju i zajedničko poreklo".

Poznati istoričar Chopin traži etimologiju u rečima crno i černec. U prvoj reči želeo je da nađe aluziju na izbeglice, koje su tu stigle iz bliskih, pograničnih zemalja, tražeći spasa od turskih okupatora. U drugoj reči nastojao je da nađe kakvu vezu sa kaluđerima, koji bi - prema njemu - trebalo da su im pružili sklonište, prihvatili ih.

Frilley i Vlahović misle da ime Crna Gora dolazi od jela (abies alba), koje ovoj zemlji preko zime daju crn izgled i tmuran karakter. Gelčić se slaže sa ovom etimologijom. Za Frilleya i Vlahovića on kaže da su se "približili istini, pošto su dotakli gotovo rukom osnovni razlog imenovanja te zemlje... Južni Sloveni nazivom crnagorica nazivaju uopšte sve rastinje koje ima razgolićeno seme (gymnospermae): znači jelu, bor, čempres i dr., jednom rečju sva zimzelena drveća. Crnogorica, sem drugog, jeste i jedno autentično geografsko ime i označava šumu gde drveće raste spontano. Znači, zar nisu dovoljne šume planinskih borova, koje tu i tamo pokrivaju vrhove planina i njihova strmna podnožja, dajući im jednu tamnu zagušljivu boju, posebno u vreme jesenjih kiša i u doba snegova? Zar nisu dosta ovi podaci da definitivno izvedemo da ime Crna Gora ima zajedničko sa imenom crnagorica svoje poreklo i smisao?... Ovo geografsko ime poznato je i Italijanima, Nemcima, Englezima: Schwarzenberg i Schwarzwald u Nemačkoj, odakle dolazi ime Black Mountains planinskog lanca koji se uzdiže duž morske obale Uska, u Engleskoj... U Italiji je čest... U Dalmaciji ga srećemo u Crnoj Gori Sabioncella... "oblast ili zemlja sa borovima" označava jedno mesto manje-više pošumljeno. Danas relativno mali broj borova i šuma ne treba da umanji verodostojnost ili da učini sumnjivom gornje pretenzije. Treba da imamo pred očima činjenicu da poreklo imena Crna Gora ima korene u od nas jako dalekim vremenima".

Kako rekosmo, Albanci su od davnih vremena nazivali crnogorsku državu Cërna Gorë, a Crnogorce - cërnagoras. Znači, nisu to prevodili na svoj jezik. Oni koji su potpali pod uticaj turske kulture, nazvali su je, pa je i dan-danas nazivaju po turskom Karadak i karadakli, što je turski prevod naziva Crna Gora i Crnogorac. Drugi deo Albanaca, neškolovani, nastavljaju da je nazivaju kao njihovi preci Cërna Gorë, odnosno cërnagoras. Moguće da ovde imamo i nešto drugo: njihovo srpsko-cërnogorsko poreklo.

U XX veku, albanski ekstremni nacionalisti, pretendirajući da je Crna Gora njihova teritorija, a Crnogorci slovenizirani Albanci, počeše da ih nazivaju Mali i Zi i malazezë, kao što nazivaju svoju pokrajinu Mirdita i njene stanovnike mirditorë. Mali i Zi i malazezë su prevod na albanski jezik naziva Crna Gora i Crnogorac, odnosno Karadak i karadaklli, -nj.

Prevodeći delo J. Gelčića, Albanka Laura Leka čini ovakav falsifikat: "Treba da imamo u vidu pre svega činjenicu da poreklo imena Crna Gora i Mali i Zi ima korene u od nas jako dalekim vremenima". Proverite original teksta J. Gelčića: ima li tamo reči Mali i Zi?! Što će tu te reči ubačene od prevodioca? I, pošto pretendiraju da je njihov, albanski jezik, u ovim prostorima stariji od srpskog, zašto nisu stavili albansku reč ispred srpske - Crnagora?! Ni Gelčić ni Leka! Ovo nije ni prvi niti poslednji falsifikat ovih Albanaca. Kada ih imamo u vidu, zar ne bi trebalo da se pitamo (ako ne i da ih pitamo!) - šta hoće ovim falsifikatima?!Prijatelji i neprijateljiKako se zna, najveći san skadarskih Bušatlića, dok su vladali pod turskom zastavom severnom Albanijom i delovima Crne Gore, bio je da čitavu Crnu Goru ujedine sa njihovim pašalukom i da sve Crnogorce islamiziraju, a - preko islama - i da ih poturče, kao što su se i sami poturčili. Poznato je već da je Skadar, 500 godina redom, bio prestonica Crne Gore, sve do dana pada pod tursku vlast. Pošto su Bušatlići bili poreklom Crnogorci, od poznate porodice Petrovića, smatrali su sebe zakonskim naslednicima teritorija nekadašnje Crne Gore, pa i aspirirali da stvore svoju muslimansku državu, nezavisnu od Turske. Tako su oni milom i silom islamizirali pravoslavne i katoličke Crnogorce, a sa njima i Albance.

Albanski nacionalisti, pretendujući za sebe da su genealoški sledbenici Ilira i nastavljajući sa snom i težnjom Bušatlića, činili su i čine sve da muslimane ovih predela i čitavog Balkana ubede da su svi oni Albanci, pa sledstveno i da je Crna Gora deo njihove "etničke" Albanije, njihove super Veeeelike Albanije. Za ovo su se angažovala ne samo njihova piskarala, već i njihovi naučnici, akademici, prevodioci. Štaviše, angažovali su za ovo i pokojeg nealbanskog naučnika, pa i pokojeg našeg, posebno naučnike albanske dijaspore kod nas, a među njima naročito akademika prof. dr Idriza Ajetija.
 
Poslednja izmena:
Ovu temu dugujem Moracaninu, posto sam vec svoju procenu bio nagovestio u diskusiji sa njim, i moze je pogledati ako zeli da potrazi (inace ne ucestvujem vise na forumu).

Americki naucnici su sproveli istrazivanje za Srbiju i Crnu Goru, 2010 i evo kakvi su rezultati:
Zakljucak:

U Srbiji dominiraju Stari Evropljani.

Crna Gora je mesovita, saglasno rezultatima Y-DNK, u Crnoj Gori su Stari Evropljani, dominantni kod Srba i Rani farmeri, dominatni kod Albanaca, jednako zastupljeni.

Ovim istrazivanjem je stavljena tacka na poreklo stanovnistva Srbije i Crne Gore.Ima tu još nešto što američki naučnici kriju.
Naime, crnogorci su pravljeni ''zguza'' i porađali su se rektalno.:per:
 
nastavak
Ovo je i razlog što oni Crnu Goru i njene stanovnike u svojim napisima ne nazivaju drukčije do samo na albanskom jeziku, u njihovom prevodu, Mali i Zi i malazes. Ovo je razlog što i falsifikatima nastoje da pokažu da njihov prevod Mali i Zi ima "korene u veoma dalekim vremenima".

Znači, koncepti Mali i Zi i malazes imaju nacionalistički i šovinistički, velikoalbanski karakter.

Istina je da se Crna Gora ne naziva ovako i na drugim stranim jezicima. I oni to prevode, npr., u Montenegro. Ovde, iako prevod nije u saglasnosti sa međunarodnim zakonima, nema nacionalistički i šovinistički karakter, jer oni, npr. Italijani, nemaju nikakvih teritorijalnih pretenzija nad Crnom Gorom, utoliko pre ni na poreklo Crnogoraca. Znači, nisu poput albanskih nacionalista u "neprijateljskom kontekstu".

Treba znati da i naziv Liban (država u Aziji) dolazi od Džebel Liban, što na albanskom jeziku znači Bela Gora. Nije bilo i niti ima Albanca koji Liban naziva Bela Gora, iako je tamo, pod turskom zastavom, vladao njihov paša Paško Vasa. Svi ovi Albanci nazivali su i nazivaju tu državu - Liban. Postavlja se pitanje: zašto ovi Albanci prevode na svoj jezik ime Crne Gore, dok ime Libana ne prevode?! Znači, jasno je i van svake diskusije da kod prevoda imena Crne Gore na albanski jezik postoji jedan nacionalistički, šovinistički i velikoalbanski stav, njihove poznate pretenzije, koje u odnosu na Liban nemaju. Razume se, zato što im je Liban daleko, preko mora i drugih država, a ne na granici, jer - da im je na granici - i njihovo bi ime preveli na albanski, pa bi i pretendovali da je to deo njihove iskonske, ilirske teritorije, i za Libance bi rekli da su ilirsko-albansko pleme, jer - kako je rekao (ironično!) albanski književnik Sterio Spasse - albansko je sve dokle je gazilo kopito konja albanskog feudalca.

Mi ne smemo ni najmanjem crnogorskom selu, unutar granica današnje Crne Gore, ni da ispravimo ime (konkretno od Nokšić u Novšić, što je ista stvar!), jer će nas Albanci optužiti da silujemo njihovu toponimiju. A oni, kao što se vidi, siluju čitavu teritoriju Crne Gore, s kraja na kraj, pa im niko do danas (!) ne učini ni najmanju primedbu, a kamoli da ih optuži - kao oni nas. Na teritoriji Albanije još nema slučaja da je ma ko od pripadnika naše nacionalne manjine tamo optužio Albance i albanske vlasti za ma kakvo silovanje naše toponimije tamo - iako svi dobro znaju da su Albanci srpsko-crnogorske i makedonske toponime iz korena zamenjivali njihovim, albanskim.
 
Duklja(Diokletia) je samo naziv za jednu od srpskih država na Balkanu...

Stvarno ste neobjektivni.

Mozete naci, ima puno izvora da Dukljani su bili ilirsko pleme (Iliri su bili E, J haplogrupe, preci Albanaca).

Wikipedija

DocleataeDocleatae or Dokleatai (Greek: Δοκλεᾶται) were an Illyrian tribe that lived in what is now Montenegro. Their capital was Doclea[59] (or Dioclea), and they are called after the town. They had settle west of the Morača river, up to Montenegro's present-day borders with Herzegovina. The Docleatae were prominent for their cheese, which was exported to various Roman provinces within the Roman Empire.[60].They were composed of parts of the Taulantii ,the Pleraei or Pyraei, Endirudini, Sasaei, Grabaei, Labeatae[40] that came together after the Great Illyrian revolt.The Docleatae had 33 decuriae.

Haplogrupe E i J, koje dominiraju kod Albanaca, danas u Crnoj Gori bi bile u jos vecim procentima da nije u poslednjih sto godina u Crnu Goru bilo doseljavanja iz Hercegovine, Starog Vlaha, Kosova (misli se na Srbe koji su se iselili u Crnu Goru), Bosne, Krajine i td.
 
Stvarno ste neobjektivni.

Mozete naci, ima puno izvora da Dukljani su bili ilirsko pleme (Iliri su bili E, J haplogrupe, preci Albanaca).

Wikipedija

DocleataeDocleatae or Dokleatai (Greek: Δοκλεᾶται) were an Illyrian tribe that lived in what is now Montenegro. Their capital was Doclea[59] (or Dioclea), and they are called after the town. They had settle west of the Morača river, up to Montenegro's present-day borders with Herzegovina. The Docleatae were prominent for their cheese, which was exported to various Roman provinces within the Roman Empire.[60].They were composed of parts of the Taulantii ,the Pleraei or Pyraei, Endirudini, Sasaei, Grabaei, Labeatae[40] that came together after the Great Illyrian revolt.The Docleatae had 33 decuriae.

Haplogrupe E i J, koje dominiraju kod Albanaca, danas u Crnoj Gori bi bile u jos vecim procentima da nije u poslednjih sto godina u Crnu Goru bilo doseljavanja iz Hercegovine, Starog Vlaha, Kosova (misli se na Srbe koji su se iselili u Crnu Goru), Bosne, Krajine i td.

`Ајде , престани да измишљаш и причаш глупости које немају везе са науком и историјом.
Твоји Шиптари немају везе са Илирима, него са кавкаским народима, као што су данашњи Чечени.

Мапа Европе, 814. година. Погледај где је Албанија:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Europe_814.jpg

Ključni srednjevekovni izvor koji nam govori o dolasku Albanaca na Balkan je vizantijski hroničar i državni službenik Mihailo Ataliota koji je opisao vizantijsku povest od godine 1034. do 1078.
Prema njegovom pisanju, vizantijski zapovednik Sicilije, Đorđe Manijak je u nameri da silom zauzme carigradski presto krenuo sa svojom vojskom 1043. g. u kojoj su bili i sicilijanski Albanci (naseljeni na Siciliji sa Kavkaza od strane Arapa) sa ženama i decom. Nakon vojnog poraza od strane legitimnog carskog zapovednika kod Dorjanskoj jezera sicilijanski Albanci su zamolili lokalne Srbe da im dozvole da se nasele u obližnjim planinama što su im ovi i dozvolili. Tako su se prema ovom vizantijskom izvoru, kavkasko-sicilijanski Albanci (na turskom Arnauti – “oni koji se nisu vratili”) naselili u oblasti severoistočno od grada Elbasana. Albanski jezik se inače u istorijskim izvorima pominje po prvi put kasno: tek godine 1285 kao “lingua albanesesca” u jednom dubrovačkom rukopisu. Ipak, da se etnonim Albanci ne mora vezivati samo za danas nam poznate Albance/Šiptare/Arbanase govore nam vizantijski izvori iz IX veka u kojima se etnonimom “Albani” nazivaju slovenski stanovnici iz okoline grada Drača. Na kraju, sasvim je razumljivo zašto albanska albanologija odbacuje “kavkasko” a govori samo o “ilirskom” poreklu Albanaca – pored etničkog želi se zacementirati tapija nad Kosmetom (čiji su toponimi skoro isključivo slovensko-srpski) i na osnovu starijeg povesnog prava u odnosu na Srbe pred međunarodnom naučnom javnošću. Ipak, “kavkaska” teorija o etnogenezi Albanaca ima jednu (ali naučno vrednu) prednost u odnosu na “ilirsku” teoriju: zasnovana je na najmanje dva direktna verodostojna istorijska izvora dok se teorija o “ilirskom” poreklu Albanaca ne zasniva ni na jednom. "
 
Haplogrupe E i J, koje dominiraju kod Albanaca, danas u Crnoj Gori bi bile u jos vecim procentima da nije u poslednjih sto godina u Crnu Goru bilo doseljavanja iz Hercegovine, Starog Vlaha, Kosova (misli se na Srbe koji su se iselili u Crnu Goru), Bosne, Krajine i td.

Црна Гора је подручје константе емиграције, а ти причаш о неком масовном усељавању?

Сада у само у Србији живи 300.000 људи који су рођени у Црној Гори, а камоли оних који су пореклом из Црне Горе.
 
Црна Гора је подручје константе емиграције, а ти причаш о неком масовном усељавању?

Сада у само у Србији живи 300.000 људи који су рођени у Црној Гори, а камоли оних који су пореклом из Црне Горе.

A ti iz crne gore su takodje poreklom iz Srbije,Bosne,Hrvatske itd.
 
Као прво,немају Срби 23% старо фармерских гена,него је проценат старо фармерских гена у Србији 23 %.
Када се одбије на националне мањине (Шиптаре,Цигане,Турке у Рашкој) долази се до броја од неких 9% Е1б1б у самих Срба,претежно јужних.

Што се тиче тих "албанских гена" и носилаца Е1,Ј2,Г хаплогрупа,мора се навести да се групе наслеђују по патерној линији,тако да силовања која су Албанци почињавали у Црној Гори под окриљем Турског Окупатора над поробљеним становништвом су најзаслужнија за толики проценат "албанских гена" који су пре албанизације и "кварења" претежно мезолитски,дакле припадали су правом становништву ЦГ,то јест Србима,(Не заборавимо да се тада Мило још није родио).
 
`Ајде , престани да измишљаш и причаш глупости које немају везе са науком и историјом.
Твоји Шиптари немају везе са Илирима, него са кавкаским народима, као што су данашњи Чечени.

To je pogresna teorija koju je nauka opovrgla.

Na Kavkazu skoro da E haplogrupa ne postoji a J je periferna.

Ne moras puno da citas, samo ukucaj na google ili u wikipedia “E haplogroup” i “J haplogroup” i vidi odakle poticu.

Ucestvujem na nekim forumima na Srednjem Istoku i Mediteranu i moram priznati da ljudi tamo vise citaju i vise poznaju stvari.

Dakle, jednom za svagda nauka je definitivno utvrdila, Albanci ne poticu sa Kavkaza.


Једино време док досељавања у Црну Гору је пад Рашке.

A и то је био кратак период и далеко да су сви Црногорчи тог порекла.


Црна Гора је подручје константе емиграције, а ти причаш о неком масовном усељавању?

Сада у само у Србији живи 300.000 људи који су рођени у Црној Гори, а камоли оних који су пореклом из Црне Горе.


Nisam pricao o masovnom useljavanju, ali jesam o useljavanju.

Dakle dovoljno je samo devedesetih sto su dosli Bosanci i Krajisnici u Crnu Goru (a oni su u visokim procentima I), a sa Kosova je doslo verovatno i vise ljudi (a sigurno je da Srbi sa Kosova imaju vise I haplogrupu nego E i J) pa je to za koji procenat moglo da dovedu do promene odnosa u korist I naspram E i J.

A u vreme Jugoslavije i u turska vremena sigurno su Hercegovci dolazili u Crnu Goru i nesto manje Starovlasani.

Tacno je da se dosta ljudi iselilo iz Crne Gore u Srbiju u devetnaestom veku ali su oni “poneli sa sobom” i svoje haplogrupe, odatle i jeste deo E i J haplogrupe u Srbiji.


Као прво,немају Срби 23% старо фармерских гена,него је проценат старо фармерских гена у Србији 23 %.
Када се одбије на националне мањине (Шиптаре,Цигане,Турке у Рашкој) долази се до броја од неких 9% Е1б1б у самих Срба,претежно јужних.

Што се тиче тих "албанских гена" и носилаца Е1,Ј2,Г хаплогрупа,мора се навести да се групе наслеђују по патерној линији,тако да силовања која су Албанци почињавали у Црној Гори под окриљем Турског Окупатора над поробљеним становништвом су најзаслужнија за толики проценат "албанских гена" који су пре албанизације и "кварења" претежно мезолитски,дакле припадали су правом становништву ЦГ,то јест Србима,(Не заборавимо да се тада Мило још није родио).


Delimicno se slazem sa tobom, deo E i J u Srbiji potice od nacionalnih manjina i medju Srbima staroevropska haplogrupa I verovatno prekoracuje 50%.

Ali razlike verovatno nisu tolike o kojima govoris.

Deo E i J medju Srbima je verovatno od Tracana a svakako su uticale i migracije stanovnistva Crne Gore.


Ima tu još nešto što američki naučnici kriju.

Ne, naucnici nista ne kriju, obelodanili su istrazivanje za koje sam pretpostavljao rezultat jos ranije sto sam i govorio Moracaninu u nasim medjusobnim diskusujama.

Sasvim je logicno da znacajan deo populacije Crne Gore ima albansku genetiku (E i J haplogrupe).

Moglo bi se ici od plemena do plemena u Crnoj Gori i analizirati koje bi bilo vise dominantno I a koje E, J haplogrupe, odnosno koje je vise srpsko a koje vise albansko, a neka plemena bi bila verovatno mesana. Ostale haplogrupe su verovatno prilicno ravnomerno rasporedjene tako da nemaju veliki uticaj.

Nemam vremena da pravim tu vrstu analize, a vise i ne ucestvujem na ovom forumu, ali neki vredni forumas bi se mogao latiti tog posla.
 
..Dakle dovoljno je samo devedesetih sto su dosli Bosanci i Krajisnici u Crnu Goru (a oni su u visokim procentima I), a sa Kosova je doslo verovatno i vise ljudi (a sigurno je da Srbi sa Kosova imaju vise I haplogrupu nego E i J) pa je to za koji procenat moglo da dovedu do promene odnosa u korist I naspram E i J.
A u vreme Jugoslavije i u turska vremena sigurno su Hercegovci dolazili u Crnu Goru i nesto manje Starovlasani.
Tacno je da se dosta ljudi iselilo iz Crne Gore u Srbiju u devetnaestom veku ali su oni “poneli sa sobom” i svoje haplogrupe, odatle i jeste deo E i J haplogrupe u Srbiji.
Broj izbjeglica u Crnu Goru (onijeh te su ostali) nema značajnijega uticaja na populaciju, a i mimo toga najviše ih je upravo onijeh te imaju crnogorske korijene, kako gođ se nacionalno pisali. Osobito među izbjeglicama s Kosova najmanje je Srba, jer to su većinom bili Crnogorci tamo doseljeni iz Crne Gore s početaka XX stoljeća, potom Romi i sami Albanci. Spominjanje Ercegovaca nije nikakovi argumenat, jer koliko gođ se izjašnjavali Srbima, oni su etnički isto što i Crnogorci, čak dijelom i korijenima vezani za južni dio Crne Gore. Jedini moguć uticaj Srba je na śeveroistok Crne Gore (Sandžak) budući im je turska uprava mogla ić na ruku.
Naše miješanje s Arbanasima povijestno i nije sporno, ka što je izvjestno i moguće miješanje sa Srbima u Sandžak (iako je dobar dio stanovnika i današnjega srbskoga Sandžaka korijenom iz Crne Gore). Ali, ako su od pet Srba dva korijenom iz Crne Gore ne čudi mitomanski žongleraj koji Crnogorce pokušava proglasit Srbima kako ona dva "Srbina" ne bi bile tikve bez (srbskoga) korijena.
 
Broj izbjeglica u Crnu Goru (onijeh te su ostali) nema značajnijega uticaja na populaciju, a i mimo toga najviše ih je upravo onijeh te imaju crnogorske korijene, kako gođ se nacionalno pisali. Osobito među izbjeglicama s Kosova najmanje je Srba, jer to su većinom bili Crnogorci tamo doseljeni iz Crne Gore s početaka XX stoljeća, potom Romi i sami Albanci. Spominjanje Ercegovaca nije nikakovi argumenat, jer koliko gođ se izjašnjavali Srbima, oni su etnički isto što i Crnogorci, čak dijelom i korijenima vezani za južni dio Crne Gore. Jedini moguć uticaj Srba je na śeveroistok Crne Gore (Sandžak) budući im je turska uprava mogla ić na ruku.
Naše miješanje s Arbanasima povijestno i nije sporno, ka što je izvjestno i moguće miješanje sa Srbima u Sandžak (iako je dobar dio stanovnika i današnjega srbskoga Sandžaka korijenom iz Crne Gore). Ali, ako su od pet Srba dva korijenom iz Crne Gore ne čudi mitomanski žongleraj koji Crnogorce pokušava proglasit Srbima kako ona dva "Srbina" ne bi bile tikve bez (srbskoga) korijena.

Ponesto da, ponesto nisi razumeo.

Koliko god da ih je dolazilo promenili su odredjeni procenat u korist I a sto je islo na smanjenje E i J.

Mozemo analizirati da li je 3%, 5% ili 7% ili vise manje ali uticaj je postojao.

Hercegovci (i Srbi i Hrvati) i Crnogorci se dosta razlikuju.

Hercegovci su izraziti Staroevropljani I2a2 a medju Crnogorcima je mnogo ilirske (albanske) E, J genetike, inace 37% E, J koliko je u Crnoj Gori nema cak ni Makedonija koja ima najmanje 25% albanskog stanovnistva.

Hercegovci i deo Crnogoraca definitivno nisu iste populacije sto je dokazalo americko istrazivanje (moze se konstruisati jedna zamisljena linija na otprilike polovini Crne Gore, s jedne strane zapad-sever dominantno I s druge jug-istok, dominantno E, J, naravno to je grubo, preciznija analiza isla bi po plemenima).

Takodje i Srbi u Srbiji su dominantno Staroevropljani, sto se pretpostavljalo jer se smatra da su se Staroevropljani naseljavali oko velikih reka (na primer Dunav, Neretva, Vardar i td.).

Dakle kada se sklope kockice moguce je da delom E, J haplogrupe kod Srba poticu od doseljavanja stanovnistva iz Crne Gore.

I jasno, Dukljani su bili Iliri, sto pise u svim enciklopedijama, dakle E, J populacija.
 
Ponesto da, ponesto nisi razumeo.

Koliko god da ih je dolazilo promenili su odredjeni procenat u korist I a sto je islo na smanjenje E i J.

Mozemo analizirati da li je 3%, 5% ili 7% ili vise manje ali uticaj je postojao.

Hercegovci (i Srbi i Hrvati) i Crnogorci se dosta razlikuju.

Hercegovci su izraziti Staroevropljani I2a2 a medju Crnogorcima je mnogo ilirske (albanske) E, J genetike, inace 37% E, J koliko je u Crnoj Gori nema cak ni Makedonija koja ima najmanje 25% albanskog stanovnistva.

Hercegovci i deo Crnogoraca definitivno nisu iste populacije sto je dokazalo americko istrazivanje (moze se konstruisati jedna zamisljena linija na otprilike polovini Crne Gore, s jedne strane zapad-sever dominantno I s druge jug-istok, dominantno E, J, naravno to je grubo, preciznija analiza isla bi po plemenima).

Takodje i Srbi u Srbiji su dominantno Staroevropljani, sto se pretpostavljalo jer se smatra da su se Staroevropljani naseljavali oko velikih reka (na primer Dunav, Neretva, Vardar i td.).

Dakle kada se sklope kockice moguce je da delom E, J haplogrupe kod Srba poticu od doseljavanja stanovnistva iz Crne Gore.

I jasno, Dukljani su bili Iliri, sto pise u svim enciklopedijama, dakle E, J populacija.
Dakle..
Kad je nešto zanemarivo ne uzima se u razmatranja, osobito ne gruba. Makar bili izbjeglice. I, da ponovim, većina izbjeglica došli su u Crnu Goru jer su im u Crnu Goru korijeni, odnosno mogli su donijet ono što su i odnijeli. Uplitanje Srba u taj dio priče jeftino je politikantstvo.
Što se istočne Ercegovine tiče (Gacko, Bileća, Trebinje) dobrijem dijelom imaju poznate krvne veze s Crnogorcima, a i nastanjeni su brojnijem crnogorskijem useljeništvom. S druge strane danas, zbog miješanja stanovništva po gradova s jedne i depopulacije sela s druge strane, nije moguće pouzdano utvrđivat "haplo-granice" unutar Crne Gore. Onda je logično da to "američko iztraživanje" nema potrebitu ozbiljnost (ako i izuzmemo nedokazanost tijeh haplo-teorija).
Razumije se, tvrdit da je Crna Gora sastavljena iz dvije jasno razdvojene etničke grupe, a ne viđet nikakovu "smetnju" između śevera Crne Gore i "svekolike" Srbije, može samo neko ko ima zadnje namjere. Jer, jednako je dokazivo naseljavanje Srbije iz svijeh krajeva Crne Gore, ka i miješanje lokalnoga stanovništva u samu Crnu Goru, od davnijeh vremena do danas. Kako jedni preniješe gene, a drugi ih ostaviše doma, to razuman čoek ne može ni smislit ni razumjet.
Svejedno, ta "američka iztraživanja", ako ih je i bilo ,sumnjive su i početne premise i metodologije, a i namjere, tako da ih i ne treba uzimat zdravo za gotovo.
To što piše u wikipediji zanimacija je za zaludne, a ne i ozbiljne ljude.
 
Poslednja izmena:
Najlakse je vredjati, pogotovo nekoga ko vise ne ucestvuje na forumu.

Americko istrazivanje je naucno i cisto kao suza, u njemu su ucestvovali i naucnici Srbije i Crne Gore i rezultat je takav kakva je realnost.

Bilo jos bi dobro da se urade istrazivanja po plemenima kako bi se kompletirala slika sto ce verovatno biti cinjeno u neko sledece vreme, ali eto neka se neki forumas prihvati tog kompleksnog zadatka, na osnovu istorijskih i drugih podataka i kroz analizu i zakljucivanje, barem priblizno.

Na forumima sirom sveta se ovaj rezultat diskutuje, i po samoj Crnoj Gori, tako da nista neobicno.

Obrazlozenje za takav rezultat, a s obzirom da se zna da su Dukljani i druga plemena tih krajeva bili Iliri (dakle E i J, dominantne haplogrupe od Albanaca), je logicno, nekada su E i J bile preovladjujuce haplogrupa na tim prostorima a moze se istraziti kada je uspostavljena dominacija od strane srpske I populacije, ukljucujuci i primanje kulture i jezika.

Dakle istrazivanje je pokazalo da Srbi i Crnogorci se i genetski razlikuju i logicno je, mada ne mora tako da bude u svakom konkretnom slucaju, da se I populacija s jedne, odnosno E i J s druge strane, izjasnjavaju saglasno toj cinjenici.

Medjutim ko ne veruje neka ne vredja vec neka sam uradi DNK test i neka otkrije sta je tj. koje je haplogrupe, ako je E ili J haplogrupe jasno je da je to od Ilira koji su istorijski dugo bili na tim prostorima.
 
...
Americko istrazivanje je naucno i cisto kao suza, u njemu su ucestvovali i naucnici Srbije i Crne Gore i rezultat je takav kakva je realnost...
Realnost je da se za to iztraživanje nije niđe u CG čulo, te se ne može smatrat ozbiljnijem.
Također, ne mogu se izvodit nikakovi zaključci bez povezivanja rezultata s "etnogenezom" svakojega izpitanika ponaosob. Nominovanje haplogrupa proizvoljno je, a tumačenje rezultata počiva na predrasudama o Dukljanima, Ilirima, Albancima, Staroevropljanima... Jedino što se pouzdano može tvrdit to je da su moderne nacije sociološke, a ne genetske tvorevine.
 
Realnost je da se za to iztraživanje nije niđe u CG čulo, te se ne može smatrat ozbiljnijem.
Također, ne mogu se izvodit nikakovi zaključci bez povezivanja rezultata s "etnogenezom" svakojega izpitanika ponaosob. Nominovanje haplogrupa proizvoljno je, a tumačenje rezultata počiva na predrasudama o Dukljanima, Ilirima, Albancima, Staroevropljanima... Jedino što se pouzdano može tvrdit to je da su moderne nacije sociološke, a ne genetske tvorevine.

Peso
Nemoj da te cudi sto o istazivanjima ovog tipa se ne zna mnogo unapred, upravo o njima se cuje tek kada se objave u nekom renomiranom casopisu.

U istrazivanjima u Crnoj Gori ucestvovao je Klinicki centar Crne Gore, dakle renomirana institucija.

Ovo je izuzetno ugledan casopis Americkog udruzenja fizickih antropologa, mozes videti sa sajta, rangiran je kao cetvrti na svetu u antropologiji, i kao dvadesetdrugi na svetu u evolucionarnoj biologiji.

Znaci istrazivali su eksperti i rezultati su cisti kao suza, ali ne znam sta te cudi, bilo je dosta istrazivaca koji su i pre haplogrupa povezivali Crnogorce sa Albancima, ovo istrazivanje samo je potvrdilo takve pretpostavke.

Evo na primer sta je pisao antropolog Carleton Stevens Coon u knjizi Races of Europe, mnogo pre istrazivanja haplogrupa:

“Oni (Crnogorci), nalik severnim Albancima, sacuvali su njihovu plemensku organizaciju, i njihovu lojalnost plemenu i osvetu. Oni su lingvisticki Srbi, ali tamo ne moze biti pitanja da oni su u velikom stepenu slavizovani Albanci; kulturni kontinuitet izmedju ove dve populacije se nastavlja, jedina realna razlika su jezik i religija.”

Uostalom neka svako u Crnoj Gori, ko sumnja u ovo naucno istrazivanje haplogrupa, uradi Y DNK test i tako ce znati kog je porekla.
 
Najlakse je vredjati, pogotovo nekoga ko vise ne ucestvuje na forumu.

Americko istrazivanje je naucno i cisto kao suza, u njemu su ucestvovali i naucnici Srbije i Crne Gore i rezultat je takav kakva je realnost.

Bilo jos bi dobro da se urade istrazivanja po plemenima kako bi se kompletirala slika sto ce verovatno biti cinjeno u neko sledece vreme, ali eto neka se neki forumas prihvati tog kompleksnog zadatka, na osnovu istorijskih i drugih podataka i kroz analizu i zakljucivanje, barem priblizno.

Na forumima sirom sveta se ovaj rezultat diskutuje, i po samoj Crnoj Gori, tako da nista neobicno.

Obrazlozenje za takav rezultat, a s obzirom da se zna da su Dukljani i druga plemena tih krajeva bili Iliri (dakle E i J, dominantne haplogrupe od Albanaca), je logicno, nekada su E i J bile preovladjujuce haplogrupa na tim prostorima a moze se istraziti kada je uspostavljena dominacija od strane srpske I populacije, ukljucujuci i primanje kulture i jezika.

Dakle istrazivanje je pokazalo da Srbi i Crnogorci se i genetski razlikuju i logicno je, mada ne mora tako da bude u svakom konkretnom slucaju, da se I populacija s jedne, odnosno E i J s druge strane, izjasnjavaju saglasno toj cinjenici.

Medjutim ko ne veruje neka ne vredja vec neka sam uradi DNK test i neka otkrije sta je tj. koje je haplogrupe, ako je E ili J haplogrupe jasno je da je to od Ilira koji su istorijski dugo bili na tim prostorima.

Migele, Albanci nisu Iliri! :)
 
Peso
Nemoj da te cudi sto o istazivanjima ovog tipa se ne zna mnogo unapred, upravo o njima se cuje tek kada se objave u nekom renomiranom casopisu.

U istrazivanjima u Crnoj Gori ucestvovao je Klinicki centar Crne Gore, dakle renomirana institucija.

Ovo je izuzetno ugledan casopis Americkog udruzenja fizickih antropologa, mozes videti sa sajta, rangiran je kao cetvrti na svetu u antropologiji, i kao dvadesetdrugi na svetu u evolucionarnoj biologiji.

Znaci istrazivali su eksperti i rezultati su cisti kao suza, ali ne znam sta te cudi, bilo je dosta istrazivaca koji su i pre haplogrupa povezivali Crnogorce sa Albancima, ovo istrazivanje samo je potvrdilo takve pretpostavke.

Evo na primer sta je pisao antropolog Carleton Stevens Coon u knjizi Races of Europe, mnogo pre istrazivanja haplogrupa:

“Oni (Crnogorci), nalik severnim Albancima, sacuvali su njihovu plemensku organizaciju, i njihovu lojalnost plemenu i osvetu. Oni su lingvisticki Srbi, ali tamo ne moze biti pitanja da oni su u velikom stepenu slavizovani Albanci; kulturni kontinuitet izmedju ove dve populacije se nastavlja, jedina realna razlika su jezik i religija.”

Uostalom neka svako u Crnoj Gori, ko sumnja u ovo naucno istrazivanje haplogrupa, uradi Y DNK test i tako ce znati kog je porekla.

Pozdrav Migel!

Dukljani jesu bili ilirsko pleme, ali po dolasku Slovena krajem VI ili početkom VII vijeka Duklja je sklavinija, a kasnije srednjovjekovna država! Po Porfirogenitu i Duklja je naseljena - valjda Slovenima? I njome će vladati slovenski vladari! Tadašnji Dukljani nijesu ono Ilirsko pleme, već slovensko pleme koje je samo preuzelo ime oblasti Duklje! U suprotnom - kako je moguće da danas onda govorimo slovenskim jezikom - zar većina ne nameće jezik manjini, a ne obratno! Vjerovatno je da dio današnjih Crnogoraca ima ilirske krvi, ali baš u tom opsegu - tu mi nešto ne štima!
 
Pozdrav Migel!

Dukljani jesu bili ilirsko pleme, ali po dolasku Slovena krajem VI ili početkom VII vijeka Duklja je sklavinija, a kasnije srednjovjekovna država! Po Porfirogenitu i Duklja je naseljena - valjda Slovenima? I njome će vladati slovenski vladari! Tadašnji Dukljani nijesu ono Ilirsko pleme, već slovensko pleme koje je samo preuzelo ime oblasti Duklje! U suprotnom - kako je moguće da danas onda govorimo slovenskim jezikom - zar većina ne nameće jezik manjini, a ne obratno! Vjerovatno je da dio današnjih Crnogoraca ima ilirske krvi, ali baš u tom opsegu - tu mi nešto ne štima!

ccccc
Jel si svestan sta si sada napisao?
Sto sam sebi skaces u usta?
Jel procitas pre nego sto postujes, to sto napises?
 

Back
Top