Popravka Mehanizma Otvaranja Optickog Uredjaja [TUTORIAL]

Ordinary Player

Iskusan
Poruka
6.040
Pa da pocnem,pritisli ste dugme za otvaranje fioke/vratanca optickog uredjaja al ne izlazi napolje,morate da kucnete,drmnete,pritisnete jos par puta ne bi li se smilovao i otvorio vrata. Sa medijumom unutra mozda i otvori odmah al bez njega nikako. U pitanju je sitnica koja je mnoge iznervirala i mozda odlucila na kupovinu novog uredjaja,al to se ubrzo moze desiti i sa novim. Sta je problem?

Problem je naime smesan,u pitanju je gumica koja se ili rastegla pa slajfuje ili se osusila usled vremena i temperatura pa je sada kruta,manja i steze mehanizam cime motor nema snagu da prenese silu na drugi zupcanik i otvori vratanca. Cak se moze desiti da je pukla ili spala,pa to otvaranjem mozete ustanoviti.
Resenje je zamena gumice,e sad,gde je naci,koja dimenzija treba,obim......sve ovo je nebitno,jer se ona moze napraviti,ne kosta nista,par minuta posla i osposobili ste uredjaj,zadovoljni ste svojom dovitljivoscu i delite ovu informaciju sa drugima
Ja sam ovo do sada uradio na min 4 rezaca tako da radi provereno
chicken_dance_2.gif

SIMPTOMI:
1. Pritisli ste dugme, opticki uredjaj klikne ,pokusa da otvori vratanca ali ne moze, i tako par puta pokusava ali ne uspeva = uzrok je osusena gumica -resenje stavlajnje druge elasticnije ili veceg obima [ovo je najcesci slucaj]
2. Pritisli ste dugme, ali motorcic zuji,mozda cak cujete i da gumica skripi = uzrok pukla je,spala ili se rastegla - pravi se nova manjeg obima ili se stara skracuje

POSTUPAK:
Preporucujem da ovo uradite otvaranjem uredjaja,jer cete se manje namuciti,sve ce biti pregledno i usput mozete odraditi i jos neke stvari. Ja sam se ispraksao pa menjam gumicu bez vadjenja uredjaja iz kucista ,samo otvorim vratanca,i kroz otvor je nabacim

1.Uredjaj treba izvaditi i kompjutera i otvoriti mu vratanca,za to vam treba najobicnija spajalica koju cete razviti .Svaki opticki uredjaj poseduje pored vrata rupicu za "mehanicko" otvaranje vratanca,treba samo proturiti spajalicu i pritisnuti dok vratanca ne iskoce,zatim ih povuci rukom,u tom delu gde gurate parce zice ne postoji nikakva elektronika ,vec plasticni deo,tako da se ne brinete o ostecenju uredjaja

howtoopenstuckcddvddriv.jpg

2.Kada su se vrata otvorila treba ih izvuci do kraja ,zatim srafcigerom treba sa par strana (levo-desno-gore-dole) pritisnuti jezicke kako bi iskocila maskica uredjaja koja se nalazi oko vratanca,jer ako se ona ne svuce nece moci da se skine gornji i donji metalni poklopac optike

pict2433o.jpg

3. Sledeci korak je odvrtanje 4 srafa sa donje strane,skidanje gornjeg poklopca kako bi ste pristupili celom mehanizmu. Gumica povezuje el.motor sa jos jednim koturom koji otvara ili zatvara vrata,nalaze se na prednjem delu uredjaja.

cdromt.jpg

4. Ako imate gumicu koja vam je odgovarajuceg obima kao sto vam treba tim bolje,al ako nemate mozete se posluziti i ovim trikom. Nadjite gumicu koju koristite svakodnevno za tegle i ostalo,ali neka bude kvalitetnija,znaci rastegnite je i vidite dal ima elasticnost al ujedno i da se previse ne rasteze,zatim da nije jedna od onih sto se suse i pucaju i najvaznije da ima presek u obliku kvadrata,da nije jedna od onih pljosnatih .Zasto je ovo bitno,pa kada budete isekli parce koje vam treba zalepicete krajeve super lepkom,preporucujem neki kvalitetniji kao sto je bond, i poenta je da krajeve spojite tako da opet cine celinu bez uvrtanja i slicno,a i zbog samog mehanizma ta gumica najbolje naleze i nece sleteti sa koturova

rubberbands.jpg

I kao sto sam vec rekao,ako se vasa predhodna osusila ovu napravite koji mm duzom od nje ,ako se rastegla onda malo manjom. Sve je u proceni,do sada mi se nije desilo da omasim velicinu.

5. Ostavite nekih pola sata da se stegne lepak ,uzmite gumicu i rastegnite je par puta da bi ste proverili jel drze spojevi koje ste lepili,ako je sve ok montirajte je. Stavite prvo na veci kotur a zatim nategnite na manjii nalecice sama.

5a. Posto ste uredjaj otvarali predlazem da prodjete i kroz ovo:

* Izduvajte prasinu koja se nakupila,verovatno se u nekom cosku zavukla i napravila se loptica kao od cebeta kad se cupka

* Proveriti da li na laseru ima prasine,preporucujem korscenje laser cleaner-a ali ako ga neko nema moze da posluzi stapic za uvo i alkohol iz apoteke (mislim da je oko 70%) .Nezno treba preci preko lasera jer se on nalazi na oprugama i ne treba ga pritiskati vec ovlas preci stapicem.

cleanlaser.jpg

* Nisam siguran koje podmazujuce sredstvo fabricki koriste,njihovo je belo,ali ja upotrebim tovatnu mast,treba podmazati dve sine po kojoj ide laser napred nazad i zavojnicu koja je povezana sa drugim motorom koji pokrece laser. Ne treba preterivati,stari sloj koji je nestao ili se nakupio prasine skinuti i naneti tanki sloj masti. Takodje se moze ocistiti plasticna sina po kojoj klize vratanca i ona se podmazati

23596013.jpg

6. Na kraju treba sklopiti uredjaj,redosled je ovaj:stavljanje gornjeg i donjeg metalnog poklopca,zavrtanje srafova,zatim stavljanje plasticne maskice koja mora da klikne i nalegne lepo i zatvaranje vratanca rukom,kada dodju do kraja cuce se mehanizam i klik.

7.Jedino sto ostaje je da ga povezete sa kompjuterom,radi testa dovoljno je samo prikaciti na molex prikljucak (napajanje) i da proverite dal otvara i zatvara vratanca

3531qvd.jpg

Poslednja izmena:
SVE JE LEPO...sem...ZAMENA POGONSKE GUMICE...koristeći...GUMICE ZA TEGLE...:(

TAKAV IZBOR...NE PREPORUČUJEM...jer je rešenje... NA KRATKE STAZE...i ...PROBLEM ĆE SE PONOVITI...:per:..( LIČNO SERVISNO ISKUSTVO )

Bolje je naći gumicu za istu namenu...PA MAKAR JE I SKRATITI NA POTREBNU MERU...
xmas_wink.gif
....nego koristiti ...GUMICE ZA TEGLE...koje se prave od ..NAJ-JEFTINIJE GUME 5-te KAT ( ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU..:(..)

Srećom... NOVIJI CD / DVD drajvovi...IMAJU GUMICU SAMO NA POKRETNIM VRATANCIMA..
z;)..( dihtovanje zbog prašine )

Poslednja izmena:
da nažalost kvalitet dvd-ova je katastrofalno loš , meni su dva dvd-a otišla još u garantnom roku a da preko njih nisam snimio po desetak dvd-ova , jednostavno krene da crkava laser za rezanje i pri pokušaju rezanja izbacuje pooruku "power calibration error" bio pokušavao sa raznim fixovima da sredim problem ali ... nema vajde zadnji koji mi je tako stradao je sony nec ad(xxx) neki broj nije ni bitno koji mi je trajao cela 3 meseca od kupovine a da nije snimio ni 8 diskova.
Od tada draže mi je da kupujem novi hdd nego novi uređaj i diskove za njega , jeftinije je i dugotrajnije je.

da nažalost kvalitet dvd-ova je katastrofalno loš , meni su dva dvd-a otišla još u garantnom roku a da preko njih nisam snimio po desetak dvd-ova , jednostavno krene da crkava laser za rezanje i pri pokušaju rezanja izbacuje pooruku "power calibration error" bio pokušavao sa raznim fixovima da sredim problem ali ... nema vajde zadnji koji mi je tako stradao je sony nec ad(xxx) neki broj nije ni bitno koji mi je trajao cela 3 meseca od kupovine a da nije snimio ni 8 diskova.
Od tada draže mi je da kupujem novi hdd nego novi uređaj i diskove za njega , jeftinije je i dugotrajnije je.

IMA SAMO...JEDNA MANA

CD MOŽE DA PADNE... SA DRUGOG SPRATA...I DA MU NE BUDE ..NIŠTA

AKO HDD PADNE SA ...20 cm... MOŽEŠ DA GA ...KANTIRAŠ...:sad2:

Da je katastrofalan kvalitet optickih uredjaja danas to stoji,slazem se u potpunosti,crkavaju i pod garancijom,zato ja nisam uzeo neki nov bezimeni sa garancijom,vec polovan peeonire iz 2006-e koji iza sebe ima reputaciju,a za isti novac koliko kosta i neki nov. Koliko znam za sebe uvek sam uzimao tako neki dvd-rw od 1500din,sad mislim da nema neki do 25e da posteno radi posao
Da polako iscezava upotreba njih, i da im mesto preuzimaju flesh diskovi i eksterni hardovi,takodje stoji,al su i dalje u upotrebi,ja imam cak i floopy.
Gumica za tegle jeste da zvuci smesno ali najprakticnije stvari su i najjednostavnije,provereno odradjuje posao,na snimku je decko upotrebio gumicu sa mobilnog punjaca,pa ju je suzavao,moze i ona ako se potrefi da je obim ok
Power calibration error moze da bude do lasera a i ne mora,milion razloga postoji koji prouzrokuju tu gresku,samo sistemom eliminacije se moze naci uzrok,nekad je to medijum,napajanje,drajver,program za rezanje,zaprljan laser,falican uradjaj....nema pravila

@skura58
tesko je reci ovako,mozda su losi pa riknjavaju,mozda je izgreban cd....

Poslednja izmena od moderatora:

Back