Поправи сам свој ауто

крсташ

Poznat
Poruka
8.551
Да ли сами поправљате своја кола или то раде механичари, електирчари, лимари и други мајстори? Да ли сами мењате уље, свећице и филтере? Да ли знате да замените сијалицу? Колико тога можете да урадите сами?

repair,-chair,-lada,-romania-129171.jpg

Zbog elektronike, malo toga možeš i smeš sam da uradiš, recimo na benzicu možeš da zameniš svećice i bobinu, akumulator malo teže, možeš pločice ako si malo jači i rezervni točak, ako žena neće....kod dizela ni crevce sam ne smeš da diraš, čak ni od tečnosti za hladjenje...

Mogu sve sam ali mi je jeftinije u hyundai ovlašćenom servisu. Poslednji put u EU sam platio ulje i zamenu 60 evra.
Znaci menjao si ulje pre 4 godine s obzirom da danas to za tvoj auto kosta 79€?
Vec smo kacili slike tako da nemoj da nastavljas sa svojim lazima na forumu.
Uostalom filter ulja kosta 400-500 din a ulje do 3000 din i da to zamenis sam izadje prilicno jeftinije.

Да ли сами поправљате своја кола или то раде механичари, електирчари, лимари и други мајстори? Да ли сами мењате уље, свећице и филтере? Да ли знате да замените сијалицу? Колико тога можете да урадите сами?

repair,-chair,-lada,-romania-129171.jpg
Svaka cast onome ko je pravio ovu stolicu da izdrzi ovoliku tezinu.

Zbog elektronike, malo toga možeš i smeš sam da uradiš, recimo na benzicu možeš da zameniš svećice i bobinu, akumulator malo teže, možeš pločice ako si malo jači i rezervni točak, ako žena neće....kod dizela ni crevce sam ne smeš da diraš, čak ni od tečnosti za hladjenje...
Електроника је код новијих кола. Код старијих још и може да се ради.

Оно што ја примећујем јесте да се кола праве тако и да се делови који нису повезани са електроником, не могу мењати без мајстора и овлашћеног сервиса. Једном сам гледао алат за мерцедеса. Да би неко могао да оправља новије моделе, мора да има посебан алат, јер универзални не може да се користи. Томе прибегава све више и више произвођача, како би спречили људе да сами раде на својим колима.

На новијим колима је проблем заменити сијалицу фара. Обично иза самог фара поставе неки склоп, елемент или део који блокира приступ отвору где се налази сијалица. Слично је и са задњим светлима, где мора да се демонтира фар кроз пртљажник или путнички простор да би се приступило сијалицама.

О неким другим стварима боље и не причати.

Електроника је код новијих кола. Код старијих још и може да се ради.

Оно што ја примећујем јесте да се кола праве тако и да се делови који нису повезани са електроником, не могу мењати без мајстора и овлашћеног сервиса. Једном сам гледао алат за мерцедеса. Да би неко могао да оправља новије моделе, мора да има посебан алат, јер универзални не може да се користи. Томе прибегава све више и више произвођача, како би спречили људе да сами раде на својим колима.
Sve firme imaju spec alate .. Neke stvari laici nebi trebali da rade jer na kraju moze da bude jako skupo ali dosta toga može da se radi i danas ... Sa OBD2 već od 130€ mozes dosta toga..

Sve firme imaju spec alate .. Neke stvari laici nebi trebali da rade jer na kraju moze da bude jako skupo ali dosta toga može da se radi i danas ... Sa OBD2 već od 130€ mozes dosta toga..
Слажем се. Аутомобили се праве да људи више ништа сами не могу да ураде на њима, осим можда да измере ниво уља и да га долију.

На новијим колима је проблем заменити сијалицу фара. Обично иза самог фара поставе неки склоп, елемент или део који блокира приступ отвору где се налази сијалица. Слично је и са задњим светлима, где мора да се демонтира фар кроз пртљажник или путнички простор да би се приступило сијалицама.

О неким другим стварима боље и не причати.
Tu se već ne slažem...Novija auta su sastavljena sa klipnsama ,zabicama jako brzo se sve skida dok su stara na sarafima sve moraš da odvijas .. Samo treba znati kako .. Neki dan me jedan kolega zamolio da mu skinem zadnje staklo na Porsche Macanu hteo da lakira zadnja vrata ..2,5 sata sam se patio dok nisam shvatio kako ..Sad mi nebi trebalo 15min ..Sve je na zabicma samo treba znati gde se povlaci ..Problem kod ovog je bio zadnji spojler koji je jako skup i nisam smeo da cupam pa sam izgubio dosta vremena dok nisam provalio da nema sarafa ..

Tu se već ne slažem...Novija auta su sastavljena sa klipnsama ,zabicama jako brzo se sve skida dok su stara na sarafima sve moraš da odvijas .. Samo treba znati kako .. Neki dan me jedan kolega zamolio da mu skinem zadnje staklo na Porsche Macanu hteo da lakira zadnja vrata ..2,5 sata sam se patio dok nisam shvatio kako ..Sad mi nebi trebalo 15min ..Sve je na zabicma samo treba znati gde se povlaci ..Problem kod ovog je bio zadnji spojler koji je jako skup i nisam smeo da cupam pa sam izgubio dosta vremena dok nisam provalio da nema sarafa ..
Шта се дешава када клипсна/жабица пукне?

Ја нисам могао да променим неке делове на новијим колима.

Шта се дешава када клипсна/жабица пукне?

Ја нисам могао да променим неке делове на новијим колима.
Staviš novu ima alat za skidanje ako može da se zavuce onda ne pucaju a ako pukne imaš ih kupiti nisu skupe ja imam sa Amazona 800komada razboraznih za 20$ par razlicitih paketa .. imaju razne vrste zavisno za sta se koristi ..
https://www.amazon.com/Retainer-Fas...=1715196003&sprefix=klips+car,aps,241&sr=8-17

Ја знам за жабице које иду код старих кола за ентеријер.

Код савремених кола је све некако напаковано и набијено, да се максимално искористи простор. Некад не можеш да приђеш неком делу, а да не демонтираш неки "здрав" део или склоп.

Ја знам за жабице које иду код старих кола за ентеријер.

Код савремених кола је све некако напаковано и набијено, да се максимално искористи простор. Некад не можеш да приђеш неком делу, а да не демонтираш неки "здрав" део или склоп.
Za enterijer tapacirunge i sl su ti ove bele iz seta gore imaš ih i crnih ali su takve slicne ..Mogu biti vece manje zavisno od rupa
Screenshot_20240508_212925_Chrome.jpg

To vam ide ovom logikom ..Novija auta su duzajnirana da se sto brže sklope na traci a sto se brže sklapa brže se i raspklapa ..
Гледам моторни простор.

Код старих кола, било је више простора под хаубом. Без обзира колики је мотор, моторни простор је био прављен тако да мотору може да се приђе са свих страна. Код неких возила, испод хаубе се налазио и резервни точак, који је данас уклоњен (осим код ладе ниве) из безбедносних разлога (улети у путнички простор кроз инструмент таблу приликом чеоног судара).

1969-dodge-hemi-charger-500-28.jpg

Back