Quantcast

Поповић позвао Бугарску да преиспита одлуку о признању Косова

Cari-brod

Aktivan član
Poruka
1.861
Поповић позвао Бугарску да преиспита одлуку о признању Косова

http://www.rtv.rs/sr_ci/region/popo...ispita-odluku-o-priznanju-kosova_1071256.html

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић позвао је данас Владу Бугарске да преиспита одлуку о признању лажне државе Косово.
Поповић је на заседању Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Бугарске у Софији казао бугарском министру економије Емилу Караниколову да ту поруку пренесе колегама из владе.
"Искористио бих ову прилику да Вас замолим да пренесете Вашој влади да, као што то данас чине многе друге државе, преиспита признање лажне државе Косово, јер смо дубоко уверени да кршење међународног права које води стварању такве творевине на Балкану не доприноси миру и економском развоју", поручио је Поповић.
Министар је навео да је Косово и Метохија за Србију неотуђиви део територије, што је, истиче, сагласно Резолуцији 1244 СБУН и нашем Уставу.


"Бугарска Влада је 2008. године признала такозвану независност лажне државе Косово. То што су урадили косовски Албанци прогласивши лажну независност је било нелегално и противно међународном праву. Данас многе земље у свету све више разумеју ту чињеницу и у последње две године 17 земља је повукло признање те лажне државности", рекао је Поповић.

Министар је подсетио и да пет држава чланица ЕУ никада није признало независност Косова, и да та европска заједница нема јединствену политику према том питању.

Истакао је и да лажну независност Косова нису признали ни Русија, ни Кина, ни Индија, као ни многе друге земље које се по броју становника и економској моћи сврставају у водеће земље света.

Поповић је указао и да на простору јужне српске покрајине владају криминал, корупција, безакоње и прогон преосталог српског народа.

"Многи представници власти у Приштини налазе се под оптужбама за ратне злочине над српским и осталим неалбанским становништвом. Тамо се не поштују никаква права и међународни закони, економија не постоји, а милијарде евра који су им њихови спонзори послали у последњих неколико година су пропали не зна се где", навео је Поповић.

Подсетио је и да је Приштина увела таксе на српску робу у износу од 100 одсто, те да Србија као независна, суверена и достојанствена држава, која је један од оснивача УН, жели компромисно решење по питању Косова.

"Ми дубоко верујемо у компромис и тврдим, он мора да буде по међународном праву и нашем Уставу, и ми смо уверени да наши пријатељи то разумеју", казао је Поповић.

Министар Караниколов рекао је да ће пренети ту поруку колегама из владе, додајући да та земља разуме "нашу бол".

"Бугарска је једна од земаља која вас разуме, јер је и наша земља у прошлости била подељена из политичких и других разлога. Свесни смо шта значи да вас одвоје од браће и сестара", рекао је Караниколов и закључио да је најбитније да Србија пронађе решење са међународном заједницом и да то решење буде компромисно.

На кога ли је Караниколов мислио када је рекао : "Разумемо вас. И ми смо били у таквој ситуацији. Свесни смо шта значи када вас раздвоје од браће и сестара." ? Да ли је мислио на Бугаре у Србији или на Македонију?
 
Poslednja izmena od moderatora:

Cari-brod

Aktivan član
Poruka
1.861
Иначе Поповић је у Софији да би отворио пословни форум Србије и Бугарске. на којем учествује преко сто компаније из Србије и Бугарске. Лепо. Треба сарађивати у циљу обостраног економског напредка а не препирати се преко медија.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...-forum-trgovinska-razmena-milijardu-evra.html
Српско-бугарски пословни форум, трговинска размена милијарду евра
Министар за иновације и технолосски развој Ненад Поповић и министар економије Бугарске Емил Караниколов отворили су у Софији Пословни форум Србија-Бугарска, на којем учествује више од 100 српских и бугарских компанија и поруццили да две земље могу за пет година да удвоструче трговинску размену, која је прошле године износила око милијарду евра.


Пословни форум Србија-Бугарска организује се у оквиру трећег заседања Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Бугарске, а који министри Поповић и Караниколов обнављају након четири године паузе.


Поповић је казао да се две земље могу похвалити тиме да њихова трговинска размена расте, додајући да је она прошле године достигла цифру од милијарду евра, а да су прогнозе да ће ове године прећи милијарду евра.

Након треће седнице Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Бугарске у изјави медијима казао да је задовољан резултатима седнице и истакао да је министар економије Бугарске и председавајући комитетом са бугарске стране Емил Караниколов изнео одличне идеје за развоја билатералне и регионалне сарадње.

"Мислим да ћемо у сегменту регионалне сарадње заједно са Бугарском да будемо иницијатори неколико нових пројеката у које би били укљјучени осим наших влада и владе Грчке, Румуније и Мађарске", најавио је Поповић.

Како је појаснио, регионални пројекти постају много интересантнији у свету, јер се на тај начин и велики пројекти реализују лакше, свака страна улаже мање новца, а од тих погодности на крају највећу корист имају грађани у региону.

"Одлична тенденција раста међусобне трговине"

Напоменуо је да Србија и Бугарска имају одличну тенденцију раста међусобне трговине, наводећи да је трговинска размена прошле године била око милијарду евра, а да се ове године очекује раст од 10 до 15 одсто.

Поповић је рекао и да значајну сарадњу с Бугарском очекује у области пољопривреде и додао да се и та земља суочава са истим проблемом "пражњења" села, као и Србија.

"Разговарали смо о коришћењу нових иновационих технологија и дигитализације како би помогли развоју села и како би пољопривредници користећи најновије технологије могли да дају што већи допринос развоју економије и Бугарске и Србије", навео је Поповић.

Велики потенцијал за сарадњу две земље министар види и у енергетици, туризму, који је грана која се најбрже развија у нашој међусобној сарадњи.

"Србија је прошле године имала више од 100.000 туриста из Бугарске, ове годне се очекује још више, а и све више српских туриста долази у Бугарску. Мислим да тај сегмент није искоришћен ни 30 одсто, и ту ће обе владе да учине много како би грађани Бугарске што више долазили у Србију и обратно", навео је Поповић.

Он је оценио да је питање инфраструктуре изузетно важно за две земље, те навео да су Влада Бугарске и њени грађани изузетно задовољни и да се са великим поштовањем односе према томе што је Србија завршила свој део ауто-пута у оквиру Коридора 10.

"Данас од Београда до бугарске границе постоји најмодернији ауто-пут у Европи, који скраћује време путовања и за туристе, али и за привреднике", рекао је Поповић и додао да ће и Бугарска свој мањи део ауто-пута од границе до Софије завршити у најкраћем могућем року.

Повезивање железничке инфраструктуре

Тема разговора на седници комитета била је и повезивање железничке инфраструктуре, а Поповић је казао да ће и Бугарска тражити своје место у коридору који иде од Будимпеште, преко Београда до Солуна и Атине.

"Имамо најмодерније ауто-путеве, али потребно је и да модернизујемо међуграничне прелазе, јер ту долази до зачепљења нарочито у току летње сезоне. И ми и Бугари желимо да наше транспортне руте буду најмодерније и да имамо што већи број туриста из целог света", рекао је Поповић.

Значајну сарадњу министар очекује у области информационих технологија, иновација и дигитализације, те подсећа да данас у Србији постоје мала и средња предузећа из Бугарске која се баве информационим технологијама, као и да у Софији у последњих седам година поједина српска предузећа отварају своје компаније и представништва.

"Те компаније заједно раде на промоцији и на продаји ИТ услуга, сервиса и производа, а заједнички наступ српских и бугарских компанија на трећим тржиштима је од огромне важности за обе земље", казао је Поповић.
 

Dekston

Domaćin
Poruka
3.196
Nema ništa od toga. Bugarska i Srbija kroz istoriju nisu bile nikad u dobrim odnosima. Bugarska je prva priznala BiH,a među prvim zemljama je priznala Kosovo. Neka ljubav između Srba i Bugara nije ni postojala. Ako mogu kako Srbiji da odmognu i nogu podapnu to će i uraditi.
 

Byja

Aktivan član
Poruka
1.349
Tražili su i od Češke pa nije uspelo. Zemlje EU nisu Nauru i Solomonska ostrva pa da povlače priznanje kada neko zatraži ili podmiti sa nečim.
A inače su Kosovo priznali iz principa?
Jedina je razlika što su naše mogućnosti ucena i podmićivanja daleko manja...
 

volvov70

Primećen član
Poruka
737
Tražili su i od Češke pa nije uspelo. Zemlje EU nisu Nauru i Solomonska ostrva pa da povlače priznanje kada neko zatraži ili podmiti sa nečim.
Ceska je jedna u nizu zemalja koje se kao sluzbeno vode da su 'priznale'' Kosovo, a da je ustvari to uradjeno na mufte i izokola, i protiv pravih zakona doticne drzave. Svaki pravnik zna da je takva rabota ustvari pravno nevazeca.

Inace, ako ste jos uvek u cudu na koju foru su sve te za-pad-ne zemlje priznale najgore krimose na planeti, evo ilustracije:

Likovima koji vode taj kosovski horor, naravno priznanja onoga sto se ne moze priznati sluze kao reklama njihove sile, a sila im je u znanju tehnike vibrohakovanja koja je jos uvek slabo poznata siroj javnosti.

Evo za pocetak okvirne ilustrativne price o cemu se radi = o tome da pomocu baratanja frekvencama izvan cujnog i vidnog dometa, mogu da se dobiju efekti koji su stvarni u vidnom i cujnom podrucju... Posto vecina politicara nema pojma o toj tehnici a sigurno su bili zrtve iste, onda se prepadnu kad im A.I.banko masteri serviraju tako nesto, pa pozure da priznaju i sta jeste i sta nije, samo da ih ti A.I. troleri (ili kako se u ovom videu nazivaju "gangstalkers") puste na miru.. 

zauvek branilac

Primećen član
Poruka
607
Nema ništa od toga. Bugarska i Srbija kroz istoriju nisu bile nikad u dobrim odnosima. Bugarska je prva priznala BiH,a među prvim zemljama je priznala Kosovo. Neka ljubav između Srba i Bugara nije ni postojala. Ako mogu kako Srbiji da odmognu i nogu podapnu to će i uraditi.
Niko od racionalnih Srba ne veruje zvaničnim podacima da u Bugarinskoj ima samo 500 pripadnika srpskog naroda! CCCC :rtfm:
 

Krishna

Iskusan
Poruka
5.312
Nema ništa od toga. Bugarska i Srbija kroz istoriju nisu bile nikad u dobrim odnosima. Bugarska je prva priznala BiH,a među prvim zemljama je priznala Kosovo. Neka ljubav između Srba i Bugara nije ni postojala. Ako mogu kako Srbiji da odmognu i nogu podapnu to će i uraditi.
Potpisujem!
 

Krishna

Iskusan
Poruka
5.312
Bugari su tradicionalno najantisrpskiji narod od svih pravoslavnih naroda. Zapravo jedini pravoslavci koji imaju tradiciju nasrtaja na srpske teritorije, činjenja zločina na Srbima i naravno zabijanja noža u leđa Srbima kad god se ukaže prilika.
Zašto je to tako nisam načisto...
Zašto se Grci ili Rumuni koji su isto pravoslavci i komšije su nam ne ponašaju tako prema Srbima kao Bugari?
 

gost 373116

Buduća legenda
Poruka
31.062
Tražili su i od Češke pa nije uspelo. Zemlje EU nisu Nauru i Solomonska ostrva pa da povlače priznanje kada neko zatraži ili podmiti sa nečim.
Тако и Србија. Империја каже потпишите признање отимачине а ми не желимо.
 

Cari-brod

Aktivan član
Poruka
1.861
Bugari su tradicionalno najantisrpskiji narod od svih pravoslavnih naroda. Zapravo jedini pravoslavci koji imaju tradiciju nasrtaja na srpske teritorije, činjenja zločina na Srbima i naravno zabijanja noža u leđa Srbima kad god se ukaže prilika.
Ни у једној држави на свету Срби нису тако добро примљени као у Бугарској.
Да би била мало реалнија треба да знаш да је Србија прва забила нож у леђа Бугарској 1885.године. Са тим нападом прва насртала на бугарске територије. Прва палила села у Македонији чији су се становници национално осећали Бугарима. При том убијајући и протерујући велики део тог народа а оне који су остали покушала да србизира на све могуће начине. Овим не желим да оправдам никакве злочине било кога али ради реалнијег сагледавања историјских догађаја требало би да поменеш и ове историјске чињенице. Не почиње историја 1914.године како ти то желиш да представиш зато што ти то тако одговара.
 
Poslednja izmena:

Esad Dzudo

Poznat
Banovan
Poruka
7.095
Ni
Ни у једној држави на свету Срби нису тако добро примљени као у Бугарској.
Да би била мало реалнија треба да знаш да је Србија прва забила нож у леђа Бугарској 1885.године. Са тим нападом прва насртала на бугарске територије. Прва палила села у Македонији чији су се становници национално осећали Бугарима. При том убијајући и протерујући велики део тог народа а оне који су остали покушала да србизира на све могуће начине. Овим не желим да оправдам никакве злочине било кога али ради реалнијег сагледавања историјских догађаја требало би да поменеш и ове историјске чињенице. Не почиње историја 1914.године како ти то желиш да представиш зато што ти то тако одговара.
Ni od Velburžda već od dolaska prabugara Tataro mongola i njihovog porobljavanja Srba u 9.om stoljeću skoro 200g...ko Zidovi u Egiptu.
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.