Поплаве у Србији

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Пројекти већ постоји у оквиру Министарства за грађевинарство и урбанизам, па ето можда и прилика да се искористе.

http://www.mgu.gov.rs/srpska-tradicionalna-kuca.php

Da ali to je nekakva tradicionalna kuca a ovde treba razmisljati i o nekoj buducoj poplavi,
znate li vi i kakvom "zagrljaju" Save zivi Obrenovac? Znaci buduce kuce i zgrade min dva metra od zemlje!

locmap_OBRENOVAC_20.032X44.5338889X20.368X44.7738889.png

LEKCIJA IZ ISTORIJE Sve obrenovačke poplave
Blic | 18. 05. 2014. - 14:53h | Foto: RTV Mag | Komentara: 46
Katastrofalne poplave koje su praktično potopile Obrenovac nisu prve s kojima se ovaj grad sretao kroz istoriju. Sagrađen nedaleko od obala Save, Kolubare i Tamnave, Obrenovcu gotovo da je "suđeno" da se suočava s čestim poplavama. Da li je iz istorije mogla da se izvuče lekcija?

471602_obr-03_ff.jpg

Poplave u Obrenovcu početkom 1930-ih godina
Pročitajte još
NAJNOVIJE SLIKE Reporteri "Blica" na kamionu u patroli kroz Obrenovac
Dok nisu izgrađeni nasipi (u obrenovačkom žargonu - "dolne"), Obrenovac je bio plavljen svake godine.

Bivši direktor vodovoda Obrenovca Milenko Mijalković kaže za RTV "Mag" da se postavljalo pitanje kako može da postoji grad na mestu koje je svake godine plavljeno.

Pročitajte još
Marić demantuje: Tela ne plutaju u Obrenovcu, pljačkaši ne haraju!
- Nije se ipak plavio svake godine, jer je Marija Terezija napravila prvi nasip u ovom kraju, zbog čega se voda nije više svaki put izlivala u Posavinu - kaže Mijalković.

Većina žitelja Obrenovca reći će da je reka Sava najveći krivac za poplave, ali stari Obrenovčani misle drugačije.

Pročitajte još
POTOPLJENI GRAD Pogled na Obrenovac iz vazduha
Apel: Potrebna hrana za Obrenovčane
- Nemamo mi sa Savom nikakve veze. Nama Kolubara podušire Savu, Sava Kolubaru i onda se Kolubara razliva - kaže stari Obrenovčanin Tihomir Rajković.

471606_obr-07_ff.jpg

Postojalo je verovanje i da su među najvećim "krivcima" Tamnava i Kupinac.

- Tvrdim da nas Tamnava nikad nije plavila, previše je mali njen sliv. Poplave su nastajale zbog toga što je voda dolazila Dunavom, nakon topljenja snegova i ledova. U Dunav se uliva Sava, u Savu se uliva Kolubara, a Tamnava je mala pritoka Kolubare koja teče paralelno s Kolubarom - kaže Mijalković.

Pročitajte još
MUP: Povratak stanovništva u Obrenovac još nije moguć
Poplave pre Drugog svetskog rata nisu pravile veliku štetu, jer Obrenovac tada nije bio izgrađen. Imao je oko 2.500 stanovnika, pa je najviše stradalo poljoprivredno zemljište.

471604_obr-05_ff.jpg

Velika poplava pogodila je ovaj kraj 1930-ih godina. Voda je bila duboka oko 40 centimetara, pa su čamci bili vezani ispred radnji. Glavna ulica je bila kaldrmisana, što je imalo dobru stranu - voda se onda razlivala između kamenja.

Pročitajte još
Hrabri policajci spasavali Obrenovčane iako su im lekari rekli da imaju promrzline!
Iskustvo iz 1930. nateralo je Obrenovčane da grade nasipe.

Međutim, 1937. ponovo su se desile velike poplave, kada je probijen novi nasip kod Breske. Seljaci su džakovima pokušavali da obuzdaju vodu. Tada je formirana i Posavska vodna zadruga. Novi nasip je završen 1940. godine.

Katastrofalne poplave iz 1981.
Ni on nije mnogo izdržao, jer su i te godine grad zadesile nove poplave. Izlile su se i Sava i Kolubara, uništeno je oko 2.000 hektara plodnog zemljišta.

Posle Drugog svetskog rata, izgrađeni su naspi protiv 50-godišnjih voda, ali 1981. godine ni takva odbrana nije bila dovoljna, desile su se katastrofalne polave...

VIDEO > Sve obrenovačke poplave:

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/466198/LEKCIJA-IZ-ISTORIJE-Sve-obrenovacke-poplave

Ne krivim ga, poceo sam da se plasim. Ne bih sa takvom osobom smeo da spavam u istoj sobi. Da smo ja i Vucic recimo neki evakuisani u prihvatalistu, ja bih molio ove iz Crvenog Krsta da me izmeste iz hale gde on spava, spavacu i na trotoaru ispred, samo ne u istoj prostoriji sa Vucicem!

Pa mozda je nekog strah i da zanoci u istoj sobi s tobom, pa nikom nista.

vucic duso ne sme ni sa kim da izadje jedan na jedan...videli smo to. a evo ja mu dajem javni poziv da dodje na krstu, bio je ranije ovde znam i kad se srbija vrati zivotu, da kao u sahovskoj partiji nas dvoje pricamo o cemu god on zazeli.... jel solidno i ljudski, bratski i hriscanski?

mogu oma da ti dam odgovor... nece, jer ne sme, zato sto je on takav covek i misli da je bog. ja znam da sam bog i da imam boziji dar za mnoge stvari ali znam ko sam i koliko sam zaduzio ovu zemlju a i samog sebe i zato me zabole za bilo koji autoritet kad taj pocne sa proseravanjem.

Biser.

Masa ljudi ce da profitira iz ove situacije, posebno ovi iz gradjevinske industrije. Ovo poplava je gradjevinskoj industriji, koja je u Srbiji u totalnoj recesiji i padu zbog nelikvidnosti vec godinama, da dodje kao ogrejalo sunce, kiseonik i Bozija pomoc. Gradjevinci svrsavaju nad ovim sto se desilo. Mislim, da budemo posteni i ne foliramo se vise.

Pa jel' nesto lose da se gradi? Jel' ne treba da se gradi posle ovih poplava?

Sta je bitno ko ce da uzme pare, bitno je da se ljudima izgrade domovi, a uzgred, ti sve unapred "znas" kome ce da odu pare i kako.

Током обнове и изградње можемо очекивати да ће се многи партијаши уградити и на туђој муци добро зарадити. 90% људи којима је страдала имовина, а многи од њих буквално више немају ништа, неће видети ни најмањи бољитак од те обнове и изградње.

Vidim da ćemo imati priliku za popravni.
Prognoza za Beograd najavljuje nekih 4-5 kišnih dana, sa preko 100l/m2.
U Srbiji će biti ko zna kako. Uz ove nivoe reka i zasićenja vodom, šta reći, nego da vi koji ste nisko, krenete polako da se pakujete, a ne posle kriv Mali i Veliki.
Plivaće pola Beograda. Pola će gutati klizišta.
http://www.yr.no/place/Serbia/Central_Serbia/Belgrade/long.html
:bye::bye::bye:

Da se manje krade a više ulaže u ovakve stvari bar tamo gde je najkritičnije ako se nema para za sve kritične tačke, svega ovoga ne bi bilo.
Sad će nam biti potrebna sredstva ko zna koliko puta veća nego što je potrebno za ovakvu zaštitu.

http://derstandard.at/1369362744386/Mobil-und-millionenteuer
Pogledajte prilog 330236

Trebace nam, ali jednom je red i u Srbiji da se izgradi savremen sistem odbrane od poplava - da se ovo vise nikad ne bi dogadjalo.

Valjda cemo naci ta sredstva nekako.

Poslednja izmena:
Vidim da ćemo imati priliku za popravni.
Prognoza za Beograd najavljuje nekih 4-5 kišnih dana, sa preko 100l/m2.
U Srbiji će biti ko zna kako. Uz ove nivoe reka i zasićenja vodom, šta reći, nego da vi koji ste nisko, krenete polako da se pakujete, a ne posle kriv Mali i Veliki.
Plivaće pola Beograda. Pola će gutati klizišta.
http://www.yr.no/place/Serbia/Central_Serbia/Belgrade/long.html
:bye::bye::bye:

Кaкaв попрaвни кaд је ЕУ реклa дa је зaдивљенa реaкцијом влaде?

Шaлу нa стрaну, дa ми полaко почнемо дa се поздрaвљaмо овде?

Trebace nam, ali jednom je red i u Srbiji da se izgradi savremen sistem odbrane od poplava - da se ovo vise nikad ne bi dogadjalo.

Нaмa средствa нису никaкaв проблем, бaр судећи по примaњимa и возном пaрку држaвних функционерa, ено гувернеркa примa више од 700000 месечно..

Треба направити систем канала и истовремено набавити те поменуте монтажне бране.
Но, проблем је што је пало 200l/m[SUP]2[/SUP] и то је од питомих мирних потока направило подивљале реке.

Него, покушaвaм све време дa пронaђем негде штa се то уствaри десило у Обреновцу, одaкле је дошлa тa силнa водa у тaко крaтком року, јел то Колубaрa пробилa нaсип (или је био минирaн), или се излилa Сaвa, или и једнa и другa зaједно?

Знa ли неко дa објaсни штa се уствaри десило, aко већ нaдлежни не знaју?

Код Обреновца се направио чеп, јер се слила велика количина воде из слива Колубаре. Насип (долма) није издржала.

Тако бар рече први човек РХМЗ на Пинку пре неки дан.

Кaкaв попрaвни кaд је ЕУ реклa дa је зaдивљенa реaкцијом влaде?

Шaлу нa стрaну, дa ми полaко почнемо дa се поздрaвљaмо овде?

Ako su prošle kiše od 170l/m2 napravile onakav haos, dodatnih 100l nije zanemarljivo. Nisam primetio da se iko bavi nekim upozorenjima stanovništvu.
Može li neko da pretpostavi šta to znači?

Треба направити систем канала и истовремено набавити те поменуте монтажне бране.
Но, проблем је што је пало 200l/m[SUP]2[/SUP] и то је од питомих мирних потока направило подивљале реке.

Pa jeste, i narocito zato se cak i ne mogu uporedjivati planisnke, brze reke (kao sto je sad kod nas bio slucaj) sa onim mirrnijim, ravnicarskim (mada ni njihovu snagu ne treba zanemarivati). Ali neku savremeniju odbranu treba izgraditi, ioanko nam predstoji gradnja i obnova postradalih podrcja, pa eto prilike.:tick:

Ево нађох и ја једну " Мапу Клизишта "...:aha2:
--------------------------------------------------------------------------

FOTO: Pogledajte kartu potencijalnih klizišta u Srbiji!
http://dnevno.rs/vesti/srbija/124628-foto-pogledajte-kartu-potencijalnih-klizista-u-srbiji.html

Katastrofalne poplave koje su pogodile našu zemlju sada donose još jedan problem - klizišta. Kako se voda povlači, postoji opasnost da se aktiviraju stara i pojave nova klizišta. Geolozi Miloš Marjanović i Uroš Đurić objavili su mapu potencijalnih klizišta u Srbiji.

Na Fejsbuk profilu Rudarsko-geološkog fakulteta postavili su geografsku kartu potencijalnih klizišta koja se, nakon obilnih padavina, mogu javiti širom zemlje. Prema njoj, najugroženije su Šumadija i Zapadna Srbija. U ostalim krajevima klizišta ne bi trebalo da predstavljaju veliku opasnost.

Kako stoji u opisu, karta se odnosi samo na pojavu klasičnih dubokih klizišta, tipičnih za naše područje.

– Ono što se ovih dana dešavalo u Podrinju izgleda da su bila tecišta, sa kojima se retko srećemo kod nas u praksi i što zahteva drugi pristup modelovanja – napisao je Miloš Marjanović na Fejsbuku.

Nakon prve, preliminarne karte, objavili su i ažuriranu kartu, pogledajte gde su potencijalna klizišta.

10363780_10152454357933832_1029372412925037675_n.jpg

Ako su prošle kiše od 170l/m2 napravile onakav haos, dodatnih 100l nije zanemarljivo. Nisam primetio da se iko bavi nekim upozorenjima stanovništvu.
Može li neko da pretpostavi šta to znači?

То знaчи дa смо препуштени сaми себи.. Тј. они у близини рекa...

- - - - - - - - - -

Pa jeste, i narocito zato se cak i ne mogu uporedjivati planisnke, brze reke (kao sto je sad kod nas bio slucaj) sa onim mirrnijim, ravnicarskim (mada ni njihovu snagu ne treba zanemarivati). Ali neku savremeniju odbranu treba izgraditi, ioanko nam predstoji gradnja i obnova postradalih podrcja, pa eto prilike.:tick:

Брaво, поплaве су нaшa рaзвојнa шaнсa..

ali samo ako cena bude ko za Novi Sad...1.000 evra po metru dužnom :) mora tu da ima da mogu svi da se ugrade. evo, ću da im radim ja tu ogradu za 900 evra po metru :whistling:

Back